Yol bisikleti için kışlık giyim

Murat B.

Forum Trolü
Kayıt
23 Eylül 2013
Mesaj
4.097
Tepki
12.203
Şehir
İstanbul
Bisiklet
Specialized
Havanın soğumaya başlaması ve yağışların başlamasıyla kışlık giyimi düşünmeye başlamamız gerekiyor. Havalar soğuduğu için dışarı çıkmazsak geriye iki seçenek kalıyor: trainer üzerinde kendimize eziyet etmek veya bütün yaz kazandığımız kondisyon seviyesini kaybetmek.

Kışın kendimizi üç etkenden korumamız gerekiyor: soğuk, rüzgar ve yağış. Her giysi bunların tamamına karşı aynı ölçüde koruma sağlamıyor, ve her zaman hepsine aynı seviyede ihtiyaç duymadığımız için de kıyafetlerimizi seçerken dikkatli olmamız gerek. Mesela yün veya polar gibi malzemelerden yapılan kıyafetler durduğunuz yerde sizi sıcak tutabilir ama rüzgarı kesmeyeceği için hareketli iken üşümenize neden olurlar. Öte yandan çöp torbasına kollarımız ve başımız için delikler açıp yağmurluk olarak giyersek rüzgarı ve yağışı tamamen kesecektir ama hem terinizin cildinizde birikmesine neden olacak hem de soğuğa karşı çok az koruma sağlamayacaktır.

İçlik: İçliğin görevi teri emerek tenimizden uzaklaştırmak ve soğuğa karşı bir miktar yalıtım sağlamak. Bu sayede bizi hem soğuktan hem de ani sıcaklık değişikliklerinden koruyor.
İçlik seçimi büyük ölçüde kişisel tercihe bağlı; kısa kollu, uzun kollu, yün, sentetik, pek çok model bulunuyor. Benim tecrübelerim sentetik olanlar teri atma konusunda biraz daha başarılı olduğu yönünde; ancak tercihim genelde doğal bir malzeme olan yünden yana, bence hem daha rahat hem de daha az koku yapıyor.

Forma: Yazlık forma ile aynı kumaştan yapılıp uzun kollu olması dışında farkı olmayandan içlik üzerine giyip 6-7 dereceye kadar zorlanmadan kullanabileceğinize kadar çeşitli formalar mevcut. Bence yol bisikletine binerken kullanmaya en uygunu, ön bölümünü rüzgarı geçirmeyen kumaşlardan imal edilmiş olanlar. Kışlık formanız rüzgara karşı koruma sağlamıyorsa en azından inişlerde formanın üzerine rüzgarı kesen bir yelek veya rüzgarlık giymek gerekiyor.

Ceket: Görünüş olarak formalara benzeseler daha kalın kumaşlar ile yapıldıkları için hem daha sıcak tutuyorlar hem de çoğu zaman rüzgar ve yağışa karşı daha iyi koruma sağlıyorlar. Çabuk üşüyen birisi değilseniz İstanbul gibi ılıman iklimli şehirlerde mutlaka ihtiyacınız olan bir giysi değil. Fakat sıcaklığın 0 derece civarında olduğu günler katkat giyinmeden bisiklete binmek istiyorsanız gardrobunuzda bir bisiklet ceketi bulunması gerekli.

Rüzgarlık/Yağmurluk: Forma üzerine giyilen bu kıyafetler bizi yağış ve rüzgardan koruyor. Yağmurluk seçiminde göz önüne alınması gerekenler; nefes alabilirlik, su geçirmezlik ve katlayıp cebe koymanın en kadar kolay olduğu. Yoğun yağış altında uzun sürüşler yapmayı planlıyorsanız “su geçirmez” özellikte bir yağmurluğa sahip olmanız gerek. Ancak “suya dayanıklı” ibaresi taşıyan windstopper gibi kumaşlar da çok yoğun olmayan yağmuru içine geçirmeye başlamadan önce 1-2 saat sürüş yapmaya olanak veriyor, ve bu ürünlerin nefes alabilirliği genelde çok daha yüksek oluyor.

Ben bu tip kıyafetleri pek sevmiyorum, çünkü bisiklete binerken rüzgarlık giyip çıkartabilen birisi olmadığım için durmam gerekiyor. Ayrıca en az yer kaplayanları bile bir forma cebini neredeyse tamamen kaplıyor.

Ne giyeceğiniz konusunda vermeniz gereken ilk karar kaç kat giyinmeniz gerektiği. Birinci seçenek, içliğin üzerine sıcak tutacak bir orta katman ve onun üzerine de rüzgar ve yağışa karşı koruma sağlayacak dış katman giymek. İkinci ve bence çoğu zaman daha doğru olan ise iki kat giyinmek, sadece içlik ve günün şartlarına uygun bir forma veya ceket.

Üç kat giyinmenin en önemli avantajı üst katmanı gerektiğinde çıkartarak veya önünü açarak değişen şartlara uyum sağlayabilmeniz. Ancak 3 kat giyinmek hem hareketi biraz daha fazla kısıtlıyor hem de ilave her katman terinizin buharlaşarak vücudunuzdan uzaklaşmasını zorlaştırdığı için özellikle uzun sürüşlerde terinizin önce birikip ardından soğuyarak üşümenize neden olabiliyor.

İki kat giyinmek, özellikle yüksek efor harcanan sürüşlerde çok daha konforlu, ancak buna imkan veren kıyafetler genelde daha pahalılar ve farklı sıcaklık seviyeleri farklı kıyafet gerektirdiği için çok maliyetli olabiliyor; çünkü soğuk hava için aldığınız ceket sıcaklık 15 dereceye yaklaşınca terletiyor, serin havalar için aldığınız forma soğuk havada yetersiz kalıyor...

Bacak kasları sürekli çalıştıkları için bacakları sıcak tutmak vücudun üst bölümüne göre daha kolay, ancak hava serinledikçe önce dizaltı ardından uzun taytlara yönelmek gerekiyor. Kışlık taytın biraz daha ucuz alternatifi ise kısa tayt ile birlikte diz veya bacak ısıtıcı giymek.

En zor bölge ise muhtemelen eller ve ayaklar. Ellerinizin uyuşması fren ve vites kullanımını zorlaştırıp sizi teklikeye sokabilir, ayaklarınızın ıslanıp üşümesi ise bütün keyfinizi bozabilir. Eldiven ve ayakkabı kılıfı için yağış altında en iyi seçenek neopren malzemeden üretilenler. Terlettikleri veya dikişlerinden su aldıkları için kuru tutamasalar bile kolay kolay üşütmüyorlar. Kuru havalarda ise rüzgar geçirmeyen kumaşlardan yapılanlar tercih edilebilirler.

Benim nasıl giyindiğime gelince; hava sıcaklığı 20 derecenin altına inmeye başladığı zaman kısa kollu forma ve tayt yetersiz kalmaya başlıyor; uzun kollu forma ve dizaltı tayt daha uygun, ancak genelde sürüşün başındaki ve sonundaki sıcaklık aynı olmadığı için sıcaklık değiştikçe uyum sağlayabilmek için çoğu zaman yazlık formanın üzerine yelek ve kolluk giyip, ısındıkça bunları çıkartmayı tercih ediyorum. Böyle havalar için nasıl giyinilmesi gerektiğini daha önce yazmıştım ( (link) )

Serin havalarda (5-15 derece arası) altıma uzun tayt, üstüme ise sadece içlik ve kışlık forma giyiyorum. Ayrıca bisikletçi kepi, yağış olmasa bile ayakkabı kılıfı ve eldiven takıyorum.

Soğuk havalarda (7-8 derece altı) ise taytın daha kalın kumaştan olanı, forma yerine ceket, kep yerine ise bere kullanıyorum.
 
Scudo

Murat.Bagci

Forum Demirbaşı
Kayıt
13 Mayıs 2010
Mesaj
482
Tepki
299
Şehir
oslo
Bisiklet
Scott
kis icin goretex ceket alin yazlik formanin uzerine giyin yeterli doguda bir yerde bisiklet surmuyorsaniz . sifirin altina cok fazla zaten inmiyor hava sicakligi turkiye de bati bolgelerde. yagmur icinde mutlaka spd ayakkabi uzerine bir kilif bulunsun ayaklarinizda usumez sonra :)
 
  • Beğen
Tepkiler: altucakmak ve seal

Murat B.

Forum Trolü
Kayıt
23 Eylül 2013
Mesaj
4.097
Tepki
12.203
Şehir
İstanbul
Bisiklet
Specialized
@Murat.Bagci
Performanslı ve uzun sürüşlerde goretex gibi malzemelerin nefes alabilirliği yetersiz kalıyor ve ter birikmeye başlıyor, tempoyu düşürdüğünüz anda da birikmiş ter soğuyor. Rahatsız etmesi bir yana, hastalığa davetiye çıkartmış oluyorsunuz.

Goretex dağcılık için veya ulaşım amaçlı bisiklet gibi aktiviteler için iyi.
 

taner07

Forum Bağımlısı
Kayıt
17 Nisan 2015
Mesaj
2.436
Tepki
4.946
Yaş
30
Şehir
Antalya
İsim
Taner Yılmaz
Bisiklet
b'Twin
Ayakkabılar için kışlık kılıf da lazım :harika:
 
  • Beğen
Tepkiler: Murat B.

Murat B.

Forum Trolü
Kayıt
23 Eylül 2013
Mesaj
4.097
Tepki
12.203
Şehir
İstanbul
Bisiklet
Specialized
@taner07 aslında eldiven ile beraber yazmıştım ama karambole gelmiş biraz, düzeltiyorum...
 
  • Beğen
Tepkiler: taner07

BF Okuru

Üye
Kayıt
6 Eylül 2004
Mesaj
0
Tepki
2
Giyim konusunda şu hatayı çok yaptığımızı düşünüyorum. Sürüş öncesi ısınmadan, (üşürüz diye düşünüp) olması gerekenden fazla kıyafet giyip sürüşe öyle çıkıyoruz. Bir süre sonra vücut ısısı ve ter nedeniyle, giyilen fazla kıyafetler bizi rahatsız ediyor.

Fazla kıyafetleri çıkartıp, bisiklet üzerinde veya formamızın arka ceplerinde saklama şansımız yoksa, o sürüş eziyete dönüşebiliyor. Bu hataya güneşli gibi görünen, ancak rüzgarın serin estiği havalar neden olabiliyor.

Giyim konusu gerçekten önemli bir konu, elinize sağlık.
 

Mustafa555

Aktif Üye
Kayıt
14 Mayıs 2014
Mesaj
152
Tepki
74
Şehir
Ankara
Bisiklet
Mosso
Arkadaşlar kış için pantalon yağmurluk alıcam bide üstüme panço düşünüyorum (decathlondaki panço) sizce bu iki yağmurluk giyim için yeterli mi başka bişeye gerek var mı?
Not:günlük okula git gel ve kısa turlarda kullanıcam en fazla 20 km kullanıcam.
 

Ehlikeyif

Forum Bağımlısı
Kayıt
17 Ağustos 2014
Mesaj
600
Tepki
807
Şehir
İstanbul
Bisiklet
Diğer
@Murat B. Elinize sağlık, çok güzel ve bilgilendirici bir yazı olmuş...
 

A.Tahsin

Daimi Üye
Kayıt
24 Kasım 2012
Mesaj
255
Tepki
96
Şehir
Ankara
Bisiklet
Bianchi
Ankara kışın o kadar sert oluyor ki insan gözünü açamıyor.İlla bineceksem çift tayt giyiorum alta çünkü ısınmak bilmiyor üste de olabildiğince az şeyler giyiorum çünkü ısınmak için hızlanınca üst taraf terliyor. Neticede ter rüzgar buluşması kesin hasta ediyor. Kışın olabildiğince evdeki kondüsyon biskletinde vakit geçiriyorum ve hemen duşa giriyorum. 30 dakikalık antrenman dışardaki kadar yoruyor üstelik hasta olma riski çok az tavsiye ederim : )
 
  • Beğen
Tepkiler: sarper

vebag

Aktif Üye
Kayıt
28 Nisan 2015
Mesaj
148
Tepki
140
Yaş
36
Şehir
adana
İsim
ethem kardaş
Bisiklet
Cube
Gerçekten güzel konu, bende kış için bir sürü şey aldım ama bir çoğu işe yaramayacak sanırım :))

Özellikle şunu neden almışım kesinlikle anlamış değilim

(link)

Üstelik bedende olmadı :))

Bide gore tex alalım bakalım umarım bu faydalı olur :)
 

Murat B.

Forum Trolü
Kayıt
23 Eylül 2013
Mesaj
4.097
Tepki
12.203
Şehir
İstanbul
Bisiklet
Specialized
@vebag

O tip içlikler aslında çok kullanışlı, fakat kışlık değiller. Aliexpress'teki ürünün kalitesi için yorum yapamam ama bu sabahki sürüşümde şunu giydim:

(link)
 
  • Beğen
Tepkiler: vebag

Kuzey Ege

Forum Bağımlısı
Kayıt
30 Temmuz 2015
Mesaj
3.596
Tepki
10.276
Şehir
İstanbul
İsim
Murat Gökhan
Başlangıç
1980—81
Bisiklet
Diğer
Bisiklet türü
Dağ bisikleti
Zamanında decathlondan bunu almıştım. Şu an bildiğim kadarıyla satışı yok. Ama takip edin, gelirse sakın kaçırmayın derim. Fiyatı 180 tl civarında dolaşıyordu, bir gün 79,90'a düştüğünü görüp hemen atlamıştım. Su Geçirme Sıfır. Sırtta ve koltuk altlarında havalandırmaları da var. Arkada da kocaman bir cebi mevcut. Önde ve arkada da reflektörleri var. Kışın sadece içlik ile kullanıyorum.
 

Dosyalar

S.Çal

Daimi Üye
Kayıt
31 Aralık 2014
Mesaj
385
Tepki
700
Yaş
37
Şehir
Afyon
İsim
Soner ÇAL
Başlangıç
2014—15
Bisiklet
Scott
Bisiklet türü
Yol bisikleti
Çok faydalı bir konu olmuş emeğinize sağlık:harika: Konunun sonunda soğuk havalar diye geçen 7-8 derece altı Afyonun kış şartlarında bahar gibidir :) kışın gündüzleri çoğu zaman 0 -3, -4 derece aralıklarında sürüş yapıyoruz. Gece sürüşlerinden hiiiç bahsetmeyeyim :) ben kışın pek bisiklet forması giymiyorum ama vucudu saracak şekilde forma gibi kıyafetler tercih ediyorum. Alt kısım için termal içlik(bu da tayt gibi bacakları saracak şekilde) ve üstüne uzun termal tayt tercih ediyorum. Kullanmış olduğum tayt nike ın running serisi bir termal tayt.(Komple termal kumaş ve bacakların ön tarafındaki kumaş hem su geçirmez ve hem de termal özellikli.) Üst kısımda da bir kat normal termal içlik, bir kat nike ın termal özellikli içliğini ve son kat polarını giyiyorum. Polar su rüzgar geçirmiyor ve termal özellikli. Afyon şartları için çok memnunum.

Kışın illede forma giyecem diye tutturmamak lazım bence. Nefes alabilen kıyafetler giyilmeli. Yünlü pamuklu kıyafetler giyilip üstünede nefes almayan bir kıyafet giyildiğinde terliyorsunuz, sonra ter üstünüzde soğuyor. Bir de bakmışsınız hasta oluvermişsiniz :)

Eldiven konusunda henüz aradığımı bulamadım çünkü çok soğuk burası ne giysen kar etmiyor. Geçen sezon ayakkabı kılıfı kullanmamıştım. Zaman zaman ayaklarım ıslanmaktan üşümekten morarma kıvamına gelmişti :) Bu sezon güzel bir kılıf edineceğim inşallah.

NOT: Geçtiğimiz kış -30 lara yaklaştık. Yanlış hatırlamıyorsam merkezde -29 u görmüştük.
 

Kuzey Ege

Forum Bağımlısı
Kayıt
30 Temmuz 2015
Mesaj
3.596
Tepki
10.276
Şehir
İstanbul
İsim
Murat Gökhan
Başlangıç
1980—81
Bisiklet
Diğer
Bisiklet türü
Dağ bisikleti
Hacı naaptın -29 yahu, el insaf. Kutuplarda yaşa daha iyi ya, en azından trafik olmaz. Bir de yerler buz olacağından lastiklerimizin Dönme direnci olmaz. Frenleri de sök zaten, işe yaramaz. Oh mis :)
 
  • Beğen
Tepkiler: S.Çal

S.Çal

Daimi Üye
Kayıt
31 Aralık 2014
Mesaj
385
Tepki
700
Yaş
37
Şehir
Afyon
İsim
Soner ÇAL
Başlangıç
2014—15
Bisiklet
Scott
Bisiklet türü
Yol bisikleti
@Kuzey Ege -29 olmasın hadi -20 olsun seni mi kırıcam :) bu sıcaklıklar sürekli olmuyor fakat 0 ın yukarısını da pek gördüğümüz söylenemez. bu arada geçtiğimiz kış continin grand prix 4 season lastikleri buzda ve karda baya iyiydi :)
 

Volks

Forum Demirbaşı
Kayıt
13 Mart 2015
Mesaj
508
Tepki
644
Yaş
36
Şehir
İstanbul
İsim
Volkan
Bisiklet
Specialized
@Erdal YILMAZ

Bu konuda kesinlikle katılıyorum.
Geçen sene Mart ayında ilk bisikletimi aldım, ee doğal olarakbilmiyoruz nerede ne yapılır vs.
Hava soğuk diye söylenip, giyindikçe giyiniyordum ama belli bir pedal çevirmekten sonra resmen basıyorlardı beni..
Soyunmaya başlıyorsunuz ee tabi toyuz çanta falan var atıyoruz içine extra ağırlık.
Bir gün, o kadar sıkı giyinmeden çıktım özellikle şortla o gün bugündür hava deli gibi soğuk değil ise şort giyiyorum daima.
Bu sene de olmadı termal bir tayt + şort iyi gelebilir.
Konu da çok başarılı olmuş ayrıca, herkesin işine yarayabilir.
Bu konu içerisinde aslında kışlık alternatif, alınabilecek uygun ürünler paylaşılırsa güzel olur diye düşünüyorum..
 
  • Beğen
Tepkiler: frkncn

Türko

Sunroofa değil gökyüzüne inananlar
Kayıt
11 Nisan 2014
Mesaj
2.001
Tepki
3.144
Şehir
Ankara
Başlangıç
2015—16
Bisiklet
Scott
Bisiklet türü
Yol bisikleti
@taner07
(link) :harika::harika:
 

Kuzey Ege

Forum Bağımlısı
Kayıt
30 Temmuz 2015
Mesaj
3.596
Tepki
10.276
Şehir
İstanbul
İsim
Murat Gökhan
Başlangıç
1980—81
Bisiklet
Diğer
Bisiklet türü
Dağ bisikleti
@1dost
Stokta yok diyor, gördün mü bilmiyorum.
 

Ozan k.

Forum Bağımlısı
Kayıt
13 Haziran 2014
Mesaj
2.027
Tepki
2.738
Şehir
İstanbul
Bisiklet
KTM
@soner Cal yok merak etmeyin yanlış hatırlamıyorsunuz geçen sene 1 günlüğüne afyondaydım -24 idi. Soğuktan ellerim bacaklarım acımıştı.
 

S.Çal

Daimi Üye
Kayıt
31 Aralık 2014
Mesaj
385
Tepki
700
Yaş
37
Şehir
Afyon
İsim
Soner ÇAL
Başlangıç
2014—15
Bisiklet
Scott
Bisiklet türü
Yol bisikleti
@Ozan k. biz o şartlarda bir kış yaşıyoruz bisiklet biniyoruz donsak bile bineriz o derece:)
 
  • Beğen
Tepkiler: galvaniz