Merhaba.
Ben de Vittoria Urbano marka/model 9.seviye lastiğini almak istiyorum. 9.seviye telli olarak geçiyor. İki tane sorum olacak:
1) Bisikletimin orijinal lastik ebatı: 700x38C (Carraro Sportive 230). Vittoria700x40 model lastik, mevcut jant ile uyumlu olur mu ve bu ebat sürüş konforunda belirgin fark gösterir mi?
2) Karkas yoğunluğu: 33 TPİ/EPİ olarak geçiyor. Bu değer zırhlı olarak satılan lastikler için nasıl bir değer?
Merhaba, sizin mesajınıza istinaden belki işinize yarar, yakın zamanda Urbano 700x32C lastiklere geçtim, bu aralar rahatsızlığımdan dolayı kullanamadım fakat 300 km kadar kısa bir deneyimim oldu almadan önce alacak kişiler belki fikir edinmiş olur. Jant uyumluluk açısından bir sorun olacağını sanmıyorum zaten benzer ebatlarda değişiklik yapıyorsunuz ama bisikletinize özgü bir durum söz konusu oluyorsa konu hakkında daha bilgili biri sizi aydınlatabilir. Ebat açısından konfora olumlu yada olumsuz bir etki olacağını sanmıyorum sizin tercih edeceğiniz ebatlar için. Mevcut lastiğiniz kötüyse sürüş güvenliği, fren mesafesi ve zırh açısından olumlu etkisi olur.
Olumlu yanları :
1.Ben Mitas zırhsız 700x40c lastikten Urbano 9.seviye zırhlı 700x32C lastiğe geçtim bu gözle görülür bir performans artışı sağladı ve sürüş keyfimi fazlasıyla arttırdı. Bugün lastiklerimi aynı şartlarda değiştirecek olsam gene incelterek geçerim, spor amaçlı sürüş yapıyorum bu sebeple çok memnunum, tabi ki kişisel bir tercih.
2.Çok fazla lastik patlatıyordum, lastiği aldıktan sonra 2. sürüşümde bu lastikte patlattı, ufacık bir taş girmişti kanalların arasından fakat devamında hiç lastik patlamadı, bu sebeple zırh olarak ortalamama göre beni tatmin etti. Patlama yaşadığım yerde fazlasıyla çakıl taşıydı, bu sebeple nazarlık diyorum.
3.Lastik inceltmeme rağmen yağışlı hava performansı ortalama veya ortalamanın üstü diyebilirim, muhtemelen sizin tercih edeceğiniz 40c daha iyidir. Ben yağışta herhangi bir sorun yaşamadım, tedirgin edecek bir durum olmadı ama yine de yağışlı havalarda viraj vs. dikkat ediyorum.
4.Fren mesafesi gözle görülür şekilde kısaldı.
Olumsuz yanları :
1.Lastiklerin bir tanesinde sorun olduğu için tek tek ayrı yerlerden almış oldum, iki lastikte de yanaklar sertti yalpalama sorunu oldu lastikler zıplıyordu. Yanaklarına sabun sürerek tam oturttum, büyük ölçüde azalmıştı fakat tamamen geçmemişti. 300 km kullanım sonunda yanaklar artık oturdu yada yumuşadı tam bilemiyorum sorun %95'e yakın kayboldu.
2.Olumsuz bir durum olarak kabul edilir mi bilmiyorum lastik ebatını değiştiğim için bisiklet yere yaklaştı, sizde bu sorun olmaz. Fakat ebat küçültecekler dikkat edebilir ama bence bir sorun teşkil etmiyor.
3. Lastik ebatı inceltecekler için yolda biraz daha dikkatli olmak gerekiyor, bir yol bisikleti kadar incelmese de yol çok bozuksa pek güvenli bir sürüş mümkün olmuyor.