Yıldırım Fotoğrafçılığı

Baki Berk Kayalar

Forum Bağımlısı
Kayıt
7 Ocak 2007
Mesaj
1.576
Tepki
1.208
Şehir
TCDD 1. Bölge - İzmit
Fotoğraf konusunda özellikle ilgilendiğim bir konu varsa o da yıldırım fotoğraflarıdır. Sanılanın aksine yıldırım fotoğrafı çekmek çokta zor değil ama makinenizin özelliklerine bağlı olarak çok sağlam sinirler gerektiriyor.

Yıldırımlar büyüleyicidir, insan çektiği iyi bir yıldırım fotoğrafına her bakışında aynı heyecanı hisseder.

* Yıldırım görüntülemeyi kafanıza taktıysanız ilk önce hava durumunu takip etmeli, gerekirse yakınınızdaki bir meteoroloji istasyonundan bilgi almalısınız. (link) bu link iki günlük yıldırım tahmini veriyor.

* Yıldırım beklendiğini öğrendiniz veya hava yıldırım yapmaya başladı. Görüntüleme olayına geçmeden evvel yıldırımın bir sonraki hedefi olmamak için manzaraya sahip ama korunaklı bir mekana geçin. Kesinlikle enerji hatlarına yakın olmayın ve ağaç altlarında bulunmayın. Olabileceğiniz en iyi yer yüksek bir apartmanın orta katları olacaktır.

* Yakınlarda bir yere yıldırım düşebileceği için korku meleklerini misafir etmeye hazırlıklı olun. Her ne kadar korkmam derseniz bile 30 metre önünüze düşecek bir yıldırım sizi korkudan darmadağın edebilir.

* Seri çekime sahip kaliteli bir makineniz yoksa gündüz yıldırımı çekmek için sağlam sinirlerden fazlası gerekiyor.

* Gündüz uzun pozlama yapmanız için ülkemizde piyasada çok zor bulunan ya da hiç bulunmayan ND türü koyu filtrelere sahip olmanız gerekiyor. Bunu neden belirttim, çünkü yıldırım yakalayabilmek için uzun pozlama yapmanın avantajı daha büyük.

* Gece yıldırımı çekebilmek için bir kaç saniye uzun pozlama yapabilen yani bir fotoğrafı bir kaç saniye boyunca çekebilen bir makinenizin olması en uygunu. Normal bir sayısal (dijital) makine ile yapacağınız gece yıldırımı çalışması bile sizin için çok zor olacaktır. Bunu bizzat defalarca kez yaşadım. Kendimi pencereye sabitleyerek bir keresinde iki saatte 700 fotoğraf çektiğimi hatırlıyorum. Bu 700 fotoğraf arasında sadece bir kaç tanesinde yıldırım yansıması şeklinde yıldırımın etkisi vardı. Yani tam olarak yakalamamıştım bile.

* Gece yıldırımı çekebilmek için öncelikle sahip olmanız gereken ekipmanlardan biri de üç ayağınız (tripot) olacaktır. Üç ayağınız olmadan gece yıldırım yakalasanız bile çok büyük olasılık titreteceğiniz için emeğinizin karşılığını alamazsınız.

* M (manuel) modda diyafram ve enstantene değerlerini ayarlayabileceğiniz bir makineye sahipseniz (gece yıldırımları için belirtiyorum) diyaframı en kısık düzeye getirin. Yani f değeri mümkün olduğunca yüksek olsun. Enstantene değeri ise olabilecek en uzun süre olsun. 6", 15", 30" gibi..

* Profesyonel özellikli ve 30 saniyeye kadar pozlayabilen bir makineniz varsa gece yıldırımı çekmek sizin için son derece kolay ve eğlenceli olacaktır. Yıldırım fotoğrafı çekilirken içeceğinizi yudumlayabilir, çektiğiniz yıldırımları çıplak gözle izleyebilir, arkadaşlarınızla sohbet edebilir, hatta işiniz az ise hemen bilgisayar başına geçip internete bile bir göz atabilirsiniz.

* Üç ayağınız olsa bile uzun pozlamada ilk basış anında makine hafifçe kıpırdayacağı için bu görüntüye aynen yansır. Bu nedenle makinenize deklanşör kablosu takılabiliyorsa bir deklanşör kablosu edinmenizde fayda var.

* Gerçek anlamda B (bulb) modu olan profesyonel makinelerle çalışıyorsanız yıldırım görüntülemek için dakikalarca uzun pozlama yapabilirsiniz. Aynı zamanda bulb modu ile makinenin enerjisi yettiği sürece saatlerce süren uzun pozlamalar yapmanız mümkün.

* Yıldırım çekmede olan en büyük kusurlardan biri şehir ışıklarının çok parlayarak fotoğrafa bakanların dikkatini kendilerine çekmesidir. Mümkün olduğunca çok gökyüzüne yer vererek şehir ışıklarına en az yeri vermeniz gerekecektir.

* Yıldırım çekimleri sırasında havadaki elektriksel yüke bağlı olarak sayısal (dijital) türü makineler yavaşlık ve çabuk pil bitme sorunu gösterebilir. Makinenizin yıldırım çekimleri sırasında yaşayabileceği yavaşlığı ve pil bitme sorununu göz önüne almanız gerekiyor.

* Gece yıldırım çekimlerinde netsiz bir yıldırım olsun istemiyorsanız kadraj dahilinde mutlaka yapay ışığın parladığı (yanan bir sokak lambası mesela) bir şey bırakın. Aksi takdirde yakaladığınız yıldırım ne kadar güzel olsa da netsizlik büyük dert olacaktır. Elle netleme özelliği de pek bir işe yaramayacaktır.

Kerpe' de 28 haziran 2006 gecesi yakaladığım bir boşalım.

http://www.fotokritik.com/photos/orig/0/1/7/017964/46e04e26717e2e555486c6bafc3c6e6a.jpg
 
  • Beğen
Tepkiler: mutu88
Scudo

Baki Berk Kayalar

Forum Bağımlısı
Kayıt
7 Ocak 2007
Mesaj
1.576
Tepki
1.208
Şehir
TCDD 1. Bölge - İzmit
Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü' nün sitesi dahilinde bulunan radar sayfalarından bulunduğunuz yere gelen bulutları takip edip ona göre yıldırım nöbeti hazırlığı yapabilirsiniz.

(link)
 

İsmail Ağıllı

Forum Bağımlısı
Kayıt
5 Ağustos 2006
Mesaj
1.691
Tepki
833
Şehir
Ürgüp, Kapadokya
benim çok ilgimi çekiyor yıldırım tehlikeli ama çok hoş kareler çıkıyor sonuçta
 

Selim Çam

Forum Bağımlısı
Kayıt
1 Kasım 2006
Mesaj
1.849
Tepki
457
Şehir
İstanbul
Evet, ben de bir gün yakalamak istiyorum..
 

Cemowski

Daimi Üye
Kayıt
28 Ocak 2007
Mesaj
269
Tepki
105
Şehir
İzmir
ben birçok yıldırım gördüm ama fotoğradını çekmek aklıma gelmedi ööle bir olay olursa fotoğraf çekerim.:D
 

çamurluk

Aktif Üye
Kayıt
12 Eylül 2006
Mesaj
111
Tepki
40
Şehir
izmir
7 sene önce yeni almış olduğum 3 aylık arabamın üstüne yıldırım düşmüştü o zamn bu zamndıe yıldırımı pek sevmem arabayı hurdaya ayırmıştım arabanın şu anki değeri 75.000 ytl siz olsanız ne yapardınız
 

Sercan

Forum Bağımlısı
Kayıt
24 Haziran 2006
Mesaj
774
Tepki
204
Şehir
Istanbul/Küçükçekmece
Çekmek istediğim şeylerden birisi de yıldırım. Ancak şu zamana kadar hiç düşen bir yıldırım görmedim, ya da gördüm fakat şimşek sanıp umursamadım, bilmiyorum. İstanbul gibi bir yerde, binaların arasında evimizden yakalayabilmemiz mümkün mü? Açık bir yere de çıkmaya korkarım, sonuçta tehlikeli bir durum yıldırım. Fotoğraf da mükemmel ayrıca.
 

msconfig

Forum Bağımlısı
Kayıt
1 Kasım 2006
Mesaj
1.121
Tepki
780
Şehir
ist
okadar sanssizimki bu konuda, ne zaman yildirimlar duser o zaman makinam yanimda olmaz :(
tesekkurler bilgi icin