Scudo Sports

Uzun mesafe tırmanış

furkanbr

Forum Demirbaşı
Tepki
393
Bisiklet
b'Twin
Merhabalar öncelikle bisikletimi alalı yaklaşık olarak 2 ay oluyor(btwin rockrider 520) ve ondan öncesinde de çok fazla bir bisiklet tecrubem de yok. Bisikletle ilgili en büyük ama amacım hedefim ise dağ bayır dolaşıp bir miktar uzun yol yapmak. Şuana kadar bisikletimle yaptığım en uzun yol 110 km(Sakarya kocaeli arası git-gel) ve haftanın iki günü de okuluma(Sakarya üni.) bisikletimle gidiyorum yurttan toplam yolum 10 km civarı , yaklasik ekstra yukum 5 kg(sirt cantam) , rota 1.7 kmlik 150 metre bir tek parca tırmanış içeriyor(ortalama eğim %8.8 civarı).

Benim merak ettiğim kendimi geliştirmek istediğim konu ise tek parça uzun mesafe tırmanışlar. Dediğim gibi bisikletle dağ tepe dolaşıp yol yapmak istiyorum ama uzun tırmanışları şuanki halim ile tamamlanabileceğimi sanmıyorum. Kendimi nasıl bi antrenman ile geliştirebilirim? Okuluma gittiğim bu yokuş çalışmam için iyi bir yer midir ard arda çıkıp insem bi yararı olur mu?

Örnek: Bana yakın bir yer olan kartepeye haritadan baktığımda 24 kmlik ortalama %4.8 eğimli bir tırmanış gözüküyor.

Not: Çoğunlukla yolda kullandığım halde dağ bisikleti almamdaki sebep merdiven kaldırım vs. gibi baya hor kullanıyor ve bisikleti küçük unsurlara karşı sakınabileceğimi düşünmüyor olmam.

Kendim 1.89 boyunda 67 kilo zayif biriyim.

Herkese şimdiden teşekkürler.

Scudo
kadro boyunuz nedir acaba ?

@furkanbr yanlış anlamadı isem Kartepeden bahsettin ve Örnek verdiğin o Kartepe seni fena üzer aman diyeyim.yanlış algı yada göz korkutma gibi olmasın bahsi geçen o Kartepe tırmanış için çok ama çok iyi kondisyon gerektiren bir zirve..yer yer yüzde15+ lere varan bir eğim var en düşük 6/7 dir(son 3-4 km hesap etmiyorum düzlük diyebilirim)toplamda da 18 kmdir.ortalama konusunda da emin değilim ama yüzde 4,8 ortalamanın altında ..forumdan arkadaşlar çıkanlar inenler çok iyi bilir..tekrar diyeyim yanlış anlama hele hele yeni baslayan biri yani senin için Kartepe;çıkmadan evveli sağlam antremanlarla kendini geliştirip iyi kondüsyon yakaladıktan sonra tecrübe edilmesi gereken bir yerdir. .ondan sonra zaten istedigin her turuda gerçekleştirirsin derim(sadece bir tavsiye)

• Beğen
Tepkiler: Yusuf !!WOW!!
Aslında çok da tavsiyeye gerek yok.

Sorun: tırmanmak için ne yapmam lazım?
Cevap: tırman :D

Gerçekten de yapman gereken şey bol bol tırmanmak. Onun dışında kadans ve kalp atışını ölçen cihazlar edinip yol boyu belli bir kadans tutturmaya, kalp ritmini stabil hale getirmeye çalış. Bende bu cihazların hiçbiri yok ama vücudumu dinleyerek kendi ritmimi buldum.

En başta sadece mesafemi arttırmaya çalıştım. Sonraları bu mesafeyi daha az yorularak yapmaya çalıştım. Şimdilerde ortalama eğimi 8 civarı olan günlük antrenmanlarında arkada 24, önde 22 dişli kullanarak rahat rahat tırmanıyorum. (10km çıkış 10 km iniş şeklinde)

Bunun dışında tavsiyelerim:

Spd ciddi fark yaratır.

Mataran yoksa al, çünkü sürekli su kaybettiğin için yudum yudum yerine koymak boğazın kuruyana kadar sürüp yarım litre su içmekten kat kat iyi.

Sürekli tırmanıyorsan dizlerine dikkat etmen lazım, bunun yolu da yukarıda yazdığım kadanstan geçer. Örneğin 2-3' te bacakların zorlanıyorsa 1-3 2-2 viteslerini kullan, kendine eziyet etme.

Not: yazdığım tırmanma mesafesi kimine az gelebilir, doğrudur ama yazdıklarım her mesafede geçerli.

Malesef kadro boyu nedir tam olarak emin değilim 520 nin L bedenini aldım pedal çevirirken bacağımı sonuna kadar açabiliyorum.

Bunun zaten farkindayim komoot uygulamasindan baktigimda expert duzeyinde olarak belirtiyor dedigim gibi zaten en buyuk hedefim

Ayrıca iki ayrı yerden çıkış vardir biri maşukiye diğeri Suadiye yönünden,Suadiye daha diktir...Sevgili Kudret abi Kartepe duayenidir.bu vesile ile kendisine burdan saygılar

Antrenmanlarimi ilerlettikce vites yukseltmem mi daha yararli olur yoksa bir sure daha ayni viteste kalip kadansi arttirmam mi?

• Beğen
Tepkiler: saglam.serdar
Merhaba ,
Genel bir iki şey söyleyip kısa bir giriş yapayım mutlaka detaylı yazan olacaktır.

İlk olarak aerobik nabızını hesaplayıp spor yaparken bu aralıkta kalmaya çalışman gerekiyor. Anaerobik sisteme geçtiğinde vücudun laktik asit üretecektir. Buda acı ve performans kaybına neden olur. ( Gerçi son araştırmalar böyle olmadığını söylüyor )

Antrenman için en etkili yöntem sporun kendisini yapmaktır. Salonda yapılan antrenman programı için birçok programa internet üzerinden ulaşabilirsin.

• Beğen
Zaten aynı viteste durup kadans arttırınca bir yerden sonra ilk viteste pedal çevirirken zıplamaya başlayacaksın. Ben başta 1-1 kullandım, sonraları 1-2 yapıp yorulunca 1-1e dönüp dinlendiğimde 1-2 devam ettim.

Şimdilerdeyse 1-3 2-2 yapıp yorulunca 1-2 yapıyorum. Senin kilon iyiymiş daha kolay olacaktır. Ben 193 üm, bisiklet 16 ben 96 kiloyum.

Kısacası şu viteste sürmem lazım deme, bacakların yoruldukça vites düşürüp kadansı devam ettirmeye bak.

Not: ben arazi için konuşuyorum, asfaltta dümdüz süreceğin için direk 2-2 2-3 2-4 gibi kombinasyonlarla tırmanabilirsin

• Beğen
Tirmanista tempomu korumak icin ilk onceligim nabiz mi olmali yoksa bacaklarim mi? Nabzimi aralikta tutmaya calistigimda bacaklarim elvermezse yapabilecegim bisey var midir yoksa mola zamani gelmis midir?

Yeni başlayanların yüzde 10'un üzerinde eğimlere girmemesi, daha yumuşak eğimlerde antrenman yapması gerekir. Bacakları güçlendirmek için bir diğer seçenek, düz yolda sırayla 3 veya 4 kez, 5 dakika yüksek viteste tempolu sürüp, 5 dakika hafif tempoda devam etmek. Kuşkusuz daha farklı seçenekler de var.

Tabiki nabız :) kaslara oksijeni gönderen kalptir. Senin asıl enerji kaynağında oksijen olacak depar attın mı düzelmen zor :)
Yaptığın antrenman ve tecrübenle bu değerler iyileşecek.

Merhaba, ne yazık ki bende yokuş özürlüyüm 2150 metrelik %3 lük yokuşta zorlanıyorum düşük vites yüksek kadans deniyorum tıkanıyorum, yüksek vites düşük kadans deniyorum bu seferde diz kapağımın üstü ağrıyor sanırım ham olduğumuzan, çoğu kişi bisiklet uygun ve sağlıkta sorun yoksa çözüm antremanda diyor... Hatta bu konuyu Gürkan Genç'e sordum oda aynısını söyledi bir süre sonra açılıyorsun diyor.

İkisi zaten birbirine bağlı şeyler. Yukarıda da yazılmış, tırmanmaya yeni başlıyorsan %8 eğim çok gelir, hemen tıkanırsın.

Örneğin %8 eğimde 2 kilometre tırmanmak yerine %4 eğimde 6 kilometre tırmanmak daha iyidir. %4'te bir süre antrenman yaptıktan sonra bahsettiğin %8 yere gider orada çalışırsın.

• Beğen
Tepkiler: Ali Kılıç 35.5
Tamamdir oncelik nabiz
Peki tirmanis antrenmanlari icin okula gittigim yokusu kullanabilir miyim mesela haftada bir gun belirleyip yokusu kisa molalar ile 5 veya ileride 10 kere cikmamin faydasi sizce nasıl olur?

Bütün ayarlarınız doğruysa yüksek kadansta bol bol yokuş çıkmanız gerek. Başlangıçta tıkanmayan zaten yok. Büyük yarışçılar da ilk kez yokuş çıktıklarında bizler gibiydi :)

• Beğen
Tepkiler: aytacaltay
Zaten haftanin iki gunu %8.8 ortalamali yokusu cikiyorum cokta zorlandigimi soyleyemem hergun ortalama hizimi birmiktar daha arttiriyorum asil hedefim daha hizli degil de daha uzun yokus cikmak.

Öyleyse yapman gereken sadece daha fazla tırmanmak o kadar. Yalnız sürekli yokuş çıkıp çıkıp vücudunu yıpratma. Bir gün kendini yoruyorsan diğer gün eğimsiz ya da az eğimli yerlerde sür. Yanına yol arkadaşı bulabilirsen daha iyi olur ama biraz zor. İnsanların çoğu yokuş çıkmak bisiklet sürmenin bir parçası değilmiş gibi davranıyor :ckskc:

@furkanbr yüzde 8,8 ciddi anlamda dik bir yokustur.150 metre eyvallah fakat yinede yüzdesel anlamda dik bir tırmanıştır.eğer zorlanmadan çıkıyor vede seni zorlamıyorsa hele de altındaki Mtb ile bunu yapabiliyorsan zamanla dahada iyiye gideceksin ve doğru yoldasın..yinede dizlerine dikkat et derim...

Merhaba 2014 den beri bisiklete biniyorum 2016 yılında şehir değiştirdim.Kocaeli gölcüğe taşındım daha önceki oturduğum şehirde hep düz rotalarda bisiklet sürüyordum gölcüğe taşındıktan sonra bir 6 ay kadar bisiklete binemedim iş durumundan 6 ay sonunda burda bulunan bir bisiklet topluluğu ile tanıştım tekrar binmeye başladım ama arkadaşlar full yokuş canavarı çıktı [emoji3] adamların normal düz rotası yok onlar sayesinde buralardaki rampalı tur rotalarını öğrendim ve bazen kendi başıma aynı rotalarda tırmanmaya başladım halen daha kendime göre rezil bir durumdayım iş yüzünden düzenli binemiyorum bisiklete çalışma şartları v.s. bu yüzden kilomda arttı şu an 100 kg um ama azmim var [emoji16] fırsat buldukça yüksek kadasla yokuş çıkıyorum ve faydasını gördüm hep daha önceki şehirde bisiklete binmiyormuş sadece geziyormuşum diyorum şimdi hatta geçenlerde yaptığımız bir turun kayıtları buraya atayım bak bu turu bu kiloyla tamamlamam benim için mucize oldu işin özü eğer gelişmek istiyorsan bol bol yokuş çıkacaksın düz yolda sürmek seni çok geliştirmiyor...

Not :Bu arada çıkılan eğim 700 küsur metre...

Geri