Scudo Sports

Tüketici Mahkemesi ve Bisiklet Değişimi

Burak_Dingiloglu

Daimi Üye
Tepki
113
Bisiklet
Diğer
Mağazadan aldığı bisikletin birkaç gün geçtikten sonra küçük ve büyük olmasından dolayı mağazaya götürüpte değişim sağlanmaması sonucunda tüketici mahkemesine başvurmuş ve lehine karar verilmiş bir karar var mı? Bisikletin ayıplı olmasından bahsetmiyorum ,alınan bisikletin kişinin boyuna uygun olmadığı için değişim talebinde bulunulmasından bahsediyorum bunun altını çizeyim. İlgili kanun ise şu ;

(link)

Ben bununla ilgili net olarak belirtilmiş birşey bulamadım ama belki aramızda hukukçu varsa yardımcı olabilir ve böyle durumlarda karşılaşanlara yol gösterebilir. Malum bisiklet satıcıları çakal olabiliyor ve bunun birçok defa örneğini yaşamış bulunmaktayız.

Scudo
Mahkemenin söyleyeceği şu olabilir, madem beden / ölçü olarak satılıyor; nasıl ki giysi-ayakkabı gibi eşyalarımızın bedenini / ölçüsünü biliyorsak bunu da bilmeniz gerekir, bir kandırılma söz konusu değil diyebilir...

Amma velakin kandırılan çok insan var. Boyundan büyük bisikletlere binen, bu yüzden bir sürü sağlık sorunu yaşayan ve bunu kabul etmeyen...

Eskiden bu tarz bisiklet satıcıları vardı ama bisiklet o kadar hızlı gelişti ki bu tarz bisiklet satıcıları eleniyor ya da dışlanıyor. O yüzden eski kafa bisiklet satıcısı olmadığı takdirde bu sorunu yaşamak olasılığı oldukça düştü.

Bu tarz dava açan var mı bilmiyorum. Ama inan ki bisiklet satıcılarına gelinceye kadar... Kipa, Migros gibi yerlerde işi bilmez reyon görevlilerinin sattığı bisikletlere baya bir dava açılırdı her halde

Açılmış dava var mı, sonucu ne oldu bilmiyorum. Ancak, yasada iade veya değişim talep edip de karşılanmazsa dava açmanıza dayanak olabilecek iki husus var; birincisi "cayma hakkı" (maalesef çoğu durumda geçerli değil). Diğeri ise boyunuza uygun olmayan bisikletin, makul olarak beklediğiniz faydaları azalttığını veya ortadan kaldırdığını iddia ederek "ayıplı mal" kapsamına alınmasını istemek.

Süreyi belirtmemişsiniz; ne kadar süre sonra geri götürüldüğü önemli faktör. Örneğin ayakkabı aldınız 2-3 üç ay giydikten sonra dükkana giderek ayakkabının küçük geldiğini, değiştirmek istediğinizi söylediniz.

@Bahadır Gürel

Aynı gün veya ertesi gün içinde değiştirilme imkanı olmayacağını düşünüyorum çünkü bisiklete binilmiş ve satıcıda bunu tekrardan satamayacağını söyleyebilir. En çok merak ettiğim konu tüketici mahkemesinin kararı ama böyle bir örnek sanırım yaşanmamış önceden.

Geri