Scudo Sports

Yol bisikleti ergonomik ayarlar hakkında

Erdal YILMAZ,

Bu şeklide tepeden tuttuğunuz zaman boynuzlardan 10cm kadar geride, droplardan 15cm falan daha yukarıda tutmuş oluyorsunuz. Dolayısıyla boynuzu 1-2cm kısaltmak yetmeyebilir. İhtiyar hocamızın da belirttiği gibi esas sorun gidonun fazla aşağıda olması olabilir.

Bu arada, competitive cyclist'in bu sisteminde vücudunuzun neredeyse her ölçüsü var ama pelvik (kalça) esneklik yok. Kalça fazla öne doğru fazla esneyemiyorsa aynı yerden tutmak için sırtın daha kambur durması ve kolların daha fazla uzanması gerekiyor (benim de biraz muzdarip olduğum bir husus). Bunu tam olarak ölçmek için bir profesyonelden yardım almanız gerek ama kabaca bir şey söylemek için şunu sorayım: Dizlerinizi kırmadan öne eğilerek ayak uçlarınıza dokunmakta ya da sırtüstü yatarken dizlerinizi göğsünüze yaklaştırmakta zorlanır mısınız?

Scudo
Bu arada bir internet sitesinde şöyle bir yazı okudum. Stı kollar üzerinden tutulduğu zaman ön tekerin göbeğini görmemek gerekiyormuş!
Bu başlığı okurken şu ifadeye denk geldim. İşin erbapları bunu biraz açabilir mi? STI kollardan tutarken göbeği görmemek gerekiyorsa; göbek kadro ile göz hizasının arasında (yani göz eksenin dikey anlamda gerisinde) bir yerde mi olmalı yoksa gözün dikey ekseninden ileride mi yer almalı?

Yoksa bu ifadenin aslı astarı olmayıp, bu durum sadece şehir efsanesi türünde bir şey mi?

@Sefa.

Bu durumda, Göz-Gidon-Göbek aynı hızada olmalı.
Ne kadar doğru bilmiyorum, fakat çevremdekilerin o pozisyona yaklaştıkça daha rahat ettiğini söylediğini söyleyebilirim.

Ama böyle bir örnekte, kolu normalden biraz uzun ya da kısa olan kişi, koluna gire bir pozisyon ayarlayamıyor gidonda. O nedenle pek de mantıklı gelmiyor bana.

• Beğen
Tepkiler: Sefa
@Murat B.

Bahsettiğiniz dizleri kırmadan öne eğilerek ayak uçlarına dokunma ve sırt üstü yatarken dizleri göğüs kısmına çekme konularında zorlanmıyorum. Bu arada ne kadar önemli olduğu tartışılır ancak yanlış bir bilgiyi düzeltmekte fayda var.

Cube ile gelen gidon boğazım 100 mm. değil 90 mm.lik bir boğazmış. Niyeyse benim aklımda hep 100 mm. olarak kalmış. 90 mm. ile rahat edemeyip direk 110'a geçiş yaptığım için sti kollardan tutuş konusunda zorlanmış olabilirim.

Kağıt üzerindeki ölçülere göre benim için ideal olan gidon boğazı 100 mm. olarak görünüyor. Bir de bunu deneyeceğim. :)

Gidonun aşağıda olması rahatsız ediyorsa eğer bunu açılı bir gidon boğazı ile çözebileceğimi düşünüyorum. Sele ayarı da şu an olması gereken seviyede.

Teşekkürler.

@Gökhan Toros

Gökhan Bey Merhaba, yorumları kimden aldınız acaba? Ben şimdiye kadar hiç olumsuz feedback almadım Body Geometry Fit ile ilgili. Fit uzmanları doktor olmadıkları için %100 her sorunu çözemeyebilirler lütfen bunu da unutmayın :) Fiziksel yada sağlık sorunları da sorunlara sebep olabiliyor.

@Sefa.

@Gökhan Toros

Tamamen tesadüflerden ortaya çıkan bir şehir efsanesi çünkü sizinde söylediğiniz gibi, aynı boy ve kiloda farklı kol boyu, bacak boyu ve esneklik seviyesine sahip binlerce kullanıcı olabilir ve performans/rahatlık/verimlilik noktaları değişebilir.

Erdal YILMAZ,
Yukarıda yazdıklarınızdan ve fotoğraflardan gördüğüm gidonun size olması gerekenden daha uzak olduğunu söyleyebilirim, ama uzaklığı yükselterek yada boğazı kısaltarak mı çözebileceğinizi sizi canlı ve bisikletin üzerinde görmeden yorum yapmak gerçekten yanlış olur. Çünkü selenizin pozisyonu doğru mu? Yüksekliği doğru mu? Bunları bilmek gerekiyor.

Birde sele borunuz fazlası ile yüksekte buda bisikletinizin seattube noktasına zarar verecek kadar zorlanmaya sebep olabilir.

Fitting ve ölçümleme ile ilgili sorularınızı özel mesaj yada telefon ile cevaplamaya çalışırım.

• Beğen
Tepkiler: SongülB.
Hasan Çağri

Hasan Bey cevabınız için teşekkür ederim. Sele fotoğraf'a bakılınca cidden yüksek görünüyor, çünkü olması gereken seviyeden yukarıdaydı. Ancak şu an bu yükseklikte değil. :) Gidon boğazını 90 mm. ile değiştim, bir müddet "deneme amaçlı" bu şekilde kullanacağım. Benim için en uygun boğaz 100 mm. olarak görünüyor ancak bunu denemeden yada dışarıdan bir destek almadan anlamak şahsım adına pek mümkün görünmüyor.

Anadolu yada Avrupa yakasında önceden haberleşerek gelirseniz en azından fikir vermekte yardımcı olabilirim. Aklınızın ucunda olsun :)

@Hasan Çağri
Tabii ki istisnalari olabilir. Ama 100 senelik tarihi olan bisiklet ayarlama sekilleri ve kurallarina efsane demeniz ilginc.
Insanalrin her zaman bisikletlerini ayarlamalarimicin özel ölcü aletelri yok. Bunu göz önüne alarak, sele yüksekligi, sele pozisyonu,gidon bogazi uzunlugu, gidon yüksekligi,.... gibi tabii ki kaba, ama genel insan ebatlarina bakinca evrensel kurallari efsane olarak nitelemek dogru degildir. Ben 50 küsur senelik bisikletli yasamimda bu kurallara göre bisiklet kullandim.
Ayrica isi cok daha ileriye götürüp nicin 110 mm. gidon bogazi da nicin 109,4 mm. degil diye sorular sormaya baslarsak isin altindan kalkamayiz.
"Eller gidon üzerinde iken gidon üzerinden ön göbegi görebiliyorsaniz, gidon bogazinizin uzunlugu sinira gelmis demektir" Bundan daha güzel bir tanim olabilir mi? Bu evrensel ve alisilagelmis ayarlara ragmen bisikletleri üzerinde rahat edemeyenlerin, mutlaka ustalar esliginde bir " bike fit " dediginiz ölcü aletleri yardimiyla dogru kadro ve eleman secimine ihtiyaci vardi! Bunu zaten tarstisamayiz. Ama herkesin bunu yapmasi gerekmez!

@ihtiyar

Bazı evrensel kurallar veya yıllar ile tecrübe edilip kabullenilmiş durumlar var tabi ki ama şu silahtaki gez-göz-arpacık misali ön göbeği görelim görmeyelim işi gerçekten doğru bir ölçüt değil. Farzedelim bir bisikletimiz var, önce 43mm rake maşa ile sonra da 45 ve belki daha üzeri rake bir maşa ile kuralım. bakalım ön göbek iki durumda da gez-göz-arpacığa denk gelecek mi? Hatta durmu daha karıştırıp ilk seferinde 25mm seatback bir sele borusu daha sonra inline bir sele borusu ile kuralım. Bakın aynı kadro üzerinde belkide farklı amaca dönük kaç farklı pozizyon elde ettik? Sürücü aynı sürücü, kadro aynı kadro, gidon aynı gidon. Ama hiçbirinde ön tekerimizin göbeği göz hizamızda aynı noktada değil. Bazı şeyler var ki doğru bilinen yanlışlar oluyorlar.

@Aytaç Biber

Ayni seyleri söylüyoruz. Bu konu su anda su topikte de hortlatilmis durumda! :( Orada da fikirlerimi yazdim. Ayni elemanlar ile ayarlari degisitrerek sonsuz sayida oturma pozisyonu bulmka mutlaka mümkün. Ama amacina en uygununu aramak söz konusu oldugu zaman is degisir. Amac dünya sampiyonasinda saate karsi yarisi kazanmak ise, 1/10 mm. bir deger kazanir. Ama arkadaslarla hafta Kadiköy sahilinden Kartal' a gidip gelmek icin buna kafa yormanin esprisi yok! Tam kendi boyuna uyan özel kadro, kendi kuvvetine göre torsiyon miktari hesap edilerek, alin borusu, orta göbek muhafazasina kac kat karbon sarilacagi hasaplanmis......... bir bisiklete binebilen bir kisi icin önamli olabilir. Gidon bogazini satndart ölcülere göre alan bir kisinin herhalükarda belirli konularda uzlasma zorunlugu vardir, Ben daha hic 112,4 mm gidon bogazi görmedim. Bu insan ya 110, ya da 115 mm. gidon bogazi kullanacaktir. Ama örnegin bir Wiggins 127,5 mm gidon bogazi kullanabilir.
Bakis acilarimiz cok farkli degil. Ben sadece asiri mübalaga etmenin esprisini, bu sporu asiri düzeyde yapanlar icin anlarim.

@ihtiyar

Bu mesajınızda da katıldığım ve katılmadığım hususlar var. Öncelikle doğru ergonomik ayarlar profesyonel bir sürücü için ne kadar önemli ise, bu işi mesleki olarak yapmayan ama performans sürüşü yapan hobi kullanıcıları içinde aynı derecede önemli bence. Çünki vücudunuzu uygun olmayan şekilde zorlamak üst düzey bir sporcu olsanızda olmasanızda sağlık problemlerine davetiye çıkartır. Ancak şu söylediğinize katılıyorum; Herkesin kilosuna, yok efendim ürettiği güce göre bilmem kaç katman sarılmış kadroya, bileği içe dönükmüş dışa dönükmüş ona uygun üretilmiş bir chainstay tasarımına falana fismana ihtiyacı olmayabilir. Bu konuda tabi ki haklısınız, ancak şu reddedilemez bir gerçek ki, kendiniz için üretilmiş özel bir kadro sürmek veya en azından sahip olduğunuz bir bisikleti kendiniz için kusursuz bir şekilde ayarlattırıp sürmek bisiklet üzerinde aldığınız sürüş keyfini ve verimini ciddi anlamda yükseltmenize vesile olur. Gerek ergonomik gerekse psikolojik olsun, bence bikefit veya retül gibi bir hizmet almak sizin bisikletten aldığınız keyfi katlayacaktır.

ihtiyar üstadım ben dahil bir çok kişi bisiklet alırken daha kadro boyu konusunda bu işe 1-0 yenik başlayabiliyor. Zaman zaman sizin de forumda belirttiğiniz üzere, Türkiye'de ne yazık ki bisiklet satılırken genel mantık boya posa bakıp tamam bu sana uyar diyerek satmaktan ibaret olmuş.

Yurt dışında durum nasıl bilemiyorum, ancak kimse bu konularda kullanıcılara ön ayak olup yardımcı olmuyor. Bisikleti alıp eve geldikten sonra internet ortamını kurcalayıp aldığı kadronun kendisine büyük olduğunu anlayan insanlar var.

Aramızda mutlaka bu işi gerektiği gibi profesyonelce yapan hem bisiklet satıcısı hem de sporcular vardır. Ancak amatör yada giriş seviyesindeki insanlara çok basit bir kaç ölçüm ile bu bisiklet sana uygundur, şu gidon boğazını kullanırsan daha rahat edersin, sele ayarın böyle olmalı, drop bar şu açıda durursa senin yararına olur diyen yok denecek kadar az.

Ben bugün bike fit yaptırmak yerine, bisikletimi aldığım yerin beğendiğim bisiklet ile ufak bir test sürüşü yaptırmasını, ve yahut mağaza içerisinde sele ayarı, gidon boğazı gibi ayarları ufak bir bike fit sürecine sokup yapmasını isterdim.

Aslında en çok eksikliğini çektiğim konu. İyi derece de ingilizce bilmediğim için bike fit video'larının görsellik dışından bana bir fayda sağlamıyor olması.

Bike fit konusunda ciddi manada Türkçe kaynağa ihtiyaç olduğunu düşünüyorum.

Yorumlarınız için hepinize çok teşekkür ederim. :)

ön-arka konumu ayarlanmış bir sele, kullanılan bisikletin türünden , sele borusunun şeklinden bağımsız olarak pedal eksenine göre hep aynı hizada olur diye düşünürdüm. inline , seatback seleborularının nasıl olduğunu bilmiyorum. Açıklayan olursa memnun olurum.

Bir kac cumle de ben yazmak istiyorum bu konuda.
187 boyundayim yol bisikletine 52 kadro ile basladim 56 kullandim simdi de 61 kullaniyorum.52 kadro bisikletimle de 200 km ustu turlar yaptim 30-35 km.ortalama hizlari olan 56 ile de yaptim 61 ile de.tabiri caiz ise tahtanin (ful carbon sele) ustunde 14 saat pedal cevirmisligim de oldu.Yani bu tecrubeler ile bir kac cumle yorum yaziyorum birazdan :)

İsin en puf noktasi bana gore bisiklet kullanirken calismayan veya fazla yuk binmeyen kas guruplariniz zayif ise ne kadar ayar yaparsaniz yapin bir yeriniz agriyacaktir.Yani kol kaslariniz bilekleriniz sirt boyun ve bel kaslariniz yeterince kuvvetli degilse sonucta 20 santimlik sele ustunde vucudun alisik olmadigi bir pozisyonda saatlerce pedal cevirmeden dahi otursaniz bir yerleriniz agrir:)

Diger mesele egerki defalarca sprint atmiyorsaniz rampalari rahat kadans ve nabiz ile tur havasinda cikiyorsaniz ruzgara karsi zorlamiyorsaniz altinizdaki bisikletin ayari yine cok elzem degildir.

Bana gore sporcu her yonden vucudunu hazirlar olmasi gereken kilometreleri duzenli olarak yapar buna ragmen agri sizi rahatsizlik cekiyor ise bu ince ayara bakilir.yani sadece haftasonu arkadaslari ile 25 ortalama mangal yada gezi turuna giden bir arkadasimizin bu kadar incelmesine gerek yok.ayda bin km cevirmesine ragmen bir problem varsa zaten o kadar ceviren arkadas problemin de cozumunu bulacaktir.

Birde benim gibi uzun yillar mtb turu bisiklet kullanip yola gecen arkadaslarda yol gidonu karmasasi vardir :) uzunca bir sure gidonu olmasi gerektigi gibi kullanamayiz ayrica karin bolgemiz de egik vaziyette surmeye alisik olmadigindan belirli bir sure sikinti olabilir.Bu sure zarfinda olusacak rahatsizliklar bisikletin degil vucudun ayarsizligindan :) bir sure sonra alisinca duzeliyor :)

Konuyu toplamak gerekirse bu tip ayarlara girmeden once biraz sabirli olmali bir kac soruya cevap bulmaliyiz bunlar:

Vucudun diger kisimlarini yeterince kuvvetlendirdim mi?

Yol gidonuna iyice alisik miyim ?

Yol bisikletini yol bisikleti gibi mi kullaniyorum ?

Bu uc soruya direk evet diyen arkadas zaten kendi fitting ayarini kendi yapar gidip o kadar parayi ayara vermez :) hicbir alet edevat hoca antrenor kisinin kendini bilmesinden daha iyisini bilemez :) tecrube fikir sunar ogut tavsiye verir dogruyu bulacak olan insanin kendisidir :)

Tabi bunlar benim kendi sahsi fikirlerim kimseyi baglamaz :)

Ben sadece asiri mübalaga etmenin esprisini, bu sporu asiri düzeyde yapanlar icin anlarim.

Sayın ihtiyar abi bu cümlen ile beni benden aldın.

• Beğen
Tepkiler: ihtiyar
@Erdal YILMAZ

Almanya' da bir spor bisikletleri satan magazadan bisiklet aldiginiz zaman, dogal olarak bir bike fitting yaparlar ve ona bisiklet verirler. Örnek; (link)

Ama bu demek degildir ki, tam size uyan parcalar üretirler. Ama netice olarak yapmak istediginiz bisiklet sürüsüne göre en uygununu verirler. Ne kadar cok paraniz varsa, o kadar cok parca degistirme olanaginiz var. Yoksa burada da standart donanimli bir bisiklet alirsiniz. Kendim icin örenek vermek gerekirse, en son aldigim dag bisikletimde alirken gidon bogazi ve gidonu degistirttim. Zaten seri üretilen bir kadro oldugu icin daha fazlasi mümkün degil. Yukarida Aytac' in yorumuna yazdigim gibi, (link) sitesine bakarsaniz, kullanici ve amaca göre onlarca ayarlama sekli oldugunu görürüz. Türkiye' deki insanlarin bu konularda maalesef pek cok olanaktan mahrum kaldigini biliyoruz. Bir sele secimi konusundaki tartismalara bakinca ne kadar acinacak bir durum ortaya cikiyor. Bizim burada bir seleyi 3-4 hafta kullanip, eger memnun olmazsaniz geri verme olanagi var. Bu sansi taniyan bisiklet magazasi, tabii ki alirken bir sürü seleye oturarak deneme olanagini vermek zorunda. Eger sonunda da hic bir sey almadan cikarsaniz, yine güleryüz göstermek zorunda!

Burada okuduklarımdan anladığım en temel şey bir çok kişinin BIKE FITTING ile BIKE SIZING kavramlarını birbirine karıştırıyor olduğu. Bnun da sebebi tabiki de yeterli miktarda Türkçe kaynak olmayışı. Biraz açıklama getirir isek;

BIKE SIZING; Genel vücut ölçülerinize uygun ölçüde bisikleti bulup genel kurallar ve beklentiler içerisinde size uygun şekilde sele yüksekliğii sele ileri geri ayarı ve gidon duruşu ve kol açıları ayarını yapmaktır. Normalde kendine "BIKE SHOP" diyen ve nitelik kazanmaya çalışan bisiklet satıcılarının zaten yapıyor/yapabiliyor ve yapacak bilgiye sahip olması gerekir. Sezonun yoğun olduğu dönemde hızlıca geçiştiriliyor olabilir zaman darlığı sebebi ile ama daha sonra gelip talep eden müşteriye 15dk ayırılmalıdır.

BIKE FITTING; Öncelikle kullanıcının vucut özelliklerini tanımaya dayanır. Çünkü sürücüyü bisiklete göre değil bisikleti sürücünün beklentilerine (konfor/performans/verimlilik) ve vücut özelliklerine göre bisikleti ayarlayabilmektir. Yukarıda yazıldığı gibi zayıf kas gruplarını, esnekliği az olan kas ve tendonları, vücuttaki asimetrik farkları bilmeden fitting yapılması mümkün değildir. Sadece bunları tespiti bile çoğu zaman 1 saat civarı vakit alır. Daha sonra bunlar değerlendirilerek bisikletin ölçülendirilmesi yapılır. Bu ölçülendirme statik ve dinamik olarak iki aşamalı gerçekleşir.

Gerçek bir Bike Fitting seansı sonrasında %99 oranında; sele de daha doğru oturur, bacak hareketlerinizin sırasında sizi dengeleyen kaslarınıza binen yük azaltıldığı için dengelemeye harcayacağınız enerjinizi daha hızlı/uzun gitmek için harcayabilirsiniz. VERİMLİLİK
Gerçek bir Bike Fitting seansı sonrasında %99 oranında; bisiklet üzerinde kendi vucut şartlarınıza uygun şekilde oturmaya başladığınız için zayıf kaslarınızı zorlanmasına sebep olan etkenler ortadan kalkar, pedala doğru şekilde ve doğru destekle basmaya başladığınız için diz gibi önemli eklemlerinizdeki zorlanmalar azalır/ortadan kalkabilir. KONFOR Gerçek bir Bike Fitting seansı sonrasında %99 oranında; bisiklet üzerinde daha stabil bir şekilde oturduğunuz için pedallara ve dolayısı ile yola olan güç aktarımınız artar. PERFORMANS

Şimdi gelelim işin bir başka kısmına. Tabiki de herkes %100 BIKE FITTING yaptırmak zorunda değildir. Ama bisikletten keyif alabilmek için BIKE SIZING şarttır.
Ayrıca bike fitting sadece performans kullanıcıları değil, tur yapanlar, eğlence sürüşü yapanlar, bisikletinden daha fazla keyif almak isteyen her için tavsiye edilen bişeydir.
Neden Tuzlaya köfte yemeğe giderken bisikletinden daha fazla verim alırken daha da konforlu olmayayım?

Uzun kilometreler sonrasında ne yaptıysam geçmeyen sırt ağrım ya sadece sırt kaslarımın zayıflığı sebebi ile ise ve gidon pozisyonumu buna göre ayarladığımda geçecek ise?
Bisikletime binerken daha fazla performans istiyor isem bunun tek yolu daha fazla antreman yapmak mıdır? Belkide pedal çevirirken çok fazla hareket ediyorumdur?
Zayıf kas yoktur, iyi yönlendirilmeyen kas vardır. Biraz kaba oldu ama sırt kasları zayıf diye birine sen performans için önce sırtını güçlendir demek yerine, kaslarına uygun pozisyonda performanslı bir pozisyon ayarlayabilir denebilir, çünkü ayarlanabilir :)
Acı/ağrı var ise gelişme değil yanlış olan birşey vardır. Vucutta bir asitmetri, yada sürücünün limitlerine yakın ayarlar var ise ağrı olabilir. Doğru tespitler ile ağrılar giderilebilir. Tabikide fizyolojik sorunlar var ise doktor şart :)

Gerçek bir Bike Fitting %99 oranında bu ve benzeri bir çok soruya cevap verebilir. Tabiki isteyen kullanıcılar için.

Her zaman herkese merak ettiği konularda yardımcı olmaya çalışırım. Merhaba demek yeterli :)

Selamlar.

• Beğen
Tepkiler: ihtiyar
Geri