Scudo Sports

Tuzla

1-İç bacak boyun ne ise pedal dişlisinin ortasından selenin üst kısmına kadar aynı ölçü olacak.
2-seleye oturup pedala bastığın zaman, pedal aşağıdayken pedala basan bacağın neredeyse tam düz olacak. "Neredeyse" önemli kısmı. Tam süz olmayacak.
3- sele eğimi tam düz olacak. Ne geri ne öne eğimli olmayacak. Yere paralel olacak. Bisiklete değil.
4-çekül yöntemi. Pedal ortadayken, ayağını bastığında, dizinle ayağının orta kısmı birbirine denk gelecek.
5-25 derece eğimden bahsetti. ama bu üstteki 4 maddeyi oluşturunca bu da zaten otomatikman gerçekleşiyor.

Scudo
@slckats
Hepsi evladim gbiler hehe

• Beğen
Tepkiler: slckats ve Şeffaf
@mariokaldatoBi tur ver de havamızı atalım [emoji854]

Araştırma yapmadan , bilmeden ve satıcıya güvenerek , bisiklet alanın durumu : TEMSİLİDİR

- Emrahhhh koş bacını .....
- Bacımaaa haaa

- Ehrahhhh koş bu seferde ananı ....
- Anamaaa haaa

- Emrahhhh koş yine bacını .....
- Yine mi lan

- Emrahh inanmıyacaksın ama bu seferde ananı yine .....
- Yeter lannnn

- Emrahhhh koş. Her zamanki mevzuu anlarsın ya.
- Ulannnnn anamı mı, bacımı mı ? Bende anlamadım ki.

- Emrahhh . Aslında düşündümde , bu saatten sonra artık sen koşma koçum.
- Ühüü ühüüü

- Emrah koş bu sefer anala bacını aynı anda combo
- Yaiii yaiii yaiii , coco Jambo , yaii yaaii yeeaaa

Ve Emrah kafayı tırlatır.

- SON -

Burada ana nakiti , bacı kredi kartını temsil ediliyor. ( Veya tam tersi de olabilir aslında )

Satıcılarımızın Allahı var. Onlar herşeyi bilirler. Hatta o kadar iyi bilirler , o kadar iyi bilirler ki , Sen bizden dahamı iyi bileceksin diye de atar yapmak nerdeyse dillerinden düşmez. Satıcı size bir bakar , ilk bakışta anında bedeninizi anlar ve ilk gösterdiği bisiklet her zaman size tam olanıdır. Başkalarına bakmanıza gerekte kalmaz. Hatta çoğu kişi bu bisikletetin peşindedir , belki yarın , belki de yarından da yakın bir zamanda satılabilir. Bu yüzden satın almıyorsanız kapora bırakmalısınız. Alıcı değil iseniz , tezgahiii meşgul etmemelisiniz.

Ayrıca bisikletin full shimano olanı makbuldur. Hemde öyle basit full shimano olanı değil. Fusfull shimano olanı. Sramda da neymiş. Ayrıca garantiside satıcının bizzat kendisidir. Şöyle bir sür gel , arada getirirsiniz bakar.Önden bakar yandan bakar. lastiğini mıncıklar . Bir mıncıkla lastik havasının kaç PSİ olduğunu şıp diye anlayıverir. Düşükse de 1-2 PSİ dan da bir şey olmaz .İkide fren kablosu sıktımıydı tamamdır. Misss.

Parça arıza durumunda , garanti kapsamı da neymiş. Kullanıcı hatası. Öyle ya garanti kullanmayınca geçerlidir.. Satın alıp duvarınıza asın. Arada bir karşına geçer doya doya bakarsınız. Üzerine binmek te neyin nesidir. Binersen kullanmış olursun. Kullanırsanda illaki bozarsın. Kullanarak bozduğunuz için , kullanıcı hatasına girer.

Sayın Burakncn , şu anki izlediğiniz rotadan hepimiz farklı zamanlarda ve farklı ortamlar da olsa geçtik. Önce bütçeye göre bir şeyler bakınılır. Bulunursa binilir. Ama hep bir şeylerin eksikliğini hisseder daha üst segmentlere bakmaya başlarsınız. Zamanla öyle bir aydınlanma yaşarsınız ki , bir anda mükemmel bisiklet diye bir kavramın olamayacağını idrak eder , ihtiyaçlarına hitap eden bisikletin aslında piyasanın en pahalı bisikleti olmayacağını anlarsınız.Limitlerinide iyi öğürendiğiniz için , size en iyi gelen bisikletin , yine sadece kendinizin bulacağınızı anlar. Gider o bisikleti alır. Paşa paşa sürersiniz.

Şu an bu başlıkta ben dahil nerdeyse herkes , kendi kullandığı tarzı size tavsiye ediyor. Bende katlanır haricinde bütün tarzları denemiş birisi olarak, yaşınız itibariyle kaldırımlarda hoplama , zıplama yapmayacağınızı , sağına soluna heybe çanta takıp , uzun turlara çıkmayacağınızı tahmin ederek size yol diyorum. Siz biraz daha forumu araştırın . Yol bisikleti halen aklnıza yatmamış olursa , nedenleriyle niçinleriyle uzun uzun açıklama yazarım.

@burakncn yol iyi hoş ama masraflı biraz. Hızlı gitmek yarış yapmak isterseniz, forma, tayt ,spd ayakkabı, spd pedal ,performans jantı , iyi lastik, yol bilgisayarı .......uzar gider. Mtb olursa iyi amortisör, iyi jant ve lastik bakar araziye de girerseniz temizlik bakım işi sıklaşır. Ama amortisörsüz bir şehir bisikletinde hız yada arazi performansı aramazsınız. Malzeme arayışın da olmazsınız. Sadece sizi yormayacak dişli oranı ve ideal kalınlıkta bir lastikle , uzun mesafe yada yokuş derdiniz olmaz. Kot pantolon giyip ekmek almaya ise gitmeye yada etrafta ufak bir tura hatta hafta sonu sehirdisina kaçabilirsiniz. Ne o sizden birşey bekler ne de siz ondan ..
Kadro boyu secimi duruş vb şeylere dikkat ettikten sonra cebinize uygun ve hoşunuza gidecek bir (1)bisiklet alın. Burası püf noktası .:):):)
Bir de şöyle bir atışma var.

Doğru diyorlar herkes kendi tarzını demiş,
siz nerede kullanacaksınız :asfalt,stabil,toprak yol
kullanım tarzı : asfalt,kaldırımdan inip çıkma
konfora düşkünlük :amortisörlü veya düz maşa
zaman : hız yada salına salına gitme
bu soruların cevabını ver zaten tarz üç aşağı belli olacaktır.

@Cömert

@Cömert in dedikleri bende bir şeyi düşündürdü. Şu anda şehir bisikleti gibi kullandığım mtb'nin maşasını çoğunlukla kilitli kullanıyorum çünkü sahil şeridini tercih ediyorum şu aralar. Süspansiyonun gerçekten ama gerçekten işe yaradığı zamanlar oluyor ama eğer engebelere dikkat ederim, tümseklerden yavaşlayarak geçerim, arada sarsıntılar olur sorun değil diyorsanız, ben de düz maşalı bir yol bisikletini tercih etmeniz gerektiği düşünüyorum.

Sebebine gelince, her güzel şeyin bir getirisi var ama götürüsü de var. Konu süspansiyon olunca da o sarsıntıları tümsekleri hissetmeyelim diye edindiğimiz konfor bize ağırlık ve maaliyet olarak geri dönüyor. (link) sitesindeki verilere göre (hiç kendim tartmadım çünkü) benim Rockshox Tora maşam 2300 gram olarak görünüyor. Bisikleti ele alınca da ön kısmının maşa yüzünden bariz ağır olduğu ortada. Ama ben çoğunlukla kilitli kullanıyorum (şu anda araziye girmediğim için) ve gereksiz bir şekilde en az 1-1 buçuk kilo taşıyorum bisiklette (düz maşa olsaydı 1 kilo olurdu diye düşündüm), bu da yorucu oluyor, diğer yolculara kıyasla daha fazla efor sarf ederek hızlanmama, yokuşlarda ekstra bir yüke ve 4 kat yukarı eve çıkartırken fazladan şikayet etmeme sebep oluyor.

Bir de vites grupları da eğer performans odaklı bir sürücü değilseniz, oldukça uygun fırsatlar sunuyor. Shimano'nun sitesinde Tourney için bakın ne yazmışlar (link)

A070 Series
Light operation and Smooth shifting
Stress free for urban cycling

Enjoy casual road bike by appropriate gear ratio
Light operation and Smooth shifting
Stress free for urban cycling

Yani başlangıç için düşününce önümüze sunulan Sora, Tiagra, 105 hatta Ultegra falan abartı kalıyor. Bana kalırsa tercihinizi işinizi en iyi şekilde görecek bir vites grubu ve daha hafif olmasından ötürü düz maşalı bir yol bisikleti işinizi görür bence. Ha ben illa konfor istiyorum diyorsanız süspansiyonlu bir şehir bisikleti de düşünebilirsiniz ama ağırlığı da göz önünde bulundurun kesinlikle.

@engin kızılcan
Dostum o kilitli maşa denen sey tamamen ticari bir aldatmacadir fikrimce. 3 kiloluk bir maşayi kitlesende asla atikliginde ve rampa performansinda yada hizini koruma konusunda duz maşanin avantajina ulasamazssn. Hele akiciliga o kadar zarar varki o dusuk seviye suspansiyonlu masalarin inan bana cok gereksizler. Bence sen bi duz maşa tak makinana gor farki :)

Aslında bunlarıda bir önceki yazıma ilave etmeyi düşünüyordum ancak forumlarda uzun yazıların okunmadığını biliyorum. Bende zamanında alayım bir mtb maşayı kilitler giderim. Hatta slik lastik bulur takarım derdindeydim ama iş icratta gelince hiçte öyle olmuyor.

Forumlara sorsanız oldukça kafa karıştırıcı cevaplar alırsınız. 10 kg altında bir bisiklete tonla para vereceğine 5 kilo ver aynı performans diye tavsiye veren bisiklet dehalarından , Sadace vites grubu aynı diye bir Trek ile bir Salcanoyu aynı zannedenlere kadar. İstanbul eminönünde gözümün önünde Trek alanlara parası çok ,entel , dantel tayfası ve enayi diyen zekai arkadaşlara rastladım. Ama her zamanki gibi onlardan iyimi bileceğiz. Değil mi ama .

Yani olay şöyle mi oluyor ? İstanbul - Ortaköy Trek' e gidilir.

- Merhaba , beni oldukça entel gösterecek bir model bakınıyorum. Ayrını zamanda dantelde gösterirse çok daha iyi olur.Hesabını bilmediğim kadar da çok param olduğu içinde vereceğiniz modelin ne kadar olduğu da hiç önemli değil. Yeterki entel modeli olsun. Gören vayyy altında trek var. Öyleyse bu adam kesin enteldir, aslında bir yandan da dantele benziyor desin. Haa sayın satıcı halen anlamadıysanız , hemen belirteyim ki , ben aynı zamanda enayiyim.

İnce lastikte taksanız , slik lastikte bulsanız. yürünemeyecek kadar engelebeli bir arazide gidebilmek için yapılmış bir kadroyu. Toprak yol veya gevşek zeminde tutunmak için üretilmiş bir hidrolik disk freni , Dağda yokuş inerken alacağınız darbeyi emebilemesi için düşünülmüş kocaman amortisörlerle asfalt yolda sırf belki zıplarım hoplarım diye sürüklemeye çalışmak , hele hele yaz sıcağında iyice yumuşamış asfaltta yapışan lastiklerin sürtünmesiyle cebelleşmek , hiçte hoş bir tecrübe değil. Ya ben işimi zor yoldan yapmayı severim diye bir prensip belirler ve bu çileyi çekersiniz ve halinizden memnunmuş gibi davranırsınız. Ya da alırsınız bir yol. Takarsnız bir slik lastik . Islık çala çala sürersiniz.

Veya alırsınız bir rekumbent. Değil yağmurda , çamurda karda sürmek , kutupta dahi sürersiniz.

(link)

Tamam kutupta sürmek hakikaten fazla uç örnek oldu. Yok madem aldık illaki o kutuba giderim diyorsanız, bu tarz bisiklet her şekilde gider ancak kutup ayılarına , Kutup renç rovırlıları 'na dikkat

Valla hepiniz harikasınız. Hepinize ayrı ayrı teşekkür etmek boynumun borcu. bir araya gelip hoş sohbet etmek de isterim. Yazılanların hepsini okudum anladım. Bir nüshasını elden teslim aldım. Şimdi Kendimce dersler çıkarayım not alayım araştırayım. fırsat buldukça gidip gelip faklı marka model bisikletleri denemeye karar verdim. Tarzım da böylece ortaya çıkar sanıyorum.

@burakncn Abi bence siz gidin decathlondan triban 500 yol bisikleti alın.
Tam istediklerinizi veren bir bisiklet.

Yahu sorucam sorucam kaç gündür bir türlü yazamadım. Şu fren mekanizması üzerindeki vida ne işe yarıyor? Sıksam da gevşetsem de bir şey fark etmiyor. Ya da ben anlamıyorum. Nedir, ne işe yarar?

Kalem ucuyla gösterdiğim yıldız vida
64778c7eb3f5d7627c90c7d7048ece3a.jpg

@burakncn
O vida yaylarin gevsekligini yada sertligini ayarliyor. Misal fren bacaginin tek tarafi hic oynamiyor sabit duruyorsa bilki o tarafin yayinin vidasi cok gevsemistir ve yay tam basinc uyguladigindan hareket etmiyordur .Fren bacaklari karsilikli esit calisacak sekilde bir ayari o vidalari ayarliyacak yaparsn

• Beğen
Tepkiler: Şeffaf
@mariokaldatoYahu ben de diyorum ne beceriksiz adamım bir tane freni ayarlayamadım. Meğer püf noktası varmış. Teşekkürler üstat [emoji106]

• Beğen
Tepkiler: mariokaldato
@mustang41Bak bu hepimize lazım aslında.

Bu nasıldır sizce?
Bize çok yakın, ucuz da. Ne bileyim görmek mi lazım ne dersiniz?

(link)

Geri