Türk Gencinin İnanılmaz Buluşu

Kayıt
15 Eylül 2004
Mesaj
49
Tepki
11
Şehir
Adana-Erzurum
Mehmet Fatih Yanık, bilgisayarları ışık hızına çıkaracak bir buluş yaptı. Dünyanın yapamadığını yaptı ve ışığı oda sıcaklığında durdurdu. İşte Matrix'i başlatan teknoloji...

Işığı odaya hapsetti bilimde devir değişti
Genç Türk bilimadamı Fatih Yanık, ışığı oda ısısında durdurmayı başardı... 'Matrix' ve 'Azınlık Raporu' filmlerinin bilgisayar teknolojisi artık hayal değil.

Mehmet Fatih Yanık, ABD'de yaşayan en genç Türk bilim adamlarından. Henüz 28 yaşında. Bilim ve Teknik dergisiyle başlayan teknoloji merakı, onu bugün bilim literatürüne geçen birçok buluşun sahibi haline getirdi. Yanık, dünyaca tanınmış Massachusetts Institute of Technology (MIT) üniversitesinde fizik ve elektrik üzerine burslu lisans eğitimi aldıktan sonra halen Stanford Üniversitesi'nde doktorasını sürdürüyor. Genç adam, önceden -270 derecede, gaz halindeki atomlara transfer edilerek hapsedilebilen ışığın, oda sıcaklığında ve çip teknolojisinde kullanılan mikro optik devrelerle durdurulmasını sağlayarak tarihe geçti.

SİNİR HASTALIKLARINA ÇARE
Yanık beri yandan da, bu icadının sağlık alanında kullanılabilmesi için, bir saç telinin binde biri kadar küçük boyutlarda çok hassas cerrahi müdahale yapılmasını sağlayan nano cerrahi tekniğiyle sinir hücresi yenilenmesi üzerinde çalışmaya başladı. Fatih Yanık, bu çalışmaların sinir sistemiyle alakalı hastalıkların tedavisinde önemli rol oynayacağını belirterek, "Çok küçük organizmalarda sinir hücresi yenilenmesini çalışabiliyoruz. Bu kadar küçük organizmalarda sinir hücrelerinin yenilenmesini çalışabilmek moleküler biyoloji ve tıp açısından oldukça önemli. Küçük organizmalarda insanlar üzerinde yapamayacağımız moleküler deneyleri yapmamız mümkün. Bu sayede sinir hücrelerinin nasıl çalıştıklarını ve nasıl yenilendiklerini moleküler seviyede daha iyi anlayabileceğiz. Bu da, insanlarda sinir sistemiyle ilişkili hastalıkların tedavisi için çok önemli" diye konuştu.

HER ŞEY DERGİLERLE BAŞLAMIŞ
Babası emekli subay, annesi ev hanımı olan Yanık, ilkokulu İstanbul Çapa'da bitirdikten sonra ortaokulu Antalya Anadolu Lisesi'nde okudu ve Ankara Samanyolu Fen Lisesi'nden mezun oldu. Yanık, bilime olan merakının bilim ve teknik dergileriyle başladığını belirterek, "Ortaokul yıllarımda dayım bilim teknik dergileri getiriyordu.
Kuantum fiziğinin ne olduğunu o zamanlar öğrendim. Ailemde diğer bir fizikçi ise kardeşim Ahmet Yanık. Kendisi de nano teknoloji üzerine çalışıyor" diye konuştu. Genç bilimadamının fizik sevgisi kendisini fizik olimpiyatlarına kadar götürdü. Türkiye'de her yıl seçilen 5 kişilik takıma ilk olarak 1994'te girdi. Çin'de onur belgesi ve teoride bronz madalya aldı. 1995 yılındaysa Avustralya'da kardeşiyle birlikte gittiği olimpiyattan bronz madalya ile döndü. Yanık, "Türkiye'ye dönecek misiniz?" sorusuna "Şu anda bir süre daha ABD'de çalışmalarıma devam etmeyi düşünüyorum. Türkiye'de de çalışmalarımı sürdürmem mümkün. İleride kuantum fiziği ve moleküler biyolojinin kesiştiği konularda çalışıp kendi laboratuvarımı kurmaya çalışacağım" yanıtını veriyor.

Bilgisayarlar artık 'ışık hızı'na çıkacak
Genç bilim adamı ışığın oda sıcaklığında ve çip teknolojisinde kullanılan mikro-optik devrelerle durdurulmasını sağlayarak, şu andaki bilgisayarlara göre olağanüstü yüksek hızda işlem yapabilecek bilgisayarlar üretilebileceğini ispat etti. Yanık, 2003 yılında Berkeley Üniversitesi'nde birincilik ödülü alan bu buluşuyla ilgili şunları anlatıyor: "Işığı durdurabilmek için bilim adamları uzun yıllardır çalışıyordu. Son beş yıl içinde ışık enerjisini -270 derecedeki gaz halindeki atomlara transfer ederek ışığı hapsetmeyi başardılar. Bu tip sistemler çok özel şartlar gerektirdiği için, bilgi işlem teknolojisinde pratik olarak kullanıma giremedi. Yaptığım buluşla, ışığın enerjisini atomlara transfer etmeden, oda sıcaklığında ve çip teknolojisinde kullanılabilen mikrooptik devrelerle durdurulabileceğini gösterdim. Işığı durdurarak çok düşük enerjilerde ve yüksek hızlarda ışıkla çalışan transistörler gerçekleştirilebilir."

1- Mehmet Fatih Yanık, önceden - 270 derecede tutulabilen ışığı, oda sıcaklığında 'hapsetmeyi' başardı.

2- Bu teknolojiyle, bilgisayarlar artık 'ışık hızına' geçecek, bilgi teknolojilerinde yeni bir dönem açılacak.
 
Scudo

Barbaros

Forum Demirbaşı
Kayıt
16 Eylül 2004
Mesaj
593
Tepki
193
Şehir
İstanbul
Süper ya helal. Erken doğduk abi ben hep diyorum.

Yakında dvdler kalkacak. Tıklayıp 3 sanıye internetten ödediğimiz filmde gelecek bunu görücez ama ışık hızı olayına yetişemeyebiliriz hehe
 

hijack

Üye
Kayıt
27 Kasım 2004
Mesaj
6
Tepki
1
helal olsun vatan evladımız Mehmet Fatih Yanık'a seninle övünüyor ve gurur duyuyoruz.


BRAVO Mehmet Fatih Yanık ! :)
 

Admin

Yönetim Kurulu
Kayıt
5 Eylül 2004
Mesaj
1.738
Tepki
2.899

helal olsun...göğsümüz kabarıyor bu tür başarıları gördükçe..
 

cosinus_fi

Üye
Kayıt
18 Kasım 2004
Mesaj
21
Tepki
1
Şehir
İstanbul
Bu Harika bir Şey Arkadaşlar.
Bilim Yine Eski Yurduna ve Sahiplerine,
özellikle kendisini isteyenlere dönüyor...
 

blade

Üye
Kayıt
19 Eylül 2004
Mesaj
28
Tepki
3
Şehir
ankara
Bilimde devrim acabilecek olan bu gelisme pratik olarak (fiziksel olarak) gerceklestirilmedi daha ancak bilgisayar simulasyonlarinda basarili sonuca ulasildi, bircok saygi duyulan uluslararasi bilimsel dergi ve yayinda da yeraldi. ayni liseden mezun oldugumuz Fatih abimle gurur duymamak elde degil. zaten okulun heryerinde devlet buyukleriyle cekilmis fotograflari var.. insallah ilk nobel odulu alan Turk de Fatih abi olur, bu deneyi gelistirerek ve elle tutulur gozle gorulur sonuclar alarak...
 

eneseymen

Üye
Kayıt
26 Ocak 2005
Mesaj
18
Tepki
0
Şehir
İstanbul
abi helal vallahi millete bak biz divxle uğraşırken miillet neleri keşfedip buluyor ya.hadi beyler bizde birşeyler keşfedelim vvarmı bilgi birikimi çok olan arkadaşlar.onlara yardımcı olalım bizde yeşilbisiklet adına birşeyler yapalım...
 

BF Okuru

Üye
Kayıt
6 Eylül 2004
Mesaj
0
Tepki
11


valla dostum böyle düşünmen ve bizleri benimsemen gerçekten çok hoş..bende seni tebrik ediyorum;)
 

dostkapisi

Üye
Kayıt
3 Şubat 2005
Mesaj
2
Tepki
0
Zaten bilim adami kardesimiz Dunyanin sayili universitelerinden biri olan MITye girmekle gogsumuzu kabartmis. Hele ki bu buluslari bilim dunyasinda cigir acacak nitelikte. Helal olsun kardesimize.
 

cetin

Üye
Kayıt
20 Mayıs 2005
Mesaj
2
Tepki
0
Müthiş bi olay tebrikler,bu gençlere imkan verin bunlar neler yapmaz ki .