Scudo Sports

Uzun Turlar İçin Gerekli Malzemeler(Yardım)

M.Dogan

Üye
Tepki
44
Bisiklet
Scott
Arkadaşlar uzun yıllardır hayalim olan turu yapabilmek için yavaş yavaş malzeme topluyorum.Ağustos ayı civarında toplamda 48 gün hesapladığım tur için deneyimli arkadaşlardan fikir edinmek istiyorum.Planladığım tur;
-Başlangıç Mersin.Sahil şeridinden Akdeniz-Ege-Marmara ve en son İstanbul bitiş olacak.Amaç sadece km katetmek değil güzel bir anı oluşturabilmek,gezerek öğrenmek (Tarihi,turistik mekanlar)
-Bisikletimi uzun uğraşlar sonunda alabildim.Zamanında çeşitli nedenlerden solayı alamamıştım ama 2012 model olan Scott Sportster 30 bisikleti şans eseri Zonguldakta bir bisikletçide buldum ve sıfır olarak aldım.

99QXar.jpg

-Tur çantası olarak uzun araştırmalar sonucunda Ortlieb markasına karar verdim.Karakter olarak sağlamcıyım ve almışken iyisi olsun derim hep :) Bu yüzden verdiğim paraya acımıcam :)

Rb0y6j.jpgRb0ybj.jpgn5RPkg.jpg

-Ortlieb Rack pack(Bu çantayı diğer heybelerle bağlantıları olduğu için sevdim,bağlantılarla beraber sallantıda durmuyor ve bir bütün halini alıyor)

YjDPvl.jpg

-Turda otel veya pansiyonda kalmayı düşünmediğimden çadır,tulum,kamp ocağı,mat,kafa feneri vs. malzemeler dağcılık sporuyla ilgili olduğum için teknik özelliklere ve bu turdaki gerekli gramajları bildiğimden çok zorlanmıcam.
-Kask konusunda çok kararsız kaldım yol-mtb derken tura uygun kask hangisi olur diye kafa patlatıyorum.Forumdaki bi arkadaşın tavsiyesi üzerine Giro Savant ve Bell Array üzerine yoğunlaştım.Bu konuda yardıma ihtiyacım var :)

Vg0p6n.jpg GpBn2Z.jpg

-Giyim konusunu bir şekilde halledebilirim diye düşünüyorum.
-Km hız sayacı konusunda yine sağlamcı düşünmüştüm ama gereksiz olduğuna karar verdim.Yani kadansla pek işim olmıcak.Altimetre yeterli olur diye düşünüyorum.Bu yüzden Ortalama Altimetreli bir Sigma hız sayacı almayı planlıyorum.(Yardıma ihtiyacım var :))
-Gps konusunda Garmin'lere çok para harcamayı düşünmüyorum.Android telefondan halledebilirim sanırım.Birde ofline haritalar var sanırım.Birde kendimi çok sınırlamak istemıyorum kaybolmıyım yeter :)
-Sarj konusuna gelince bu konuda cok cahilim kesinlikle yardıma ihtiyacım var.Göbek dinamolar hariç tabi çünkü çok pahalı ve çok yavaşlatıyor sanırım.Yorumlara bakılırsa içim ısınmadı bu ürünlere :)
-Bisikletin donanımı ile ilgili yaza doğru belki iyileştirmeler yapabilirim.Bisiklet Forum o zamana kadar bilgi eksiliğimi karşılayacaktır sanırım.
-Tur için yaza kadar kondisyon depolamayı düşünüyorum.İlk başta günlük kısa turlar daha sonra 100 km nin altına düşmeyen turlar yapmayı planlıyorum.
-Planladığım turda günlük 100km olarak hesap yaptım bu yüzden kendimi 100km'ye kondisyon olarak hazırlamak istiyorum ne kadar başarılı olabilirim bilmiyorum ama zaten 48 gün olan turun enaz 10 günü fazladan.

-Şimdiden yardımlarınız için teşekkür ederim.Belki yanlış bildiğim şeyler olabilir.En azından bunları öğrenmiş olurum

• Beğen
Tepkiler: Fevzi Orak
Scudo
Km saati olarak 1 yıl kadar Sigma 1609 STS kullandım, altimetre yok ama gayet güzel, sorunsuz ve çok kullanılan bir cihaz, tavsiye ederim.

Dinamo konusunu bende araştırdım ama birgün Son marka dinamo alana kadar güneş panelleri ile idare etmek daha mantıklı geldi. Telefon-kamera-mp3 ü şarj edebilecek bir panel alacağım.

Donanımı değiştirmeye bence hiç başlama. Trek den önce neredeyse alacağım bisikletti sportster 30 2012. Bence bir sorun çıkana kadar hiç para harcama bu konuya.

Gps e bende para harcamayacağım şimdilik, kaybolursak da farklı bir tecrübe olur :)

Çantalar konusunda, fotoğrafını eklediğin model bike components de ki bilgilere göre klasik ortlieb çantalardan farklı bir kumaşa sahipti yanlış hatırlamıyorsam. Ben klasik modelin 2015 üretiminden sipariş ettim, 1 haftaya bc stoklarına girecekmiş.

Bu arada kelebek gidon alabilirsin, bilekleri çok rahatlatıyor. Ama bar end ile de idare edebilirsin, hatta istersen elimde 1 çift bar end var eski kullandığım, istersen hediye edebilirim.

Rack Pack yerine X-Plorer modeline de bak. Rack pack gibi yan çantalarla birleşmiyor ama ondan farklı olarak sırt çantasına dönüşüp o şekilde kullanılabiliyor.

Göbek dinamonun bir 350 gram fazlası vardır. Fırçalı ve kapalı bir sistem olsada yinede hareketli parçalar için artı bir ağırlık taşımanı önermem. Ama bazı ülkelerde zorunlu koşuyorlar o ayrı. Güneş panel sitemleri aslında turun doğasına en uygun enerji kaynakları. Ama bunun için kaliteli bir güneş enerji paneli mesela goalzero oldukça tuzlu kaçıyor. Uzun think tanklerden sonra tur için en verimli sistemin powerbank olduğu kanaatine vardım. yüksek miliamper vede kaliteli bir marka ile akıllı uslu bir telefonu 6-7 kez şarj edebilirsin. Günde 1 kez şarj ettiğini düşünsek bu sana bir hafta yeter. Herhalde bir haftadan sonrada bitlenmemek için paraya kıyıp bir otele gidersin. Powerbank ile dizüstü hariç tablet ve bir sürü elektro püsürüğü şarj edersin. Buda sana fazlasıyla yeter sanırım.

Bütün Akdeniz, Ege sahilleri..Rüya gibi bir tur. Gezi ve turistik amaçlı bu yolculukta kask alma derim, güneşe karşı şapka yeter.
Cep telefonu acil durumlar için mutlaka olmalı, bu yüzden onu GPS le yorup, pilini bitirmemek lazım veya eski tip küçük bir cep telefonu yedeğe alınabilir; şarjı bir hafta gidenlerden.
Gidonda km saati faydalı olur ama asıl kaydı telefon yapacağından çok fonksiyonlu olmayan ucuz modeller iş görebilir. Olmasa olur mu? Hayır, yerleşim yerlerine yetişmek için hız ayarlaması yapman gerekeceğinden hız kontrolunu şart görüyorum.
Bir ekşın kamera güzel olurdu, hareket halinde kayıt ve foto çekimleri için.

@mehmetsunu

Powerbank bence de iyi bir cihaz. Xiaomi 10400 mah oldukça popüler, biraz araştırdım orjinal ürünün bir (link) . Benim telefon 3500 mAh, bir şarjla 2 gün gider, bu cihaz 2-2.5 defa şarj etse 5 gün yeterli. Bundan 2 tane alsam 100 lira para yapar, sadece telefon şarjına 10 gün yeter. 10 günde bir de her türlü bir otelde, kahvede, restoranda şarj edilir.

@Özgür KK
Nazik teklifin için çok saol hocam :) Bende kelebek gidon almayı planlıyorum daha rahat olur sanırım.Hız sayacında bende aynı modelı alıyordum az daha ama altimetre kadansa göre daha çok ihtiyacımı görür ona göre model bakacam.Ortlieb konusunda haklısın farklı bir kumaştı yanlış hatırlamıyorsam onuda iyice araştırıp ona göre alacam.Güneş panellerini bende düşünüyorum yakın bir arkadaşım bahsetmişti onuda araştırma halindeyim.Arkadaş alacak ona göre bende almayı planlıyorum.Bir tur makalesinde okumuştum 1000 lira para harcamış arkadaş dinamoya ama en gereksiz harcamaydı diyor ortalama 4km yavaşlatıyor diyor ve birkaç dezavantajından bahsetmişti.Bu dinamo dünya turuna felan lazım olur herhalde :)

@mehmetsunu
Aynen hocam sağlam bir powerbank hertürlü işimi görür.Bir makalede arkadaşın yanına laptop alıp elektrik bulduğu yerde şarj edip uyku modunda bütün telefon,mp3,piller vs. sarj ettıgını okumustum kulagıma guzel gelmıştı.Ama ilk etapta Powerbank yada güneş paneli olacak.Rotamda güneş eksik olmıcak nede olsa :)

@Raşit S
Dediğiniz gibi android telefon gps görevi askerde kullandığım 2 hafta sarjı gıden telefonda acıl durumlar ıcın guzel olur :) hero serılerınden denkgetırebılırsem almayı dusunuyorum aslında ama bakalım para durumuna baglı.Şuan bisiklet ve ufak tefek malzemeler için 2000 tl'yi devirdim.Yavaş yavaş almayı planlıyorum umarım para kalırda alırım :)

@Özgür KK
Hocam senin araştırma ve hesaplamalar mukemmel gercekten.Bu şekilde düşününce hemen alayım dıyorsun :) Az önce kargom geldi ufak tefek seylerle basladım.Topeak pompa,Illumenox on far-ıllumenox arka stop,zefal suluk gara sportourer gel sele(Brooks alana kadar bakalım memnun kalırsam almam:) )

Özgür hocam bu arada çantalarınız geldiği zaman haberleşelim,ne kadar zamanda geldi ne kadar patladı,extrem bir durum oldumu.Sizin duruma göre bende sipariş vereyim arka çantayı en azından.Biraz ürkek davranıyorum çünkü yurtdışı alışverişlere

Amazonda goalzero nun encok tercih edilen pil sarjli modeli 120 dolar a kargo bedava olarak.alinabiliyor ama gumruk sinirini gectigi icin 150 dolar gibi bir paraya geliyor ki bence cok iyi fiyat bakmanizi tavsiye ederim. Kendi sitesinden veya baska bir siteden aldiginizda kirilabilecek bir urun oladugu icin kargo ucreti 50 dolardan asagi bulunmuyor.

@gokaykr

Hocam link atma şansınız varmı acaba

@Özgür KK
Mantıklı yurtdışı siparişlere alışmamız gerekecek desenize :)

Konu açılalı belli bir süre geçmiş lakin bir kaç şey eklemek isterim.Mersin sahil şeridinden gideceğinizi söylemişsiniz.Taşucu'ndan sonra dağlık ve tehlikeli bir yol başlıyor Alanya'ya kadar, tehlikeden kastım cidden tehlikeli iki arcin yanyana geçemeyeceği alanlar oluyor.Günde 100 km sürmeyi hedeflemişiniz.Hedef bence çok gerçekci değil o arazi için bir daha düşünün derim.Ayrıca belli bir limitiniz olsun elbette,lakin turun amacı(en azından bence) maraton tamamlamak olmadığından daha az sürseniz de sorun etmeyin derim.Ortlieb Çantaların ebatları oldukća büyük alacağınız bagaj taşıýıcısı çok önenli bence,geometrik olarak bisikletinizin kadrosu tura çok uygun olmadığindan size sorun yaşatabilir.ama aćılı olarak durabiliyor ortlieb ler ayağınıza sürtüeyi engellersiniz lakin üzerine hurcu takınca nasıl bir görüntü ve sürüş olur iyi düşünmeniz gerekir.:)))

En önemlisi yiyecek,aç kalmayı sevmem yolda:D:D

Hocam tavsiyeleriniz için teşekkür ederim.Ama bu yola hazırlıksız gitmiyorum.Bisikleti aldığımdan beri ortalama 700-800 km'yi geçtim ve %90'ı yüksek rakım turlariydi.En son turum geçenlerde 90 km ve 2500 m tirmanis ile tamamlandı ve rakım olarak 1000 üstü genelde.Her turumda bir öncekini egale ediyorum bu sayede tura kadar bedensel olarak hazır olmuş olurum diye düşünüyorum.Ayrıca bu tura kadar uzun sayılabilecek birkaç tur yapmayi planlıyorum.Hatta 1-2 hafta sonra hava durumuna bağlı olarak Mersin den pozantı üzerinden Niğde-Nevşehir dönüş yolu da Konya-Karaman üzerinden Mersin.Bisikletim şehir-tür bisikleti diye geçiyor ve bu bisikletle çok uzun turlar gerçekleştiren arkadaşım var.Geometri olarak bagaj ve çanta konusunda hiçbir sıkıntısı yok.Sadece Scott'in sportster modeli için ürettiği camurlugu aldım ve bağlantı çubukları Topeak süper tourist bagajın montesini engelliyordu ona da pratik zekamizla çare bulduk :) Çantalar ise sandığınız gibi öne doğru yani rahatsız edecek şekilde olmuyor hiçbir şekilde eğimli takmaya gerek yok yani.Yaptığım tturlarda birşey öğrendim :) hedef km olacak ama ertesi güne pelt olacaksam eğer bunun bi anlamı kalmıyor.O yüzden günlük km leri eğime göre planlama yi düşünüyorum

• Beğen
Tepkiler: evrenozbilen
ben de uzun bir tur planlıyorum, mümkün oldugunca az yük ile maximum gerekli eşya taşımak istiyorum.

Geri