Scudo Sports

Tour de france 2012

@Burak Mercancı
Yaziyi okudum ama pek bir mana veremedim. Bazi seyircilerin beklentilerine cevap veremeyen bir tur oldugu meydanda. Ancak ön bilgisi olan insanlar bu sekilde gelisecegini zaten biliyorlardi. Salt yarisi seyredip bu kaniya saplanmak dogal. Ilklere gelince; ilk defa bir Slovak yesil mayoyu kazanacak, ilk defa bir Isvecli(sözüm ona!) kirmizi benekli mayoyu kazanacak bugün kaybetmezse, sari mayo malum zaten. Cavendish' in bazi yokuslari önde cikmasi cok anormal degil. Sagan da (yesil mayolu) dag etaplarinda yokusculari takip edebiliyor. Ama bunlar yeni seyler degil. Kariyerinde pek cok sprinti kazanmis olan Gianni Bugno da Fransa turunu kazanabilmek icin yaristi. Gerci kazanamadi ama, efsanevi mücadeleler verdi (Giro galibi).
Laurent Jalabert, Fransa turunda hem yesil mayoyu, hem de kirmizi benekli mayoyu kazanmis ( üstelik sari mayoyu tasimak ta nasip oldu kendisine) bir yariscidir. Konuyla alakasi pek yok ama, tarihte en begendigim yariscilardandir.
Cem Unden bir dizi sorular atmisti ya ortaya. Bu turu tur yapan bu gibi detaylar. Sanki adamlar yarismiyormus gibi yorumlar yapanlari tasvip etmiyorum. Sahsen Fransa turunda Massif Central' daki bir kac gecit disinda ki bütün dag gecitlerini bizzat gördüm. Örnek vermek gerekirse; St. Jean de Maurienne' den cikip Col du Télégraphe, Col du Galibier, Bourg d' Oisans üzerinden Col de la Croix de Fer' i gecip cikis noktasina geri döndüm.(161 km.) Motorlu tasitla gitse bile- tabiri caizse- tursusu cikar insanin.
Iki sene önceki Fransa turundan bir kisa hikaye anlatayim. Etabi Tourmalet üzerinde izlemek icin 100 km yol yaptim. Fakat Jandarma belirli bir saatte gelenlerin yokusu cikmalarina izin vermedi, Sarkozy bir aractan yarisa refakat ettigi icin emniyet acisindan. Ertesi günü kaldigim yerden 80 km. gidip resim cekebilmek icin %14 meyilli bir noktada yerimi aldim. Önden bir atak yapildi ve o yokusu büyük ayna disliyle cikti bütün peloton. Contador' un poposunun ucu görünüyor bir resimde. 3 saat günes altinda yandigim da cabasi. Contador zaten yarisi kazanmis durumdaydi. Peki digerlerinin zoru neydi diye bir soru sormam mi gerekirdi bu durumda?
Ben yillardir bir bisikletcimiz buraya katilabilsin diye bekliyorum. Katilsa da bitiremese, yerden yere vuracagiz herhalde, anladigim kadariyla! Yarisi kazanmazsa belki de vatandasliktan atmaya kalkariz!

Scudo
@Derya Keçeci

Vallahi desteklemek te demek istemiyorum aslında, onun mücadele ruhunu seviyorum. Atak denedi belki başarısız oldu ama bir benzerini geçen sene Andy yaptığında da saçmaladı diyenler olmuştu, zaferi yıllarca konuşulacak, ki turu kazansaydı o atakla efsaneler arasına girerdi olmadı. Cadel kendini denedi olmadığını gördü ve kaldı. Bazen olur, yarışa hazırlanırsın ama o gün yavaş koşarsın, bacaklar bir şekilde gitmez. Bisiklet te böyle herhalde :)

Nibali bence isyan ateşini yakabilecek bir isim. En azından o da deniyor. Daha iyisini hakediyor.

Bugün bir şeyler olmalı artık. Kusura bakmayın ama Edvald Boasson Hagen kim yahu hakkaten ellerini açıp pelotonu durdurmaya hamlediyor :) Dün gece bir kere daha Overcoming seyrettim CSC ve Discovery ortaklaşa nasıl pelotonu bölüyor keyifle hatırladım. Konuşsun arkadaş biraz takım direktörleri. Haydi Cadel haydi Vincenzo !!!

• Beğen
Tepkiler: Burak Mercancı
frank shlack dopingli çıktı.... ve turdan ayrıldı.

Tour'dan ayrı ama Sarper Günsal'ın son retweet'i "Gabrovski failed EPO test on tour of turkey"

tourmalet inde yer aldığı bu etabın da diğerlerinden farkı yoktu.
Bu seneki tur, son yılların en sıkıcı turu olmaya devam ediyor.SKY'a Basso ve Nibali dışında kafa tutmaya çalışan yok.
Wiggins, sırf zamana karşı performansı ve liderler gurubuna tutunarak(süper domestik Froome ile) turu almaya artık çok yakın.
Bu günden aklımda kalanlar;Vinonun 4.lüğü(ki ayağı pedaldan çıktığından atağını yapamadı 40'lık eski tüfek).
Voeckler'in inanılmaz bir mücadeleyle etabı alması.(sarı mayo gurubu 7 dk. yedi yine)...

41 yaşında 41 kere maşallah dedirten Jens Voigt'u da unutmayalım aceba şu an 25 yaşında olsa neler yapardı diye bir düşünün
günün hak ederek kazananı voeckler günün ve turun takımı team sky günün belkide haftanın en çok isteyen adamı nibali'de gerçek bir savaşçıydı bu isimler olmasa gerçekten bu yıl seyir zevkinden uzak olurdu fransa turu frank gerçekten dopingmi yaptı konusunu tartışmaya gerek bile duymuyorum eğer doğru ise mide bulandırıcı olacak şu an en büyük isteğim vuelta'da contador ve andy'i izlemek umarım bir aksilik yaşanmaz

@ReşitÇağırgan
Maalesef 25 yasindayken daha profi degildi! :) :) :)

• Beğen
Tepkiler: Derya Keçeci
Şimdi, iş artık Contador ve Andy Schleck'in yokluğunda kazanılan bir zafer olmaktan çıktı.Keşke olsaydılar da Saxo Bank ve Radioshack'ın halini görseydik.Ben şahsen SKY dan özür diliyorum;haksızlık etmişim:) Şimdi tek düşüncem acaba onlar da bana haksızlık etti mi?

İkinci sorum şu:Froome,TDF sonrasında evine giden Wiggins'in peşine takılıp,geceyi Wigginslerde geçirir mi:)

@ihtiyar

Çok güzel detaylar yakalıyorsunuz;teşekkürler.Yazılan konulara yanıt vermenin ötesinde,yorumlarınızı da okumaktan keyif alacağımızı umuyorum.

• Beğen
Tepkiler: ihtiyar
@ihtiyar

Evet; ama yine de rekabetin, çekişmenin olmadığı ve bu yüzden sıkıcı geçen etaplar izlediğimiz gerçeği değişmiyor sanırım :) Team Sky mükemmel hazırlanmış; hesaplamaları, planları mükemmel şekilde işliyor. Diğer takımlar da cevap veremeyince durum bu halde.

Ayrıca 16. etap sonrası Froome, Nibali için "zaten bir yere kaçtığı yoktu" gibisinden bir laf etmiş. İlginç.

• Beğen
Tepkiler: ihtiyar
@Derya Keçeci
Gerçekte bunlar bir detay yakalamaktan öte, çok uzun yıllar Fransa Turu ve yol bisikleti üzerine bilgi birikiminin sonucu.
İlk canlı seyrettigim tur, 1975 yılında, Eddy Merckx, Bernard Thevenet, Felice Gimondi, Raymond Poulidor, Francesco Moser,......
1980 lerin sonunda, bilgisayar teknolojisinin gelişmesiyle canlı televizyon yayınlarında turun tamamını setretme olanagı ortaya çıktı. 2005 e kadar her sene bir etapı kendim bisiklet üzerinde geçtim. O senelerde hemen hemen bütün katılanların özgeçmişlerini dahi bilirdim. Bazı genç, yaşlı tur katılımcıları yakından tanıma olanağım oldu ve hala var. Tur üzerine çevrilmiş dokümanter filmler, kitaplar, dergiler kütüphanemi süslemektedir.
Bir kaç gün önce forumda, Eurosport' un Türkçe yayınında kimlerin yorum yaptığını sormayı düşünmüştüm. Tesadüfen ben soruyu sormadan isimleri geçti. Fransa turu ve bisiklet konusunda bilgi düzeyelerini anlayabilmek için biraz araştırdım ve bir sonuca varamadım. Niçin böyle bir şey yapma gereği duymama gelince; bazı arkadaşların yorum ve yaklaşımları idi nedeni. Bir kaç yıl önce Türkçe TRT de yarış (CBT)seyrediyordum. Oradaki yorumcular Lüksemburg Şampiyonunu bütün etap boyunca Hollanda şampiyonu diye lanse etmişlerdi. "Efendim sırtındaki formanın renklerinin sebebi de oymuş" filan şeklinde. Bir ara TRT yayın merkezine telefon etmeyi bile düşünmüştüm, kimsenin yanlış bilgi vermeye hakkı yoktur diyerek.
İşte bu yüzden, bazı arkadaşların yanlış bigilendirme nedeniyle ilginç yorumlarına şahit oluyorum. Amacım kimseyi kırmak değil, fakat doğruları da söylemek gerekir diye düşünüyorum.
Yayındaki yorumcuların önlerinde bilgisayar olmasına rağmen, yayınlanan konu hakkındaki şahsi bilgilerinin çok önemli olduğunu düşünüyorum. Örneğin Fransa turunu genellikle Almanca seyrediyorum. Yorumcuların bir tanesi Jean Claude Leclerc. Pek çok defalar tura katılmış, yıllarca İsviçre ve Fransız Federasyonlarında görev yapmış, çok derin bilgilere sahip bir insan. Beraber yorum yapan diğer iki kişinin, onun bilgisayara hiç bakmadan verdiği bilgilere hayretler içinde kaldıklarına hergün şahit oluyorum. Öyle ince teknik ve taktik detaylara değiniyor ki, 40 seneye yakın bir süredir turu takip eden bir insan olmama rağmen, önünde şapka çıkarıp selamlanması gerekir diyorum.
Biraz uzun oldu ama, sonuca bağlamak için şunu da ekleyeyim. Bisiklet sporu da, diğer bütün sporlar,canlılar, eşyalar,.. doğa olayları gibi, farklı detaylardan oluşur.(ayrıntı yerine detay kelimesini kullanıyorum, lütfen darılmayın) Bu detaylar bilinmeden, kavranmaları güçtür.
Örnek vermek gerekirse; "Wiggins cebinde ağırlığı 20 gramı bulmayan enerji jellerini bile cebine koymayıp, yanındakilere taşıttırıyor" veya "pelotonun en gerisinden 7 şişe su taşıyan bir yarışçının- yokuşta pelotonun uzunluğunun kilometreye yaklaştığını göz önüne alarak- yokuş bitmeden en öne gelip suları dağıtabilmesi için şu... kadar enerji sarfettiğini" bilmek gibi detaylar. Yoksa "işte adamın halini gördük, bir yokuşu bile çıkamıyor" gibi yorumlara şahit oluruz.

@Burak Mercancı
Nibali, Col d' Aspin çıkışında bir atak yaptı. Fakat Sky takımını geride bırakamadı. Başabilseydi, Aspin inişinde de biraz fark açıp Peyresourde çıkışında bu farkı koruyabilirdi. Durum böyle gelişince, Liquigas, Sky ile müttefik olup 4. sıradaki BMC ile arayı açma yoluna gitti. Yani amacı 3.lüğü garantiye almak.
Yarın ki etapta da tekrar Peyresourde çıkışı var(ters yönde). Fakat öncesinde Port de Balès var ki, çok uzun, 30 km. kadar. Daha önce kendisini yorup, klasmandaki yerini tehlikeye sokacağını zannetmem. Etapın en sonunda belki bir atağa kalkabilir. Ama daha ilginç olan, dünkü olağanüstü yorgunluktan sonra Thomas Voeckler'in benekli mayoyu koruyabilmesi. Zavallı Kessiakof, Vinokourov' tan hiç yardım görmedi. Mutlaka akşam takım içerisinde tartışma olmuştur bu konu. Bugün göreceğiz Vinokourov' un nasıl bir sporcu olduğunu. Ya da yine etap kazanmaya çalışacak son turunda.

Wiggins, Froome ve Nibali dünkü son tırmanışı şu datalarla yapmışlar

Çıkış hızı: 1680 m/h (Saatte 1680 metre irtifa kazanımı)
Süre: 24:28
Güç: ~6W/kg

2010 turundan beri çeşitli kaynaklardan okuduğumuz "sihirli rakam" 6W/kg yine karşımıza çıkıyor. Froome'un Wiggins ve Evans'ın önünde bitirdiği etapta 15 dakika gibi bir süre için 6.2W/kg değeri verilmişti. Gayet uyumlu değerler.

Hani dün Evans geride kaldı dedik ya. Eski zamanlar olsa üçlümüzün dünkü hali de aynen ona benzeyecekti. Spor artık kesinlikle daha temiz.

Bu arada Evans barsak problemlerinden bahsetmiş "zor tuttum" demeye getirmiş, geri döneceğini söylemiş :)

Nibali'yi ve tabi ona müthiş destek veren Basso'yu tebrik etmek lazım. Savaştılar ve en azından podyumu kazandılar.

@Çagatay Çimşit

Bisiklet dünyasında en temiz sporculardan biri Cadel Evans'tır . En azından bugüne kadar adı doping dedikodusuna bile bulaşmadı . Ama bu sporda yine de tamamen temiz , saf bir sporcu olacağını sanmıyorum.

Basso gerçekten çok iyiydi . Vinokourov ve TJ van Garderen 'de harikaydılar . Vino'nun Kessiakoff'a yardım etmemesi çok normaldi . Janez Brajkovic ; Roman Kreuziger'den sonra Astana'nın ikinci sezon fiyaskosu oldu

Bugün ki etap,sanki günlerdir beklediğimiz heyecanı,hırsı verecek bir etapmış gibi başladı umarım düşüncem boşa çıkmaz herkese iyi seyirler,

Eğer netten izlemek isteyip link bulamayan da varsa buyursunlar :)

(link)

Düzenleme;Bu nasıl bir sistir yahu :)

Düzenleme1;Ve Nibali Kaçar (Umarım kaçışı sürdürebilir) :))

git froome gittttt adam bekliyor wiggoyuu yaa yazık bu adama yazıkkk yuhh!!! adam öne bakmıyor resmen arkasına bakıyor

wiggins'e inceden herkes yerini bilecek der gibi bakan fromme çok can yakacağa benziyor aman dikkat :D

Geri