Trek FX 7.1 Upgrade

kod_black

Üye
Kayıt
22 Mayıs 2017
Mesaj
33
Tepki
60
Yaş
34
Şehir
istanbul
İsim
volkan
Bisiklet
Merida
Bisiklete ilk olarak bir mtb ile başlamış ve hatrı sayılır bir km yaptıktan snra bir değişime gitme ihtiyacı duymaya başlamıştım. Ama önce elimde bulunan bisikleti elden çıkarmam gerekti. Her ne kadar Aralık ayında olsakta ağustos ayında mtb yi satmış yerine gerçek safkan bir şehir bisikletine kavuşmuştum.

Mtb den snra ciddi bir agresif bisiklete geçmiş, ve var olan hızım artmış ve akabinde kaslarım değişen dişli oranları dolayısıyla biraz şaşırmıştı:) çok sürmedi alışmam ama mtb deki sram x7 grup setinden sonra giriş seviye 7'li bir sistem bana ciddi konforsuz ve teknik olarak yetersiz gelmeye başlamıştı. Arkadaşım, dostum, kardeşim ve bisiklet atölyesi olan Sina ile bisikleti karşımıza alıp izlemeye başladık. Kafamızda bir sram ya da shimano seçimi yoktu aslında. Kafamızdaki tek şey nasıl birşey beklediğimizdi. Onu belirledikten snra herşey daha kolay olacaktı bizim için....

Neyse çok uzatmadan bisikletin orjinal halini siz bisikletsever ile paylaşayım:)


WhatsApp Image 2018-07-30 at 12.50.26.jpeg WhatsApp Image 2018-07-30 at 12.50.27.jpeg WhatsApp Image 2018-07-30 at 12.50.29 (1).jpeg WhatsApp Image 2018-07-30 at 12.50.29.jpeg WhatsApp Image 2018-07-30 at 12.50.29 (1).jpeg

Bisiklet kondüsyon olarak 10 üzerinde 9 seviyede idi. Üzerinden fren bacakları hariç hemen hemen tüm parçalar değişecekti. Sistem olarak 9'lu sisteme karar verdik. Marka olarak Shimano'nun yeni seri alivio M4000 ve T4000 serisine aynakolu ise deore olarak belirledik. Kokpit kısmında ise 25.4 lük ölçüyü 31.8 ile değiştirme kararı aldık nedeni hem rijitlik için hemde var olan ölçüler fiziğime uygun değildi. Bunları belirlerken bütçeyi de göz önünde bulundurduk tabi:)

Süreç bu şekilde noktalandıktan snra uygun parçaları iş yoğunluğum dolayısıyla ancak dün bitirebildim. Sadece arka aktarıcım Yılbaşı dolasıyla biraz geç gelecek. Tahminen çarşamba perşembe elime geçmiş olur diye düşünüyorum. Tabi bizde bu süreçte dayanamayıp diğer yükseltme işlerini yapmaya başladık. Şuanda komple çıplak halde denebilir:):) Komple sökülüp eski parçalar çıkarıldı. Kokpit kısmı değişti. Yeni göbek ve aynakol takıldı. Şuan yorgum olduğumdan bu kadarını yetiştirebildim. Yarın yetiştirebilirsem yeni görselleri sizlere paylaşacağım.
 
Scudo

Kuzey Ege

Forum Bağımlısı
Kayıt
30 Temmuz 2015
Mesaj
3.596
Tepki
10.277
Şehir
İstanbul
İsim
Murat Gökhan
Başlangıç
1980—81
Bisiklet
Diğer
Bisiklet türü
Dağ bisikleti
Bence bu bisikletin orta göbek ve aynakol haricinde hiçbir yükseltmeye ihtiyacı yok. Orta göbek değişimi de kare milden kurtulmak için ancak.. Yoksa onun da pek bir artısı yok.
Fişek gibi mis gibi bisiklet. Binin gezin. Hiçbir şeye takılmayın.
İyi gezmeler :)
 

Murat Cömez

En yeni üye - Kayıt: Az önce
Kayıt
21 Nisan 2013
Mesaj
7.786
Tepki
19.416
Yaş
51
Şehir
Giresun
İsim
Murat Cömez
Bisiklet
Colnago
Çok merak ediyorum aceradan alivio ya geçince değişen ne olacak? Bu kategorideki komponentler hep aynıdır. Bunun size ne ağırlık, ne kalite ve nede performans da faydası olur yani boşa para harcamak başka bir şey değil. Aynakolun değiştirin, ona diyecek bir şeyim yok.
 
Kayıt
27 Ocak 2018
Mesaj
2
Tepki
0
Yaş
36
Şehir
İstanbul
İsim
Sina Yılmaz
Bisiklet
b'Twin
@Murat Cömez Dikkat ediniz tourney 7 li sistemden, alivio 9 sisteme yükselmiştir. Arada bariz bi fark bulunmaktadır
 

kod_black

Üye
Kayıt
22 Mayıs 2017
Mesaj
33
Tepki
60
Yaş
34
Şehir
istanbul
İsim
volkan
Bisiklet
Merida
@Kuzey Ege tesekkurler.

@Murat Cömez

Yalniz bu upgrade işinde sadece aynakolu yukseltmekle olmuyor. Parça uyumu noktasinda çeşitli problemler ortaya cikabiliyor. Bunun arastirmasini gerektiği kadar yaptim. İnanin kolay bi süreç değil:)

Teknik olarak kare milden hallowtech gobege gecmek rijitlik ve güc aktarimii acisindan bariz fark ediyor (kullanmis biri olarak soyluyorum bunu)

Bu genellemeleri yaptiginiza göre siz bütün sistemleri kullanmissiniz galiba. Aradaki farki laf olarak değil sözde bizzat sürerek edindiğim tecrübelerden biliyorum. Bence siz deneyimlemediğiniz konular hakkinda bilgi sahibi olmadan once kullanan insanlardan fikir alin ya da alip bi kullanin. İşin teknik kismindan anlayan ve yol tecrubesi olan biri 7 li acera setli tourney attiricili bir sistemden yeni seri 9 lu alivio sisteme geciste hissedecegi farki bariz bilir. Ki bununla alakali yorumlarin geleceğine inaniyorum.
 

kod_black

Üye
Kayıt
22 Mayıs 2017
Mesaj
33
Tepki
60
Yaş
34
Şehir
istanbul
İsim
volkan
Bisiklet
Merida
@OnurÖzdağ

Malesef çok bisiklet toplayan birinin boyle bir genelleme yapmasi beni şaşirtti. Kişiden kişiye farkeden seyler bunlar. ki bende çok set kullandim ama; bu uslupla gereksiz bulunmasi ve hpsi ayni seklinde soylemler bu tarifinize hic uymuymadi.
 

OnurÖzdağ

Forum Bağımlısı
Kayıt
27 Ekim 2015
Mesaj
662
Tepki
694
@kod_black Bence haklı sayılabilir hocam imkanınızı biraz daha zorlayıp daha üst bir set alabilirdiniz anlamında dediğini düşünüyorum tanımam bu arada Murat Bey’i ama bu kadar tepki vermenize gerek yoktu. Deore falan alsanız 2*10 daha iyi olurdu.
 
  • Beğen
Tepkiler: mariokaldato

C.Koc

Forum Bağımlısı
Kayıt
15 Temmuz 2014
Mesaj
981
Tepki
1.087
Şehir
Marmaris
İsim
Cem
Başlangıç
2014—15
Bisiklet
Scott
Bisiklet türü
Yol bisikleti
@kod_black iyi yapmışsınız bisiklet yükseltme işi tamamiyle zevk ve bütçe meselesi olduğuna inanan biriyim 7 li sistemden 9 lu sisteme geçiş fark etmiştir tabi güle güle kazasız belasız kullanın....
 

mariokaldato

En yeniden bir önce kayit olan adam
Kayıt
1 Ağustos 2015
Mesaj
10.978
Tepki
34.471
Şehir
Bursa
İsim
Raşit Cumhur Çakın
Başlangıç
1980—81
Bisiklet
Merida
Bisiklet türü
Şehir - Tur
@kod_black
Usta sizinki tofaş şahinden lpgli dogana gecmekten farksiz inanin bana. Murat hakli. Disli sayisindan ziyade disli oranlari muhimdir. 9 lu sistem daha rahat ve seri gecisler saglar onun disinda cok ucuk farklar beklemeyin eger disli oranlari ihtiyaca uygun değil se.
 

Murat Cömez

En yeni üye - Kayıt: Az önce
Kayıt
21 Nisan 2013
Mesaj
7.786
Tepki
19.416
Yaş
51
Şehir
Giresun
İsim
Murat Cömez
Bisiklet
Colnago
@Sina Yılmaz
Bu aktarici herhalde tourneyin yeni modeli olmali.:koptum::koptum::koptum::koptum::koptum::koptum: Bu arada bende 7li sistemden 12li sisteme gecti sandim. Pardon.
WhatsApp Image 2018-07-30 at 12.50.29.jpeg

@kod_black

Ben size yanlis bir sey demedim, eger öyle anladiysaniz özür dilerim Volkan Usta. Ben bilmiyordum sizin bu kadar bilgiye sahip oldugunuzu, kusura bakmayin ama biz cahillerde sizlerden alivio ile aceranin arasindaki farki böyle yanlis bilgi vererek, siz ustalarda bu yanlislari düzelterek ögrenecegiz öyle degilmi?

Ha bu arada 7li/8li/ ve 9lu aktaricilarin ayni calisdigini duymustum ne kadar dogru aceba.o_Oo_Oo_Oo_O Bende bundan dolayi yani kulaktan dolma bilgiler ile yola cikarak öneride bulundum. Nerden bileyim ben Tourney markasinin acera modeli alivio kadar üst seviye olmadigini yada Hallowtechin (ben bunuda yanlis biliyordum yani hollowtech diye biliyordum) Karemille arasindaki farkinda o derce oldugunu nerden bilebilirdim. Evet hersey tercübe, insallah bizde biraz bilgilenince alivio ile hollowtechin faklarini bilir upgrade yapariz.

Tekrar yanlis, bilincsiz ,kulaktan dolma bilgilerimle sizi rahatsiz ettim kusura bakmayin.
Sizi belki yakinda toplamak istedigim bir kadro var onun icin rahatsiz ederim özelden, aceba diyorum toruneymi yoksa SIS mi taksam diye düsünüyorum.
 

C.Biberci

Tulpar
Kayıt
1 Kasım 2015
Mesaj
1.864
Tepki
5.477
Yaş
43
Şehir
Bursa
İsim
Alp Tigin
Başlangıç
1991—92
Bisiklet
Trek
Bisiklet türü
Triathlon
Fx 7.1'e upgrade olarak grup set değilde sadece Dropbar takarak ama Altus kolları bir şekilde uydurarak değişiklik yapmayı düşünüyorum. Şu anki halinde Shimano barendli elcik takılı.

image.jpg

@kod_black

Peki size toplam maliyeti ne oldu?
 
  • Beğen
Tepkiler: mariokaldato

kod_black

Üye
Kayıt
22 Mayıs 2017
Mesaj
33
Tepki
60
Yaş
34
Şehir
istanbul
İsim
volkan
Bisiklet
Merida
@mariokaldato
@Alp Tigin Tengrikut

son derece güzel görünüyor. Dropbarlı sekilde nasıl olur kestiremedim ama iyi düşünmek lazım. Tam olarak hesaplamadım ama 1200 civarına tekamül ediyor yaklaşık.

@Murat Cömez

Shimano ya da sram vs vs markalar her sene yeni modellerini çıkardıklarında önceki seri bir alta kayar. Bunu çoğu kişi bilir. Benim kafamdaki şey şuydu aslında hem uzun tur hem şehir yaşantasına sahip olacak, ileride yedek parça anlamında kolay bulundurabileceği gibi fiyat performans olarakta en iyisini alabilmekti. Bu amaca hizmet eden sistem ise bana ve şehir yaşantısına göre 9 lu sistemdi. Shimano bu sene itibariyle 9 lu sistemli deore yi bitirip 10 lu sisteme kaydı. Koltuğunu ise Alivio ya devretti. Şuan piyasada 9 lu sistemde liderliği alivio çekiyor zaten....

1- Sizin bahsettiğiniz o acere sadece 7 ve 8 sistemde çalışır. 9 lu çalışmaz. 9 lu sistemde çalışan m3000 serisi yeni seri acera dır. Kulaktan duymamışsınız belli ki yanlış tecrübe etmişsiniz.

2- Ben bu postu açtığım zamandan itibaren acera yı ya da tourneyi kötülemedim. Buna dair birşeyde paylaşmadım. Sadece beklentimi karşılamıyor dedim o da . Kulladığım set biraz yıpranmıştı. Onun dışında setten memnundum geçişleri tatmin ediyordu, ama uzun vadede problem çıkarabilirdi.

3- Kare mile sahip bir orta göbek ile Hollowtech göbeğin arasındaki farkı görmezden gelebilecek kadar hırslanmanıza anlam veremedim açıkçası. İki göbek arasındaki fark sadece ağırlık değil. Birincisi esnemezliği, bakım kolaylığı, nispeten hafif oluşu ve dişlilerinin perçinsiz olmasından kaynaklı değiştirebilirliğiydi. Ki 2 sezon dolu dolu deore kullandıktan snra bu bisiklete binince aradaki fark çok ciddiydi. (tecrübe dahilinde)

Bunların ışığında 2 3 ay gibi süre zarfında çok iyi düşünerek bu upgrade başladım ve ekipmanı topladım. Yanlış ya da doğru sizin meseleye atlayış şekliniz direk sistemi baştan sona gereksiz bulmanız onu da geçtim Üslübunuzdu. Bisiklet harici nasıl biri olduğunuzu az çok gördüm. Kendi kendinizi bu kadar şişirdiğinize göre ya record ya da e tap falan toplaya toplaya gelmişsiniz bugünlere .... ve tabi nasıl geldiğinizde belli.

Gelirsin gelirsin birgün tırt 9 lu sistemin aynokol dişlisine takılıp patlarsın.

Toparlarsak burası tartışma odaklı bir platform ve burada gereksiz tartışmaya gerekte yok. Yorum yapmaya da. Sen her yazdığında patlayacaksın o yüzden hiç yorum yazıp kendini de beni de yorma. İnsanları da buradan daha fazla rahatsız etmeyelim. Konu kapansın. Ha illa yorum yapacağım diyorsan buyur... Benden sana tek cevap gelmeyecek. Yeter ki sen tatmin ol.
 

mariokaldato

En yeniden bir önce kayit olan adam
Kayıt
1 Ağustos 2015
Mesaj
10.978
Tepki
34.471
Şehir
Bursa
İsim
Raşit Cumhur Çakın
Başlangıç
1980—81
Bisiklet
Merida
Bisiklet türü
Şehir - Tur
@kod_black Uzun uzun yazmisin arkadasim iyi guzelde , yanlis insana yanlis bilgilerinden kesitler sunuyorsun. Murati mi savunuyorum? Tabi ki hayir onun buna ihtiyaci zaten yok , senin bu israrli tavrin Hababam sinifindaki gozleri az goren Felsefe hocasinin gelen müfettişi ogrenci sanip ona diklenmesinden cok farkli degil :D
Guzelce yazdi adam sana sen hala bir ego davasi gütmektesin. Mesele maddi.imkanina gore yukseltme yapmak meselesinden çok öte sacmaladigini anlaman gerektigidir
 

muratcolakoglu

Forum Bağımlısı
Kayıt
19 Haziran 2012
Mesaj
3.083
Tepki
712
Şehir
İstanbul
Bisiklet
Colnago
@kod_black

Murat Çömez'in üslubunda bir şey yok. Gayet makul kelimelerle yapılan yükseltmenin gereksiz olduğunu yazmış. Siz eleştiri aldığınız için sinirlendiniz kaldıramadınız. Alkış bekliyordunuz gelmedi, hayal kırıklığına da uğramış olabilirsiniz. Forumlardaki yazılarınıza eleştirilerin de geleceğini, sizin yaptıklarınızı beğenmeyenlerin de olacağını hesaba katmalısınız. Hemen aksileşmeye gerek yok.

Başlığı ilk okuduğumda bende yapılan yükseltmenin gereksiz olduğunu eğer donanımlarınızdan memnun değilseniz bisikleti değiştirmenin daha uygun olacağını düşünmüştüm ama yazmamıştım. Bisikletiniz fitness şehir bisikleti olarak geçer. Ne yaparsanız yapın o geometri size istediğinizi vermeyecektir. Sorun donanımlarınızda değil geometrinizde. Yol bisikletine geçin rahatlayın.
 
Kayıt
15 Aralık 2013
Mesaj
476
Tepki
1.320
Şehir
Şile / İstanbul
İsim
MUSA
Başlangıç
2007—08
Bisiklet
Diğer
Bisiklet türü
Yol bisikleti
@kod_black merhaba. Ben de eski bir Fx 7.1 sahibiydim. Bundan 5 sene evvel 7'li sistem sizin modelin aynısı Fx serisinin giriş modeli sayılabilecek bisikletinden aldım. Sizin yaşadığınız süreci ben de yaşadım. Bu dönemde (link) abiyle de fikir alışverişinde bulunduk sağolsun. Arka göbeği, rubleyi, zinciri, aynakolu, ön aktarıcıyı, gidonu, gidon boğazını, vites kollarını, fren ayaklarını, kadroyu, maşayı vs. vs. Dropbar dönüşümünü saymıyorum bile. Ne paralar gitti. Olsun çok ta üzülmüyorum sonuçta bu bir hobi. Böylesi riskler olabilir ama olmasa daha iyi.
Sizin belli bir ekipman bilgisine sahip olduğunuz anlaşılıyor. Ben böyle bir bilgiye sahip olmadığım için öğrendikçe dönüştürdüm. Sizin yerinizde olsam daha üst düzey bir ekipman kullanmış biri olarak daha en baştan 7'li sistem yerine 9'lu sistemli bir bisiklet alırdım. Bu kadar ekstra bir yüke de girmezdim. Ben şu an kaliteli bir kadroya sahip sora setli bir yol bisikleti kullanıyorum ve önceki hatalarımı tekrarlama niyetinde değilim. Çünkü bu işin sonu yok. Selamlar.