Şınav, mekik ve barfiks gibi çalışmaların ısınma amaçlı kullanılmaları doğru değil. Bu hareketler zaten başlı başına zorlayıcı antreman hareketleri, bunları soğuk kaslarla yapma sonucu kollar ve göğüs kasların ağrıyor olabilir. Bu hareketler genelde vücut geliştirme programlarında en son yapılan hareketlerdir. Bunun ana sebebi, hemen her sportif ve vücut geliştirme hareketinde, karın ve kol kaslarını kullanıyor olmamızdır. Dolayısıyla, eğer onları direk çalıştıran bu hareketleri sona bırakmazsak o kasları önceden yormuş halde spora başlamış oluruz. Bu da verimi düşürür.
Isınma ve esneme çoklukla karıştırılıyor: Spor öncesi ısınmaya en az 10 dk. ayrılmalı. Amatör sporcuların %90'ı bu süreyi fazla bulup aceleci davranıyor, onların da %60'i maalesef farklı derecelerde sakatlanma yaşıyorlar.
Isınma, eklemlerin ve kasların hafif hereketlerle fonksiyon limitlerini zorlamadan çalıştırmaktır. Bu aşamada çok çok hafif esneme dışında zorlama yapılmamalıdır. Gerçek esneme hareketleri spordan sonra yapılmalıdır. Maalesef aceleci arkadaşlar bunu da kısa kesip kendilerini duşa atıyorlar.
Sakatlanmaların hemen hemen tamamı yetersiz ısınmadan, geri kalanı ise fizik limitleri gereğinden çok ve uzun süre zorlamaktan olur (Dış etkenlerdan kaynaklanan sakatlanmaları ayrı tutarsak tabi).
Yoga hareketlerinin faydalı geleceği konusunda aynı fikirdeyim. En azından 12-15 kez hakkını vererek 'güneşe selam' hareket dizisini yapmak ısınma, esneklik ve denge açısından iyi bir başlangıçtır.
Bunların dışında kolları arada bir koşarken aşağı sarkıtmak bisepslerdeki yorgunluğun üstesinden gelmeye yarayabilir. Unutmayın ki attığınız adım sayısı kadar kolunuzun dirseğinizden aşağıda kalan kısmını sürekli kaldırıp indiriyorsunuz. 10km'lik bir koşuda bu hareketi her kol 5000'den fazla kez tekrar eder.
Bunların dışında, göğüs ve kol kaslarınızı güçlendirmek isterseniz, bu yönde çalışmanızı da ya koşudan sonra, ya da koşmayacağınız bir gün yapmanızı tavsiye ederim.