Scudo Sports

Türkçe'yi doğru kullanmak sizin için ne kadar önemli?

@PALA

Vay be meydanı boş buldun. Salla istediğin kadar.

Sen istesen de istemesen de onaylamıyorum!!!

Scudo
@PALA
Bir dahaki sefere alıntıları mesajınız altına değil üstüne koyarsanız daha iyi anlaşılır:)

Elbette emrin olur, hay aksi yine mi alta koymuşum? :)

@Ali Menemen

@PALA
Emir değil rica. Alta koyunca sanki siz mesaj yazmışsınız alttaki cevaplamış gibi oluyor. Ama üste koyunca üste yazanın mesajı cevaplanmış gibi oluyor.

Ben teşekkür ederim.
Forumda böyle saygın ve kalite arkadaşlar görmek güzel, tekrar selamlar.

@fatih71

• Beğen
Tepkiler: fatih alver
@fatih71

Fatih çok haklı bu konuda. Başkalarını eleştirmeden önce kendimize iğneyi batırmayı bilmemiz gerek bencede. Ancak Ali arkadaşımız eleştiri kabul etmezmiş gibi bir de üstüne sert tepkiler gösterince, açıkçası benim biraz komiğime gitti bu başlık:)

Sevgiler, saygılar...

• Beğen
Tepkiler: fatih alver
Klavye çıktı imla bozuldu. Nokta, virgül, ünlem ve diğer işaretlere dikkat etmek klavye ile yazarken sanırım hem zor geliyor hem'de ihmal ediliyor. Bir virgül için iki tuşu aynı anda kullanmak gibi.

Kişileri yanlışmı yazıyorum korkusu ile fikirlerini paylaşmasına engel olacak şekilde eleştirmek bana kalırsa biraz acımasızlık olur.

Ben imladan çok Türkçe'de karşılığı olan yabancı kelimelerin ve yabancı hitapların kullanılmasından şikayetçiyim. Hitap olarak ''DOSTUM'' denmesi beni açıkça çok kızdırıyor. ARKADAŞIMA ne oldu? Türkçe'de karşılığı olan bir kelimeyi bilerek ya da öğrenmeyerek ısrarla daha bilgili olduğunu kanıtladığını düşünüp yabancı kelime ile yazmakta ısrar etmek beni sinirlendiren bir diğer konu.

Kısaca Türkçe kelime kullanmaktan utananlar imla kurallarına uymayanlardan çok daha fazla eleştiriyi hak ediyor diye düşünüyorum.

Merhabalar Arkadaslar,
Sizlerden cok buyuk olmam nedeniyle Turkce kullanimina cok daha riayet ederek buyuduk.Ister istemez bilgisayar kullanmak zorunda da kaldik ama benim bir turlu kabul edemedigim sey msn de cok kotu bir sekilde yazismalar ve neredeyse mors alfabesine donen bir Turkce kullanimi.Cevremdeki kisilerle yazismalarimda ozellikle dikkat ettigim husus her kelimeyi hakkinca yazmak ve elimden geldigince duzgun ifade kullanmak.Lutfen siz genclerden de bunu rica ediyorum. Bu kisinin once kendine saygisidir.Sonra da ulkesine.

rahmetli dedem ve kardeşleri Türkçe konusunda çok hassastılar, halka açık bir yerde vs. birinin yanlış bir şey söylediğini duysalar yerinde duramaz işini gücünü bırakır gider o kişiyi çevirir anlatırdı yanlışını , bir kaç kere kavgaya dönüştüğü bile olmuştu bu düzeltme çabasının ... öyle sadece sokak insanına da değil daktilonun başına oturur yazarlara , editörlere hatta cumhurbaşkanına bile nasıl konuşması yazması gerektiğini yazardı çarşaf çarşaf ...

hatırladıklarımdan biri "yahu" hitabı/sözü, hele de yanlışlıkla dedeme birisi böyle seslensin direk kavga çıkardı , sadece erkek kendi hanımına böyle seslenebilir , mesela çarşıdan eve geldiğinde -sokak kapısında hanımın ismini bağırmasın da- elindekilere yardım etmeye gelsin diye , galiba hanım da eşine seslenebiliyor ama emin değilim . tabi şimdilerde ortam değişik.

Ali Karagönlü, açmış olduğunuz konu için kendi adıma teşekkür ederim. Yeni gördüm ve yazmak istedim. Sadece forum da değil, günlük konuşma Türkçe'mizin bile doğru olması gerekirken çok yanlışa düştüğümüz yerler olmakta. Dilimiz ve topraklarımız; unutulmaması gerekenlerdendir. Dilimizin her türlü inceliklerini bilelim, bilmeyenleri uyaralım ve hep birlikte doğru kullanalım.

Atalarımızdan bize kalan bazı şeyler vardır unutulmaz, inkâr edilmez ve edilemez: Dil ve vatan!

@Selim Siliğ

Sevgili Selim Siliğ;
Öncelikle saygılar. Benim de rahatsız olduğum konu yanlış harf kullanımıydı. Herkes'in ilgisine çok teşekkür ederim. Açıkçası son zamanlarda (2 senedir)
cep telefonu mesaj yazma, msn de yazışma gibi konular da, millet olarak (Özellikle emo'lar) dikkatsiziz. Gençlerimiz de aynı hataya düşüyorlar. Biliyoruz ki, bir milletin bayrağından sonra ki en önemli varlığı, dilidir. Türkçe'yi bozmaya çalışmak, artık bir daha düzelememe gibi bir soruna dönüşebilir. Lütfen imla kurallarına dikkat etmesekte, harflerin kullanım konusuna dikkat edelim.(Çok önemli)...
Çoğu insanımız imla kurallarını bilmeyebilir, yani bu ayıp birşey değil. Kendimizi geliştirebildiğimiz kadar geliştirelim. Ben de iddia etmiyorum ki; Benim Türkçe'm o kadar iyi olmayabilir. Hatalarımı görürseniz hemen değiştiririm.

• Beğen
Tepkiler: Selim Siliğ
"Yahu" :))) hep sorucam unutuyorum. Bu "emo" nedir? Emolar diye birileri dolaşıyor ortalıkta. Necidir bunlar? Kısaltma mıdır bu "Emo"? "Emotional"dan (duygusal) falan mı geliyor? "Emo"lar ile "memo"lar gibi bir ayrım oluşacak galiba bu gidişle. Birisi beni aydınlatabilir mi lütfen?

@ali karagönlü

Milletimiz içinde bile var bunlar yahu, çok merak ettim doğrusu.

Merak ettim baktım:

yahu Ar. y¥ + h°
ünl. (ya:hu) tkz. 1. “Hey, bana bak, baksana” anlamlarında bir seslenme sözü: “Yahu! Hâlâ işin bitmedi mi?” -H. E. Adıvar. 2. Üzerine dikkati çekmek için söylenen söze katılan bir kelime: “İnsan bayağı üzülüyor yahu!” -S. F. Abasıyanık. 3. Cümlede rica anlamını pekiştirmek için kullanılan bir söz: Yapmayın yahu!

Güncel Türkçe Sözlük
--------------------------------------------------------------------------------
yahu
Karı koca birbirini çağırmak için kullanılan ünlem.

Türkiye Türkçesi Ağızları Sözlüğü

Ben Güncel Türkçe sözlükteki 1. ve 2. anlamlarında kullandım. :)

Haklısın Ali, çok dikkat edilmesi gereken şeyler de belirli aslında. Noktalama ve imlâ beklemiyorum ben forum yazışmalarından; en basitinden bir bağlaçın sözcükten ayrı yazılması gerektiği bilmek, özel sözcük eklerini tırnakla ayırmak, "ya" harf topluluğu yerine doğrusu olan "yahu" sözcücüğünün kullanımı, ve son olarak kesinlikle Türkçe karakter kullanımı.

• Moruq nedir yahu? :) Türkçe'mde q diye bir harf var mı?
  • Hadi qidelim. :) Hadi diye bir sözcük yok, Haydi gidelim olacak.
  • Bugün kü turda güzeldi. :) -kü eki sıfat yapıcı ektir bağlaç değildir, bu sebeple de beraber yazılmalıdır. -da ekiyse bağlaçtır, ayrı yazılmalıdır. :)

Bir kişiye bile doğruyu gösterebilirsem ne mutlu bana. :)

• Beğen
Tepkiler: ali karagönlü
@Ercüment Özyurt

Emo'nun Acılımı "Emotional"!.
Punk Akımının Yükselmesi ile 2000'li Yıllarda Artık Trend Oldu!.

Kadikoy'de Oturmanın ve Taksime Takılmanın Büyük Avantajı İle Türkiyedeki Emo'ları Açıklamak İsterim!.

8 Ay Önce Emo İle İlgili Yaptıgımız Websayfası Hala Harddiskimde Yayınlanmayı Bekliyor!.
Yurt Dışında Bu Akım Bir Hayat Biçimi!.

Türk Emo'ları Önizleme!.
Anadolu Yakasında Kadikoy Moda ve Rexx'i Sinemasını Olduğu Sokakta Avrupa Yakasında da Taksimde Görmek Mümkün Bu Tipleri!.
Erkekler Genelde Biseksüel Kızlar İse Cinsel Yönen Kararsızdır!.
Kareli Pantalonlar, Bileklikler, Van ve Converse'den Baska Giyim Tarzları Yoktur!.
Saçlar Yuzun Bir Bölümünü Kapatır ve Islaktır!.
Müzik Tarzları Tabiikide Punk ve Rock!.
Him Grubunun Solisti Ville Valo Bu Akımın En Büyük İkonudur!.

Kimlikleri
Emo'lar Yurtdışında Her Sınıftan İnsanları Barındırır!.Zengin ve Fakir!.
Ama Türkiyedeki Bir Çok Emo Genelde Zengin Çocuğu Olması İle Dikkat Çeker!.
Giyindikleri Markaların Fiyatlarına Bakarak Bunları Daha İyi Anlayabiliriz!.
Evlerinde veya Villalarında Plazmalar, Kullandıkları Laptoplar, Son Model Cep Telefonları, İpod'ları...Bunlar Özlerine Ters Düşen Şeyler!.

Kişilikleri
Duygusal Boşluk ve Kişilikleri Oturmamış, Kendine Güvenleri Bir Yere Kadar!.
Bu Yuzden Kendilerini Soyutlarlar!.
Ellerde Siyah Ojeler, Düşük Bel Kare Pantolonlar, Converse ve Van Ayakkabılar!.
Vampir Filmleri En Sevdikleri Filmlerdir Ayrıca Japon Sanatına ve Mangayada Büyük Hayranlık Duyarlar!.
Underground Rock Barlarda Gözükürler 1 Bira İle Kafa Bulup, Ara Arada Hap Kullanırlar!.Bu Onlar İçin Büyük Bir Olaydır!.

Taksimde Genel Olarak Barların Olduğu Bölümde Yerlerde Sızmış Olarak Görmekte Mümkündür Onları veya İstiklalde "Yol Param Yok Bozugun Varmı" Derkende Görebilirsiniz!.Ayrıca Her Çekindikleri Resimlerde de Genelde Hep Tepeden Çekinirler!.Yukarı Yapar Vaziyette

Nasıl Trend Oldu Emo
Türk Emoları Teenage Yaştadır Genel Olarak!.Avril ve Evanescane Dinlerler!.
Amy Lee İkondur!.Amy Lee Ve Avrilin Gotik tarzı Son Dönemler Bu Modayı Pompaladı!.MySpace İsimli Community Site Sayesinde Bu Kadar Populer Oldu Turkiyede!.Eğer Emo Arkadaş İstersenız Myspace Derim!.=ALINTIDIR...

Ercüment bey geçen günkü küçük anlaşmazlık için özür dilerim...

@ali karagönlü

Emo diye aratınca ilk bu site geliyor (link) :) Onlardamı emo:D

@Ercüment Özyurt

Evet, alıntı olduğu için kelimelerin çoğunluğu büyğk harf...

Geri