Yol bisikleti kadro boyu

Kayıt
5 Eylül 2012
Mesaj
50
Tepki
21
Şehir
İzmir/Karşıyaka
İsim
Yavuz
Başlangıç
2013—14
Bisiklet
Merida
Bisiklet türü
Street ve DJ
Şuan 54 kadrolu meridanın fitness bisikletini kullanıyorum biraz büyük geliyor tam bir aero pozisyonu için uzun geliyor kadro. Bu yüzden 54 kadro için endişeliyim.
 
Scudo
Kayıt
19 Haziran 2014
Mesaj
176
Tepki
68
Şehir
Söke /Aydın
Bisiklet
Merida
Genç arkadaşım (link) sayfasında vücut ölçülerini girdikten sonra sana sürüş tarzına göre 3 ayrı seçenek sunacak ordaki tablolara bakarak bir fikir sahibi olman mümkün.. sadece boy verisi ile kadro seçimi hatalı sonuçlar verebilir.
 
  • Beğen
Tepkiler: sivribey

BF Okuru

Üye
Kayıt
6 Eylül 2004
Mesaj
0
Tepki
2
Arkadaşlar konuyu değiştiriyorum, competitive cyclist sitesine göre ideal kadro ölçülerim şunlar;
Screen Shot 2019-06-20 at 15.10.05.pngScreen Shot 2019-06-20 at 15.10.12.pngScreen Shot 2019-06-20 at 15.10.21.png

Elimdeki bisikletin kadro geometrisi ise şu şekilde
123.png

Kendi tecrübeme göre ve internetteki bike-fit videolarına göre ayarlama yaptım, şu an 50km kadar tur yaptım en fazla ve bir ağrı hissetmedim. Ancak sele borusu sadece 4 parmak açık, ritchey yazısı bile yarım görünüyor. Sele sonuna kadar ileride ancak diz ayarını yapabildim. Bu şekilde kadro bacak aramda ayakta durduğumda tam geliyor. 3-4 cm boşluk olması gerekiyor diye biliyorum ama bu boşluk yok, rahat bir şekilde ayakta durabiliyorum ancak. Gidon boğazı 7cm ve ters bir şekilde kullandığımda omuzlarım ve belim rahat etti, 10 cm boğaz ile çok uzanmam gerekiyordu, omuzlarım ağrıyordu. 7cmlik boğaz aşağı bakar şekilde takıldığında da belim ağrıyordu, şu an ideal gibi. Ve gidon-sele yaklaşık aynı yükseklikte.

Sizce bu bilgiler doğrultusunda kadro bana büyük mü, kullanılabilir mi?
İlk 1 ay sürekli omzum-belim ağrıdı. açısı farklı, 6-7-8cmlik boğazlar denedim, gidonu aşağı aldım, her türlü denemeyi yaptım. En son üstte anlattığım şekilde 7cm, 6derecelik boğaz ile, sele-gidon yüksekliği aynı olacak şekilde rahat edebildim.

Fakat dıştan bakınca büyük kadro gibi duruyor, gerek sele borusunda, gerek kısa gidon boğazından dolayı sırıtıyor. Sağlıklı bir şekilde kullanılabilir mi sizce? Dizlerimi-omzumu sakatlamak istemiyorum ama bahsettiğim değişiklikleri yapınca rahat oldu gibi sanki, kararsız kaldım. Yorumlarınızı bekliyorum
 
Son düzenleme yönetici tarafından yapıldı:

rodya

Daimi Üye
Kayıt
14 Ekim 2017
Mesaj
290
Tepki
908
Şehir
Zeeuws-Vlaanderen
İsim
Berkay
Başlangıç
2016—17
Bisiklet
Canyon
Bisiklet türü
Yol bisikleti
İndirimde olsa bile kadroset alıp toplarsanız normalden daha pahalıya gelecektir. Bu kadronun ayarında jant seti ve grupset almanız gerekli. Ve eğer bir şekilde kadroya zarar gelip çatlarsa ya da kırılırsa yine ciddi masraf oluşacaktır. Bunu da göz önünde bulundurun. Mesela ilk kazamda maşam çatladı, yenisi 260 dolar + vergiye mal olacak. Eğer kadro çatlasaydı bu rakam 1000 dolara çıkacaktı.

Karbon bir bisiklet kullanmak istemenizin sebebiniz nedir? Her karbon kadronun sürüşü farklıdır. Örüm şekline ve geometrisine göre kimisi çok rahat, kimisi de istenilenden daha rijit olup uzun mesafede dayanılmaz olabiliyor. Sizin karbon kardrodan beklentiniz nedir?
Cayo'nun geometrisi çok agresif de değil, tam endurance de değil. Kağıt üzerinde sizin sürüş tarzınıza uyar gibi görünüyor. Sürüş özellikleri için incelemelere bakmalısınız.

Ben de kadroset alarak bisiklet toplama yolundan gitmiştim. İstediğim, hayalini kurduğum kadroyu yine istediğim komponentlerle topladım. Eğer toplanmış bisiklet alsaydım daha ucuza gelecekti ama sonrasında jantı, seleyi ve bunun gibi komponentleri değiştirirken yapacağım masrafın farkına vardım.
 

BF Okuru

Üye
Kayıt
6 Eylül 2004
Mesaj
0
Tepki
2
@rodya Teşekkürler, çıkıp 40-50 dk. temiz havada yürüyüş yapıp düşündüm, almamaya karar verdim. Aynen dediğiniz gibi hazır bir ikinci el bisikletten gereksiz derecede pahalıya denk gelecek. Konuyu da değiştirdim, kadro değiştirmeme gerek var mı sorusuna çevirdim. Yeni kadro bakmamın asıl sebebi bu konuydu, bir bakalım yorumlar ne olacak.
 

fahrettin akansu

Daimi Üye
Kayıt
28 Mayıs 2011
Mesaj
280
Tepki
596
Şehir
İstanbul - Bostancı
Bisiklet
Focus
Şuan kullandığınız kadro ve seçenekte paylaştıklarınızın modeli nedir?
bekli de paylaştınız ama mobil baktığım için görememiş olabilirim.
Aynı zamanda tam boyunuz, iç bacak ve kol ölçünüz de ön hesaplamada kolaylık sağlayabilir.

Hiçbir zaman bikefit gibi kesin olmaz ama Canyon’un sitesinden sürüş tarzınıza uygun modelin hesaplama aracına tam ölçülerinizi girerek çıkan seçeneğin reach ve stack değerlerini karşılaştırmanız için referans alabilirsiniz.

Alın borusu, sele borusu, üst boru geleneksel bisikletlerde yakın olsa da aslında çok ciddi sürprizler yaşatıp pişman edebilir,
mesela çoğu kişi alın borusu yüksekliğine bakarken maşa ve bb yüksekliklerine bakmaz ve doğru sonuç çıkmaz,
Bu sebeple reach ve stack diğer ölçülere göre açılarla birlikte bisiklet üzerinizdeki konumunuzun ölçüsüdür.

@Clint Eastwood
 

mse

Üye
Kayıt
31 Ağustos 2018
Mesaj
14
Tepki
13
Yaş
40
Şehir
İstanbul
İsim
Mustafa Selçuk ERARSLAN
@Clint Eastwood vücut ölçülerinden kol boyu, üst gövde kadro boyunu yani "top tube" uzunluğunu öncelikli olarak belirleyen ölçüler. İç bacsk boyu ise "seat tube" uzunluğunu doğrudan etkileyen değer.

Ekte görülen kadro ölçüsü eğer bedeninize oranla çok uzun üst gövde ve kol uzunluğunuz yok ise size 2 beden büyük diyebilirim.


Eğer mümkünse vücut ölçülerinizi başkası tarafında sitede olan videolarda gösterildiği gibi 3-4 defa daha ölçüp ortalamasını alarak yeniden programa girin. En azından bir daha ki alışverişiniz için kerteriz olarak önünüzde durur.

Tabi en imkan dahilinde doğrusu bike fit yaptırıp buna göre bir kadro arayışına girmek olacaktır kanaatindeyim.
 

BF Okuru

Üye
Kayıt
6 Eylül 2004
Mesaj
0
Tepki
2
@mse Teşekkü ediyorum,

Peki öğrenmek için soruyorum, neden 2 beden büyük dediniz? Competitive cyclist hesaplarından hangisine göre kıyaslıyorsunuz?

Ben mesela en baştaki Eddy Fit ile kıyasladığımda, bana 53.7-54.1 cm aralığında top tube, 50.9-51.4 aralığında seat tube öneriyor.
Şu an ki bisikletimin top tube 54.7, seat tube 52 cm. Bir küçük kadronun ise 53.2 top tube, 49 seat tube.

Ben almadan önce kıyasladığımda değerlerim tam 52-50 kadro ortasında diye düşündüm, 52 kadro da uyar diye düşünerek aldım ama üzerindeyken büyük kadro kullanıyor gibi hissediyorum, her ne kadar artık alışmaya başlasam da. Stack yüksekliği de bir küçük boyda 2.5cm daha küçük, o çok daha iyi olurdu mesela. Ama 2 boy küçük kadro çok küçük gelir diye düşünüyorum.

Açıklayabilirseniz sevinirim, öğrenmek için soruyorum, bir sonraki kadroda da aynı hatayı yapmayayım :)
 

fahrettin akansu

Daimi Üye
Kayıt
28 Mayıs 2011
Mesaj
280
Tepki
596
Şehir
İstanbul - Bostancı
Bisiklet
Focus
Malesef çok doğru değil;
Yazılan üst boru ve sele borusu değerlerinin genelde virtual versiyonları da başka bir satırda yazar,
Sadece boru uzunlukları ile açılardan bağımsız bakarak ölçüleri karşılaştırken tam referans alamazsınız,
aynı model kadroyu kendi bedenleri içinde karşılaştırıken işe yarar en fazla.

Mesela aynı bedendeki iki farklı model kadronun üst boru ve sele borusu ölçüleri birbirine göre 2cm farkedebilir.
Belki birinde chainstay uzunluğu çevilik adına daha kısadır bu da sele borusundaki açıyı dikleştirir ve üst boru kısalır, sele seatbackli bir boru ile bağlandığı için fit aynıdır beden aynıdır, bunu kontrol etmek için reach ve stack bakarsınız.

@mse
 

mse

Üye
Kayıt
31 Ağustos 2018
Mesaj
14
Tepki
13
Yaş
40
Şehir
İstanbul
İsim
Mustafa Selçuk ERARSLAN
@Clint Eastwood

Rica ederim :)

Şöyle ifade edeyim:

Online hesaplayıcılar verdiğimiz ölçülere bakarak bize bir aralık veriyor aslında. Ben bu hesaplanan değerlere baktığımda hepsinin içerisinden en düşük değerlere uygun bir kadronun daha uygun olacağı kanaatindeyim. Nitekim kendimize bir beden küçük aldığımız bisikletin ölçüleri genelikle gidon boğazı değişimiyle kendi bedenimize daha uygun bir hale getirilme imkanı sunuyor.

Size iki beden büyük dememin sebebi ise iç bacak boyunuza uygun olan bisikletin yine sizin aldığınız bisikletin modelinin geometri tablosunda görünen "xs" ve "s" kadro değerleriyle daha tutarlı olması. Öncelikli olarak kadro boyunu iç bacak boyuna göre seçmenin daha doğru olduğunu düşünüorum ki sizin örneğinizde o kadar kısa "seat tube" mesafesi ile o kadar uzun "top tube" mesafesi olan bir kadronun kolayca bulunmayacak olması gayet muhtemel.

Bu sebeple özellikle kısa iç bacak boyu ve buna oranla üst gövde ve kol boyu daha uzun olan insanlar mevcut şartlar altında uzanma mesafesine göre küçük kadro alıp bu kadroyu gidon boğazı ve spacer ile kendi bedenine uyduracaktır ya da custom bir kadro yaptırmak zorunda kalacaktır.
@fahrettin akansu


Tabi sürüş dinamikleri bu dinamikleri etkileyen kadro değerlerine doğrudan bağlıdır.Yine tabi "stack" ve "reach" beden seçimi açısından en doğru gösterge olacaktır. Yine tabi sizin dediğiniz gibi reach-stack değeri birbirine denk kadroların içinden kendi ihtiyaçlarınıza göre kadro açıları uygun olan bisikleti tercih etmek gerekir.

Böyle durumlarda sürüş dinamiklerinin sonradan geldiğine inandığım için ben sadece beden uygunluğu açısından örnek vermeye çalıştım. :)
 

okuyucuoptik

Hayat Felsefem Bisiklet ☪
Kayıt
28 Ocak 2020
Mesaj
199
Tepki
494
Şehir
Türkiye
Başlangıç
2010—11
Bisiklet
Merida
Bisiklet türü
Yol bisikleti
Yeni bir konu açmak istemedim buradan yazıyorum ;

Arkadaşlar. Daha öncesinde Btwin ile olmak üzere 56 (L) kadro kullandim ancak.
Yakin zamanda Merida Scultra alacagim.
Boyum 1.79
Bacak boyum ise : 82 cm
Merida verilerine göre M/L
Yani 54 çikiyor.
Dogrumudur veriler.?
 
  • Beğen
Tepkiler: trainspotting35

Oxsy

Forum Bağımlısı
Kayıt
5 Ekim 2006
Mesaj
1.899
Tepki
2.003
Şehir
İstanbul
Başlangıç
1997—98
Bisiklet
Focus
Bisiklet türü
Yol bisikleti
Yeni bir konu açmak istemedim buradan yazıyorum ;

Arkadaşlar. Daha öncesinde Btwin ile olmak üzere 56 (L) kadro kullandim ancak.
Yakin zamanda Merida Scultra alacagim.
Boyum 1.79
Bacak boyum ise : 82 cm
Merida verilerine göre M/L
Yani 54 çikiyor.
Dogrumudur veriler.?
Uygundur.
 

cagri48

Üye
Kayıt
10 Nisan 2020
Mesaj
17
Tepki
2
Yaş
24
Şehir
Muğla
İsim
YONGİ
Başlangıç
2007—08
Bisiklet
Carraro
Bisiklet türü
Yol bisikleti
Selamün aleyküm
Ben cararo 062 rc alıcamda kadro boyunda bana ne önerirsiniz boy 182
 

cagri48

Üye
Kayıt
10 Nisan 2020
Mesaj
17
Tepki
2
Yaş
24
Şehir
Muğla
İsim
YONGİ
Başlangıç
2007—08
Bisiklet
Carraro
Bisiklet türü
Yol bisikleti

BF Okuru

Üye
Kayıt
6 Eylül 2004
Mesaj
0
Tepki
2
Birkaç defa daha yazdığım gibi benim iç bacak 79-80 gibi... Şu an 56 kadro kullanıyorum ve sıkıntım yok ama 54 olsa eminim daha rahat ederdim. Bu durumda size 56 tam gelecektir diye düşünüyorum ama uygunluğu belirleyen kadro yapısı, kol uzunluğu vs. birçok önemli nokta olduğunu eklemek gerek. Yani sadece iç bacak boyuyla da olmuyor bu işler. Ben 1.78 boy, 80 iç bacak ve 74 kiloyum. Buna göre az çok tahmin yürütebilirsiniz belki ve mutlaka forumdaki daha deneyimli olan arkadaşların fikirlerini dikkate alın lütfen.
 

cagri48

Üye
Kayıt
10 Nisan 2020
Mesaj
17
Tepki
2
Yaş
24
Şehir
Muğla
İsim
YONGİ
Başlangıç
2007—08
Bisiklet
Carraro
Bisiklet türü
Yol bisikleti
Selamlar birşey sorcam ben cararo 062 modelini almayı düşünüyorum benim boy 183 bacak boyu86
Ama cararo 062 de 55 kadro var sizce bi sıkıntı yaşarmıyım nasıl olur
Yardımcı olursanız sevinirim
Teşekkür ediyorum
 

KOMA

Daimi Üye
Kayıt
28 Mayıs 2018
Mesaj
229
Tepki
213
Yaş
32
Şehir
istanbul
İsim
Sinan
Başlangıç
2016—17
Bisiklet
Colnago
Bisiklet türü
Klasik
Bedenine göre bisiklet seçme konusunda güzel bir kaynak yokmu yabancı turk farketmez hedaplamalar yapıb secebileceğimiz
 

NoCycling

Forum Bağımlısı
Kayıt
22 Nisan 2017
Mesaj
787
Tepki
1.751
Yaş
39
Şehir
Kırıkkale
İsim
Mustafa K.
Başlangıç
2017—18
Bisiklet
Bisan
Bisiklet türü
Yol bisikleti
Bedenine göre bisiklet seçme konusunda güzel bir kaynak yokmu yabancı turk farketmez hedaplamalar yapıb secebileceğimiz
Buyrun hocam. Bildiğim en detaylısı bu:
(link)
 

specific

Forum Bağımlısı
Kayıt
7 Nisan 2009
Mesaj
1.097
Tepki
1.909
Şehir
İzmir
İsim
Harun
Başlangıç
1981—82
Bisiklet
Bianchi
Bisiklet türü
Yol bisikleti
Birkaç defa daha yazdığım gibi benim iç bacak 79-80 gibi... Şu an 56 kadro kullanıyorum ve sıkıntım yok ama 54 olsa eminim daha rahat ederdim. Bu durumda size 56 tam gelecektir diye düşünüyorum ama uygunluğu belirleyen kadro yapısı, kol uzunluğu vs. birçok önemli nokta olduğunu eklemek gerek. Yani sadece iç bacak boyuyla da olmuyor bu işler. Ben 1.78 boy, 80 iç bacak ve 74 kiloyum. Buna göre az çok tahmin yürütebilirsiniz belki ve mutlaka forumdaki daha deneyimli olan arkadaşların fikirlerini dikkate alın lütfen.
Benim iç bacak da 80 cm, tablolara göre 53 cm çıkıyor. 52 kadro kullanıyorum, oldukça rahatım. Size 56 kadro nasıl büyük gelmiyor diye düşündüm, kollarınız normalden uzun olabilir mi?