Scudo Sports

Vites olarak 3X8 mi 3X9 mu hangisi,neden iyidir?

The 69 Eyes

BMC Timemachine Road 01 Disc
Tepki
104
İsim
Hakan B.
Başlangıç
1979—80
Bisiklet
Cervélo
Bisiklet türü
Yol bisikleti
Arkadaşlar merhaba,

Beğendiğim bisiklet kompenetlerinde kimisi 3X8 kimisi ise 3X9 olduğundan dolayı sizlerin bilgilerine başvurma ihtiyacı hissettim.Çünkü bisikletçilerin birçoğu 3X8 i bayır çıkarken zorlanacağı kanatinde.Bu 2 vites dişli sistemi bu kadar fark ettirir mi?

Teşekkürler.

Scudo
Bayır çıkarken zorlanan vites sayısıyla değil dişli en küçü vitesin dişli sayısıyla ilgilidir.
Çok fazla farkta olmaz,eğer 3x8 bisikletin diğer donanımları 3x9 bisiklet ten daha iyiyse 3x8 i alman mantıklı olur.Aynı şekilde 3x9 daha iyiyse onu alman mantıklıdır.

• Beğen
Tepkiler: ihtiyar
@Yakup548
Fazla fark olmaz derken o fazla olmayan farki bi aciklarmisin. Mesela nelerdir aralarindaki fark? Cok merkak ettim dogrusu. Illaki 3x9 yapmislarki vardir bir nedeni diye düsünüyorum, yoksa neden yapsinlar.

3x9 da ki 1. Vitesle 3x8 deki 1. vitesin hangisi daha büyükse o kadar kolay çıkarsın.
3x8 ilk vitese küçük dişli eklense yokuş çıkmana fayda sağlamaz hızlanmana fayda sağlar.
Eğer 3x8 ilk vitesin 1. vitesi 3x9 un 1. Vitesinden daha çok dişlili ise 3x8 le daha iyi yokuş çıkarsın anlamına gelir.
Bayırları kolay çıkmak için 3x8 3x9 olayından daha çok bisikletin göbeklerine ,hafifliğine vb bakman gerekir.

Discovery cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Bunları 3x9 kullanan birisi olarak yazıyorum.
Neden yapsınlar mevzusuna gelince de daha fazla para kazanmak için,çok ince detaylarla profesyonel yarışcıysan ilgilenirsin 1-2 diş fark hissedilmez bile.

İllaki en kolay bayır çıkartan bisikleti istiyorum diyorsan 3x8 liğinde 3x9 luğunda ön aynakolunun en düşük vitesinin dişli sayısı ile arkadaki 1. Vitesin dişli sayısını çarp,küçük olan çarpım daha iyi yokuş için tabi diğer donanımlara bakılmazsa.

Ben bir mobilyacı bisikleti ne 3x9 vites taksamda kolaylık konusunda 3x7 ilk bir merida veya trek in yanından bile geçemez.

Merhaba.

Örnek olarak Shimano'nun ''CS-HG30(8'li)'' ve ''CS-HG20 (9'lu)'' rublelerini karşılaştıralım. Karşılaştırma esnasında iki rublenin karşılığındaki aynakolları birebir aynı varsayalım.

İki rubleninde en büyük 1. vites dişlilerinin diş sayıları 32. Bu durumda iki rublede de bayır çıkmak için aynı kuvveti uygulamanız gerekecek.

Yine iki rublenin 2. vites dişlilerinin diş sayıları 28. Bu durumda yine iki rublede de 2. vites te aynı gücü sarf edeceksiniz.

Rublelerin 3. vites dişlilerinin diş sayıları 24. Yine aynı şekilde iki ruble de farksız.

4. vites dişlilerinin diş sayıları 21. Hala iki rublenin birbirinden üstünlüğü yok.

5. vites dişlilerine gelince 8'li rublede 18 diş varken 9'lu rublede 19 diş var. Arada 1 diş fark var. Bu 1 diş fark 9 lu rubleyi ahım şahım birşey yapmaz. 8'li rublenin 5. vitesinde anlaşılamayacak derecede az hız kazanırken 9'lu rublenin 5. vitesinde yine anlaşılamayacak derecede az tork kazanırsınız.

6. vites dişlilerinde 8'li rublede 15 diş varken 9'lu rublede 17 diş var. Bu sefer diş farkı 2'ye çıkıyor.

7. vites dişlilerinde 8'li rublede 13 diş var, 9'lu rublede 15 diş var. Burada da 9'lu ruble 2 diş daha fazla.

8. vites dişlilerine gelince 8'li rublede 11 diş varken 9'lu rublede 13 diş var. Yine 9'lu ruble 2 diş fazla.

9'lu rublenin fazladan olan 9. dişlisinde 11 diş var. Yani 8'li rublenin son 8. dişlisi ile aynı rakam.

Yukarıda yaptığım karşılaştırma sonucunda iki sistemdeki aynakol yapraklarındaki diş sayılarını aynı varsayarsak ; İki rublenin de en büyük dişlileri ile en küçük dişlilerinin diş sayıları birebir aynı. Sadece aradaki 5-6-7-8 dişlilerinde 1 ve 2 diş fark var ve bu fark aldığınız yolu çok büyük şekilde etkilemez.

Diş sayılarına göre genelleme yaptığımızda 5-6-7-8 viteslerinde 8'li ruble hız yönünden 1-2 diş fark ile üstünken 9'lu ruble de tork yönünden üstün oluyor. Bu üstünlükler yukarıda da belirttiğim gibi anlaşılamayacak derecede.

Son olarak sistemlerdeki aynakol yapraklarındaki diş sayıları değiştirilirse tabii ki birbirlerine farkedilecek derecede üstünlük sağlayabilirler. Ben karşılaştırmayı aynı aynakol dişli sayısı üzerinden yaptım. İyi geceler...

Ayna kol tercihim 22-32-44 Shimano XT şeklinde oldu. 22'nin seçilmesi gayet açık. 55 kiloluk yükle Avrupa'da geçmediğim yüksek nokta kalmadı desem yalan söylemiş olmam. O tırmanışları bunun yanında ancak 11-36'lık Shimano SLX arka kaset dişlilerle mükemel bir hale getirebilirdim.

(link)

yukarıdaki alıntıdaki runle 200 TL yalnız ve dünya turu için toplanmış bisiklet. Üsyünde 50-60kg arasında yük taşıyor. Bu ayrıntıyı göz önünde bulundurunuz. Dişli sayılarına daha çok yönelirsen daha iyi olur. Bunun dışında daha çok piyasa da bulunan viteslere yönelmen daha iyi olacaktır. Mesela benim bisiklette 6 lı vites var. Vites kolu, vites ve rublesi bulmak sorun yaratıyor.

Bunun dışında vites sayısından daha çok kullanılabilirlikte önemli. Ön ve arka vitesi çapraz kulanmaz zincirin ömrünü kısaltıyor ve çapraz kullanıdığın için ses çıkartıyor. Bu yüzden genelde aynı izada ve bir kaç diş yakınlarını kullanılmaya çalışılır. O kadar vitesin olması bir anlam ifade etmeyecek. Daha çok dişli sayısına yönelirsen daha iyi olur. 14-28 rubleli bir 7 vitesli kullanmak 9 vitesli kullanmak arasında hız farkı yapmayacaktır ama 9 rublenin daha geniş olaçapraz vites farkı yaratacaktır.

http://2.bp.blogspot.com/-LsFLT1gFHyo/Uq2rktL9TgI/AAAAAAAAGnY/ubRvgmY4xrs/s1600/1025838_625927760764613_1761931702_o.jpg

@Gökhan Toros

@Tolga Günsezer

6 vitesli ama 11li ruble teknolojisiyle üretilmiş ruble üretilse hiç düşünmem 6lı ruble alırdım(teknolojiden kastım 11li rublenin aralarındaki mesafe gibi dar olması). 10-11 rublelerde çapraz zincir kullanmamak için 30 kombinasyonun 15 i kullanılmıyor zaten.

Benim bisikletimde 3x7'li sistem var. Aynakol'da sırasıyla 28-38-48, Ruble'de sırasıyla 14-16-18-20-22-24-34 dişli var. Gördüğünüz gibi Ruble'nin en büyük dişlisindeki (1. vites) dişli sayısı bayağı fazla. Bu dişli sayesinde şu ana kadar hiç bir yokuşu bisiklet elimde çıkmadım, hatta ayağa dahi kalkmadım. :p
Ruble modeli: Shimano MF-TZ 31 (MegaRange veya SuperLow olarak da geçer)
Bunu reklam için söylemiyorum, 8 veya 9'lu olmasının önemli olmadığını belirtmek için söylüyorum.

arkadaşlar hepinize yorumlarınız için teşekkür ederim.Sonuç olarak 1.vites ön dişlisinde ne kadar sayıda diş varsa bayırı o kadar zorlanmadan çıkabiliriz.Her iki sistemi karşılaştırırken bunu gözönüne almamız yeterli gibi görünüyor.

Komponentler arası kalite farkını tabiiki ayrı tutuyorum.Şimdi Bisikletçilerin 3X9 u övmesi bana duygusallıktan kaynaklandığını düşündürdü.

@Hakan Balıkçı

Duygusallik? Bazi kisiler biraz duydusal olarak bakiyor olabilirler, ama isin asli duygusallik degil.
Ben size bu disli sayisinin nicin önemli oldugunu baska acidan izah etmeye calisayim:
Zincirli ilk bisiklette 1 tane arka disli vardi. En cok kullanilan araziye göre en uygun olan ön ve arka disli seciliyordu. Bugün dahi pist yarsilarinda ayni sorun vardir ve yarsin cinsine göre disli secilir.
Bisikletin dah farkli yerlerde kullanilabilmesini saglamak yeni cözümler arandi. Örnegin büyük yarsilarin ilk zamanlarinda tekerin sagina ve soluna iki farkli disli takilip, yokus gelince teker döndürülüyor büyük arka disli tarafiyla cikiliyordu.
Zaman ilerledikce vites degisme sistemleri, aktaricilar gelisti ve disli sayilari artmaya basladi. Bu sekilde her egim degsikliginde, pedal cevirme temposunu degistirmeden, bacaklara daha fazla yük binmeden pedal cevirmeyi saglayabilmek icin yelpaze büyümeye basladi. Iste isin can alici noktasi burasidir! Dislilerin siralanisi, atlama yapmadan, arazi egimine göre veya daha dogrusu yol kosullarina göre, bacaklarin ve dolayisiyla bisikletcinin performans düzeyine uyacak sekilde uymalidir. Örnegin yolun egimi %2 den %3 e cikinca hemen buna uyan bir dis daha fazla disi olan arka disli gerkecektir ki bisikletcinin temposu cok bozulmasin. Tabiiki disliler en ideal durumda bir bir degistirilebilirken, 11-12-13-14-15... gibi, ön dislinin arka disliye orani bu sekilde dogrusal degismez. Disliler büyüdükce arya atlamalar eklemek gerekir. Yani 13-14-16-18-20-23-27-30 gibi. Iste bu atlamalari dah dogrusal ayarlayabilmek icin daha cokdisli sayisi bir avantajdir. Yukardia son verdigim örnegi 9 disli yaparsam ( cünkü kasitli 8 yaptim) 13-14-15-16-18-20-23-27-30 yapabilirim. Veya baska sekilde 13-14-16-18-20-22-24-27-30 gibi.

Size surada daha önce verdigim linki tekrar ekleyeyim.(link) nasil bir degisim oldugunu, transmisyon oranlarinda ki degismeyi, hangi dislilerin gercekten gerekli oldugunu görebilirsiniz.

(link)

Bu iş satış pazarlamasıdır. Bilgisayar ekran kartlarında, işlemcilerinde de vardır. 750 TL lik işlemcinin bir üstü 0.2 mhz daha hızlı bir üst modeli bir anda 1.250 TL olur en hızlı işlemcidir. Arada o kadar bir fark yoktur ama en hızlısı o dur. Satış politikası. Mesela kompack makineler içindeki sensöre göre en fazla 12 mp kadar destekler görüntü kalitesi fotoğraf değeri olarak en fazla yaklaştırma 5x dir. Bundan sonra ciddi kırılmalar yaşanır. 11x de maimum değerdir. 11x den sonrası fotoğraf değeri olarak kabul edilmez ki bu değer kompact makielerde sensörünün aşırı küçük olması nedeniyle yeteri kadar ışık alamadığı için daha düşüktür. Adamlar 50x 1200mm lik lens demek 5000 TL DSLR vermek enayilik diye. Mercimek kadar sensörün önüne basıyorlar teleskopu 1500 TL den insarları tokatlıyorlar. Fotoğrafçılığı sevipte ilerletmek için giriş seviyesi DSLR alıp ilerletmek isteyenler bir bakıyorsun 50x bunları verip tokatlanıp çıkmış oluyorlar. Süper mağazalardaki 250 TL lik bisikletler ne ise bu fotoğraf makinleri de aynı şey. Sele altına sispansiyon koy bak kardeş manyak rahat bir sürüş, bak kardeş 30 vites bu en iyisi, bak kardeş 250 TL bu 1000 TL verilir mi kerizmisin 1200mm bu keriz gibi 5000 TL lens mi alınır (Bu arada bu kadar da büyük yalan söylenmez.) Yalanlardır. Artık toplum herşeyde yalana gider oldu. Sahte et, sahte yumurta. Sonumuz hayrola. İyi forumlar herkese. ^^

• Beğen
Tepkiler: The 69 Eyes
arkadaşlar yardımlarınız için tekrar teşekkürler.

düz yolda 2 tane, yokuş çıkarken 1 tane, yokuş inerken tembellikten bisikleti boşa alıp gidiyorum. 3 vites bisiklet, hadi kullandığım oran çok çok 4 olsun. nerede geri kalan 26 seçenek? 30 vites ne işe yarar peki? o kullanacağım 4 seçeneği bulmak için 30 alternatif sunar. 3x8 ile 3x9 veya 3x7 seçenek sayısı anlamında size parası karşılığında yardımcı olur. ama paramızın olmadığında ne yapacağız? insan denen adem-i mahlukat her duruma adapte olan bir mucizedir. o en az seçenek içinde en uygununu yakalar. bir şeyin pahalısı veya çok seçeneklisi ve yahut karmaşığı, o şeyden alacağınız keyfi illa ki arttıracak diye bir kaide yok.

Arkadaşlar, motorlu taşıtlarda güç:yakıt ekonomisi üzerinden düzenlenen vites oranlarını hatırlayınız:
1) Bir araca 6 vites konulduğunda vites aralıkları küçük oluyor. Son vites oranı uzun tutuluyor. Bu durumda 0-100 km, ara hızlanma ve son hız süresi uzuyor. Buna karşılık yakıt oranları düşüyor.
2) Aynı araca 5 vites konulduğunda aynı mantıkla yakıt ekonomisi ve hızlanma sürelerinde birim olarak en yüksek fayda sağlanıyor.. Yani biraz daha fazla yakıt harcar ama ivmelenme daha tatminkârdır.
3) Aynı araca 4 vites çekiş sistemi uygulandığında 0-100 km, 80-120 km ivmelenme belirgin derecede artacak ve aynı son hıza kısa sürede ulaşılacaktır. O zaman da uygulanan motor gücü artacağından yakıt oranları çok fazla artacaktır... Hem 4 vites uygulanacaksa ve yüksek performans değerleri elde edilecekse yüksek hacimli motor ve yüksek basınçlı turbo motorlar gerecektir.. Motor küçük ve yüksek performansa zorlanırsa "motor yedi" dedikleri durum ortaya çıkar. Turbo patlamaları genelde bu sebeple olur. (Bkz. Onno usta.. Onno usta kim? Bkz: Google+otomobil dergisi+Onno usta)
.......
Şimdi aynı şeyi bisiklete uyguladığımızda:
ruble 14-28, aynakol 14-42 ise düz yolda daha az güç harcarsınız, daha az sürat yaparsınız. Rampada hız devreden çıkacağı için yine daha rahat tırmanırsınız.
ruble 11-32, aynakol 48-38-28 ise ( Şehir ) düzde hızlı gidersiniz, rampada daha çok güç harcamanız gerekebilir...
SON KERTEDE SİZDEKİ KONDİSYONA GÖRE DİŞLİ ORANLARI SEÇMENİZ GEREKTİĞİNİ BU HESABA BAKARAK DEĞERLENDİRİNİZ... Yani beklentinin ne olduğu, hangi tür yollarda daha fazla sürüş sağlandığını ve kondisyon düzeyinin ne olduğunu da düşünmek gerekir. Yani kondisyon yoksa ve yüksek performansa bisikleti zorluyorsanız, "motor yedi" demezler de ne bileyim, kramp çöktü derler vs vs. :) demek ki önce kondisyon, sonra 24-27 vites aralığı..

SAĞLICAKLA..

Geri