Scudo Sports

Tur Bisikletinden Yol Bisikletine Geçiş?

bir an konuyu ben açtım sandım aynı durumdayım ancak daha yol bisikletini hakettiğimi düşünmüyorum çünkü sedona'da ben çok çok iyiyim de bisiklet yavaş değil yüksek kadansta imanım gevriyor :D o nedenle iyice kondisyon kasıp yol bisikletine iyi bir geçiş yapmak istiyorum o da 2 yılımı alır o zamana kadar da bu bisikleti satmadan bir yol bisikleti alabilirim sanırım ve konu güncel yine değerli yorumlarınızı bekleriz .

Scudo
Yol yarış bisikleti kadro yapısı ve aynakol farklılığı nedeniyle tur için çok uygun olmaz.Dişli oranları alışkın olmayan birinin yokuşlarda bisikletden kesinlikle inmesine sebep olur:)
Eğer amaç gerçekten uzun soluklu tursa tur bisikleti alınmalı, tur ve yakın sportif gezilerse amaç cyclocross çok uygun olacaktır.Yaz kış binebilmek de artısı.

Yol yarış bisikletine alışkın biri, onu tur için kullanmak isteyebilir, bunda sorun yok.( yorucu olur)

Daha önce tur bisikleti kullanıp da yola geçmek isteniyorsa bu haklı bir istekdir, çünkü herkes eninde sonunda yol yarış bisikletinin güzelliğini tatmalıdır.:)

Ancak yarış bisikleti oturma pozisyonu nedeniyle uzun sürüşlere ve tura uygun olmaz .

@laciverti

sanırım yol, şehir ve tur bisikleti hakkında 3 gündür okuduklarımın özeti. Print edip duvara falan asmak lazım. Her kafa karıştıgında dönüp bir daha okumak için.

• Beğen
Tepkiler: laciverti
Kullanım şekliniz ve beklentileriniz ile örtüşen bir bisiklet tercih etmek üzeresiniz buraya kadar herşey güzel ancak şu cihazları gözünüzü seveyim tur için kullanmayın :)
Şehir bisikletleri tur & gezi olayları için son derece yeterlidir amaç gezmek ise bu tercih size sadece maddi bir külfet getirecektir

@ReşitÇağırgan

Raşit bey biraz daha açar mısınız? Yol bisikleti sizce sadece yarış ve antreman için mi kullanılmalıdır. Bir ulaşım aracı, bir sırt çantası ile gezi aracı, yeri gelince sahilde gezmek için kullanılmasının, sizin için gereksiz oldugunu anlıyorum. Yanılıyor muyum?

Ben de şehir bisikletinden yol bisikletine geçme arifesindeyim. Herkesin fikri benim için çok önemli.

@Fatih Tepeköy

ben de aynı şekilde Raşit bey den bir cvp bekliyorum. hibrit bir şehir bisikletim var ve bir de yol bisikleti alma aşamasındayım. Ankara gibi, bisiklet yolu olmayan, bisiklet ile gezilebilecek manzaralı, trafikten uzak, düzgün bir yeri olmayan, parklardan başka, yollarda bisiklet sürmenin tehlikeli olduğu bir şehirde kullanacağım. sırf gezmek amaçlı alacaksanız, ki o amaçla alacağım,boşyere masraf yapmayın mı diyorsunuz ? ya da en az 50 km asfaltta uzun mesafe yapmayacaksanız gereği yok mu demek istiyorsunuz? ben de yorum ve tavsiyelerinizi bekliyorum. hoşça kalınız...

@ReşitÇağırgan

bir üstte sormuştum sorumu. cevaplarsanız sevinirim :)

Bisiklet türleri arasında seçim yaparken şu an dışında ileriye dönük beklentileri de göz önüne almak lazım. eğer bisiklete devam edilirse kesinlikle şehir içi ile yetinilmiyor. İlk başlarda 20 km falan yaptığımda eşim sen kendini aştın falan deyip beni tebrik ederdi. Şimdi genç olmamama rağmen 60-100 km civarında günlük turlar yapıyorum. İzmir çevresindeki tepelerdeki köyler arasında çok sakin büyük bölümü asfalt olmakla birlikte yer yer stabilize yollar da bulmak mümkün . Yol bisikleti için gevşek zemin ya da dere yatağına benzer yoğun çakıllı alanlar dışında kullanım mümkün. Trenin rayda gittiği gibi bu da asfaltta gidecek diye bir şey yok. Zemin bozuksa hızı yeterince düşürmek gerekiyor. Bazıları için bu sıkıcı olabilir.
Şehir içinde ise arabalar arasında zaten dikkatli gitmek şart . Gidon genişliğinin az olması, çabuk hızlanma avantaj sağlıyor ama mazgallar hep akılda tutulmalı. makul kullanımda fren sorun olmuyor. sportif sürüş denirse kıvraklık ve ani fren verimi pek iyi sayılmaz.
Ben yol bisikleti almayı düşünenleri hep vites oranlarının sertliği nedeni ile ikaz ediyorum. Yokuş çıkarken kondisyonu iyi olmayanlar için yol bisikletlerinde kullanılan oranları zorlayıcı buluyorum. Ama bizim forumda nerede ise herkes 52/39 ayna kol 11/25 hatta 11/23 rubleli bisikletleri ile yokuş çıkmakla ilgili pek sıkıntı duyduklarını yazmıyorlar. Kişisel farklar çok önemli . Eğer 52/39 ayna kol dışında seçenek olmasaydı ben yol bisikleti kullanamıyor olurdum. Şu sıralar 3 lü ayna kol kullanıyorum ama 50/34 ayna kol 11/30 ruble kombinasyonu da bana uygun. Değiştirmeye değmez zaten zaman alehte işliyor.
Gerçek turcular için yol bisikleti taşıma kapasitesi nedeni ile pek tercih edilmez. Kısa süreli dahi yanlız bırakamazsınız . Üzerinde bir sürü yük , heybeler olan bisikleti hemen alıp kaçmak zordur, cazip gelmez. Genede pek yanlız bırakılmaz sonuçta çalınır. Çıplak bir yol bisikleti ise bilakis ayartıcı olur.

• Beğen
Tepkiler: emrahozkan
@caner ünsal

Detaylı açıklamanız ve yardımızını için çok teşekkür ederim. Özellikler de bold olan yer benim için çok aydınlatıcı oldu. Bu sıralar hep kafamı bu kısım kurcalıyordu.

Kendi bisikletimde ( 21 vites) çok nadir de olsa, eğer yorulmuşsam, ciddi dik yokuşlarda birinci vitese kadar düşüyorum. Bendeji aynakol Shimano FCM131, dişli sayısı 48-38-28. Arka tarafı tam olarak bilmoyorum. Aynakol dişlisi seçenekleri ne bilmiyorum ama ilk yol bisikletine geçişte o zaman maks 52-54 büyük dişli, min 30-32 küçük dişli olması lazım.
Tekrar çok teşekkür ederim.

• Beğen
Tepkiler: caner ünsal
Merhaba,

4 senedir kullandığım Scott speedster 25 şehir bisikletimi önümüzdeki sezon satıp yol bisikletine geçmeyi düşünüyorum (inşallah).

Bütçe olarak 3000-4000 gibi düşünüyorum.

Neden yol bisikletine geçmeyi düşünüyorum: Forumda bir arkadaşın, "bir gün herkes yola gelecektir" diye cümlesini hatırlıyorum :)
Amacım öncelikle performans, şehir bisikleti ile maksimum 40-50km hızla gidebiliyordum tabi çok uzun sürede kalamıyorum bu hızda.

Ayrıca bazen yanımdan geçen yol bisikletlilerin benden daha az pedal çevirip yanımdan geçip gitmeleri hoşuma gitmiyor :)

Epeyce araştırma yaptım ama yol bisikleti konusunda hiç tecrübem yok, kafamı karıştıran bazı şeyler var, yardımcı olursanız çok sevinirim.

1) Yol bisikleti olarak endurance mi yoksa klasik model mi seçeyim bir türlü karar veremedim, normalde düz yolda kullanıyorum ama her yolda dümdüz değil, acaba hangisini seçmek daha mantıklı?

2) Endurance veya klasik yol bisikleti seçimime bağlı olarak, eğer endurance modellerini seçersem bazı modellerde teker farklı var, çoğusu 700x35 daha kalın tekerli yani bazısı 700x32. Kalın teker olması engebeli yol için elbet avantaj ama hız vb. konusunda çok mu dezavantajlı acaba?

3) Eski kullandığım bisiklet hidrolik disc frenliydi pek problem yaşamadım sadece balatalarını değiştirmiştim. Acaba yol bisikletlerinde hidrolik disc fren çok mu gereksiz? Disc frenler genelde endurance olan modellerde oluyor sanırım.

4) Son olarak kadro boyu hakkında, bisiklet markalarına göre ufak tefek oynamalar oluyor ama bana en uygun sizce hangi kadro boyudur?
(Boy 1.60 iç bacak boyu: 70cm)

Satıcıya sorsan sana M bile olur derler :) 48-50 kadro sanırım bana uygun olur diye düşünüyorum.

Tüm bunların yanında her şeye karar verdikten sonra en zor olanı bana uygun XS veya S kadro bulmak.

Benim bulduğum bazı Small kadrolu modeller:

(link)
48 kadro (çok mu ufak gelir emin değilim)

(link)
49 kadro ama bütçemi aşıyor :(

(Biraz bütçemi aşıyor)

(link)
Small kadro ama 2014 model

(link)

(link)

(link)

(link)

(link)

(link)

(link)

(link)

(link)

(link)

(link).

(link)

Konuyu yazıp bir çok kez ekleme ve düzeltme yaptım, şuan aklıma giren acaba biraz daha paraya kıyıp en uygun carbon kadrolu bir model mi almak ?

Mesela:
(link)

(link)
(Donanımları biraz düşük mü??)

(link)

(link)

Lütfen bana gerek marka gerekse teknik özelliklerine göre tavsiyelerden bulunur musunuz rica etsem.

Hangi marka, jant, hangi set, teker boyu (700x??) , ayna kol, kaset, vites vb. hangisi daha iyi bilmiyorum.
Amacım eli ayağı düzgün, özellikleri düzgün kadrolu bir bisiklet almak.

Şimdiden teşekkürler.

Eğer bütçeyi denk getirirsem 105 set'li almak isterim. Forumda 105 setli donanıma sahip olanlarının daha iyi olduğunu öğrendim.

Bisiklet seçimi konusunda yardım edecek kadar bilgim yok ama endurance kadro dediğiiiniz 700*35 lastikli bisikletler yol bisikleti değil cyclecross tur muhtemelen. Amacınız sadece asfaltta performanssa o bisikletler ihtiyacınızı karşılamaz.

@Taner James Bence Endurance sizin işinizi görür ama @Heraklia 'nın dediği gibi sizin dedikleriniz muhtemelen CX bisikletler.
Endurance bisikletlerin açıları yarış kadrolarının açılarına göre daha rahat olur. Bu durumda da hızdan feragat edersiniz ama o da o kadar önemli bir şey değil, yarışıyor olsanız önemli ama hobi kullanıcısı için çok da farketmez.

Fren konusunda şahsi düşüncem şu şekilde; müdahale edemediğim bir ekipmanı kullanmam. Hidrolik frende çok olmaz ama yolda bozulursa veya ayar kaçırırsa müdahale edemiyorsam kullanmak bana çekici gelmiyor. O nedenle şu güne kadar hep v-fren ve u-fren kullandım.

• Beğen
Tepkiler: Taner James
@Taner James İyi günler şuanda kullandığım bisiklet endurance tarzı bir yol bisikleti. Ben aldığımda tekerlekler 28 mm di şuanda 25 mm ile değiştirdim. Sizin gördüğünüz disk frenli yol bisikletleri mekanik disk frene sahiptir. Hidrolik disk frenli yol bisikletleri için bütçeyi epeyi bir yükseltmeniz gerekli. Endurance tarzı yol bisikletleri adından da anlaşılacağı üzere daha çok dayanıklılık için yani daha uzun yollar kat etmek için yapılmıştır. Daha dik bir oturma pozisyonu sunar. 32 mm kalınlıktaki lastiklere sahip bisikletler cyclocross kategorisine giriyor. Endurance bisikletlerde genelde 50-34 aynakol ve 11-32 ruble oranları vardır. Bu da diğer kadro yol bisikletlerine nazaran daha rahat yokuş çıkmanızı sağlar ama aynakolun dişli sayısının küçük olması hızdan biraz tavizde bulunmanızı gerektirir. Ben dağ bisikletinden bu bisiklete geçiş yaptım (link) sportif 1.3 2014 çok memnunum. 2016 Fuji sportif 1.3 105 setli modelinin yurtdışı fiyatı 1160 dolar Melsa bisikletle görüşürseniz size yardımcı olacakları kanaatindeyim. Kadro seçenekleri Xs (49 cm) den başlıyor ve sizin boyunuza uyacaktır. Uzun turlar yapmayı severim gerekirse turcu arkadaşlarımla takılıp uzun mesafeler kat ederim. Yol bisikleti grubumda var onların peşinden de çok arayı açmadan takip ederim derseniz Endurance tarzı tam size göre ki ben burada yazdığım profile birebir uyuyorum. (link) bu bisikletin ekipmanları frenler dahil benim bisikletimle aynı ve cannondale synapse kadrosu var bana göre en mantıklı seçimlerden biri bu fiyata düşmesinin sebebi de sanırım sadece 51 kadro olması.

Bu arada linkteki synaps'ten arkadaşıma aldık, delta bisiklet ve ulaş sağolsun nakitte biraz daha indirim yapiyorlar, o bisikletin aynakol 3lu ve yokuslarda rahat ettiriyor, 25m lastiği var ama 28 de rahatca takılır.

@laciverti

yol bisikleti kullanıyorum 2 yıldır ve bir kere yokuşta bırakıpda inmedim mtb ile yorulup indiğim yokuşlardan çok rahat ve daha hızlı çıkıyorum 2 saatde mtb ile zor çıktığım aydosa yol bisikleti ile ilk seferde 1 saat 15 dakikada çıkmıştım daha sonra 50 dakikalara indirdim alakası yok tur bisikleti ile gidersiniz yol bisikleti ile çıkamazsınız diye birşey yok

53 39 aynakol ve 25 ruble ile yol bisikletine başlarsanız tabi normal rampa da bırakırsınız bisikleti o aynakol ve ruble oranı olan yol bisikletleride genelde üst düzey bisikletler oluyor başlangıç için kimseye tavsiye edilmez

50 34 aynakol 11 32 ruble ile çıkamayacağınız rampa yok yol bisikleti ile

2 yıldır yaz kış başkaları tranirda evde kullanırken ben karda doluda yağmurda yol bisikletine bindim bir kerede düşmedim. kaldırımda bisikletten inerken bir kere düştüm onu saymazsak oda benim hatam. kışın su oluklu lastik kullandıktan sonra doluya bile yakalandım şile yolunda kayıpda düşmedim

@Cem Ç. Hangi bisikleti kullanıyorsunuz merak ettim. Bende kışın indirimlerde yol bisikleti almayı düşünüyorum. Şuana kadar hiç tura çıkmamış olsamda ya uzun tura gidersem diye endişelerim var. Sırf bu sebeple cyclecrossa kayıyor aklım. Onlarında fiyatları çok yüksek. Bide sene 5-6 gün tura çıkmak için yol bisikletinden vazgeçilirmi bilmiyorum.

50 34 aynakol 11 32 ruble çıkamadığım rampa yoktu geçen ocak ayından fotolar formula tarafları yağmurdada çok kullandım şwalbe marathonlar hiç kaymadı 110 bar hava basıyordum genelde

https://i.hizliresim.com/2jPjkN.jpg https://i.hizliresim.com/NkGk4Y.jpg https://i.hizliresim.com/kE0Egr.jpg

@Heraklia

2 kış bu lastikler ile kullandım 700 23c marathon

@televole2 @Ozan k. @trainspotting35 @Edip Dinçer @Heraklia cevaplarınız için teşekkürler.

Henüz bende karar veremedim, özellikle şu endurance olayı çok kafamı karıştırıyor. Endurance daha rahat sürüş, daha sağlam ama performans kaybı, bu performans kaybı ne kadar fark edecek ondan emin değilim. Şehir bisikletten yol bisikletine geçiş yapmamın asıl nedeni yeterli performans alamamam.

(link)
Bu bisikletin donanım ve fiyatı iyi sanırım 50 kadrosuda var.

Tüm bunları bir kenara bırakıp 2017 modellerinin çıkmasını bekleyip 2016 modelli olanlarının fiyatını düşmesi beklemek, ne kadar mantıklı bilmiyorum. Kışın elde kalan bisikletlerin elden çıkarılması için uygun fiyatlı alınabilir vb.

Kafaya koyum yoksa full carbon mu alsam :)
(link)

@televole2 dediği model gerçekten çok güzel.
(link)

Bu modelin fiyatı daha uygun, full carbon.
(link)

Alüminyum olarak, 105 setli (vites kolu ve arka aktarıcı: Ultegra)
(link)

Cube 'ler fiyat performans açısından daha iyi gibi gözüküyor fakat tek sorun 50 kadroları yok, erdoğanlar bisiklete sordum ancak 2017 modelleri geldiğinde olabilirmiş :(

• Beğen
Tepkiler: Cem Ç
@Taner James

bendeki kadro endurance performans kaybı şöyle oluyor yol bisikletleri daha sert düz kadro yapısından dolayı rüzgarı daha iyi absorbe ediyor endurance kadrolarda daha rahat sürüş pozisyonu sağlıyor. özelikle veledromda bakıyorum 40 km ortalama ile gidiyor bazı yol bisikletlileri bu endurance kadro ile 35 görmek imkansız gibi bir şey arada ki fark o rüzgarı alıyorsunuz bu kadro yapısında tabi daha rahat uzun yolda

@Taner James hocam performans kaybı vs biz ölümlüler için söz konusu değil. Tam tersi rahat edemediğiniz bisiklette pedala güç uygulayamazsiniz performans dramatik şekilde düşer. Ben katlanirdan yola geçtim ilk hafta katlanirla yaptığım stravada derecelerini gecemedim. Çünkü rahat değildim . Alışınca ve gerekli ayarları yapınca ucmaya basladim.

Size de endurance tavsiye ederim. Attain gtc, synapse, roubaix, Fuji sportif, Merida ride, giant defy endurance bisikletlerdir ve kesinlikle pişman etmez.

Geri