Scudo Sports

Yol bisikleti ile yapılacak şehirler arası turlar için lastik sorunsalı

Fatih ÇT

Forum Demirbaşı
Kayıt
8 Nisan 2014
Mesaj
581
Tepki
488
Şehir
İstanbul - Ataşehir
Bisiklet
Scott
selamlar,

6000km+ yol yaptım, çoğunlukla istanbul içi, 2 sefer tekerim patladı. İkisi de ilk zamanlar geçici olarak üzerinde takılı olan lastikteki, aynı delikten 2 sefer içeri giren çakıl taşları nedeniyle oldu. Yeni lastik aldım(rubino pro), ondan sonra da hiç patlak yüzü görmedim. Sürekli 110 PSI ve üstü hava ile dolaşmamın etkili olduğunu düşünüyorum.

Çanakkale, sakarya, balikesir olmak üzere yol bisikleti ile uzun turlar yapacağım. Ortalama 8-10 kg yük ile olacak. Kendim 63 kiloyum zaten. Bunları yol bisikleti ile uzun tura çıkma sakın, diyeceklere peşin peşin yazayım dedim :)

23mm lastiklerden ben memnunum. Fakat bir sefer iznik yolunda geçtiğim 30-40 km lik iri mıcırlı asfalt beni fena dağıtmıştı. Tura çıktıgıma pişman etti neredeyse, o titreşim beni fena hırpaladı. Sele ağrısı nedir bilmeyen ben, ilk defa sele ağrısı çektim.

Şimdi gel gelelim, kafamı karıştıran soruya. Bu yaz yapacağım uzun turlar için 25mm veya 28mm lastik almayı düşünüyorum. Uzun yol olacağı için aşırı performans beklentim yok. Şu anda kullandığım lastiklerin her biri 225gr. Yeni alacaklarım 300-330 gr'ı çok geçmemesi gerektiğini düşünüyorum.

1- İri mıcırlı asfaltlarda, kötü yollarda, titreşimleri azaltmak için 25mm mi 28mm mi lastik alayım? Konfor çok farkeder mi?
2- Aynı zamanda patlağa karşıda dayanıklı olması gerekiyor. Hangi lastiği önerirsiniz? Şeytan diyor, hiç kasma, git yine rubino pro 28mm (280gr) al 25'er dolardan. Kazanan kadro bozulmaz derler ya, istanbulda 4000+ kmdir patlamadı bu lastikler sonuçta.
3- Kaç psi basmam hava basmam gerekiyor? 25mm ve 28mm lastiklere daha az hava basılabiliyor mu? 23'e az basınca patlıyor, 28mm'nin bu tip patlaklara az hava ile direnci daha mı yüksek?
 
  • Beğen
Tepkiler: erencaner
Scudo
1- 28mm konforu bir seviye yukarı çekersin uzun tur için 28mm işini fazlasıyla görecektir. Hatta maşa ve jant müsade ediyorsa daha geniş lastik takman iyi olacaktır.
2- Continental Grand Prix 4-Season 28 mm lastiği öneririm yanaklarındada koruma var patlak koruma seviyesi üst seviyede. 28 mm'de ağırlık 260 gr. İsminden de anlaşılacağı gibi 4 mevsim kullanabileceğin bir lastik hem performans, hem patlak koruma, hemde hafif arazimsi kötü koşullarda güvenli sürüş yakalabilirsin. Fiyat (link)
3-İlgili 28 mm lastiğe 95-115 psi arası basınç uygulayabilirsin.
 
teşekkür ederim, 28mm ile 25mm arasında kaldım. Acaba 25mm yeter mi diye düşünüyorum. Eğer 25 alırsam istanbul şehiriçinde de kullanabilirim. 28 alırsam sadece turlarda.
 
Continental Grand Prix 4-Season 28 mm 1 sene kadar kullandım. 300 küsür kilometrelik Gökova Bisiklet Turu'nda dahi kullanmışlığım var.
Konfor açısından şehir içinde hiç üzmedi. 110 psi'le kullanıyordum. Daha da düşürebilirsiniz elbette.
Girdiğim en kötü yol Gökova Turu'da Marmaris-Datça arası yolda bahsettiğiniz iri mıcırlı asfalt yoldu. En büyük azabı o zaman yaşadım.
Yaklaşık 1 yıllık süreçte sadece 1 kere patlak yaşadım.

25-28 arasındaki farkı çok hissedeceğinizi sanmıyorum. En azından o kötü yolda hiçbir artısı olmayacak.
Bence 25 almanız turlardan sonra da kullanmanız açısından karlı olacaktır. (ki 28mm de alsanız şehirde rahatlıkla kullanırsanız, tabii kadronuz buna izin veriyorsa)
 
1- 2astik genişledikçe ortalama olarak basınç düşeceğinden konforu bir nebze yukarı taşıyacaktır ama farkedilebilir olur mu bu fark onu bilemiyorum(25'e nazaran).
2- Lastik olarak size 2500km boyunca yalnızca bir kere benim hatam yüzünden patlayan Continental Gatorskin'lerimi önerebilirim. Bu lastiklerle sivri çakıllar dahil her türlü zemine girdim. Üzerlerinde bir çok kesik ve delik var ancak bir kere bile lastik patlamadı. Belli ki iç yüzeydeki kevlar kaplama işe yarıyor. Ağırlık olarak da 300g civarında olması gerekiyor yanlış hatırlamıyorsam. Ben hem trainer üzerinde kullanıyorum hem de yolda metal, cam, plastik demeden bir çok parçanın üzerinden geçiyorum, kaldırımlardan iniyorum, çukurlara giriyorum. Hala dayanıyorlar. Bir kere patlamasının nedeni de benim lastiğin havasını kontrol etmeden yola çıkmam ve olması gerekenden çok düşük basınçta hava varken 60km hızla bir çukura girmem sonucu jantın iç lastiği kesmesi. Yoksa lastiğin bir kabahati yok :)
3- Şu genişlikte lastiğe şu kadar hava basılır diye genel bir kaide yok aslında. Bu lastiğin üreticisinin önerilerine göre oluyor. Ben 28'lik Continental Gatorskin kullanıyorum. 28'lik olmasına rağmen minimum 96PSI öneriyor Continental. Ancak başka lastiklerde bu ebatta 80'e bile izin veren oluyor :) Tamamen üreticinin tavsiyesine bağlı.
 
  • Beğen
Tepkiler: oscak41
iri mıcırlı yolda sizi 25mm de mi rahatlatmadı peki? 110 psi basınç ve 25mm lastik, tur için biraz yüksek gibi geldi. Bundan dolayı olabilir mi?

Şehiriçinde genelde performans odaklı kullanıyorum, o yüzden 28mm'lik lastikler hızlanma ve ağırlık olarak etkileyecektir.
Tavsiyeleriniz için teşekkürler. 25mm daha doğru olacak sanki. Ama mıcırlı asfalta gelip de, ya keşke 28 alsaydım demek de istemiyorum :), hala gidip geliyorum.
 
28mm lastik aldım, kullanım kısmında 70-155 psi basınç yazıyor. Sanırım 80psi ile yola çıkacağım.
 
28 lik lastik işe yaradı mı? marka modeli nedir ?
ben de salcano yarış bisikleti varken 23 lük lastikle çok patlama olayı yaşadım en son 35 lik lastiğe geçtim inanılmaz konfor artışı olmuştu ve lastik havalarını neredeyse hiç kontrol etmedim buna rağmen hiç patlamamıştı
ben 100 kilo civarıyım
 
@dr_mrh
Yarış bisikletinde 35'lik lastik mi kullandınız? Cyclocross olmasın sakın? Zira yol-yarış bisikletlerinin maşa ve fren sistemi en fazla 28'lik lastiği destekler. 35'lik lastik takmak teknik olarak ta mümkün değildir.
 
Lastikleri henüz takmadım, tura çıkmadan önce takacağım. Şehir içinde 23'e alıştım artık. Aşırı titreşim olmadıkça o sertlik hoşuma bile gidiyor :)
 
@Fatih Çetin salcano nun ucuz modeliydi milimetrik sapmalarda sürtebiliyordu

32 lik de olabilir ama kesinlikle 28 den genişti
 
@dr_mrh muhtemelen daha önce incelemediğim bir modeldir. Zira şu ana kadar araştırıp ta 700x28'den daha kalın lastiğin kullanılabileceği bir yol bisikleti görmemiştim. Hatta ufak bir akort bozulmasında 28 lastik bile sürtmeye başlıyordu.
 
Yazın 23 kışın 25 kullanıyorum yazın 170 tpi kışın 60 tpi kullanıyorum. konfor sözkonusu olduğunda 23 daha konforlu geliyor. patlamama garnatisi içeriden çekilen bant zırhtır yoksa 1 sene patlamayan lastiğe öyle bir yerde öyle bir şey denk gelirki giriverir. Lastik konusunda 2 yön vardır patlamasın diyorsan 60- 40 -30 tpi lastik almalısın, 60 tpi lastik 400 gr civarı olur. Hafif olsun diyorsan 120 tpi ve üzeri alırsın. Tpi arttıkça patlama olasılığı yükselir ama vittorio zafiro pro slick 127 tpi olmasına rağmen inanılmaz derecede patlak savar. lastiğin üzerinde yarık ve yarığın içinde bir inci tanesi kadar yuvarlaklaşmış cam parçası buldum cam girmiş bariyeri aşamamış ve yarıkta sıkışıp törpülenmiş ve 1mm lik bilye gibi yuvarlak olmuş sürtünmeden. hiç patlamadımı patladı ama 700 km de 1 defa kışlık espoir 25mm 60 tpi kullanıyorum hamuru çok yumuşak ıslakta süper tutunuyor ama yolda da bırkıyor. genelikle yumuşak hamur lastık zaten yolda bulduğunu hemen alır. Araba markası lastikleri hiç kullanmadım ve 2-3 kg olan araba lastiğine 150-200 tl isteyen bir cift 300 gr lık lastiğe 170 tl istemesi biraz asparagas gibi geliyor. Benim tavsiyem bisiklet için üretim yapan markalardan alın. Kenda- Rubino _ vittoria gayet tr de bulunabilen markalar. tabi bende bu elimdekiler eskidiğinde continetal yada michelin denemeyi düşünebilirim.
Sizin avantajınız kilonuz 70 kg ile lastiği deneyerek markanın belirlediği en alt değerden daha az hava basarak gidebilirsiniz hava lastiğin yol koşullarında janla yol arasına sıkışıp yarılmasını önlemek için gereklidir ama 70 kg 70 psi ile giderken 100 kg lik biri en az 110 psi basması gerekir. Siz hangi lastitği alırsanız alın latiği ağırlığınızla deneyip min basınçı kendinize göre ayarlayabilirsiniz. 70 kg bir arkadaşınızı bisiklete bindirin ve lastiğin yanaklarının bonbesi artana kadar indrin diyelim bonbesi 80 psi da görülmeye başladı sizde en alt değeri 90 psi yapın. Ama tam şişik lastik üzerinden geçeçeği cakılı camı altına almadan yana iter ama inik lastik altına alır. lastiğin kilonuza karşı koyması için gereken hava miktarı litre bazında değişmez ama lastiğin iç hacmi küçüldükçe basınç artar yani 28 mm bir lastik 1 lt hava ile yastık oluşturuyorsa 1 lt havayı 28 mmlik haçcime ancak belirli bir psi değerinde dığdırabilirsiniz 1 lt havayı 23 mm lik lastiğe bastığınızda psi değeriniz daha fazla olur hacim azaldığından yani lastiğin sertliği azaldığında konfor artar fakat desteği azalır. buna göre 28mm likle 23 mmlik arasında ikisinede önerilen değerde hava bastığınızda sertlikleri aynı olur.
 
@Zekeriya Çab tesekkurler fikirleriniz icin, dediginiz sekilde basinca dikkat edecegim.

Bu arada 4500 km dir istanbulda hic patlamayan vitorria rubino pro, bana 28mm'de de vitorria rubino pro tech aldirdi. :)
17 dolardan, ciftine 34 dolar verdim. Hem hesapli, hem katlanabilir hem de hafif, daha ne olsun.
 
@Fatih Ç.T. Merhabalar ben de 28 lastik almayı düşünüyorum acaba nerden aldınız ne kadar sürede elinize gecti bana Pro da olsa olur daha ucuz ve Türkiye de bulunuyor a
Sa
 
Basınç çok önemli sanırım; el pompasıyla 60 civarı basabilyorum ayak pompasıyla 110-120 arası basıyorum, 850km boyunca her 40-50kmde bir lastiğim patladı el pompasiyla şişiriyordum şuan 1400kmdeyim 1 kere patlatmadım lastiği hava basıncı 110 iken :)
 
Lastiklerin kalınlığı haricinde koruma katmanları da titreşimi emme konusunda çok etkili oluyor. Tabi koruma katmanlı bir lastiği yol bisikletine takmanın anlamı yok, yinede yazmaya başlamışken tecrübemi aktarayım. 2014 model trek fx 7.3 fitness bisikleti aldığımda üstünde 32c bontrager hard case litle lastikler vardı, bu lastikler yol desenli patlak koruması olmayan ince lastiklerdi, bir başka deyişle 32c kalınlığında yol lastiği de denilebilir. Uzun turlarda kullanma amaçlı 32c green guard marathon taktım, iki lastiği de 85psi basınç ile kullandım. marathonlar, 32c bontrager lastiklerin yanında titreşim emme konusunda 40c gibi kalıyor. yol bisikleti için sanırım yapılabilecek en konforlu hamle 28c kalınlıkta scwalbe durano plus takmak olabilir.
Bahsi geçen lastiklere kolay erişim için
Bontrager hard case little aw1 (link)
Schwalbe marathon (link)
Schwalbe durano plus (link)
 
evet, basınç çok önemli bence de, haftada bir üşenmez, lastik basınçlarını kontrol eder, ve en az 110 PSI basarım. 4500 km dir patlamamasının bir nedeni de bu bence de.

@UtkuSener , aynı şeyleri düşünmüştüm ben de, fakat öyle olması için şu MTB lastiği gibi iri tırnaklı bir lastik olması gerektiği sonucuna varmıştım. Ama şimdi sizin örnek verdiğini durano lastiklere baktığımda şaşırdım, neredeyse normal yol lastiği kadar yüzeyi düz. Biraz kanal eklenmiş sadece. Tam slick lastiği göre bu kadar farkedecek mi gerçekten?
Benim aldıgım lastikler de şunlar, sizinkilere benziyor, doğru bir seçim yapmışım sanırım. değil mi?

(link)
 
700x25 lastik ve yol bisikleti ile Marmaris-Datça- Kaş ve RunAntalya yaptım. Sadece 1 kere cukura girip jantın lastiği kesmesine neden oldum... Bozburun ve Bördübent tarafında stabil asfalt olmayan yollara da girmeme rağmen... Tur boyunca 2000km de söz ettiğim olay hariç hiç patlak yüzü görmedim... Lastiklerimde pek ağım şahım değildi. CST traveller 700*25 ...... Burdaki önemli nokta tura çıktığınızda, Lastiğinizin basınçlarını sürekli kontrol etmek(Nerdeyse günlük), Sizin kilonuza ve yükünüze uygun basınçta kullanmak, yola verilen maksimum dikkat, ve tabiii birazda ŞANS... :)
Şu anda yaklaşık 1 yıldır, Hutchson Equinox 700*28 kullanıyorum oldukça hissedilir , comfor farkı var.... Ancak hem şehirde performans hemde turda kullanılabilirlik istediğim için, 700*25 e dönmeyi düşünüyorum.. Bu sefer Green Guard 700*25 Schwalbe Marathon düşünüyorum ... :)
 
  • Beğen
Tepkiler: yaboga
@Onur DOĞRU, teşekkürler. Sizin kilo+yükünüz ne kadardı? Kaç PSI hava basıyordunuz? Bir de el pompası ile bunu nasıl sağlıyordunuz?
Doğru basınç ile ilgili önerebileceğiniz kaynak var mı?
 
Geri