Scudo Sports

Yabancı bisikletçiler neden bisiklet ayaklığı kullanmıyor

mehmetsunu

Kaldato ile sohbeti kestim.
Tepki
13.225
Başlangıç
2010—11
Bisiklet
Cube
Bisiklet türü
Yol bisikleti
Yol bisikletine ayaklık takanı gördüm, fakat tur bisikletine ayaklık takan bir yabancı bisikletli görmedim. Yabancı menşeyli bisiklet fotosu paylaşımları bunun ispatı niteliğinde. Tamam mtb ye ayak takmıyorsunuz bunu anlarım ama tur bisikletinde neden ayak yok. Yani yüklü bisikleti yere yatirmanın, bir yerlere dayamanın bir esprisi varsa bizde aynısını yapalım. Çamurluk bisikleti yaşlı gösteren bir aksesuardır bende kullanmam ama ayaklığın kullanilmamasını anlayan varsa bizede anlatsın. Neden

Scudo
Ortalama bir ayaklığın (çoğu bisikletin üzerinde gelen) yaklaşık olarak 250-400 gram bir ağırlığı var. Bu miktar hangi disiplinde olursa olsun yadsınamayacak bir miktar.

Onun yerine yere yatırmak, yada dogrudan duvara, levhalara, kaldırıma yaslamak daha rahat oluyor sürekli ek yük ile dolaşmaktansa.

Birde bence görüntü kirliliği yapıyor bisiklet üzerinde, tabii bu kendi düşüncem :)

Bu arada benimki de üzerinde vardı ilk aldığımda, sonradan çıkarınca daha rahat ettim.

@Işıklar Gazisi
Ben 200-300 gramdan kaçtıklarını sanmıyorum, şöyleki bikepacking kullanmayan ve ağır yüklü geleneksel turcular bile ayaklığı tercih etmiyor. Hatta bu ayaklıgın Türk bisikletçiler icin üretildiğini düşünmeye basladım. Bence ağırlıktan ziyade daha farklı anlamı olan bir tercih bu.

• Beğen
Tepkiler: mariokaldato
onlar da sormuş. çevirmeye üşendim. bir de telefon klavyesi bana eziyet gibi geliyor. :)
(link)

Bence yüklü bisikletin ağırlığını taşımayacağı için kullanılmıyor.

• Beğen
Tepkiler: Yalçın ONE
Gerci ben tek ayaklik olarak düşündüm yandan olarak, ama ikili olanlar da onlar esit olarak yuku tasiyorlar ama genede ne kadar esit bile olsa baglandigi vida tek bu sefer ayaklik tasisa bile baglanti yerinden kadroya yuk bindirir

@Ahmet Ayaz biri o sitede demiş ki rüzgar estiğinde tutmuyor bisiklet düşüyor . Ağırlığından kaçınmak için olduğunu performansa zarar verdiğini söyleyen de var . İçlerinde bence en mantıklısı o kadar ağırlığı bir ayakçık ( kickstand ) üstüne yüklemenin düşmeye sebep olacağı idi. Hatta bisiklet standlarını daha uygun görmüş okullarda , kütüphanelerde vs yerlerde rahatça bulabiliyoruz, bisikletin düşmesini kesinlikle engelliyor demiş.

Lüzumsuz olduğu için takmıyorlardır. Taş çatlasa 15 kg heryere bırakılabilir. Hem aerodinamik açıdan hemde kg olarak gereksiz

Kimse dogru cevabi bilememis; uzun tur amacli kullanilan bircok tur bisikletinde ayaklik vardir. Tur bisikletlerinde kullanilanlar, motorsikletlerde kullanilan ayakliklar gibidir, yuklu halde devrilmemesi icin..

Iste sunlardan:
Screenshot_2018-04-23-21-43-32-1.png

@selim82 dostum tur bisikletlerinde birincisi aerodinami diye bir kavram yoktur, ikincisi de 15 kg olmazlar. Oldukca yuklu olurlar.

@Kuzey Ege
Kuzey ege tecrübe ile sabittirki turda en fazla yerle buluşan bisikletler orta bacak diyebillecegimiz bu tip ayaklık takılan bisikletlerdir. Nereye yikılacakları konusundada cok kararsızdırlar. Üstelik ceki borusuna monte ayakli bisikletler devrilirken bisikletin kulak ve aktarıcısına zarar gelmezken, bu tip orta ayak bisikletler yüzde elli risk altındadırlar.

• Beğen
Tepkiler: MAERKEK
-Yüklü tur bisikletini ince bir ayakla tek yöne yatırmak bisiklette zamanla eğriliğe neden olmayacak mı?
-Artı ağırlık.

3 yıldır ayaklık kullanmıyorum. Dışarıda biryere dayayacaksam arka tekeri yaslıyorum. Kaldırım kenarı için zaten pedalları kullanıyorum. Ağırlıktan başka birşey değil.

Tur bisikletcileri bisiklet ayağı kullanir, hiç olmazsa tura baslarken. Fakat standart ayaklar agir bisikletler için olmadığından zamanla yolda ayaklar kırılır. Ya özel olarak bisiklet ayağı yaptıracaksiniZ Yada tur için üretilmiş olanlardan tercih edeceksiniz. Benim kullandığım ayak tartiya konsa rahat 2 kg gelir. Bisikletim ayak kullanırken bir kez devrildi, onda da ayak kirildi. Tur arkadasimin bisikleti benimkinin ustune devrilince haliyle 100 kg dan fazlasını tasiyamadi. Ayaksız olarak 2 hafta kadar idare ettim ancak Allah'ın kazakKazak bozkirlarinda en ufak bir ihtiyac için yasliyacak yer aramak zulüm geldi.

Bende ayaklık olmayınca rahat edemiyorum illa olacak ben aramayacağım bisikleti dayayacak bir şey şehir bisikletim de de var mtb de de...

• Beğen
Uzun zamandır bisikletin üzerinde gelen tek ayaklığı kullanıyorum. Sürekli eğiliyor, şu an ne zaman binsem pedala çarpıyor. Her bindiğimde önce onu ayağımla itekleyip iyice yerine büküyorum. Şu an bu konuyu okuyunca acaba ben de söksem mi diye düşündüm :)

Ama şu çift ayaklıklar kullanışlı, bana Warmshowers'tan gelen turcularda onlardan gördüm genellikle. Vites ayarı, disk fren ayarı vs. yapmak için de bisikleti o şekilde sehpaya alıp yapma imkanı var.

-Ruzgar esince o iki ayaklik cesidinde de devriliyor.
-Ayaklik kiriliyor
-Agirlik
Ucu birlikte olunca cikaralim o zaman diyorlardir. Sahsen ben ayaklik olmadan rahat edemiyorum. Bisikletin yere paralel olmasi beni huzursuz ediyor. Bisiklet de bir at gibi dik ve heybetli durmali. Bir yere dayayinca da dusuyor. Dayamayi mi bilmiyorum, fizigim mi zayif hep beni dusundurtuyor. Ne kadar fizik, denge vs butun bilgilerimi konusturup duvara dayasam da bir geliyorum dusmus. 2. Soru soyle mi olsa: Neden tur bisikletinde ayaklik kullaniyoruz?

tur bisikletinde kullanan daha sonra MTB de kullanmayan biri olarak sorsalar ne ayak hiç iyi ayak değil kanaatine varmış biriyim, normal yükte bir kaç kez devrilmişti yüksüz ise rüzgardan devrilmişti ve ayrıca zeminden dolayıda kendi beceriksizliğimden düşürmüşlüğüm olmuştu, en iyisi yere yatırmak :)

• Beğen
Geri