Yeni Bisiklet Almak İsteyenlere Tavsiyeler.

Derin Öz

Üye
Kayıt
7 Haziran 2011
Mesaj
57
Tepki
50
Şehir
İstanbul
Bisikletede uzun yıllardan sonra dönüş yaptım ve aranıza da yeni katıldım.
Başlığı okuyup bisiklete yeni başlamışsın bu acemilikle ne tavsiyesinde bulunacaksın diyebilirsiniz. Amacım sadece bisiklete yeniden başlama sürecimi sizlerle payşıp ne yanlışlar yapmışım öğrenmek, benim gibi acemilere de seçimlerinde kullanabilecek bir kaç detay verebilmek. Zira daha pro kullanıcılarla yaptığım konuşmalarda farkettim ki neyi bildiğimizi neyi bilmediğimizi farkedemiyorlar. Evet bir sürü faydalı bilgi edindim ama başlangıç seviye tavsiye bulmakda epey zorlandım. Örnek vermek gerekirse rampalarda viteslerle ilgili problem yaşayınca bisikletçime gidip durumu anlattım. Sonra anladık ki viteslerde hiç bir problem yok problem benim sürüşümde idi. Rampada vites nasıl değiştirilir nasıl değiştirilmez anladım ama daha önce defalarca vitesle ilgili sorularımda kimse bana bundan bahsetmemişti. Bu tür bilgilere her zaman forumdan da ulaşamıyorsunuz. Hangi bilgi size lazım yada değil başlangıçta süzmek zor olabiliyor. Kısacası biz acemiler başlangıçtan ileri seviyelere giden bilgilere ihtiyacımız çok.

İlk önce bisiklete başlayacaklara ilk tavsiyem; kime sorarsanız sorun size bisikleti napıcaksın ezilirsin, terlersin, yorulursun, sıkılırsın, evli barklı adamsın, bisiklete o kadar para mı verilir vs. türevi bir yığın laf duyacaksınız. Ben duydum. Bunlar bazen şevkinizi kırmıyorda değil. Zira bu tür düşüncelere Türkiye nin % 99 sahip. Zaten böyle düşünmeseler yada bu düşüncelerini kırabilseler hepsi bisiklet kullanıyor olurlardı. Bu kadar basit. O yüzden gerçekten bisiklete başlamak istiyorsanız bir kullanıcı ile konuşun. Bu şansı ben işyerimin asansöründe yakaladım. Arkamda bisiklet çantası ile Rıza yı (Teşekkürler Rıza) görünce peşinden gidip utanmadan sordum.

Peki ben bisikletimi nasıl seçtim. Forumda yaptığım araştırmalar mayıs ayınında genelinin yağmurlu geçmesiyle epey uzadı. Araştırmalar sonucunda Şehir yada hybrid bir bisiklet almaya karar verdim. Zira işe geliş gidişlerde kullanmak istiyordum ve yolun genelinde rampa inip çıkmak gerekiyordu. Neresimi Gayrettepe Mecidiyeköy Beşiktaş üçgeni. En merak ettiğim konuda acaba bu rampaları çıkıp çıkamayacağımdı.
Bisiklet almaya tam 3 kere gittim. Herbirinde alamadan çıktım. En sonunda bu sefer alıyorum diye gittiğimde istediğim model satılmıştı. Süpriz...
Bu sefer almadan çıkmıycam dedim ve satıcıyla başka modeller bakmaya başladık. Scott Sub 50 istediğime en yakın modeldi. Şehir bisikleti hafif süspansiyon yok ve Scott.
İşte bisiklet seçmeye çalışanlara bir tavsiye daha; Gidip kurcalamadan üstüne binmeden bisiklet seçilmiyor. Komik ama siz bisiket seçerken sanki bisikletlerde sizi seçiyor gibi :)
Sonuç olarak bir ton bisiklete baktıktan bindikten sonra dükkandan bir dağ bisikleti ile ayrıldım. Eve doğru sürerken de ne kadar doğru bir seçim yaptığımı yollar bana gösterdi. Yahu bu şehir aralıkları 1 karış genişliğinde mazgallar var ve bunları yola paralel döşüyorlar.
Peki bisikletim ne Sedona 711 D. Neden Sedona derseniz. Bir kere istediğiniz marka model ve büyüklükte bisikleti bulamıyorsunuz. Ben alırken mecburiyetten evime yakın olanı seçmek durumunda kaldım. Sirkeci yada Kadıköy de bir sürü dükkan var. Gidip aldınız nasıl döneceksiniz. Bir de ilk sürüş bakımı var. 1 hafta sonra bisikleti götürüp ayarlarını yaptırmak gerekiyor. Dolayısıyla dükkandan seçmek durumundaydım. Bence Türk firmaları da bisiklet işini iyi yapmaya başladılar. Kron da Sedona da bu konuda gayet başarılı üstelik marka değeri yüzünden daha üst donanımlara sahip bisikletler alabiliyorsunuz. Ben Scott diye tuttursaydım 500 TL fazla verip aynı donanımda bir model seçebiliyordum.
Peki Şu meşhur soruya da bi bakalım: Bisiklete bu kadar para verilirmi? Ben 1.90 a yakın 93 kilo civarında bir adamım. Rampa aşağıya giderken 50 km gördüğüm oldu. 200 - 300 TL lik bir bisikletin üzerinde beni düşünün ve hız 50 km ben düşünmek istemiyorum. Evet bisiklete 1 ton para verilir frene kadroya lastiklere bütün parçalara güvenmek lazım zira asfalt epey sağlam.
Bir de şu benim en merak ettiğim rampa çıkabilme işinide biraz bakalım. Gene tavsiye geliyor...
Eğer bisikletin sizi uçuracağını yolların altınızdan akıp gideceğini düşünüyorsanız size kolay gelsin. yok böle bişey benim en büyük korkum buydu. Ben bu bayırları çıkamazda bisikleti bir kenera koymak zorunda kalırsam. Ama bi şekilde çıkarım dedim ve...
Çıkamadım tam 4 defa durup dinlenmek zorunda kaldım. Bu gibi durumlarda hemen zincire falan bakın. nooldu buna sıkıştı çıkamadım zincir yüzünden...:) Şaka bir yana bisikletin bu kadar SPOR olabileceğini düşünmemiştim. Bisikleti kenara bırakmak alımın ucundan bile geçmedi. Tersine akşam olsada şu rampayla bi hesaplaşsak.
ARA NOT: Yeni başlayanlar lütfen forumda "Yüksek Kadans Tekniğini" okuyun.
Ve her gün yüksek kadans pedal çevir ha gayret eve gel perişan halde bacaklar bitmiş kılını kıpırdatacak halin kalmaz. Ertesi gün bi daha derken ilk uzun yol. Sonra o çıkamadığınız rampayı çıkınca bisikletimi öptüm bağırmamak içinde kendimi zor tuttum. Sonra bacaklarda ki ağrılar bir gün uçup gidiyor. Bundan sonra uzun turlar için bişiler öğrenmek gerekiyor. Viraj teknikleri "Kontra viraj tekniği" 50 kere okudum bi ton video izledim hala anlamadım. Bisikletle iniş selenin arkasına nasıl inilir daha öğrenecek çok şey var.

Baya uzun bir yazı oldu ilk defa için ama umarım faydalı olur. Bana sormak isterseniz buyrun ve Pro beyler bayanlar sizleri de ben bu sayede bulabilir ve danışabilirsem de ne mutlu bana.
Herkeze kazasız belasız sürüşler

Saygılar :)
 
Scudo

Talha Ateş

Forum Bağımlısı
Kayıt
8 Haziran 2011
Mesaj
643
Tepki
605
Yaş
54
Şehir
Isparta
Bisiklet
Bianchi
Nice seyehatler dilerim. uzun zaman binince 93 kilodan biraz inersiniz ama daha atletik olursunuz.
 

sadık1964

Daimi Üye
Kayıt
4 Şubat 2009
Mesaj
336
Tepki
402
Şehir
konya
Bisikletiniz hayırlı uğurlu olsun.Şu cümleniz çok hoşuma gitti(Tersine akşam olsada şu rampayla bi hesaplaşsak):D vallaha süper.Kazasız belasız sürüşler dilerim.
 

Mehmet Ergene

Forum Demirbaşı
Kayıt
31 Mayıs 2011
Mesaj
457
Tepki
198
Şehir
Beşiktaş - İstanbul
bisikletiniz hayırl olsun güle güle kullanın. bende de aynından var.
imkanınız varsa lastikleri değiştirmenizi öneririm. üzerindeki lastikler bisikleti yavaşlatıyor biraz. ben lastikleri değiştirdim ve ciddi bi fark oldu. 182 boy 90 kiloyum.2 gün önce pedallayarak 55km gördüm yeni lastiklerle.
kadans tekniğine bakın diyecektim ama siz de bulmuşsunuz zaten :)
 

Eren Tublek

Forum Demirbaşı
Kayıt
18 Aralık 2009
Mesaj
461
Tepki
362
Şehir
Istanbul-Bahcelievler
Bisiklet
Trek
Arkadaslar

kusuruma bakmazsaniz ben belki ufak bir detay ama bir sey sormak istiyorum. Hic Eurosportta bisiklet yarislarini ozellikle de buyuk turlari Caner Eler'in anlatimiyla izliyor musunuz?
 

CandanC

Forum Bağımlısı
Kayıt
13 Nisan 2011
Mesaj
1.968
Tepki
1.347
Yaş
46
Şehir
Ankara
Bisiklet
Whistle
çok güzel bir paylaşım olmuş, parmaklarınıza sağlık =)

benim de yeni başlayanlara küçük bir tavsiyem, youtube videolarını izlemek gerçekten işe yatıyor =) defalarca izleyince, garip bir şekilde vücudunuz selenin arkasına geçmeyi, ön-arka frenleri nasıl kullanacağınızı falan öğreniyor... hatta "yahu ben burdan nasıl inerim" dedirten yerlerden, ilk seferde inmeyi falan da becerebiliyosunuz :D
 

Derin Öz

Üye
Kayıt
7 Haziran 2011
Mesaj
57
Tepki
50
Şehir
İstanbul
Çok teşekkürler cümlemize daha iyi bisikletlere binmek nasip olsun.

Kilo verebilirmiyim acaba düşüncesi olanlara da ben başladığımdan beri bir 5 kilo verdim. Başlarda kilo verme daha hızlı oluyor spor da zamanla yavaşlayacaktır ama vücüudunuz şekillenmeye başlıyor. Göbek ufaldı :)

Lastikleri değiştirdim. Ama çok iyi bir lastik alamadım açıkçası. Yine CST var ama asfalt oldu sanırım city modeli 2.50 den 1.95 e düştü genişlik. Gidiş daha akıcı ama özellikle frenlemede bana pek güven vermiyor. Arkaya kaymaya atmaya başlıyor ani durmalarda. Ön fren olmasa bi kaç defa arabaya yapışabilirdim. Hep derlerdi bisikleti motorsikleti ön fren durdurur diye inanmazdım. Duruşlarda frenlemeyi öğrenmek gerçekten önemli. Şimdi daha da alıştım arkanın ardından hemen ön frenide devreye sokuyorum. Refleks olması sanırım en iyisi.

Caner Eler i sadece bisiklet için değil anlattığı her sporda takip etmeye çalışıyorum. Bilgileri anlatımı inanılmaz. Ülkemizdeki sözde futbol yorumcularının ne kadar boş konuştuklarının canlı kanıtı. Ayrıca twitter dan da takip ediyorum.
 

Derin Öz

Üye
Kayıt
7 Haziran 2011
Mesaj
57
Tepki
50
Şehir
İstanbul
@Mehmet Ergene

Teşekkürler
Aynı güzargahta kullanıyoruz sanırım. Uygun görürseniz sahil tarafına beraber çıkabiliriz. Lastiklerinizi inceleme fırsatı da bulmuş olurum.
 

Hakan Yaş

Aktif Üye
Kayıt
4 Mayıs 2011
Mesaj
163
Tepki
87
Şehir
Denizli
Ancak bu kadar benzer anlattıklarınız, hatta boy pos bile :) Benim de başlangıç hikayem aynı. Bisiklet hep aklımda olan bir spordu. Ne kadar spor yapmaya çalışırsam çalışayım, ya vakitten, ya eve gel dışarı çık yüzmeye git, ya da tembellikten, olmadı, olamadı, olamayordu... İşte böyle bir zamanda mesai arkadaşım dedi "ben bisiklet aldım". Ne bileyim bisiklet bekliyorum bildigimiz 18 vites, amortisörlü iki tekerli götürgeç. Bir gördüm, bildigin at, en heybetlisinden. 18,5" kadrolu Trek 6300. Dedim ki kendi kendime "heee bu işinde inceliği var, vargit tezelden tecrübelerinden faydalan, sen de git al bi dene". İşte macera böyle başladı, o anki spor önceliğim oldu bisiklet. Uzun bir araştırmada şuydu buydu, bütçeydi vs.'ydi derken bir XC1000 almışım, 20" kadro boyunda "en heybetlisinden :D ) . Zaten almasam mesai arkadaşlarım beni oda dışına atacklardı :) . Bu arada hanım da "ne gerek var, çoluklu çocuklu adamsın, al bi tane migrostan bir tane geç". Yani bu durumu biliyorsunuz, yetmedi sağdan soldan dünyanın lafları. Valla tek taraftarım annemdi. Bu yolda beni inanılmaz destekledi diyebilirim . Evden işe 20km. hele öyle iki rampa var ki anlatamam. İlk gittigimde bacaklarım sanki başkasınındı. Hele popoyu hiç anlatmıyorum. Pedli tayt vardı ama nafile. O gün ilk tecrübemi yaşadım. Şimdi hergün işe gelip gitmeyi planlıyoruz.

Demem o ki, herkes bir süreçten geçiyor. Bu arada dün eşimle 10km. yapmışız, onda da 3 sene önce aldığımız demir yığını bir alet var. Seneye benimkini yenileyelim diyor :in:
 

Ƥinokyo

Forum Demirbaşı
Kayıt
8 Aralık 2010
Mesaj
516
Tepki
596
Şehir
Denizli
İsim
Önder
Bisiklet
Trek
@Hakan Yaş

Derin kardeşim inanmzsın bu satırların yazarı daha birkaç ay öncesine kadar yukarıda bahsettiğin %99'un içindeydi. :D:D:D
 
  • Beğen
Tepkiler: Hakan Yaş

Hakan Yaş

Aktif Üye
Kayıt
4 Mayıs 2011
Mesaj
163
Tepki
87
Şehir
Denizli
@Önder AŞIK

Sayende kardeşim %99'dan kurtulup, %1'lik gruba dahil oldum. Bak şimdi aklıma geldi, sen alana kadar ne diyordum :D
 

Derin Öz

Üye
Kayıt
7 Haziran 2011
Mesaj
57
Tepki
50
Şehir
İstanbul
Benim için iş yavaş yavaş kilitli pedal a doğru gidiyor ama hala cesaretimi toplayamadım. Sağ arka adelemde koca bir morluğun ortasına pedalın markasını çıkartım. Sol pedal kayınca sağ pedal bacağıma vurup durdu. Çok pedal kaçırıyorum. Bisikletçi daha beter yara alamazsın spd ile en fazla hafif yana devrilirsin dedi de...
Kalpiyer denemek istedim bisikletçi satmadı. İşine yaramaz verim alamazsın diye. Hadi hayırlısı. Spd kullananlar nasıl başladınız.
 

Derya Keçeci

Forum Bağımlısı
Kayıt
2 Haziran 2011
Mesaj
1.735
Tepki
4.127
Şehir
Ankara
İsim
Derya
Başlangıç
1970—71
Bisiklet
Fuji
Bisiklet türü
Yol bisikleti
Güzel ve akıcı bir uslup ile net bir şekilde yazmışsınız.Ben de benzer duygularla başlamış ve yıllarca 17 kiloluk bir çelik yığınını taşımak zorunda kalmıştım.Belirttiğiniz üzere,siz de dükkandan bir dağ bisikleti ile ayrıldığınızı yazmışsınız.Güzel bir bisiklet hayırlı olsun ancak ölçüleriniz ve hızla düşmekte olan kilonuz sizi Gezi tur/ya da yol bisikletine doğru götürecektir.Böyle bir bisikletin keyfi ise önceden yerleri tek tek ezberlenmiş mazgalları ya da her türlü sürprizi silip atar kafanızdan.Keyifli sürüşler dilerim.
 

Derin Öz

Üye
Kayıt
7 Haziran 2011
Mesaj
57
Tepki
50
Şehir
İstanbul
@Derya Keçeci

Size aynen katılıyorum. Süreç Mtb - Sehir, Hybrit - Yol biskleti şeklinde gidiyor. Eğer arazi sürüşlerinden hoşlanıyorsanız zaten seçim belli ama genelinde şehir ve tur yapılacaksa yol bisikleti son nokta. Ama jilet gibi bir yol bisikleti üstünde gitmek de gerçekten hem tecrübe hem cesaret istiyor. Bu arada ben mtb yi seçerken gerekirse lastikleri inceltirim diye düşünmüştüm. Bisiklet ağırlığını çok dert etmedim zira adama sorarlar "Sen bi 10 kilo ver de öle gel bak bisiklet ağırlığına diye :)
 

Tesup Taru

Forum Demirbaşı
Kayıt
21 Mayıs 2010
Mesaj
416
Tepki
425
Şehir
Kayseri
Bisiklet
Salcano
Bisikletiniz hayırlı olsun, kazasız belasız keyifle kullanın....ben de ilk önce Salcona mtb almıştım...1 yıl mtb kullandıktan sonra, cannondale tur bisikletine geçtim...fark çok büyük. 2-3 saatlik binişlerde mtb de ortalama hızım 15 km ancak oluyordu. şehir tur ile ilk zamanlar 20 km idi, şimdilerde 25 km ortalama hızla 2-3 saat turluyorum...
 
  • Beğen
Tepkiler: Derin Öz
Kayıt
12 Haziran 2009
Mesaj
12
Tepki
1
Şehir
çanakkale
öncelikle şunu belirteyim bisiklet amaç değil hayatınızı güzelleştirmek için araç olmalı.o yüzden bütçenize amacınıza uygun bir bisiklet seçin ve hayatın tadını çıkarın.
 

Sener O.

Daimi Üye
Kayıt
28 Mayıs 2011
Mesaj
280
Tepki
169
Yaş
42
Şehir
Bursa
Bisiklet
Cube
Azminiz için tebrikler , yokuşlar hakikaten insanı çok zorluyor dışarıdan gözüktüğü gibi değil.
 

mavinehir

Daimi Üye
Kayıt
22 Mayıs 2007
Mesaj
336
Tepki
96
Şehir
istanbul
konu eski ama güzel bilgiler var.birde sanırım yeni başlayanlar ikinci el almasındansa sıfır almaları.pek bilgleri olmadığı için sorun çıkacağında daha fazla sıkıntı oluşturacağı için...
 

BF Okuru

Üye
Kayıt
6 Eylül 2004
Mesaj
0
Tepki
2
Bence tam tersi, ikinci el almalilar. Parcalari taniycaklar, tamirati ogrenicekler. Bisiklete zarar geldiginde uzulmeyecekler..