Scudo Sports

Türkiye'nin ağır silahları (bisikletleri)

Sayın dostum acumur,
Bazen yazdıklarımla insanlara ulaşamıyorum.Açıklamalarıma karşılık yazdıklarına bakarsak...yine başarısız olmuşum..yani ulaşamamışım..Bu nedenle yeni bir deneme.....
Benim buraya yazdıklarım bildiklerim veya daha doğrusu benim doğrularımla sınırlıdır. Bu doğruların illaki diğer insanların doğruları olmaları beklenemez.
"FR,DH sınıfında kilitli pedal kullanılır gibi bir genelleme yapmak doğru olmaz kanımca" ya ne diyebilirim ki?
Eeeeh doğru...bende yapmadım zaten...

Specialized DC AM maşa : (link) dan bikes tıkla ve Enduro yu bul....bisikletin üzerinde anılan DC maşa var..20mm yerine 25mm geçme akslı.

"Specialized markası iyi bir marka tabi ama sizin gibi her konuda referans olarak alacağım kadar üst düzey bir marka olduğunu düşünmüyorum bu arada .Yani Specialized şöyle yapmış,öyle olmasa böyle yapmazdı gibisinden yorumlar şahsınızı bağlar bence" ....bu ne abicim?
inanki bununla da bana ulaşamıyorsun... neden mi?
Çünkü söylemediğim bir cümleyi söyledim gibi gösterdiğin için.
Çünkü ben Specialized marka bir bisiklet kullandığım için 3 yapraklı aynakol ve DC maşa da onları referans gösterdim. Ama 3 lü aynakol ve AM sınıfına Trek,Giant,Cannondale gibi ve DAHA bir çok firmayı ekleyebiliriz.
Tekrar:"HER KONUDA REFERANS" değil. Sadece Enduro 3lü aynakol ve DC maşa bağlamında...
Bir soru sormama izin ver lütfen: Sence,hangi marka "her konuda" referans olabilecek kadar üst düzey?

Scudo
Güzel kardeşim,sen nasıl kendi fikrimi yazıyorum diyorsan bende kendi fikrimi yazıyorum ve ''kendi fikrim'' doğrultusunda bu yorumun bir genelleme olmayacğını söylüyorum.Neye ulaşmaya çalışıyorsun yada ben neden sana ulaşmak durumundayım anlamadım.Fikir alışverişinde bulunmuyormuyuz.Sen konuşuyorsun sıra bana geliyor ben konuşuyorum.Kendini sıkıntıya sokmana gerek yok.''Bazen yazdıklarımla insanlara ulaşamıyorum'' diyede dertlenme okuyan okuyor işte yazılarını böyle bir misyon edinmene gerek yok.Tabi kendine bir üst kimlik edinmeye çalışıyorsan bilemiyeceğim.

Bir ikincisi ben önceki mesajımda da açıkca belirttim.AM sınıfında 3 yapraklı aynakol olmaz falan demedim! ben.Hala daha diğer büyük markaları örneklemeye çalışmanıza gerek yok.
''Benim söylemediğim bir şeyi söylemişim gibi gösteriyorsun''şeklindeki suçlamanızı birebir sizde bana yapıyorsunuz bir sonraki cümlede.Bu kadarmı hafızanız zayıf yoksa son derece subjektif birimisiniz.
Olayı bu seviyede yorumlamanızdan rahatsız oldum.Gayet dostane tavırlar içinde soru sormuş ve yorumlar yapmıştım.Nedir bu kimseye ulaşamıyorum yada bak yine bana ulaşamadın ukalalığı ? Kimsinizki siz? iki parça süspansiyon üç parça ülkemizde bulunmayan parça getirdiniz diye bisiklet gurusumu oldunuz.
Hatamı ettik komik bisikletinizi eleştirmekle?

Gelelim double crown AM maşası olayına.

Bu enduro üzerindeki tasarım çok özgün bir tasarım.Aynı Cannondale'in lefty tasarımı gibi.
Kesinlikle AM sınıfında dc maşa kullanılmaz tartışmasına örnek teşkil edecek bir durum değil.İstisnai bir durum kısacası.Adamlar üretmiş saygı duyuorum.Kalkıpta koskoca firmaya dil uzatacak kadar salak değilim.

Benim sizin bisikletinzle ilgili ''kişisel'' yorumum;
Tipik bir AM kadrosuna 200mm lik maşa olmaz yönündeydi ki halada öyle.Aksini iddia eden beri gelsin.
Komik olmuş.İstediğiniz kadar yok düşdüydümde,specialized dc maşa üretiyordu falan deyin.Bu işin bir matematiği varsa bu konuda ona aykırı.Sonuçta adamın biriside kalkıp XC yarış bisikletine 2.35 lastikler takabilir.Kim karışabilirki? Ama uygunmudur,eşyanın tabiatina aykırı değilmidir? aykırıdır.Aynı sizinki gibi.
Kaldıki dahada önemlisi mevzu maşanın dc olması değil çalışma mesafesinin 200 mm olması.Konuyuda saptırıyorsunuz aslına bakarsanız uç bir örnek vereke hemde.
Hem Specialized dc maşa yapmış ama yine 160 mm çalışıyor sizin dediğiniz gibi.Konu double crown,single crown tartışması değil yani.

Alın o resmi Pinkbike'a yahut dünyanın 1 numaralı dağ bisikleti forumu olan mtbr.com a koyun.Yapılan yorumların çok büyük bir bölümü o maşanın o kadronun geometrisini bozacağı,overkill olacağı daha düşük ve singlecrown bir maşa ile kullanılmasının daha doğru olacağı vs yönünde olacaktır.
Ve bende bundan farksız bir yorum yapmamıştım konu hakkında ve KİŞİSEL tercihinize SAYGI duyuyorum diyede eklemiştim.
O Trek 4300 kadroda o maşa nasıl sırıtıyorsa en az sizinkinde de o kadar sırıtıyor.
Buda benm KİŞİSEL yorumum.Madem önemli kişisel yorumlar sizin için.
Bu kadar basit aslında konu.Sadece ukala tavrınız rahatsız ettiği için uzattım cevabımı.

Nedense kendimi sürekli birileriyle tartışır buluyorum bu forumda.Sanırım çok açık sözlü ve dürüst olmak pek sevilen bir insani özellik değil.
Sükut altındır demişler ya doğru gerçekten...

• Beğen
Tepkiler: matrixod
@aybarssurucu

abiciğim ben bu kadroyu idaretten sadece 1 haftalığına kıllandım bu arada ufak bi yanlış anlaşılma olmuş bu kadro 4300 serisi ve kütük gibi hiç bişi olmayooo:D çünkü ayhanla beraber atlama yaptık ve yeni bikemi topladım sayılır onun fotolarınıda bugün yarın kg ile birlikte huzurlarınısa sunacağım ayhan kardeşimizin norco su gibi olamaz ama benim işimi şidilik fazlasıyla görür nede olsa önce inanmak gerekiyor ve benim inancım sonsuz

evet göztepe iskele sabah orda toplanmıştık cansıkıntısından beklerken çektim bu fotoyuda

Abi Sonbahar'da sezon bitimi İzmir'e ziyarete gel bizi :) Ben Kasım'da dönüyorum, Bodrum'a yolun düşerse de görüşelim demiştim. Bu arada niye davet bekliyorsun ki yahu.

• Beğen
Tepkiler: Selçuk Çilek
Sevgili bisikletçi dostlarım,
Ortalık tozduman olursa...tozlar dindikten sonra ve bazı olaylardan ders alarak çıktıysanız,bu platformda bulunmamızın ana fikrinin bilgi alış-verişi olduğunu hatırlarsınız ve yapılan ajitasyon ve hakarete karşı bir yazı yazmazsınız.
Ama dezenformasyon a karşı bazı bilgileri aktarmakta yarar görüyorum.Sadece burada değil...dünyanın neresine giderseniz gidiniz... konumuz olan alanda tonlarca kanıtlanmamış yani basit matematik ve / veya fizik kuralları ile desteklenmeyen ve "racon" donanımlı onlarca yazı mevcuttur.
Bu yazımda daha önce tanıttığım ve binmekte olduğum Sp.Enduro bisikletin hangi bilgilere göre tamamlandığını ayrıntılı olarak anlatacağım ki, konu teknik açıdan aydınlansın.Yoksa "elimde bir kadro vardı...arka ve ön süspansiyonunu değiştirdim ve bu şekilde kullanıyorum" değildi amaç.
Bilindiği gibi kadro Specialized Enduro Expert Large tir.
Bu kadroların el kitapçığında da belirtildiği gibi ön 160mm lik bir amortisör ve arkada 22.2cm x 6.9cm lik bir amortisörle kullanılır.
Aynı kadro SX Trail olarak satılmaktadır..Enduro modeli günümüzde Enduro SL olarak değişmiştir.
Aynı derken tüm kullanılan malzeme,boru ebatları,kaynak noktaları ve arka link mafsal boyutları ile aynı. SX Trail de farklı olan arka amortisörün ön kadro üçgenine bağlantı noktasında kullanılan mafsal boyutu ve buna bağlı arka amortisör boyutudur.Benim incelediğim budur..eğer başka farklı noktalar varsa belki Aktif Pedal daki arkadaşlar yardımcı olabilir.
Bu değişiklik SX Trail kadronun BB ni biraz daha yukarıya çıkarıyor ve bununla birlikte furç borusu açısıda değişmektedir. Yani ön açı büyümektedir.Large boyuttaki bir SX Trail kadrodaki akslararası mesafe fabrika bilgisine göre 118.2cm dir.
(link)
Kullandığım Large kadroda SX Trail de kullanılan arka amortisör ön mafsal parçasıyla birlikte 22.8cm uzunluğunda bir Avalanche DHS arka amortisör kullanıyorum.Bu furç boru açısını Enduro fabrika değerlerine göre değiştirerek SX Trail in derecesi olan 68 e yükseltmiştir.Fakat bu değişiklik ve akslararası mesafenin fabrika değerlerine uyması Marzocchi 888SLATA ile sağlanmıştır. Ön taraftaki 4cm lik yükselme derece olarak 3.2 rakamını ifade etmektedir.
Bunu da trigonemetri de cosinüs teoremi ile hesaplamak mümkündür.

y2+z2-x2
__________ = cos tetra
2yz
sinüs tuşu olan bir hesap makinasında ön açıyı derece olarak bulursunuz.

Enduro nun değişken yapılı geometri tablosuna bakarsanız
(link)
zaten değişik ayarlarla ((kadroyla birlikte gelen ve BB yüksekliği ile Furç Borusu Açısını (Head Tube Angle) değiştiren
yedek amortisör mafsalı)) Large boyutlarındaki bir kadronun HTA nin 3 derece değişebildiğini görüyorsunuz.
Bisikletimin teorik akslararası mesafe si (wheelbase) 118.5cm dir. Gerçek wheelbase i 119.2cm dir. 7mm lik fark Marzocchi 888 SL ATA nın aks offset (merkez dışına öne doğru) mesafesidir.
Sonuç: ABD seyehatlarımda da rastladığım onlarca Boxxer,Dorado,Shiver ve 888 donanımlı Enduro değişken geometrili bir AM kadrosu olduğundan bu kadroda kullanım amacınızın içinde daha yüksek bir ön süpansiyonu hiç tereddüt etmeden kullanabilirsiniz.

Specialized E 150 ,Cannondale Lefty,Kadro dengesi, DC ve SC gibi konulara daha sonra değineceğim.

Ve aşağıdaki linki tüm ayrıntılarıyla inceleyiniz arkadaşlar...
MTB ve Downhill(repack) 32 yıl önce o bisikletlerle başladı yani o zaman standart veya "racon" oydu...30 yıl sonra günümüz bisikletleri acaba nasıl görünecek?
Özellikle Weird Bike Stuff bölümünün sağından Click and see den içeri giriniz lütfen.
(link)

Selamlarımla.

Ajitasyon ve hakaret

Bu kelimeleri net bir şekilde beni ima ederek yazdığınız için cevap veriyorum;

Madem bu platformda bulunmanın ana fikrininin bilgi alış-verişi olduğunu düşünüyordunuz,yukarıda yaptığınız uzun ve açıklayıcı cevabı(BİLGİ PAYLAŞIMINI)keşke ben bisikletiniz hakkında fikir beyan ettiğimde dile getirseydiniz.O zaman emin olunuzki açıklamanızı okur ve kabul etsemde,etmesemde bu şekilde tepkili bir cevap vermezdim size. Dahada önemlisi iyi niyetinize! gönülden inanırdım.

Ama siz ne yaptınız birisinin kalkıp bisikletinizi eleştirmesini yediremediniz kendinize özelliklede forumdaki konumunuz itibariyle hoşlanmadınız sanırım eleştirlmekten ve egolarınızı kontrol edemeyip bana düzgün cevap verip arkadaşım öyle değil bak böyle demek yerine ukalaca ve küçük gören bir hava ile cevap vermeyi tercih ettiniz.Bende tüm tepkimi bu tavrınıza verdim.

Kesinlikle ne bir ajitasyon nede bir hakarette bulunduğumu asla kabul etmiyorum.
Ancak şuan aradan günler geçtikten sonra bu şekilde imalı sözlerle ve ardından geç olarak gelen düzgün açıklamanız vesilesiyle,ajitasyonun en büyüğünü sizin yaptığınızı düşünüyorum.

Karşılıklı söz düellosu havasına girmemek ve rahatsızlık vermemek amaçlı bu başlık altına son mesajımı yazmış bulunuyorum.

Saygılar...

Selçuk abi arkadaşların senin bisikletin ile ilgili ne dedigi beni pek ilgilendirmiyor abi ama ben sana inanıyorum nede olsa sen bu isi yıllardır yapıyosun ve senin verdiğin linktede olduğu gibi eskiden süspansiyonlu bike kullanılmamaktaydı ama günümüzde herkez süspansiyona okadadar takmış durumdaki (buna ben dahil) bunu yapmayalım.

bence her süspansiyon her kadroya gider (kullanmasını bildikten sonra)

monstergarage: abicim bazı konulara dikkat etmekte yarar var. Çift köprülü bir maşanın kadro furç borusu ve arka üçgen kadro bağlantı noktalarına yüklediği güçler açısından kadro seçimi ve kullanım alanı açısından çok dikkat etmek lazım.
200mm lik süspansiyon için yapılmış DH kadrolara takılmış onca Marzocchi Super Monster lar ve Risse Bigfoot lar var.
Yani 200mm+100mm e varan ön maşalardan konuşuyoruz. Ama "o" kadroların furç boru bölge güçlendirmeleride dikkati çekecek boyutta.
Tekrarlıyorum ama kısacası yine de dikkat etmelisin.

saygıdeğer abiciğim zaten dikkat ederek kullanıyoruz ama çok sağlam atlamalar yapmadıktan sonra hiç bişiler olmuyor çünkü profesyönel kadolar direnç hesapları yapılarak üretiliyor ve çok salam atlamalar yapmadığımız sürece hiç bişi olmuyor abi çünkü bendaha önce denemiştim (hussarda ve mossoda) ikiside xc kadrolar idi ve hiç bişicik olmadı taki ortalama 2.5 metreden beton zemine atlayana dek yanlış anlama abi ama ben bu tecrübeyi yaşadığım için konuşuyorum yoksa sana karşı boynum kıldan ince abi
saygılarımla monstermen

iyi atlayışlar yusuf.
bu arada Erzurumlu arkadaş (BYSelam)ağırlık fotosunu eklesin lütfen.hassas tartı ya gerek yok.bizim yaptığımız gibi yap ve iki adet foto ekle.....
selamlar

ya orta 180 mm ön 200 mm 3.0 lastikli 203 mm ön arka rotorlu ekstradan güçlendirilmiş (hassas bölgeleri demirle çelik fln deil demirle kaynaklanmış) birbirine yakın 3 kat jantlı özel jant telleri bir konanın bile ağırlığı 20 kilo civarıydı 25 kilo olması imkansız ... fotoğraf çekmeni isterim aslında ...

Şimdiye değin en ağır silah Erzurumdan çıktı.

Böyle bir aletin Doğu Anadolu da bulunması da üstelik çok hoş...
İyi inişler BySelam.

çok teşekkür ederim sagolun ilginiz için

fotoğraftaki tartıya göre
98,5-72,5 = 26 kg

maaşallah diyorum.

Güzel ama tartıda fotoğraf isteriz...
Görünüşü ağırlığından daha heybetli duruyor ama bekleyelim fotoyu...

Geri