@Fatih Tepeköy
Böyle istatistik hic görmedim.
Kacan guruplarin icerisinden etap kazanma sansi oldukca düsüktür Bunun pek cok sebepleri vardi. Am konuya gecmeden yazayim, bu sene 13 temmuz günü Tony Martin kacan grubun icinden etap kazandi..Bir önceki etapta Blel Kadri keza....
Kacan gruplarin icerisinde, genel klasmani etkileyecek kisiler varsa, kazanma sanslari sifira düser, arkadan kovalayan cok olur.
Diger yandan arkadaki grupta etap kazanma sansi olanlar varsa, yine önden kacanlari kovalayip yakalamaya calisirlar. Örnegin sprintcilerin takimlari gibi, eger etap cok daglik degilse ve sprintcilerin cok geride kalmasi söz konusu degilse..
Kacan gruplarin basarisizliginin en birnci nedeni, kendi icerisndeki uyusmazliktir. Biribirnden farkli yetenekteki bisikletcilerden olusan kacis grubunda, herkes farkli etap kazanmaya calisir, farkli taktikler uygular ve bu yüzden de sonunda asiri zaman kaybederek arkadakilerin ekmegine yag sürerler... Yani biraz ben kazanamazsam, kimse kazanmasin mantigi öne cikar..
Fransa Turunun tarihinde efsanevi kacislarda olmustur. En güzel örneklerinden birisi, Thomas Vöckler' in kacis grubuyla cok büyük farkla sari mayoyu almasi, ve diger favorilerin, bu sari mayoyu geri alabilmek icin 9 takla attiklari bir Fransa tur olmustur, tam yilini hatirlayamadim, ama bakip bulabilirsiniz. Pireneleri gecip Alplere kadar korumustur sari mayosunu..
Baska bir efsanevi kacis ta, bunun yilini cok iyi hatirliyorum, 1993 yilinda Lance Armstrong dünya sampiyonu mayosuyla, daha bir cok bisikletci ile beraber Miguel Indurain' in arkasina takilmislardi. Finise 50 km. kadar mesafe de Indurain atak yapmisti. Arkasina takilanlar birer birer düz yolda dahi Indurain' i takip edemediler, Armstrong' ta dahil olmak üzere birer birer birer koptular. Istikamet Belcika olan etapta en son Johann Bruynel kaldi Indurain' in arkasinda ve son sprintte Indurain' i gecerek etapi aldi. Yani Indurain 50 kilometrelik bir saate karsi kosmus gibi oldu. Ertsei günü olan saate karsi yarisi da Indurain kazandi, kabaca iki kere arka arkaya saate karsi kosmus oldu...