Scudo Sports

Yol bisikleti ruble değişimi / büyütme yardım

11*30 yokuş için iyi bir oran aslında. Bence kondüsyon üzerine yoğunlaşin. Diğer sorunuza gelince 10 sisteme geçmek için arka aktarici değişmek zorunda. Claris 8 li sistemi destekler. Tabi sti kollarda değişmeli. Belki on aktaricida.

Scudo
"Shimano RD-2400 (12 vites)" derken nasıl bir kombinasyon? RD-2400 8 vitesli bir arka attırıcı. (link)ve (link) bacaklısı var. Her ikisi de 32T destekli. 8'li 11-32 ruble kullanabilirsiniz. 11-34 ve belki 11-36 için de (link) kullanabilirsiniz ama zinciri de biraz uzatmanız lazım.
10'lu sistemde zincir de farklı olduğundan zincir, arka attırıcı, ön attırıcı, aynakol ve sağ STI kolu değişmeli. Neredeyse komple vites sistemi.

Her iki bisikletsever arkadaşıma da nazik ve aydınlatıcı cevapları için teşekkür ediyorum.

• Beğen
Tepkiler: suyunsesi
@Spartiat hayirli aksamlar. 11 li sistem 11-28 / 52-36 oranlı 105 r7000 set kullanıyorum. Yokus çıkarken biraz daha rahat sakın çıkmak için 11-34 oranı kullanmayı düşünüyorum. Bu değişiklik için aynakol değişimi yapmam gerekir mi ve ayrica kısa bacak uzun bacak konusunu anlayamadım. Bacak değişimi de gerekebilir mi?

• Beğen
Tepkiler: özgür duygu
@Spartiat hayirli aksamlar. 11 li sistem 11-28 / 52-36 oranlı 105 r7000 set kullanıyorum. Yokus çıkarken biraz daha rahat sakın çıkmak için 11-34 oranı kullanmayı düşünüyorum. Bu değişiklik için aynakol değişimi yapmam gerekir mi ve ayrica kısa bacak uzun bacak konusunu anlayamadım. Bacak değişimi de gerekebilir mi?
Aynakol yapraklarını 50 34 e çevirmeyi de düşünebilirsiniz. Tam etkisini teknik olarak bilmiyorum ama rahatlatacağı kesin.
Daha iyi tırmanma için 46 30 denemeyi düşünüyorum ileride.. (tahminen o ileriye gelene kadar kondisyonum artacak ve gerek kalmayacak.)

• Beğen
Tepkiler: ufuq81

105 R7000 attırıcının iki türü var: (link) ve (link)
SS kodlu kısa bacaklı 30'a kadar, GS kodlu uzun bacaklı 34'e kadar destekliyor. SS'in toplam kapasitesi 35, GS'in 39. SS mi GS mi olduğu bacağın arkasında metal baskı şeklinde yazıyor olmalı. Benim R8000'de şurada:
unknown.png

GS ise hiçbir şey değiştirmeye gerek kalmadan 11-34 kullanabilirsiniz, kapasiteye uyuyor ( (52-36)+(34-11) = 39 ). Sadece değişiklikten sonra B vidasıyla üst makarayı rubleden uzaklaştırmak gerekir, belki zincire bakla eklemek de gerekebilir.
SS ise de yapılabilecek şeyler var tabii ama önce hangisi olduğunu bilmekte fayda var.

@Spartiat Bu arada, 14-28 vidalı rubleden başka vitesli sistem kullanmadığım için attırıcılarda çok detay bilmiyorum. Attırıcının alt eklemi, yani gerdirici eklemi uzadığında, üst eklemi de mutlaka uzuyor mu? Yoksa üst eklem aynı boyda, alt eklem farklı boylarda attırıcılar var mı?

@Spartiat Bu arada, 14-28 vidalı rubleden başka vitesli sistem kullanmadığım için attırıcılarda çok detay bilmiyorum. Attırıcının alt eklemi, yani gerdirici eklemi uzadığında, üst eklemi de mutlaka uzuyor mu? Yoksa üst eklem aynı boyda, alt eklem farklı boylarda attırıcılar var mı?

Genelleyemem ama benim gördüklerimin hepsinde alt eklem farklı, "alt eklem" derken bu gruptan bahsediyorsak tabii:

unknown.png

• Beğen
Tepkiler: MakRo ve suyunsesi
Bir Spartiat değilim ama daha önce yaptığım için yanıtlamak istedim. R7000 ve R8000'de SS ve GS arka attırıcılar arasında (sırasıyla kısa ve uzun) yalnızca alt eklem değişiyor. Hatta Shimano yedek SS ve GS eklemler satıyor. SS derailleura GS eklem takılarak pratikte GS derailleura dönüşebiliyor. Yalnız geçen sene bu parçayı bulmak için aramadığım yer kalmamıştı. Türkiye'deki son GS eklemi almıştım sanırım.

Edit: GS ve SS arasındaki tek fark bacak boyu değilmiş. Üstteki paralelogram şeklindeki eklem de GS'de daha uzun.

Son düzenleme:
@Decsan Söylenenlere ek olarak arka jant göbeğiniz de, vites sisteminde yükseltme yapacaksanız eğer değişme ihtimali yüksek.. Ne kullanıyorsunuz bilmiyorum ancak 9'lu, 10'lu,hatta 12'li sistemden söz edilmiş, açıkçası maliyeti arttıran bir başka konu da arka jant göbeğiniz olacak.. Sabit kalan tek şey eğer ayna kolda gravel/cyclocross tarzına girmediğiniz sürece ön aktarıcınız olur. Sonuçta 2' li sisteme devam edecekseniz... Ancak tekli ayna kola geçmeniz durumunda maliyet nispeten daha düşük olur..

• Beğen
Tepkiler: Decsan
Bir Spartiat değilim ama daha önce yaptığım için yanıtlamak istedim. R7000 ve R8000'de SS ve GS arka attırıcılar arasında (sırasıyla kısa ve uzun) yalnızca alt eklem değişiyor. Hatta Shimano yedek SS ve GS eklemler satıyor. SS derailleura GS eklem takılarak pratikte GS derailleura dönüşebiliyor. Yalnız geçen sene bu parçayı bulmak için aramadığım yer kalmamıştı. Türkiye'deki son GS eklemi almıştım sanırım.

Erdoğanlar'da iç-dış plaka ayrı ayrı da satılıyor ama hepsi farklı modeller olduğundan toplanıp Voltron oluşturulamıyor.
Örneğin kısanın dışı, uzunun içi var. Vida ve makaralar eskisinden tamamlanır.
(link)
(link)

Erdoğanlar'da iç-dış plaka ayrı ayrı satılıyor ama hepsi farklı modeller olduğundan toplanıp Voltron oluşturamıyor.
Örneğin kısanın dışı, uzunun içi var. Vida ve makaralar eskisinden tamamlanır.
(link)
(link)
Aynen. Geçen sene de aynı parçaları satıyorlardı, demek hala tam seti eklememişler. Muhtemelen global tedarik açığındandır. Ben İstanbul'da şu an adını bile hatırlayamadığım küçük bir bisikletçiden buldum parçayı. GS bacak set olarak aldım. Bir tane vardı yalnızca.

• Beğen
Tepkiler: ufuq81 ve Spartiat
@Spartiat Evet, "alt eklem" ile kastettiğim buydu. Zinciri germe işini yapan, ingilizce "cage" denen kısım.

Ayrıca, @portakallimon'un dediği gibi, GS ile SS arasında sadece alt eklemin boyu değişiyorsa, GS ile SS in çalıştırabileceği maksimum diş (dişli değil) sayısı aynı olmalı mantıken? Alt eklemi E.Z.B.'nin minimumu ile maksimumu arasında fark ilgilendiriyor sadece. (E.Z.B. = efektif zincir boyu)

@Spartiat Evet, "alt eklem" ile kastettiğim buydu. Zinciri germe işini yapan, ingilizce "cage" denen kısım.

Ayrıca, @portakallimon'un dediği gibi, GS ile SS arasında sadece alt eklemin boyu değişiyorsa, GS ile SS in çalıştırabileceği maksimum diş (dişli değil) sayısı aynı olmalı mantıken? Alt eklemi E.Z.B.'nin minimumu ile maksimumu arasında fark ilgilendiriyor sadece. (E.Z.B. = efektif zincir boyu)
Hocam, öncelikle harika soru. Okuyunca "Bunu neden düşünmedim!" biçiminde şiddetli bir ünlem belirdi. Ben de gidip evdeki R7000 SS ve GS attırıcılarımın üst parçalarını kumpasla ölçtüm. GS, SS'ten 6 mm daha uzun. Yanlış bilgi verdim maalesef (bir Spartiat değilim demiştim).

Bacak değişimini r/bikewrench'te okuduğumu hatırlıyorum ve tek farkın alt plaka olduğundan bahsetmişlerdi, yanlıştı demek ki. Sizin sorunuzu sormak da hiç aklıma gelmedi. Oysaki B-tension ayarı yaparken aklıma düşmeliydi bu (bir can_celik de değilim).

@Spartiat şimdi baktım vs ss yazıyor. Kısa bacak 30 olabileceği için pek değişime gerek kalmıyor sanirim rublede. Peki aynanın 52-36 oranı suan. Onda degisim yapsam bi yararı olur mu? Veya tavsiyeniz nedir?

@Spartiat şimdi baktım vs ss yazıyor. Kısa bacak 30 olabileceği için pek değişime gerek kalmıyor sanirim rublede. Peki aynanın 52-36 oranı suan. Onda degisim yapsam bi yararı olur mu? Veya tavsiyeniz nedir?
RD-R7000-GS ve 11-34 ruble almak, aynakol almaktan hem daha ekonomik hem de daha iyi tırmanış oranı veriyor. Bir de zincire bakla eklemeniz gerekecek.

Şu an kullandığınız oran: 36/28 = 1,29
Aynakolu değiştirseniz yeni oran: 34/28 = 1,21
Rubleyi değiştirseniz yeni oran: 36/34 = 1,06

@portakallimon haklısınız. Tesekkur ederim. Ruble arayışına baslayayim yarin.🙂

@portakallimon haklısınız. Tesekkur ederim. Ruble arayışına baslayayim yarin.🙂
Hocam rubleyi bulmak kolay ama ihtiyacınız yalnızca ruble değil, ona dikkat. GS attırıcı da gerekiyor. Onu bulmak biraz uğraştırabilir.

Sonra da zincire bakla eklemek gerekiyor ama orası kolay. 11'li yedek zinciriniz ve zincir aparatınız varsa evde yapabilirsiniz. Bunlar yoksa bir bisikletçiye yaptırabilirsiniz.

Gs attirici bakiyorum dediğiniz gibi birkaç siteye baktım yok. Yurtdisi alabilirim duruma gire. Bike24 de 48 euro gibi bir fiyata var. Yarin detaylı arastirma yapacagim. Duruma göre yardımlarınıza basvurabilirim.

@ufuq81 Ben aynakol değişmesinden yanayım. 30'dan büyük rubleyi yol bisikletçisine yakıştıramıyorum. Bulabiliyorsanız 50 ve 34 olarak yaprak alın bence sadece. Sonrasında ise inatçı olup, sınırlarınızı zorlamaya çalışın, gerekirse kilo verin hatta bacak kaslarınızı güçlendirmeye çalışın. 34/28 ile olmazsa 30t bir ruble alırsınız, yine bu attırıcınızla çalışır. Onda güçlendikten sonra bu 28t rubleye geçersiniz.

• Beğen
Tepkiler: ufuq81
Geri