hakano
Bilim, Birlik, Barış
- Tepki
- 547
- İsim
- Hakan
- Başlangıç
- 1972—73
- Bisiklet
- Scott
- Bisiklet türü
- Dağ bisikleti
Belki yaniliyorum ama bu forumda "yaris bisikleti" diyen bir yorumcuya "yol bisikleti demek istiyorsunuz galiba" cevabinin geldigini hatirlar gibiyim. Turkiye'de butun bisikletlerin agir celikten oldugu Pinokyo, Peugeot, Polo, vs doneminde, yani 70'li yillarda biz "10 vitesli," ince lastikli, dusuk gidonlu bisikletlere "yaris bisikleti" derdik. Yillar icinde teknoloji ile birlikte terminoloji ithalati da oldu. Coktandir nispeten elit tartisma ortamlarinda "yaris bisikleti" yerine "yol bisikleti" denildigini goruyorum. Foruma "yol bisikleti nedir?" diye sorsam veya "niye 'yaris bisikleti' demiyoruz?" diye serzeniste bulunsam muhtemelen iki tur cevap gelecek. 1. Yol bisikleti, yaris bisikleti de dahil olmak uzere ozellikle asfalt yollara uygun butun bisikletleri kapsayan bir kavram. 2. Artik yaris bisikletinden bahsetmek istedigimizde sadece "yol bisikleti" diyoruz. Her iki aciklama yabanci sitelerde "road bicycle" icin verilen celiskili tariflere uygun. Bisiklet Forum'da "yol bisikleti" bolumune baktigimda, hemen hemen sadece yaris bisikletleri goruyorum. Bu durumda, Forum ikinci tanimlamayi benimsemis gorunuyor. Zaten ikinci el bolumunde asfalta uygun olup yaris bisikleti olmayan bisikletlere "citybike" (sehir bisikleti) deniliyor. Bu durumda eger yaris bisikletinden bahsediyorsak hangi terim daha makbul, bildigim kadariyla Turkce sozluklerde bulunmayan "yol bisikleti" mi yoksa simdilerde biraz kucumsenen "yaris bisikleti" mi? Veya soyle sorayim, "yaris bisikleti" kavrami nicin aforoz edildi? Ne tur bir kavramsal zorunluluk "yol bisikleti" nin one cikmasina yol acti?