Yetkin merhaba
Uzun turlardan önce ve sonrasında bisikletin iyi bir bakımdan geçmesi, ilerleyen zamanlarda karşılaşabilinecek daha büyük sorunların önüne geçmek için önemli bir ayrıntı.
Uzun bir turun öncesinde, akord ayarları, fren ve vites ayarları, göbeklerin durumu, zincirin uzama durumu vb. kontroller yapılmalıdır.
Turun ardından da yine aynı işlemler (kontrol ve gerekirse müdahale şeklinde) yapılmalıdır. Bir zaruriyet değildir ancak faydası tartışılmaz.
Jantın fren yüzeylerini temizleyen en iyi madde alkoldür. Gerek saf metil alkol, gerekse türevleri bu işi oldukça iyi yapıyorlar. Ayrıca uçucu olduğundan çok kısa sürede jant yüzeyinden uzaklaşarak kalıntı bırakmıyorlar. Kimileri saflık dereceleri düşün olduğundan bıraktıkları tortu nedeniyle ötme vs neden olsa da kısa sürede geçecektir.
Zincirin yağlama zamanı kullandığın alan ve kullandığın zincir yağına göre değişir. Genel olarak gözle yapacağın bir kontrolün ardından buna karar verebilirsin. Zincirin kuruduğunu tam hissetmeden yağlaman yerinde olacaktır. Fakat eğer yağlamadan önce iyi bir çözücüyle (benzin, gaz veya WD40 ve türevleri olabilir) temizlersen çok daha yararlı olur.
Fren ve vites kablolarının bakımı uzun vadede tekrarlanması yeterli bir işlemdir. Ancak toz toprakta binersen bunu her binişin ardından da yapman gerekebilir. Aksi taktirde frenlerinde rahatsız bir his oluşabilir.
Uzun turdan kastın kaç KM tam bilmiyorum, benim tahminim bir Ege-Akdeniz turu şeklindeydi fikirlerimi de ona göre yazdım. Tabi böyle bir turun ardından zincirinin uzama miktarını kontrol ettirmen de bisikletinin çekiş sisteminin ömürünü uzun tutmak için yerinde bir hareket olur.
Şimdilik aklıma gelenler bunlar, aklına takılan başka bir şey?
