@co2brix Teşekkürler. Sizinde aynı lokasyondan mı peki ?
Ben Bahçeşehir 1.Bölge'de 3. katta bulunan apartman dairemizin kapısının önünden, sabah saat 07:45 civarı, apartmanda kamera bulunmasına rağmen çaldırmıştım. Hırsızlar iki kişi apartmanın dış kapı kilidini kırarak girmiş, kısa süre içinde bisikleti alıp yaya olarak kaçmışlardı. Hırsızlıktan 15 dakika kadar sonra, yaklaşık iki km. ileride şüphe üzerine duyarlı bir vatandaş bu kişileri ihbar etmesine rağmen polis olaya 'oldukça hassas' yaklaşıp ihbardan 55 dakika sonra devriye göndermiş ve herhangi bir şüpheli unsura rastlamamıştı!
Tam da ihbarın geldiği saat 08:00 sularında polis merkezine giderek hırsızlık ihbarında bulunmak üzere gittim ancak ihbarım memur tarafından alınmadı. Akşam saat 20:30 civarında yine ihbar amacıyla başvurdum, polis yoğun olduğunu, yaklaşık 4 saatlik işinin olduğunu istersem beklememi, istersem sonra gelebileceğimi söyledi. Sabah saat 05:00'te yine polis merkezine gidip ihbarda bulunmak istedim ancak görevli memur, ifade alacak memurların dışarıda görevde olduğunu söyleyerek saat 08:00'den sonra gelmem gerektiğini bildirdi. Bunun üzerinde üçüncü başvurumda da ihbarımın alınmadığını ve eğer karakoldan gidersem bir sonraki gelişimin farklı yollarla olacağını bildirmem üzerine polis ifademi almak zorunda kalmıştı.
Neyse ifademi verdim ve beklemeye başladım. Ancak polisin tutumu baştan belliydi. Ümidimi kesmişken sahibinden.com'da gördüğüm ilan üzerinde ek ifade düzenlettim ve bir gün sonra asayiş büro ekipleri satıcıyla iletişime geçip bisiklete el koymuşlardı. 4 gün içerisinde dördüncü defa el değiştirmiş olan bisikletimi son alıcı değerinde satarken yakayı ele vermişlerdi. Neyse polis merkezinde hırsızlar hariç (Esenyurt'ta yaşayan Pamuk lakaplı bir evsizmiş) alım-satım yapan üç kişiyle karşılaştım, hırsızlık malının alımı-satımı suçundan orada gözaltında bulundukları için hiçbiri bu bisiklet benim diyemedi. Ben de bisiklete sonradan eklediğim parçaları ve fotoğrafı bulunan detayları gösterip (Pedal, matara kafesi, matara, telefon tutucu, çocuk koltuğu, iç lastikte bulunan bir yama, aynakolda bulunan çizik vs.) bisikletimi geri alabildim. Hırsızlık mallarının Esenyurt'ta önce elden ele uyuşturucu parasına satıldığını, özellikle letgo veya facebook market gibi sosyal ağlardan ikinci ve üçüncü elde satıldığını öğrenmiş bulundum.
Sözün özü; lütfen bisikletinizin çalınmaması için gerekli tüm önlemleri alın, hırsızlık mağduru olduğunuz andan itibaren polisin tavrına hazırlıklı olun. Polis sorumlu bulunduğu mıntıkasında olay kaydı açılmasını istemiyor olabilir, kapanmamış ve faili meçhul dosya bulunması o polis merkezinin başarısızlığı anlamına geliyor olabilir. Bisikletinizin sizin olduğunu ispatlayabilmeniz için ayırt edici özellikleri görsel olarak kaydedin. Ve lütfen ikinci el olarak alacağınız bisikletin hırsızlık malı olup olmadığından emin olun. Eğer kullandığınız bisiklet hırsızlık malı ise, kendinizi istemeden de olsa kamu davasında sanık olarak bulmanız mümkün.