Scudo Sports

Tour De France 2014 - Fransa Bisiklet Turu 2014

Kimi zaman kacislar kazanmak icin degil formayi gostermek icin yapîlir. Bunu da genelde kucuk takimlar yada bazi domestikler yapar. Bu kacislar sunnidir ama bisikletciler de ya yakalayamazlarsa diye dusunce oldugu da benim aklima hep geliyordur.

Scudo
@Fatih Tepeköy

Böyle istatistik hic görmedim.
Kacan guruplarin icerisinden etap kazanma sansi oldukca düsüktür Bunun pek cok sebepleri vardi. Am konuya gecmeden yazayim, bu sene 13 temmuz günü Tony Martin kacan grubun icinden etap kazandi..Bir önceki etapta Blel Kadri keza....

Kacan gruplarin icerisinde, genel klasmani etkileyecek kisiler varsa, kazanma sanslari sifira düser, arkadan kovalayan cok olur.
Diger yandan arkadaki grupta etap kazanma sansi olanlar varsa, yine önden kacanlari kovalayip yakalamaya calisirlar. Örnegin sprintcilerin takimlari gibi, eger etap cok daglik degilse ve sprintcilerin cok geride kalmasi söz konusu degilse..

Kacan gruplarin basarisizliginin en birnci nedeni, kendi icerisndeki uyusmazliktir. Biribirnden farkli yetenekteki bisikletcilerden olusan kacis grubunda, herkes farkli etap kazanmaya calisir, farkli taktikler uygular ve bu yüzden de sonunda asiri zaman kaybederek arkadakilerin ekmegine yag sürerler... Yani biraz ben kazanamazsam, kimse kazanmasin mantigi öne cikar..

Fransa Turunun tarihinde efsanevi kacislarda olmustur. En güzel örneklerinden birisi, Thomas Vöckler' in kacis grubuyla cok büyük farkla sari mayoyu almasi, ve diger favorilerin, bu sari mayoyu geri alabilmek icin 9 takla attiklari bir Fransa tur olmustur, tam yilini hatirlayamadim, ama bakip bulabilirsiniz. Pireneleri gecip Alplere kadar korumustur sari mayosunu..
Baska bir efsanevi kacis ta, bunun yilini cok iyi hatirliyorum, 1993 yilinda Lance Armstrong dünya sampiyonu mayosuyla, daha bir cok bisikletci ile beraber Miguel Indurain' in arkasina takilmislardi. Finise 50 km. kadar mesafe de Indurain atak yapmisti. Arkasina takilanlar birer birer düz yolda dahi Indurain' i takip edemediler, Armstrong' ta dahil olmak üzere birer birer birer koptular. Istikamet Belcika olan etapta en son Johann Bruynel kaldi Indurain' in arkasinda ve son sprintte Indurain' i gecerek etapi aldi. Yani Indurain 50 kilometrelik bir saate karsi kosmus gibi oldu. Ertsei günü olan saate karsi yarisi da Indurain kazandi, kabaca iki kere arka arkaya saate karsi kosmus oldu... :)

Thomas Vöckler'in dağlık bir etapta çok geride kalıp suluğu yere fırlattığı bir tdf hatırlıyorum, sarı mayoyu giyiyordu yılnı ben de hatırlayamadım.

Dinlenme gününde kısa kısa..

Tony Martin Omega-Pharma ile 2 yıllık yeni kontrat imzalamış.

Rafa Majka Fransa Turu sonrası 3 Ağustos'ta başlayacak olan Polonya Turu'na da katılacakmış.

Lance'in elinden alınan 7 şampiyonlukla ilgili eski ve aktif bisikletçilere "Bu başarılar Lance iade edilsin mi?" şeklinde sorular sorulmuş. Stephen Roche, Miguel Indurain, Jan Ullrich, Oscar Pereiro, Andy Schleck, Felice Gimondi ve Joop Zoetemelk iade edilsin demişler. Bernard Thevenet, Eddy Merckx ve Alberto Contador yorum yapmamayı tercih etmişler. Bradley Wiggins ve Froome ise o yılların kazananın boş kalması gerektiğini söylemişler.

Cavendish turda yaşadığı kaza sonrası tekrar yarışmak için çok istekli olduğunu söylemiş.

Omega-Pharma takımı yeni sponsorluk antlaşması gereği 2015 yılından itibaren geçerli olmak üzere 2017 yılına kadar Etixx-Quick-Step olarak adını değiştirmiş.

@özcan yılmaz

2011 TdF idi. Daglik bir etapta Voeckler sari mayo giyerken favorilerin oldugu gruptan kopmustu. Takim arkadasi Pierre Roland da onu cekerek ondeki gruba yetistirmeye calisiyodu ama Voeckler duygularini cok abartarak gozumuze sokmayi sevdiginden, Rolland'in temposuna ara sira yetisemeyince bagirip cagiriyodu niye daha yavas gitmiyosun diye. Adama iyilik de yaramiyor.

@Ekrem Erten

Benim bahsettigim kacis hikayesi cok daha eski, Lance Armstrong' un kazandigi(!) yillar.. 2004 yili.....

Thomas Vöckler' in kendisi acik acik söyler zaten" Pelotonda beni seven azdir" diye... Adam acayip karizma, basari icin herkesi satabilir... Bu yüzden pek cou onunla beraber atak yapip kacmayi sevmez, millet yardim etmeyince de firca atmaya baslar... :)

@Özgür R

Eskiden yani 2000 yillari oncesi doping yapmayan mi var ? Bisiklet degil her sporda ,o zaman 2000 oncesi spor tarihini tamamen silelim. Futbol, basketbol, kosu ve daha niceleri hepsi silinsin mi ? Lance kesinlikle iyi bir sporcu ve iyi oldugu icin 7 defa kazandi digerleri ise doping yaptigi halde kazanamadilar yada 1 yada 2 defa kazandilar. Lance itiraf ettigi icin mi suclu oldu ?

Cofidis'in İspanyol tırmanışçısı Daniel Navarro'nun kullandığı Look 695..Normalde bu tarz çok renkli modelleri pek sevmememe rağmen bu bisiklet nedense hoşuma gidiyor..

http://road.cc/sites/default/files/imagecache/galleria_900_nocrop/images/Tour%20tech%202014:%20Daniel%20Navarro's%20Cofidis%20Look%20695/Cofidis%20Look%20695%20-%20Daniel%20Navarro%2002.jpg

@Hasan SAYLIK

Hasan öle bir yazmışsın ki sanki Lance'ten alıp bana vermişler o şampiyonlukları :)

Bu ara cok ilgilenemiyorum bisiklet haberleri ile her yerde dergi gazete var ama Fransizca forumda haberleri gorunce bende yorum yapayim dedim

Yap tabi ki ben o anlamda demedim :) Hatta resim video falan varsa başka çektiğin onları da paylaş memnun oluruz..

@Hasan SAYLIK

Evet, Lance tek suçlu değil ama "en suçlu" o... Bunda da itiraf etmesinin değil, yıllarca itiraf etmemesinin payı çok büyük. Yıllar boyunca temiz olduğunu iddia etti, WADA gibi kurumları cadı avı yapmakla suçladı, kendisi hakkında "doping yaptı" haberleri yapan gazetecileri mahkemeye verdi, yeminli ifadelerinde yalan söyleyerek bu gazetecilerden yüklü tazminatlar aldı. Ondan önceki dönemde kortisol ve uyarıcı ilaçlar kullanımı yaygındı bisiklette, kan transfizyonu ve EPO kullanımı ise 90'larda kullanılmaya başlandı. Yani belki Bernard Hinault da doping yaptı, belki yapmadı, ama yaptıysa da aynısını yapmadı.

Valla üstadlar,

Hani ben aranızda çok yeniyim ama gördüğüm kadarıyla Lance ne kadar doping yaptı yapmadı, kazandı kazanmadı, geri verilsin silinsin dersek diyelim, adam bisikleti bırakmış olmasına rağmen halen adından iyi yada kötü bahsettiriyor ya işte bu bile bir başarı değil mi ?

Adından söz ettiriyor tabi ama kendisine inanan milyonlarca kişiyi hayal kırıklığına uğrattı.

Bunu ne derece başarı olarak görebiliriz o tartışılır.

O dönemde bütün sporcuların doping yaptığı biliniyor

Peki bu adamın özelliği neydi de üst üste 7 zafer kazandı?

Bence diğerlerinden daha iyi bir kapasiteye sahip değildi, diğerlerinden daha iyi bir doktoru vardı ve başarılı oldu

Şu anda bile tüm bisikletçiler dopingsiz demek mümkün değil, belki çok uzun bir süre daha diyemeyeceğiz ancak milyonlarca insanın gözünün içine baka baka livestrong'lar, ölümü yenip gelen efsane bisikletçi vs. gibi mit'ler uyduran bir adamın, hiç bir şey olmamış gibi itiraf edip bütün bunları gayet doğal olarak görmesi bana çok tuhaf geldi

Bisiklet keşke bu sahtekarlarla değil canını dişine takıp savaşan atletlerle anılsa.

@Tolga Atasagun

dostum, seninki bayaa kötü bir bakış açısı bence.

bu arada bugünün etabı da başlamış sanırım. bence nibali reyiz sarı formanın gazıyla bir etap daha alabilir inişe kadar öndekilere tutunursa. tabii kaçış grubunun da şansı az değil, bu dediğim kaçışın son zirveye kadar yakalanmış olmasını gerektiriyor.

Lance ve doping olayları ile ilgili benim ağırlıklı olarak arkadaş çevremde ve genel olarak gözlemlediğim birkaç şeyi paylaşmak istiyorum.Bunlar benim gözlemlerim doğruluğu veya bakış açısı elbette tartışılabilir.

Öncelikle Lance olayı üzerinden gidersek ben insanları 2 ye ayrılmış olarak gözlemledim.1.grup Lance'in doping yaptığına inanmayanlardı. 2.grup ise Lance'in doping yaptığını ispatlanamasa bile sezen ve huylananlardı.

Lance bisikleti bıraktıktan sonra insanlar kendilerine destekleyecekleri yeni bir bisikletçi arayışına girdiler ve buldukları kişi kuşkusuz Alberto Contador idi. Contador'un stili, agresifliği herkesi mest etti fakat daha sonra Contador'un doping yaptığı ortaya çıkıp dereceleri elinden alınınca (2007 ve 2009 daki dereceleri alınmamış olsa dahi şaibelidir kanımca ) insanlarda bir hayal kırıklığı oldu.

Daha sonra yakın zamanda Lance'in de doping yaptığı artık ispatlanınca Lance'in doping yaptığına en başta inanmayanlar kendi içlerinde gene 2'ye ayrıldı.Bu yeni ayrımda ise 1.grup hem Lance'in hemde Contador'un dopingli yaptığını kabul edip onlara olan sevgi ve hayranlıkları büyük sekteye uğradı.Kendilerini kandırılmış olarak hissetiler ve bu sporculara karşı haklı veya haksız negatif bir tutum içine girdiler.2.grup ise şöyle bir mantık yürüttü.7 sene Lance'ten 2 sene de Contador'dan sayarsak yaklaşık 10 sene boyunca izledikleri çok sevdikleri belki kendilerini onların yerine koydukları insanların aslında o kadar da güçlü olmadıklarını görünce bunu kabullenemediler.10 sene az bir zaman değildi hakllılardı da bence ve bunu kabul edemedikleri için bir bakıma kandırıldıklarını görmemek için şöyle düşünmeye başladılar. "Lance doping yaptı da diğerleri temiz miydi?" "Zaten herkes doping yapıyordu" "Lance bisiklet sporunun gelişmesine katkı yaptı onun sayesinde bu spor sevildi" gibi haklı veya haksız nedenlerle olayı içselleştirme yoluna gittiler.Burada bütün bisikletteki pisliklerin Lance'in üzerine yıkılması diğerlerinin derecelerinin alınmamış olması vs gibi yapılan birçok yanlış uygulamanın da elbette payı var.

En başa dönersek ta ilk baştan itibaren zaten Lance inanmayanlar sanırım en rahat konumdalar.O yüzden pek fazla da onları bu işler ilgilendirmiyor derecesi alınmış veya alınmamış konuları.

Bu arada bende kendi durumumu anlatayım. Bende Lance ilk başlarda inanmış sonradan sonradan kıllanmış biriyim.Ama şu anki tavrım kandırıldığımı kabul ettim ve bundan dolayı Lance ve kendime de kızmıyorum. Fakat bu sporun daha güzel daha adil daha sağlıklı devamı için doping yaptığı ispatlananların başarılarının elinden alınması gerektiğini düşünüyorum.Şu an Froome'u destekleyen biri olarak eğer doping yaptığı ispatlanırsa kendime yeni birini bulabilirim. Froome babamın oğlu değil :) Hatta o kişi hazır bile Quintana :) Yani bu işten zevk almanın yolu bence kendimizi genel klasman mücadelesine fazla kaptırmamaktır kısaca..Yarışın içinde gelişen diğer olayları da gözlemlemeli farklı güzellikler bulabilmeyiz.

Son olarak bunlar tamemen kendi çevremdeki kişisel gözlem ve düşüncelerimdir. Mutlak doğrular değildir lütfen eleştirecek olanlar bu nedenle insaflı olsunlar :)

@Özgür R

Bu konuda bende birsey eklemek istiyorum.cogu bisiklet sever ben gibi sen gibi ilgimizin buyugunu yillarca bize sunulan pohpoh lanan insanlara gosterdik.fakat ihtiyar abi gibi derya abi gibi bu isin inceligine inenler(bende yaris antremanlari yapmaya basladiktan sonra) baska seyleri inceleyip dikkat ediyor.cancellara nasil sprint trenlerini ayaga kalkmadan dagitiyor tony martin 50 km kacarken nasil odaklaniyor gecen seneden bu seneye zayiflayan kim 25 yas alti gencler ilk ona girmek icin neler yapiyor gibi.bu cesit farkli bakis acilari kazandikca turu kimin kazandiginin kac sene kazandiginin bende pek onemi kalmadi.

Benim icin her firsatta atak yaptigi icin nibali sari mayoyu kaybetmemek icin salya sumuk rampa tirmanan sonra ertesi gun etap alan (unuttum simdi galiba) bonen sprint trenini dagitan cancellara 45-50 km kacip etap alan tony meshur taslikli etapta ayakta duran tum sporcular bilegi kirik halde devam etmeye calisan.fhroome kaval kemigi kirilip hala ceviren condator iniste viraji alamayip ucusa gecip yasli teyzenin ustunden takla atip sonra yetisip nibaliye domestiklik yapan arkadas (adini unuttum) kilosu tirmanisci olmamasina ragmen hatta profilli jantlari ile bu yasta zirve finisi alan mayka her etap ne yapacak diye bekledigim sagan ve bu yilin en buyuk suprizleri fransiz takimlarinin gencleri unutulmazlarim arasinda yerini aldi.

Herseye ragmen fransa turu bu sporun zirve noktasi her an her olay kiymetli bir hatira olarak gonullerde yerini aliyor.

Edit:talanskiyi unutmusum ayip olmasin verdigi mucadele izlemeye deger di ve fhroome un tayti yirtik vaziyetteki hali unutulmayacak.benzer dusmeyi yasayan biri olarak cok iyi anliyorum o aciyi.ben toparlanip eve gitmistim 8-10 km hiz ile :)

tur dö la franstan :)konuyu ülkeme taşıyacağım ve aynen eleştiri yapacağım kafa göz kıracağım ,,
bu ülkede ne kadar pro takım var gördünüzmü ????????????? en az avrupadaki kadar sayı çok olacak tabi,,
devlet yatırım yapıyormu gördünüzmü ????????????
bu ülkede neden bisiklet sporu gelişmiyor nedenleri nedir,???????????
kitlenin pek umurunda değil ,kitle futbol manyağı olduğu için ve de havuz çok geniş olduğu için ilgi sadece futbola yönelik, avrupada bisiklet yarışlarını seyredenleri gördük ,türkiyede seyirci gördünüzmü,????????????
biz buradan bakacağız hep elalemin yarışlarına ,ve hep seyirci kalacağız
kafalar değişmediği müddetce bu ülkede asla bisiklet sporuda gelişmeyecektir.bu ülkede benim ne zorum var idi 76 senesinde amatör bisiklet sporuna başladım, yarışlara bile girmedim lisansımda yok idi ama hobim bu oldu, 76 senesinde mangal
için pejonun selesine geçmedik, sürat yaptık, çalıştık, çabaladık, amatörce bisiklet sporunun hakkını vermeye çalıştık,57 yaşıma geldim kafa aynı, bana diyorlar enayi, kimin enayi olduğunu zaman gösterir tabi..

@Ferhat Köse

Imzamı atarım :) Ilk izlediğim yarış 2012 Paris - Roubaix'di. O yıl aynı zamanda Wiggins de patlama yapmıştı. Tabi bende fanatiklik oluştu hemen ama zamanla yarışları izledikçe yazdığınız gibi izlemeye başladım. Çünkü o yıl yol bisikletine geçip antrenman yapmaya başladığım yıldı. Tırmanışlarda o acıları çektikçe insan yarışları izlemekten daha bi zevk alıyor :)

ST21i cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Geri