Scudo Sports

Yabancı bisikletçiler neden bisiklet ayaklığı kullanmıyor

@Buğra C
Tarz meselesi tabii. Kimse benim haricimdekiler yanlis diyemez. Herkes fikrini zevkini beyan ediyor. Resimdeki arkadasi tam olarak "hafif turculuk" sinifinda degerlendiremiyorum cunku cantalari kucuk gorunse de 'performans' amacli bir gorunumu yok. Bikepackerlar genellikle performansi da hedefliyorlar. Ornegin gunluk 200km civari vs.

Fakat bir gercek var ki hafif turculuk ile ayaklik asla bagdasmayan seyler. Eminim dusunulurse baska bagdasmayan seyler de bulunabilir. Mesela kilitli pedal olayi... 'olmazsa olmaz' diyemesek de kilitli pedal da hafif turculuk gereksinimlerinden biri. Diger bir sey de lastik ebatlari. 32 uzeri lastikler ancak fatbike olursa kabul edilebilir; aksi halde gravel bisiklet kullananlar dahi 28 veya yakini lastikler kullaniyor.

Artik bisikleti cantalarla ve ivir-zivirla katir gibi yuklemenin zamani coktan gecti inancindayim. Turculuk ile 'spor bilinci'nin biraz daha yakinlasmasi gibi geliyor bu olay bana. Bilirsiniz klasik turcular sporu -kabaca bir plan programlari olsa bile- zamani performansi pek dert etmezler.

Bakalim son uc bes senede bunca degisiklikten sonra zaman neler gosterecek: )

Scudo
Böyle konular sanırım senede 1 veya 2 defa açılıyor..

Bazı arkadaşlar "ayaklığın ağırlığı dezavantaj bu yüzden kullanmıyorlar" gibi cümleler kurmuş ki ne kadar yanlış olmuş. Tur bisikletinde orta ayak önemlidir ve bence olması gereken ekipmanların başında gelir.

Eğer konu yol bisikleti olsaydı evet suluk kafesi titanyum mu olsun karbon mu? Hangisi gr. olarak daha hafif kalır vs. gibi yorumlar bile yapılabilinirdi ama konu tur bisikleti üzerine yoğunlaşmış.

Tur bisikletinde yol bisikletinde olduğu gibi gr. hesabı yapılmaz!

Tur tecrübesi olan arkadaşlar bilir, tur bisikletleri diğer yol veya alüminyum kadro olan orta şeker bisikletlere göre oldukça ağırdır. Örneğin bir Carraro world tour bisikletin ağırlığı 17 kg. standart haliyle, üzerine heybesi ve diğer ekipmanlarla düşündüğünüzde tahmini kaç kg. çıkar?

Tur bisikletçileri için orta ayak tavsiye edilir, hem kullanışlıdır hemde pratik. Tur esnasında vereceğiniz molalarda bisiklet yaslayacak yer bulmak o kadar kolay değil, bir benzincide ihtiyaç molası verseniz bisikletinizi yere mi yatıracaksınız? Yolda bir soluklanma molası verdiğinizde sürekli bariyere mi yaslayacaksınız? Kamp yapacam heybemi boşaltayım dediğinizde yere yan mı yatıracaksınız? Yan yatırdığınız bisiklete heybe yüklemek/boşaltmak öyle kolay olur mu? Ha deseniz ki tur bisikleti için yan ayak kullanılmaz burada hem fikir oluruz, yüklü bir bisiklet yan ayakla olduğu yerde durmaz, rüzgara bile gerek yok bam güm yere düşer.

Benim çıktığım turda çadırdan tencere tavasına kadar bisikletin ağırlığı 45-50 kg. civarında idi.

Buyurun bu da bugünkü güncel haliyle 74.518 km.'dir pedal çeviren Gürkan Genç'in ekipman ağırlığı, kaynak; (link)

-Tur bisikleti moduna geçip tüm bagaj ve aksesuarları taktığımda bisiklet 18 kg.

-Bisiklet üzerinde toplamda 6 çanta bulunmakta. Ön gidon çantası 3.5 kg. 6litre

-Bisikletin ön tarafında sağında solunda yer alan çantaların her biri 6.40kg, toplamda 12.80 kg. Çantaların her biri 10 litre

-Bisikletin arka tarafında, sağında solunda yer alan çantaların her biri 3.55kg, toplamda 7.10kg. çantaların her biri 10 litre

-Arka çantaların üzerinde duran çanta 6.75 kg. 24 Lire

-Çantaların toplam ağırlığı 32 kg, bisikletin ağırlığı ile birlikte toplam 50 kg. İçindeki erzakla arazide hiç bir yerleşim yeri görmeden en fazla 9 öğün yemek yiyebilmekteyim.

@Rammstein111 Son derece haklısınız, tamamen tarz meselesi. Gürkan Genç'e de "geçiş yapmakta" dedim zaten, arkadaki 2 pannier'ı atıp bisiklete dağıttı şimdilik.

Herkes uygun gördüğü şekilde kullanıyor ama 'yapmayın', 'olmaz', 'yakışmaz' şeklinde yorumlar başkasının adına karar vermek oluyor biraz :)

• Beğen
Tepkiler: Ozicu
@anzolot

(link)

Hoş carraroya bir ayakta yetmemiş iki ayak birden takılmış. Bu ayak mevzusu turlarda çok önem kazanıyor, çok kez bisikletin ağırlığından dolayı devrildiğine, rüzgardan dolayı yan yattığına, yolun eğiminden dolayı dengeli durmadığına şahit olduk. Arka bagaj dolu bir tur bisikletinde bisikletin yan ayağı varsa bu bile yeterli olmuyor ve bisikletin "başı" arkaya nispetle hafiflediğinden dolayı ters dönüyor. Bir ikinci durum ise gördüğüm bisiklet ayaklıklarının çoğunun dandik şeyler olması. Çoğu sadece bisikletin kendi ağırlığını taşıma üzerine imal edilmiş tenekeden hallice şeyler. Vidalı ve çok parçalı narin, çıtkırıldım yapıları nedeniyle çok çabuk deforme oluyorlar. Ben cube bisiklette cube ün kendi üretimi şu tek vidalı ayaklığı kullanıyorum.
(link)
Üç yıldır en ufak bir sorunla karşılaşmadımki daha önce kullandığım ayaklıklar senesini görmeden çöp olmuşlardı. Burada şunu da ilave etmek isterimki bisiklet üreticileri ayaklığı sanki bir fazlalıkmış gereksiz bir opsiyonmuş gibi üretiyorlar, neden derseniz bisikletlerde ayaklığa yönelik nitelikli bir tasarım yok.

• Beğen
Tepkiler: mariokaldato
@mehmetsunu orta ayak var 20 lira orta ayak var 100 lira ve üstü. Arasında fiyat farkı olmasının sebebi de bu değil mi? Ucuz alırsınız işimi görür der takarsınız yolda bırakır, biraz daha para verip iyi bir şey alayım dersiniz ömürlük olur, ilk günkü gibi görevini yapmaya devam eder.
Arka bagajı dolu olan bir bisikleti zaten yan ayak ile tutmanız çok zor neredeyse imkansız, işte burada o öndeki park ayağı devreye giriyor.
Zaten bisiklet üzerindeki bu tip standart gelen yan ayak gibi ekipmanlara normalde de güvenmemek lazım, iyi bir bisiklet alırken de üzerinde yan ayak gibi ekipman zaten olmuyor ekstra aksesuar olarak seçiyorsunuz.

Şöyle birşey buldum Aliexpresste :)

Screenshot_20180425-132625.png

TOPEAK FlashStand FAT MTB Bike Bicycle Kickstand Crank Stay Bracket Stand Holder parking racks pocket size portable stents
(link) to Clipboard

Bendeki 26 ve 28 cant bisikletlerimin ikisindede ortadan park ayak mevcuttur. Hiç bir şekilde şikayetçi olmadım. Ağırlıklarıda 200 gr. O dediğiniz 500 gr nasıl bir ayaklık merak ettim. Bisikleti asla yere yatırmam, parkta yoldayken mola verirken dayayacak yer aramaklamı uğraşayayım. Aero denilmiş. Sürüş pozisyonunuzun hangisi %100 aero, hangi birinizin kaçınızın bisikletlerinizin hızına yol tutuşuna güvenliğine en büyük etkisi olan lastiklerinin ağırlıkları 300-500 gr arası soruyorum. O 200 gr parça benim için vazgeçilmezimdir. Düzgün adam gibi kullanıldımıda laçkalaçmaz gevşemez bozulmaz yıllarca kullanılır. Ha yol bisikletim olsa yakıştırmazdım burası ayrı konu...

Yüklü tur bisikletlerinin devrilmelerinin ön büyük sebebi bisikleti orta ayaklığa aldığımızda, gidona ekstra ağırlık ekleyen gidon çantası ve ön çantaların yükü ile gidonun sağa yada sola büyük hızla dönerek son durma noktasına hızla çarpmasıyla dengenin kaybolması ve bisikletin devrilmesi şeklinde sonuçlanıyor.
Bunun için gidon amortisörü mü deniliyor adını tam bilmiyorum ama şöyle bir aparatla bu gidon savrulmalarını önlemek ve dolayısı ile bisikletin devrilmesinin engellemek mümkün..
Yani en azından benim için tur bisikletimde "çift ayaklı" ayaklık kullanmak elzem bir ihtiyaçtır..

IMG_0581.JPG

@Hackless kullanıyorum ve çok dengeli değil.bilginize

@Nomad Şöyle bir aparat da var o işi gören:
Ekstra yanında da freni sürekli sıkılı bırakmak için kablo bağı gibisinden bir şey var. Fiyatı 400 TL civarına geliyor ama, bir hayırsever CNC'yle kestirse de satsa burda uygun fiyata :D

• Beğen
Tepkiler: mehmetsunu
oraya buraya kaldırıma dayarım yere yatırırım yadsınayamayacak şekilde ağırlık yapıyor denge bozuyor çirkin görüntü oluşturuyor aeroya negatif etkisi var eğiliyor yamuluyor aynakol koluna sürtüyor takılıyor diyenlere soruyorum. bisikletimi nereye dayayayım yada yeremi yatırayım şimdi ?

Ayak 200 gr...

görüldüğü gibi ne güzel kendi halinde duruyor. istenilen her konumda şartlarda her yerde vs kendi halinde öylece durur.

6328IMG_20180425_192605.jpg

• Beğen
Tepkiler: kerem E
1 ayda vidaları gevşeyip ses çıkartıyor çok sinir bozucu ben bu yüzden kullanmıyorum

SM-G935F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Bende ayaklık kullanma taraftarı olanlardanım. Daha gevşeme veya ses çıkarma olmadı benimkinin kötü yanı ön vites telinin sürtmesi. Artık ayaklık eskiyince belki arka teker demirine bağlanandan alırım ya da tel değişimi yolu görünür. Hangisi daha karlı olursa :)

@iskender şerit

Forumlarin genel problemi bu: Hepimiz bisiklet amacli burda olsak da aslinda hepimiz cok farkli bicimlerde ve amaclarla kullandigimiz icin herkesin ayni fikirde birlesmesi imkansiz. Bu yuzden siz nasil dogru biliyorsaniz bisikleti oyle kullanmaya devam edin, devam edelim.

@Rammstein111 forumların suçu yok, insanların genel problemi bu. Biz "herkes benim yaşam tarzımı yaşasın" diye dayatmaya çalışırız her zaman. Buradaki konu basit bir şey gibi görünebilir ama gün gelir, anayasal özgürlüklerinizin bile 'ben yapmıyorsam sen de yapmayacaksın" diye kisitlandigi bir ülkede yaşamaya başlarsınız.

"Ben bisiklete binmiyorum, bisiklet yolunda piknik yapiyorum" diyen adam nasıl ki artık sizin özgürlük alanınızı işgal ediyor, biz de "ben böyle seviyorum onu böyle kullanın" diye dayatmacı bir bakış açısına karşı "susarsak" bir gün bu işgalle karşılaşma olasılığınız artacaktır.

• Beğen
Ayaklık turcuların vazgeçilmezidir,. Not benim kanaatim ben Ayaklık olmadan tur bisi düşünemiyorum

• Beğen
@Buğra C

Açıkcası yazınızın sonuna bir sırıtan emoji koymanızı bekler idim. Çünkü; ironi ise komiğimsi, gerçek ise hiç komik değil.

• Beğen
Tepkiler: anzolot
Hortlatalım .. bence de tur bisikletinde park ayağı olmazsa olmazdır, genelde çelik olan tur bisikletlerinin arka üçgeni titreşime en fazla maruz kalan bölgesidir bu boruya taktığınız ayakların vidaları zamanla gevşer ve kadroya zarar verir, ayrıca heybelerinizin ağırlığından dolayı bu ayaklar zamanla bir tarafa doğru eğilirler bu sebepten ortadan çift ayak kullanılması en sağlıklısı ...

• Beğen
Çünkü yabancıların ülkesinde her yerde şu demirlerden var:
$_1.JPG

Görüldüğü üzere bu demir ayağa gerek bırakmıyor. Bizde ise bisikleti genellikle bisiklet park yeri dışındaki cisimlere bağlama zorunluluğu olduğundan ayak da lazım oluyor.

Geri