Jordanred Bisiklet Forması, Bisiklet Taytı ve Bisiklet Giyimine Dair Her Şey

Yabancı internet sitelerinden alışveriş

Anonim

Silinmiş hesap
Kayıt
27 Nisan 2005
Mesaj
0
Tepki
0
Arkadaşlar PC Net degisinin Haziran 2006 sayısında herkesn ilgisini çekebilecek bir makale gördüm.Sağolsun PC Net dergisinden Ersin Akman bey de izin verdi.

ALIŞVERİŞLERİNİZDE DİKKAT ETMENİZ GEREKENLER
Türkiye sınırları dışında hizmet veren web sitelerine verdiğimiz siparişlerde tatsız durumlarla karşılaşmamak için önleminizi önceden almalı, sipariş verirken bazı noktalara dikkat etmeyi unutmamalısınız. Türkiye'de gerek büyük alışveriş merkezlerinin gerekse de distribütör firmaların çoğunun kendilerine ait alışveriş siteleri bulunur. Bu sitelerden online olarak alışveriş yapabilir, yerinizden kalkmadan, üstelik piyasa fiyatından daha ucuza ürün satın alabilirsiniz. Satın aldığınız elektronik eşya, giysi ve diğer ürünler de kısa zamanda evinize teslim edilir. Fakat ne yazık ki aradığınız tüm ürünleri Türkiye'de bulmanız mümkün değildir. Bulabilseniz de yurt dışından ısmarlamak daha ucuza geliyor olabilir. Yurt dışından ürün siparişi söz konusu olduğunda dikkatli davranmalı, sipariş aşamasına gelmeden bazı faktörleri göz önünde bulundurmalısınız. Gümrük mevzuatını unutmamalı, ürünü satın aldığınız web sitesini, ödeme ve postalama yöntemini iyi seçmelisiniz, yoksa başınız ağrıyabilir.

Güvenli sitelerden alışveriş edin
İsmini daha önceden duymadığınız, güvenilirliğinden yüzde yüz emin olmadığınız web sitelerinden alışveriş ederken dikkatli olmalı, sitenin içinde yazan ve sitenin güvenilir olduğunu söyleyen ifadelere temkinli yaklaşmalısınız. Aynı ürünü satın alabileceğiniz daha güvenilir başka bir web sitesi alternatifiniz yoksa, bu tür sitelerden ilk başta az miktarda alışveriş yapmanız ve bankanızın online şubesi aracılığıyla hesabınızdan çekilen miktarları takip etmeniz akıllıca olacaktır.

Bankaların sunduğu sanal kart uygulaması, limiti düşük sanal bir kredi kartı oluşturmak için kullanılabilir. Kötü niyetli birsatıcıyla karşılaşırsanız ilgili sanal kredi kartına verdiğiniz düşük limit sayesinde gereken sürede bankanıza ulaşamazsanız bile zararınız düşük olacaktır. Sanal kartlar sizi kredi kartı numaranızın kötü niyetli kişilerin eline geçmesi durumunda da korurlar. Böyle bir durumdan şüphe ettiğinizde tek yapmanız gereken bankanızın online hizmetine bağlanarak ilgili sanal kartı iptal etmektir. Başka bir numara taşıyan sanal kart oluşturmaksa sadece birkaç saniye sürer.

Bazı kullanıcılar, kredi kartı bilgilerini gönderirken web tarayıcılarının alt kısmında çıkan kilit işaretine güvenirler. Maalesef bu kilit işareti, karşı tarafın gönderilen kredi kartı bilgilerini göremediğini göstermez. Kilit işareti sadece sunucuyla sizin aranızda güvenlibir bağlantı kurulduğunun, yani HTTPS protokolünün kullanıldığının bir göstergesidir. Bunun bir güvence olmadığını aklınızdan çıkarmamalı, alışveriş sitelerinde mutlaka Verisign, Globalsign, Thavvte gibi kurumların logolarını aramalı ve bu logolara tıklayarak ilgili sitenin geçerli bir sertifikaya sahip olduğunu doğrulamalısınız.

Gümrüğe takılmayın
Kredi kartı numaranızı verdiniz, siparişi tamamladınız. Fakat o da ne? 15-20 gün geçtikten sonra kapınıza kadar gelen postacı size gümrüğe gelmenizi söyleyen bir ihbarname uzatıyor. Şimdi zaten yoğun olan işlerinizden vakit ayırıp bir dizi bürokrasiyle uğraşmak durumundasınız. Sipariş aşamasında, özel Kurye şirketlerini tercih etmediğiniz takdirde kara veya hava yoluyla Türkiye'ye ulaşan postalar Posta Gümrüğü'ne gelir. Gümrük memurları gelen postanın cinsini, ağırlığını, büyüklüğünü ve fiyatını kontrol ederler. Geçtiğimiz yıllarda, siparişinizin bedeli ne olursa olsun vergisini verip ürünü teslim alabiliyordunuz. 2006 yılı itibariyle yürürlüğe giren kanun sayesinde artık Posta Gümrüğü'ne gelen 100 Euro ve üstü bedele sahip paketinizi alabilmek için gümrük beyannamesine sahip olmanız gerekiyor. Ayrıca aldığınız ürünün kutusunda CE (Ürünün Avrupa Birliği normlarını taşıdığını gösterir) ifadesi olmadığı taktirde beyanname haricinde "kapsam dışı belgesi" ibraz edebilmeniz gerekli. USD veya başka bir döviz cinsiyle alınan ürünlerin bedeli, Euro'ya çevrilerek kontrol ediliyor.
Yurtdışından gelen, bedeli 100 Euro ve altı olan CE belgeli bir ürünü Posta Gümrüğü'nden kolayca ve vergiden muaf olarak teslim alabilirsiniz, bu konuda hiçbir zorluk çıkmayacaktır.

Dikkat etmeniz gereken bir konu da 100 Euro bedelin içinde taşıma masrafının da bulunduğudur. Yani ürünün fiyatıyla taşıma masrafının toplamının 100 Euro'yu geçmemesi gerekir. Taşıma masrafıyla birlikte bedeli 100 Euro'nun üstüne çıkan bir paketi Türkiye'ye sokabilmek için bir gümrük müşavirine başvurmanızı öneririz. (link), yvww.aom.org.tr web adresleri, İstanbul ve Ankara'da faaliyet gösteren gümrük müşavirlerine ulaşabilmeniz için gerekli iletişir bilgilerini içerir. Posta gümrüğüne takılan CE damgalı bir kutuyu teslim alabilmek için yapmanız gereken masraf şu şekildedir:
Ürünün KDV Bedeli + 50-70 milyon beyanname ücreti (gümrük müşaviri doldurur) + 26.30 YTL damga vergisi.

Özel posta firmaları (DHL, FedEx, TNT gibi) aracılığıyla müşteriye ulaştırılan paketler, ilgili firmalar söylemekten ve kabul etmekten kaçınsalar bile gümrükten daha rahat geçiyorlar. Şansınızı zorlamadığınız sürece küçük elektronik cihazları, giyecekleri, hediyelik eşyaları ve daha birçol parçayı gümrükten çok daha kolay bir biçimde geçirebilirsiniz Bedeli yüksek paketlerin bu yolla eve kadar teslim edildiği görülmüş olmasına karşın bizce bu oynanmaması gereken bir kumardır. Paketi büyük ve bedeli 100 EURO'yu geçen bir ürün aldığınız takdirde büyük olasılıkla paketiniz gümrüğe takılır ve gerek kendinizi gerekse de ilgili lojistik firmasını bir dizi bürokratik işlemle boğuşmak zorunda bırakırsınız.

Evinize / işyerinize ihbarname gelir
İnternetten sipariş ettiğiniz ürün gümrüğe takıldığında, üç gün içerisinde paketin üstündeki adrese bir ihbarname gönderiliyor ve paketin teslim alınması isteniyor. Bu durumda Posta Gümrüğü'ne giderek başvuruyorsunuz ve paketiniz depodan çıkarılarak yanınıza getiriliyor. Bu aşamadan sonra paket açılır, içindekiler kontrol edilir, postanın bedeli 100 Euro'yu geçmiyorsa teslim edilir. Elinize ihbarname ulaştıktan sonra vakit geçirmeden gümrüğe gitmelisiniz. Gümrükte15 gün bekleyen ürünlerden ek bir ardiye (depoda barındırma) ücreti alınıyor. Getirttiğiniz ürünün postalama ücretiyle birlikte değeri 100 Euro'yu geçiyorsa gümrük memurlarına ısrar etmeniz büyük olasılıkla sonuç vermeyecektir. Bir gümrük müşavirinden yardım istemeniz ruh sağlığınız açısından daha faydalı olacaktır. Yurt dışından sipariş verirken örneğin bedeli 2 USD olan aynı cins 40 ürün getirirseniz, ürünün ticaretini yaptığınız düşünülerek zorluk çıkartılabilir. Yurtdışından içerisinde yenilebilir, ekilebilir veya sağlık amaçlı olarak kullanılabilir şeyler getirtmeyin. Çünkü bu tür ürünler gümrüğe takıldığında geçebilmesi için tahlil edilmesi ve onay alması gerekiyor. Posta gümrüğüyle ilgili daha geniş bilgi almak ve mevzuatın tamamına ulaşmak için (link) adresine göz atabilirsiniz.

paketlerin kolay geçtiği zamanlar
Resmi tatillerden iki hafta öncesi ve bir hafta sonrası aralığında hediyelik eşya kategorisine giren, bedeli 300 Euro altı paketler ya eve teslim edilir ya da PostaGümrüğü'nden vergiden muaf olarak teslim alınır. Yani tatil zamanlarını değerlendirin, siparişlerinizi verirken gönderme süresini de göz önüne alarak uygun bir tarih belirleyin.

Postalama yöntemi önemlidir
Yurt dışından ürün sipariş ederken dikkat etmeniz gereken en önemli noktalardan biri postalama yöntemidir. Postalama yöntemlerinin genel isimleri bulunmakla birlikte kullanılan lojistik firmasına göre isimleri değişir. Yabancı ülkelere gönderim yaparken en hızlı yöntem Overnight (hemen veya gecenin ardından), ikinci en hızlı yöntem Second Day Delivery'dir (ikinci gün teslim). Uluslararası gönderimlerde en hızlı, dolayısıyla en pahalı yöntem olan International Priority Mail'i kullandığınızda paketiniz 1 ile 4 gün arasında size teslim edilmiş oluyor. Bu yöntemin adı bazı sitelerde Express Mail, Air Mail veya Priority Mail olarak da geçiyor, farklı isimlere rastlarsanız endişe etmeyin. Yabancı firmalar, bu postalama türünü seçtiğinizde çoğunlukla DHL, FedEx, UPS, TNT gibi tanınmış servisleri kullanarak teslimatı gerçekleştiriyorlar. Priority Mail'in en büyük avantajı, sipariş ettiğiniz andan itibaren ürünün güvende olması. Size verilen referans numarasıyla birlikte internetten ürünün nerede olduğunu görebiliyor, bir aksilik çıkması halinde elinizle koymuş gibi onu buluyorsunuz. Gönderilen paketin herhangi bir aşamada kaybolması halinde saygın web sitelerinin tümü belirli bir süre bekledikten sonra aynı ürünü tekrar gönderecektir. Bunun için, paketten umudu kestiğinizde zaman kaybetmeden web sitesine yazılı olarak başvurun yeter. Diğer yöntem olan vVordmail'de daha az taşıma ücreti ödüyorsunuz, paketler uçak ve yakın mesafelerde karayoluyla taşınıyorlar. Paketiniz güvenli bir biçimde Türkiye'ye geldiği andan itibaren PTT'ye teslim ediliyor ve beklemeye başlıyorsunuz.

Paketiniz gümrükten muaf sayılıp geçtiğinde bile sizin bundan haberiniz olmuyor. PTT'nin bu tür gönderimlerde sunduğu bir paket takip sistemi olmadığı için, paketinizin nerede takıldığını asla bilemiyorsunuz.

Wordmail ile yollanan paketlerin teslim edilme şekilleri genellikle belli olmuyor. Postacı paketinizi bazı zamanlarda elden teslim ediyor (imza alınmıyor), bazı zamanlardaysa onca para sayarak satın aldığınız ürününüzü posta kutunuzun altında veya apartman girişinde bulabiliyorsunuz. Size önerimiz, paketinizin Wordmail ile yollanmasını istediğinizde beklemeye ve sürprizlere hazır olmanız. Sabit bir işte çalışıyorsanız, teslim adresi olarak mutlaka işyerinizin adresini verin. Böylece postacının, elinde paketle geri dönmesini veya diğer olasılıkları engellemiş olursunuz.

Kaynak: PC Net Dergisi Haziran 2006 sayısı (Teşekkürler)
 
Scudo
Yukarıdakı yazıda 100 euro ustunde kı mallar ıcın gereklı olan gumruk musavırıne ulasmak ıstersenız bana mesaj atmanız yeterlı. Bir dostuma yönlendireceğim.

Sevgiler.
Barbaros.
 
ben yurt dışından bir cok kez alış veriş yaptım (bir coğu elektonik eşya), eğer alışveriş yapığınız kişi ile birebir muhatap olabilirseniz, ona ürünü orjinal kutusuna koymamasını ve hadiye paketi yapmasını söyleyiniz, fiyatı 300-500 euro bile olsa, ürün 2. el gibi veya hediye gibi görünüceğinden hic bir şekilde gümrüğe ve vergiye tabi tutulmuyor...
alışverişlerinizde fedex'i kullanmanızı öneririm..
 
simdiye kadar turkiyeye en az 10 tane lap top bi o kadar da kamera yolladim.hic birindede problem yasanmadi.
internet alisverislerine gelince kesinlikle kredi karti kullanmayin,pay pal kullanin.bu konuda problem yasayan cok arkadasim oldu.hatta magazalarda bile kredi karti kullanicaksaniz kasiyerin kredi kartinizla ne yaptigini kontrol edin.bi arkadasim cok ciddi problemler yasadi.
 
Amerika'dan gelecek bir tanıdık bisiklet getirmeye kalksa sorun olur mu..? Hediye olarak getirdim dese havaalanında bir problem yaşanır mı..?
 
Kendisiyle beraber getirirse hiç bir problem yaşamaz. Hatta Tax Free anlaşmalı bir mağazadan alışveriş yaparsa, Amerika'dan ayrılırken bisiklet için ödediği vergiyi de geri alır :). Tek koşul bunu pasaprtunuza işliyorlar o kadar. Ama bir etkisi yok.
 
Araba mı bu ki pasaporta işliyorlar..? Hediye getiriyorsa neden onun pasaporta işleniyor..? Mantığı nedir ki..?
 
mesela almanyadan bir parça almak istesek ve direkt kargolama yı almanyada bir tanıdığımızın adresine yaptırıp...
o tanıdık akraba içini açıp paketini yırtsa fatura kullanma klavuzu garanti belgesini alsa içinden...
sonra bize sadece malzemeyi 2. el bir parçaymış gibi fedex gibi bir şirket ile yollasa...
fatura kullanma klavuzu ve garanti belgesi bize ayrı bir zarfta evrak gibi gelse

durum değişir mi???????????????????????
 
Ercan bu söylediğin biraz şansa kalmış olmakla beraber aslında mümkün görünüyor. Ancak hediye dahi olsa değeri 300 Euro'yu geçmemek zorundaydı sanırım. Öyle bir kural vardı.
Azrail pasaporta işliyorlar derken aslında benim hatam, şöyle ki; Ödediğin vergiyi geri alma aşamasında pasaport numaranı alıyorlar ve bununla ilgili bir kayıt tutuyorlar, bu kayıdın tutulduğu kağıdı imzalayıp parayı aldığını, o ürünün de senin pasaportun ile birlikte o ülkeden çıktığını taahhüt ediyorsun. Bu hem yazılı olarak hem de bilgisayar ortamında yapılan bir kayıt işlemi.
 
worldmail ile hongkong'tan siparişim vardı tam 20gün sonra elime geçti. postacı kapıma kadar getirdi ve imza karşılığı verdi. paket büyükçe bişeydi ama hafifti. sanırım ağır olsa getirmezdi kapıya kadar. 100€nun altındaydı zaten değeri.
 
ben en son Nikon amerikadan NIKON D70S digital fotoğraf makinesi getirttim, türkiye fiyatı ucuk rakamlarda olmasına rağmen benim aldığım fiyat sadece 3'te 1 fiyatıydı,.. türkiyede ki satış fiyatı, 2000 $'a yakın olmasına rağmen gümrükte ve kargoda hic bir problemle ve karşılaşmadım.. ercan eğer yukarıda yazdığın gibi bir işlem yaparsan hic bir problemle karşılaşacağını zannetmiyorum... bu konuda emin olmak icin fedex müşteri hizmetlerini aramanı tavsiye ediyorum, zaten sana gerekli bilgiyi vereceklerdir.. sevgiler.
 
  • Beğen
Tepkiler: Ercan Bayram
Selam

Türkiyede istediğimi bulamamam ve bulduğum ürünün biraz pahalı olması yüzünden yurtdışında bazı siteleri incelemeye başladım. Ama herşeyden önce tecrübe diyorum ve sizin dha önce alışveriş yaptığınız siteler ve bunların güvenlik derecsi, ebay gibi ortamlarda nasıl bir yöntem ve hesabın nasıl açılacağı konularında biraz yardım istiyorum. Öyleki zaten getirteceğim malın gümrük takılma payını da hesaplıyorum. Yani Mal+kargo+%18+%10 gibi bir değer gözden çıkardım. Sizin bu konudaki fikirlerinizi almak isterim.
 
arkadaşlar sanırım alışveriş yapılan siteye göre durum değişiyor.Adını vermeyeyim ,ben bir çok kez 100 € nun üstünde bisiklet komponenti getirtmeme rağmen hiç bir sıkıntı yaşamadım ilgili sitelerden.
 
Arkadaşlar Almanya'dan bisiklet parçası getirteceğim. Ancak kargo ücreti neredeyse 70-80 Euro tutuyor. Online firmadan almayacağım. Oradaki bir bisiklet mağazasından aldırıp adresime gönderteceğim. Bu konuda sizin önerileriniz nelerdir? 50 euro luk parçaya 80 euro kargo vermek saçma geliyor bana...
 
sistem yanılmıyorsam şöyle ben özel mesajla satıcıya mesaj atıyorm anlaşırsak ben eft yapıyorum o parayı alıyor ve kargoya veriyor peki eğer satan adam paranın üstüne yatıp malı yollamazsa daha kötüsü saçma sapan bir halde malı yollarsa ? ? ? benim kanuni olarak yapabileceğim neler var ? ? ?
 
Bu sitede yok.
Karşıdakine güveniyorsan alışveriş yap.

ama internetteki alışveriş temelli sitelerde (gittigidiyor benzeri) site yöneticilerinin belirlediği güvenlik kuralları olabiliyor. (örneğin bir sitede; ürünün parasını veriyorsunuz, ürün size geliyor, 3 gün içinde itiraz etmezseniz, para satıcıya veriliyor. bu mal kötü derseniz, malı geri kargoluyor ve paranızı alıyorsunuz)

kanuni bir koruma yok.
 
bu online satıs sitesı degıl sadece forum..

alıs verısler bıreyseldır sıte yonetıcılerı bı garantı vermek zorunda degıllerdır bence..
 
Geri