Soru çok yanlış öncelikle. O kadar çok parametre var ki; bisikletin ağırlığı, bisiklete binenin ağırlığı ve boy uzunluğu, bisikletin kadro boyu, lastik çapı ve genişliği, yokuşun eğimi, yokuşun uzunluğu, parçaların birbirine uyumu, komponentin kalitesi, mekanik enerji kayıpları, bisikletçinin kondüsyonu, dişli oranları... Neyle neyi kıyaslayalım? Aynı ağırlıkta, aynı dişli oranına sahip, farklı jant ebatlarında, aynı kalite bisikletleri mi kıyaslayacağız?
Herhangi bir bisiklette, kişiye göre yokuş çıkmaya uygun dişli oranı seçilirse, denge sağlandığı sürede bütün yokuşlar çıkılır. Aktif olarak 4 bisiklet kullanıyorum; dördüyle de çıktığım belli başlı yokuşlardan bahsedeyim. 28 jant Peugeot bisikletimle, 2 km uzunluğundaki, ortalama %11 eğimli Cinnah yokuşunu çıkamıyorum. 27 jant 53/17 fixed bisikletimle de... 28 inch, Cannondale Caad10 52-38/11-25 dişli oranlarına sahip bisikletimle Cinnah'ı durmadan, canım sıkılana kadar, trafik kalabalıklaşana kadar çıkıyorum, iniyorum, çıkıyorum, iniyorum... Sırtımda yükle, 26 inch, 17,5 kg Bisan kadro dağ bisikletimle de Cinnah'ı çok rahat çıkıyorum. Denemedim ama, bu bisikletle de durmadan defalarca çıkarım bu yokuşu. TRT yokuşu vardır Ankara'da, oldukça meşhur... Yokuşun meşhur olması, sadece dikliğinden değil, uzun ve dik oluşundan kaynaklı. Cannondale ile bu yokuşu çıkıyorum ama sonlara doğru zorlandığım oluyor. Nabzı yükselmeden, yorulmadan, zorlanmadan TRT'yi çıkan kişi yoktur demiyorum ama varsa da çok azdır. Bisan'la, yavaş ama oldukça rahat çıkıyorum bu yokuşu. Cannondale 8,2 kg, Bisan 17,5 kg. Hatta suları eklersem 19 kilogramı buluyor. TRT'yi boşver, Kınalıada'da Sakızlı Sokak var; eğim yeri geliyor %40'ları buluyor. Zorlanarak da olsa, Bisan'la çıkabiliyorum burayı. Cannondale ile çıkmayı düşünmem bile...
Bu parametrelere göre, yokuşları en rahat, 26 inch dağ bisikletimle çıktığımı söylerim. Tek sebebi var, dişli oranı... 22/30 oranıyla çıkmak mı daha kolay, 38/25 oranıyla çıkmak mı? 28 inch Cannondale 8,2 kg, 26 inch Bisan 17,5 kg... Bisan 8,2 kg olsaydı, belki 22/30 yerine daha büyük bir dişli oranı seçerdim ve yokuşları daha hızlı çıkardım. Seçeceğim oran Cannondale de olduğu gibi 38/25 olur muydu? Olmazdı; 38/25 oranından daha küçük ama 22/30 oranından daha büyük bir oran seçerdim.
Profesyonel sporcu değilim, bisiklete keyfi binen bir adamım. Yarış koşan profesyonel sporcular için bu değerler, benim değerlerimden çok daha farklı, katsayılar çok daha yüksek olmalıdır diye düşünüyorum. Ama, ne olursa olsun, yokuşu bisiklet çıkmaz; pedalı çeviren çıkar.
Kınalıada, Sakızlı Sokak...
(link)
(link)