Uzun yol yapmak için antrenman nasıl yapılır?

H.ibrahim Erdemir

Daimi Üye
Kayıt
4 Nisan 2011
Mesaj
283
Tepki
120
Şehir
Ankara
Arkadaşlar yıllık iznimde bisiklet ile bir uzun yol düşüncem var fakat bisikletim yeni ve bende yeniyim, km olarak nasıl başlamalıyım ? Performans olarak yeniyim ama kendimi zorlayabilirim.

Nasıl antreman yapmalıyım ? Km 'yi nasıl arttırmalıyım ? gibi bir çok soru var aklımda, KM yapmış arkadaşlar fikirlerini / deneyimlerini paylaşabilirmi, ve sizce nasıl hazırlanmalıyım ?
 
Scudo

hız

Forum Bağımlısı
Kayıt
8 Eylül 2006
Mesaj
1.004
Tepki
1.985
Şehir
Bostancı, İstanbul
@H.ibrahim Erdemir

selam
uzun yol,bol bol kadanc,dediğimiz yumuşak vitesle ,hızlı devirde pedal çevirmek
en güzel,ve en sağlıklı antreman olacaktır senin için:)
 

Fırat Dizman

Forum Bağımlısı
Kayıt
13 Temmuz 2008
Mesaj
1.997
Tepki
1.018
Şehir
BABAESKİ
Bisiklet
Cube
@H.ibrahim Erdemir
yıllık iznine ne kadar vakit var? toplam kaç gün kaç km gitmen gerekiyor,daha önceki spor altyapın nedir?ilaç kullanıyormusun,tura yanlızmı çıkacaksın?,ne kadar bir ağırlık taşıyacaksın,parkurların bellimi?kullandığın bisiklet türü nedir?
senin ekliyeceklerin...
 

derşan sezer

Forum Bağımlısı
Kayıt
30 Ağustos 2009
Mesaj
890
Tepki
1.158
Şehir
istanbul
uzun yolda çok kadans gerekmiyor,senin yapmn gereken ağırlıkla yokuş çıkma antiremanı ve günde 5 yada 6 saat bisiklet kullanabilicek bir kondisyona sahip olman lazım bunun içinde günde 1-2 saat bisiklete binmen demek.Yükle hızını çok atrrıramazsın ortalaman 13 km saat falan olur sen bence diyetine daha sonra bisikleti nasıl tamir ederime yönel uzun yolda seni tek etkilicek durumlar bunlar çünkü.Ve yola çık manzaranın tadına bak çok büyük bir olay değil.
 

H.ibrahim Erdemir

Daimi Üye
Kayıt
4 Nisan 2011
Mesaj
283
Tepki
120
Şehir
Ankara
@ Fırat Dizman
- Yıllık iznimi istediğim an kullanabilirim, ben kendimi hazır hissetmediğim için en az 2-3 ay ilerisi olarak düşünüyorum.
- Ankara-Kuşadası(659 Km) veya Ankara-Rize(820 Km) yapmayı düşünüyorum. Toplam yıllık izin 15 gün.
- Spor=0 önceden herhangi bir spor yok, rampada vede yolda pro.paten kullanıyorum onu sayarsak.
- Turu yanlız çıkmayı düşünüyorum
- Ağırlık olarak bir kendim birde bisikletim, otellerde konaklamayı düşünüyorum, belki ileride çadır olayına girerim :)
- Kron XC250 aldım, yol/tur lastiği alarak uzun yol planım var.

Bunlar benim düşündüklerim fakat hiçbir tecrübem olmadığımdan dolayı yanlış düşünüyor olabilirim, eleştiriye ve fikirlere %100 açığım.

@ derşan sezer
Her akşam minimum 2saat bisiklet sürme düşüncem var, ve bu 2saat içinde toplamda kaç km gittiysem onu arttırarak aynı saatte daha fazla km gidebilmeyi düşünüyorum.

İnşallah başaracağım bu işi.
 

recep24ank

Forum Bağımlısı
Kayıt
12 Kasım 2008
Mesaj
1.540
Tepki
4.634
Yaş
44
Şehir
Sakarya Adapazarı
İsim
Recep Eşref ÇINAR
Bisiklet
Carraro
Profosyenel Bir Bisikletçi Yılda 40.000 Km Yol Yapıyormuş. ortalaması günde 110 Km ye geliyor oda profosyonel yarış bisikleti ile sen dağ bisikletini ele al onun yarısı yapar bizde amatör olduğumuza ve bisikletlerimizde standart olduğuna göre dahada yarısı 25 Km yapar yenide başlıyorsak ortalama hızımız 20 km hızla 2 saat sürmek yetecektir 1 haftada uçuşa geçersin zaten üstelikte hiç yorulmadan.
 

Orhan Kılıç

Forum Bağımlısı
Kayıt
30 Ocak 2010
Mesaj
1.478
Tepki
2.263
Şehir
İstanbul
Ben geçen yıl Şubat sonunda hafta sonu yapılan toplu turlara katılarak bisiklete başladım. 2 ay sonra hafta arası bir gün şehirde tek başıma tur yapıp yokuş çıktım. Mayıs başında tek başıma İznik Gölüne gidip gelerek 140 km lik tur yaptım. Bu turda zamanı iyi kullanmayı hedefleyip bilet aldığım feribottan bir önceki sefere yetiştim. Mayıs ayında hafta sonu kısa turların yanında haftada 1 gün 110, 130 ve 200 km lik turlar yaptım. Mayıs sonunda bir arkadaşımla birlikte 230 km pedal çevirerek Yalova üzerinden Eskişehire gittik. Yazın tek başıma 2-4 günlük turlar yaptıktan sonra Kurban Bayramında Muğladan Antalyaya bir arkadaşımla pedal çevirdik. Seçimlerden sonra Eskişehir, Afyon, Antalya üzerinden Adanaya gideceğim.
Demem o ki fazla çalışmadım, bisiklet ile yatıp kalkmadım ama planlı çalışıp mesafeyi azar azar arttırarak zorlanmadan istediğim yere gidecek duruma geldim. Yola çıkmadan mutlaka yol analizi yapar, haritaları hazırlar, konaklayacağım yerleri seçerim. Plansız iş yapmam. Turlarımda yanımda giyecek eşyalarımı, tenceremi, ocağımı, yakıtımı, çadırımı taşırım.Yapacağınız turda başarılar dilerim. Bir gün yolda karşılaşmak dileği ile, hoşçakalın.
 

Fırat Dizman

Forum Bağımlısı
Kayıt
13 Temmuz 2008
Mesaj
1.997
Tepki
1.018
Şehir
BABAESKİ
Bisiklet
Cube
@H.ibrahim Erdemir

bence:tura yanlız çıkma,önceden gideceğin günlük km hesabını yap kalacağın yere hava kararmadan var.yolda güvenlikten ödün verme,yemene içmene dikkat et,haberleşme cihazların açık olsun gideceğin tüm parkur bilgisini aile ver bir değişiklik olursa bilgilendir.basit alet ve parçalar mutlaka bulundur,vs antrenman olarak denildiği gibi yumuşak ve yüksek kadanslı antrenman yap ,tura gideceğin için bunu aşarsın bugün 50 yaş üstü yeni başlayan bile günde 100km üzeri yol alıyor,bu sıkıntı değil,yolda temponu sabit tut gaza gelip ataklar yapma(tur için)kolay gelsin.çıkmadan önce küçükte olsa bir doktorla görüş...derim.
 

H.ibrahim Erdemir

Daimi Üye
Kayıt
4 Nisan 2011
Mesaj
283
Tepki
120
Şehir
Ankara
Çok teşekkür ederim paylaşımınız için. Bugün biraz yokuş çıkmak istedim ama bacaklarım yanıyor birtürlü yokuş tırmanamıyorum, 1.viteste hızlıca pedal çevireyim diyorum ama yanma gibi bir his geliyor.

33km gittim düz yolda, yarında 50km üstü gitmeye çalışacağım, inşallah bu şekilde yavaş yavaş kendimi hazırlarım tura. Hiç başaracak gibi hissetmiyorum :( yokuş çıkmak ne zor iş.
 

Ahmet Gürkan

Daimi Üye
Kayıt
21 Nisan 2008
Mesaj
286
Tepki
328
Şehir
Ankara-Eryaman
Bisiklet
Sedona
Gideceğin parkur üzerinde gezilecek nereler varsa, tarihi-turistik mekanlar, konaklanacak yerler hakkında önceden bilgi toplamalısın. Turu sadece bisiklet sürerek değil, bol bol gezerek, bol bol fotoğraf çekerek, manzaraların, denizin tadını çıkararak geçirmelisin. Ayrıca dinlenme günleri de koymalısın araya, çünkü 15 günün tamamında bisiklet sürmek yorucu olur. Hem de bazı yerleri gezebilmek için 1 gün kalmak gerekebiliyor...

Ayrıca rota hakkında da bir tavsiyem olacak, Ankara-Kuşadası yerine, Çanakkale-Kuşadası ya da İzmir-Fethiye. Ankara-Rize yerine, Sinop-Rize ya da Samsun-Rize... Çünkü Ankara'dan Karadeniz kıyısına ya da Ege kıyısına kadar birçok yerde konaklama ve trafik sıkıntısı çekebilirsin, her iki güzergahda oldukça yoğun bir ağır taşıt trafiği var, bu biraz can sıkıcı oluyor... Ankara-İzmir-Dikili arasını gitmiştim ve Uşak'a kadar işkence gibiydi resmen, vızır vızır kamyon ve otobüs geçiyor yanından çünkü...

Tur planını esnek yapmalısın, hedeflediğin mesafeyi katetmek için kendini zorlamamalısın, çünkü ilk turda herşey düşündüğün gibi gitmeyebilir, yol umduğundan daha zor gelebilir, onun için her zaman kafanda bir geri dönüş/cayma planı olmalı... 2009'da İzmir-Datça arasını gitmiştim, ilk turumdu, yokuşlar fazla zorlamaz diye umuyordum ama Seferihisar'dan sonra karşıma çıkan rampalar beni yanılttı. Normalde İzmir-Datça-Fethiye-Kaş gitmeyi planlarken Datça'da tükendim ve geri döndüm...
 
Kayıt
5 Mayıs 2011
Mesaj
53
Tepki
40
Şehir
Zonguldak
Ben de yeniyim bisiklet olayında iki üç haftadan beri antreman ve şehir içi geziler yapıyordum ki daha bu perşembeye kadar perşembe günü Filyos - Kilimli yaptım baya uzun mesafe gitgel (55 km ?) yokuş vardı bol bol.Benim antreman programım şuydu (tabi okuldan geldikten sonra yapıyordum) İlk olarak top sahasında 1-2 tur koş daha sonra 2,5-3 km yavaş temoda sür yavaş yavaş (sıkıcı oluyor) ve son olarak ağır vitesde kendini yormadan sür 27-30 km ile felan birde yokuş çık :)

AMÖTRÜN HAZIRLADIĞI ANTRENMAN
kEREMcANkATIRCI
 
  • Beğen
Tepkiler: H.ibrahim Erdemir

Fırat Dizman

Forum Bağımlısı
Kayıt
13 Temmuz 2008
Mesaj
1.997
Tepki
1.018
Şehir
BABAESKİ
Bisiklet
Cube
@H.ibrahim Erdemir

zaman için de doğru vites kombinasyonunu ayaklarınla bulacaksın,yanlız zamana bırakmalısın acele etme,ayrıca dışarıdan sakın vites kombinasyonlarınla ilgili sözlere takılma,en iyisini vücut söyler,kendini o oranda gideceksin diye zorlama ,zamanla kendini tanıyacaksın ve gelişeceksin geliştikçe tanıman da değişecek ,çünkü artık aynı sen olmıyacaksın
 
  • Beğen
Tepkiler: H.ibrahim Erdemir

Eser Sevinç

Eskiden buralar dutluktu
Kayıt
5 Nisan 2011
Mesaj
2.017
Tepki
3.079
Şehir
Ankara - Eskişehir
İsim
Eser Sevinç
Başlangıç
1986—87
Bisiklet
Scott
Bisiklet türü
Yol bisikleti
@H.ibrahim Erdemir

İnsanoğlu her şeye alışıyor. İlk bisikleti aldığımda eve dönüş yolunda yaklaşık 2 km lik dik bir yokuşu 1.vites çıkıyordum, bazen yorulup itekliyordum. Şimdi ön dişli ortada arka dişli 3. de ayakta sürerek çıkıyorum. Bu 1 ayda oldu, ama havalar izin verdiğince günde en az 30km yol yaptım hafta sonları günlük en az 60km arazi sürüşü yaptım. Diyeceğim o ki, bol bol sür, eve gitmeye yakın sınırlarını zorla bacakların bitsin, her gün sınırlarının arttığını göreceksin.
 
  • Beğen
Tepkiler: H.ibrahim Erdemir

Zafer KAPLAN

Daimi Üye
Kayıt
27 Mart 2011
Mesaj
326
Tepki
239
Şehir
SÖKE
Bisiklet
Focus
Hemen hemen 1 ay oldu bisikletimi alalı,
Şu ana kadar kendimi kasmadan antrenman yaptım,
Gittiğim en uzun mesafe 30km
3 gün her sabah 6 da kalkıp 30 dakika sürüyorum hemen hemen 20 km lik şehir turları...
1 gün dinleniyorum.
Sonra devam..Bu hafta içerisinde mesafemi ve zamanımı arttıracağım,İş insanı olduğumuz için akşamlarıda yol yapmak istediğim halde malesef olmuyor...
Ama sabahları mükemmel yollar boş,tertemiz bi hava,güne de güzel bir duş ile başlayınca bütün günüm pozitif geçiyor...Bisikletimi de bu kadar geç aldığıma pişmanım...:)
 

serhat toy

Forum Demirbaşı
Kayıt
26 Nisan 2011
Mesaj
406
Tepki
369
Şehir
İzmir-Bandırma
@H.ibrahim Erdemir

Eğer 1 inci viteste yanma olduysa bunun sebebi 1 inci vitesin kadansı yüksek gelmiş olabilir... yani daha dik bir yokuşta canını yakmayabilirdi...

Tanımadığın yani hangi vitesle rahat çıkacağını bilmediğin yokuşlara hızlanıp gir sonra yavaş yavaş vites küçült ve hangisinde sabit hızla gittiğinde zorlanmıyorsan o viteste kal daha düşük viteste yüksek kadans çevirince bacakların alışık olmadığından çabuk yorulma ve rahatsızlık yaratabilir...
 
  • Beğen
Tepkiler: H.ibrahim Erdemir

ademdogan

Daimi Üye
Kayıt
26 Mayıs 2009
Mesaj
233
Tepki
135
Şehir
KONYA
konuyu bende takip ediyorum
günlük ortalama 30 40 km yapıyorum
bacaklarım yanıyor ama