Scudo Sports

Tour de france 2012

@ReşitÇağırgan

Contador için Vuelta 2012 nin öncesi yok;zaten vuelta 2012 den önce Olimpiyatlardan başka tur da yok.Kaldı ki Contador olimpiyatlara da katılamıyor.

Scudo
Gerçekten 3 turda benim gözümde aynı seviyede . Önemli olan , seyrettiğim performanslardan zevk almam . Son senelerde İtalya Turundan daha çok zevk aldım . Nibali'nin kazandığı İspanya Turu'da güzeldi .

Benim bisiklet sporuna bakış açım farklı . Ben mücadeleye bakarım . Özellikle youtube'da İtalya , Almanya , Fransa , Hollanda , Belçika gibi ülkelerin U23 , gençler , yıldızlar seviye yarışlarını seyretmek bile bana büyük zevk veriyor . Asıl mücadele oralarda .

Yoksa Cadel , Wiggins , Lance , Schleck , Contador'u tutmak marifet değil .
TJ Van Garderen'in beyaz mayo mücadelesinden ;
Marcel Kittel , Arnold Demare'nin sprintlerinden ;
Lars Bak, Micheal Morkov'un tempolu sürüşlerinden ;
Andriy Grivko'nun kaçışlarından ; Mikel Nieve'nın yokuş çıkışlarından ;
Henao , Rigoberto Uran Uran , David Arroyo , Igor Anton , Arnold Jeansson'un GC'de ilk 30'a girme çabalarından ;
Rabobanklı Ten Dam'ın yüzüstü düşüp ağzı burnu kan içinde kalkıp tekrar yarışmasından ;
Hoogerland'ın 42 dikişli efsanesinden ; Rafa Majka'nın etap kazanma çabasından ;
Imanol Erviti ve Caccia'nın tek başına solo çekip etap kazanmasından ;
Roman Kreuziger'in TT'sinden ; David Moncoutie , Fredrik Kessiakoff'un dağların kralı olma çabasından vs'den de zevk almak lazım .

Ama bazı arkadaşlar hep tepedeki isimlere endekslenmiş . Bütün yorumlar o isimlere yönelik . Örneğin kim kendi kendi şu soruları sordu acaba
" Bradley Wiggins , neden 13.etap finişinde grubun en önüne geçti ? " ;
" Turun başında iyi giden Rein Taaramae neden bir anda geri düştü " ;
" Kiserlovski'nin sakatlığı Astana'nın başına ne işler açar ? " ;
" Siotsou'nun yokluğu SKY'a ileri ki etaplarda etkiler mi ?" ;
" Chris Froome gerçekten Bradley Wiggins'tan daha iyiyse neden geçen sene İspanya Turu sonrası başka takıma geçmedi ?" ;
" Levi Leipheimer'ın RadioShack'i bırakıp Omega'ya geçmesi ne doğru bir karardı ? "

Örneğin size bir tüyo vereyim . Joe Dombrowski ismini bir kenara yazın . Seneye bomba gibi geliyor bu çocuk .

@Cem Unden
Bu sorular zaten Yol yarışlarını ve genelde de bisikleti sporunu çekici kılıyor. Pek çok kişi için bir anlam ifade etmeyen bu soruların cevapları aynı zamanda işin ciddiyetini, içerdiği bilgiyi ve zamanla kazanılan tecrübeyi de ele veriyor. Uzun zamandır konu hakkında okuyorum, bilgilendikçe daha ilgi çekici geliyor. Bu başlık da büyük katkı sağlıyor, mesajınız nezdinde size ve yorumculara teşekkürler.

15 Temmuz günü hic kimse bir yorum yapmamis, dikkatimi cekti. Ya herkes protesto amaciyla o güzelim civili raptiyeli etabi seyretmedi, ya da benim gibi bisikletforuma baglanamadi.

• Beğen
Tepkiler: Derya Keçeci
Sevgili Cem,zor sorular sormuşsun:) ancak biz dahil herkes tepede olanlarla ilgileniyor;bu da doğal.Zaman zaman,transferler olsun,inişli çıkışlı performanslar olsun pek çok soru akla takılıyor ve bunları kendi açıklamalarından (var ise) anlamaya çalışıyoruz.Kendi adıma 3 gündür izlemiyorum.Preneleri izlerim sanırım.Esas çocukların yokluğundan ziyade garip bir havaya bürünmüş tur;bunları hep konuştuk.Bu SKY takımı normal değil.Asıl soru bence şu:Contador ve Schleck'in takımları bu SKY ile başedebilirler miydi? Hiç sanmam.Froome Wiggins'ten iyi mi? Bilemem ancak Froome bence öyle düşünüyor;en azından o gün, Wigginsi beklediği etabı alabilirdi.

SKY da kalma sebebi ise parasal ya da mantıksal olabilir.Örneğin Garmin'in esas çocuğu olsa ne olacaktı?Futboldan fazla anlamamakla beraber,Semih diye bir çocuk vardı;klübede yaşlandı,yine de büyük bir takımın 18 inde olmayı,küçük bir takımın 11 inde olmaya tercih etti.Bu örnekler sayısız vardır.Froome'u hangi takım,GC da onu üst sıralarda, kiminle tutacaktı?Artık domesticler yerini süper domesticlere bıraktı.

Taramae ve Astana soruları kafama hiç takılmadı.Sen yazarsan seviniriz.Ya da diğer soruların olası yanıtlarını.

şu etaba kadar bu turu savunuyordum ama bu etap biter bitmez turda bitmiştir benim
resmen sky team takımı sarı mayanun üstüne yatıyor.. ve diğer takımlarda neden buna izin veriyor anlamıyorum yarış resmen yok
hiç bir bisikletçi yarışmıyor bitsede gitsek havasındalar

• Beğen
@ihtiyar

dün forumda teknik bir sorun vardı sanırım birtürlü bağlanamadık

tour de france'ın sporcuları bugüne kadar yeterince yorduğunu söylemek sanırım yanlış olmaz iyi olanların marka değeri taşıyan isimlerin elbette başarısız olma lüksleri yok çünkü bu sporu sevenler onları hep zirvede görmeyi arzu ediyor aslında kendileride bu durumun farkında olsalar da genel klasman iddalılarının topladığı puanlar ve oluşturdukları zaman farkları geride olan favori isimler için stres ve güven kaybı yaratmakta bunun sonucunda bitime az bir süre kala dahi önde gitsem ne olacak zaman farkını kapatamamki düşüncesi ile atak yapmıyor olabilirler yada takım içindeki görev dağılımları yüzünden bizlerin kendilerinden beklediği efordan uzak bir sürüş sergileyebilirler güne de kısaca değinmek gerekirse FDJ takımının etap galibiyetine hemde hakeden bir performans ile gidişi tarafımdan güzel bir duyguydu son tahminim arkada fırsat kollayan vandevelde'nin daha güçlü bir sprintle etaba uzanacağı yönündeydi ancak olmadı tomas voeckler'in odaklanışı etabı arzulaması gayreti gerçekten takdire değerdi o da podyumu tamamlayarak europcar'a yeniden bir seramoni sevinci yaşattı yarın gün bacakların günü bol bol dinlenecekler :D

Wiggins TT etabını dağıtıp süper domestiği Froome da aynı etabı 2. bitirince turun bittiği belliydi aslında. O günden beri eğlencelik etaplar izliyoruz.

Tur başlamadan önce hatta etaplar ilan edildiği gün Wiggins ve Cadel favori ilan edildiler. Sürpriz yok güle oynaya Paris'e gidiyor Sky.

Ben izlediğim TdF yarışlarında bu sene kadar sıradan etaplarla dolu bir kurgu daha görmedim. Bugün kaçış grubu bile zorla oluştu millet yarışmak bile istemiyor. Neredeyse hep birlikte finişe gelecekler.

Herhalde Sky gücü ve disipliniyle bütün pelotonu sindirdi. Herkes yılmış nasılsa geçemeyiz havasındalar. Eskiden Discovery böyleydi ama onlar yüksek tempo ile yıldırırlardı.

Cancellara'yı anlamak için bugünkü tweet'ini okumak yeter. Hastaneye ailemiz 3 kişi geldi 4 kişi çıktık diyor. Daha büyük mutluluk ne olabilir?

• Beğen
@Derya Keçeci

Aslında ben bu soruları kimseyi mahçup etmek için sormadım , Derya Abi . Yalnızca olaya bütün olarak baktığımızda daha zevk alacağımızı söyledim .

Bazı arkadaşlar daha 8.etaptan turu bitirdiler zaten . Sanki Fransa Turunu 2. bitirmek çok kötü bir şey . Ya da ilk defa katılıdığı turu 38. bitiren sporcu başarı kazanmamış gibi bir izlenim var . Hala bisiklet yarışlarını futbol mantığıyla seyrediyoruz (Kimileri için)

Tur Pirenelere geldi . Artık Bask ve İspanyol sporcuların şov zamanı . Bundan sonra bir Euskadi Euskaltel , Team Movistar zaferi sürpriz olmaz .

Froome mu iyi Wiggins mı onu bilmem ama ne Contador ne Schleck bu Sky'la baş edemezlermiş . İyi ki bu sene burada olmamışlar . Şans aslında . Gerçekten bundan sonra Contador'un öyle bir takımla başarısı hayal . SaxoBank'a Fugslang ve birkaç iyi domestik gelmesi şart

@Derya Keçeci

Taaramae ; Remy Di Gregorio gözaltına alındıktan sonra bir anda tempo kaybetti . Sanırım ikisi yokuşlarda çok iyi ikili oluşturmuşlardı . Takımında morali bozuldu tabii . Bir de şu dikkatimi çekti Rein Taaramae , 3 haftalık turları çıkaramıyor zorlanıyor . Aynı Rinaldo Nocentini gibi

Astana da ise Jani Brajkovic ve Fredrik Kessiakoff'un en büyük yardımcısı Kiserlovski'ydi . Artık yokuşlar daha zor.

Garmin sportif direktörü Vaughters , İspanya Turundan sonra onu Garmin'e çağırdık gelmedi diyor, Birçok takım ona kendini ispatlama şansını verdi diyor ama SKY'da kalma kendi tercihiydi diyorlar . Ama SKY'da kimse onu , Wiggins'ın olduğu bir takıma lider yapmaz diye ekliyorlar . Sanırım İspanya Turunda bir Contador , Froome karşılaşması izleyeceğiz

@Cem Unden

Sevgili Cem,zaten ben de o şekişde yorumlamadım.Ben yarışları,eurosport'un gittikçe garipleşen ve iletilerimizi ya görmezden gelen, ya da anlamayan;üst perdeden ve kendini beğenmiş tavırlarıyla yorumlayan sunuculardan çok,forumun bu alanında değerlendiriyor,yorumlarını da oldukça beğeniyorum.

Caner Eler tam bir spor entellektüeli.Berkem Ceylan da beğendiğim bir eleman.Ata Atay'a yeni yeni ısınıyoruz.İlk kez bu turda,garip muhabbetleri beni rahatsız etti.Ayrıca çok kez hatalı bilgi vererek yanlış yorumlara sebep oldular.(Forumdaki bazı arkadaşlarımızın anladığını,onlar oradan nasıl anlayamıyor?) Konukları çok ve gereksiz konuşuyor.

Söylediğim gibi,ben turu neredeyse bırakma noktasına geldim.Güvendiğimiz tüm dağlara dolu yağdı.Maşallah dediğimiz üç gün yaşamıyor.Bu alanda kalmaya devam edeceğim.

@Derya Keçeci

Turu , Eurosport Türkiye'den seyretmediğim için çok yorum yapamayacağım ama genel olarak konuşmam gerekirse TRT spikeri Levent Özçelik gibi bir gün tenis , birgün futbol , birgün hentbol sunarlarsa kendilerini bisiklet konusunda ne kadar geliştirebilirler . Bu işe kendini adamış kişilerin bu bisiklet yarışlarını anlatması gerekli .

Bisiklet sporunun takipçileri genelde üst düzey kültürde insanlar . Reklamcılarında bunu bilmesi lazım , tabii ki sunucuların da ....

@Çagatay Çimşit

sky hiç bişeyi sindirtemede pelatona malesef ki.. wiggo sarı mayonun ağırlığını bile bu etapta gördük ki kullanamadı ne takım ne wiggo.
pelotonun hızını bile yavaştalatamadılar dua etsinlerde bmc ve diğer genel klasman için savaşan takımlar geldide durdudular pelotonu yoksa etap tarihi hızla biticekti.

Team Sky , önümüzdeki 2 etapta Kanstantin Siotsou'nun yokluğunu hissedebilir . Özellikle takımı , yokuşun ilk kilometrelerinde çekme görevini yerine getiren Siotsou'nun yokluğunda Micheal Rogers , Richie Porte , Chris Froome 'a daha çok iş düşecektir. Siotsou ; Wiggins'ın Paris-Nice, Tour of Romandy ve Critérium du Dauphiné başarılarında payı olan 3 isimden biriydi

16. ve 17. etapta Nibali ve Cadel Evans'ın takımlarının en büyük amacı Froome ve Wiggins'ı birbirinden ayırmak olacak . Bu arada Froome ve Wiggins arasında ağız düellosu başladı . Froome , Wiggins zorlanırsa yokuşlarda onu beklemeyeceğine dair imalarda bulunuyor . Team Sky'ı yine Team Sky mağlup edecek :) .

Wiggins'ın en büyük sorunu , hep aynı ritimle gitmesi , arada ivmelenmeler yaptığı zaman güç kaybına uğruyor . Atak üstüne atak çekemiyor . Nibali ise bu konuda daha başarılı . Tabii Basso , Szymd ve Koren'in yardımı gerekli . BMC'de Wiggins'e karşı atak yapacağından bu 2 etap çok belirleyici olacak

16.etabın favorisi Nibali . Yokuş sonrası uzun bir iniş ve ardından finiş , Nibali'nin lehine . Birincisi olamasa bile üstündekilere karşı 1 dakikaya kadar zaman kazanabilir .

“If I feel that the Tour can be lost,” Froome told L’Equipe, “I will follow the best riders, be that [Cadel] Evans or [Vincenzo] Nibali, to preserve our chance and be sure of Sky’s presence.”

Imagine that. A top domestique hoping his leader gets dropped.

Vallahi herhalde burada geçen seneki TdF'den beri Evans için el kaldıran tek tük birkaç kişiden biriyim. Çocukluğunda geçirdiği kazaları bilmeden yüzünün çirkinliğine bile dil uzatanlar oldu. Bu sene de kazanmasını istediğim kişi oydu. Yaşadığı her talihsizlikte içim burkuluyor. Ama ne yapalım spor bu takım tutmuyoruz, futbol taraftarı da değiliz :)

Gördüklerimi yazıyorum. Umut bazen sadece çekilen acıyı uzatır. "Gökyüzünün" çökmesini bekleyenlere kolaylıklar :)

Sevgili Çağatay;
Geçen yılın sonunda,duygusallığın ötesinde aslında kimse Evans'a fazlaca şans vermiyordu.Hatta benim adamım Menchov u bile Evansın üzerinde gösteren yabancı kaynaklar vardı.Evans,bilinenin aksine,duygusal gerginlikleri yönetebilecek biri değil;gergin,içe kapalı ve basınla ilişkileri de (Fransız basınını syamazsak) Wiggins ten de kötü.Geçen yılın ardından herkes barutunun tek atımlık olup olmadığını sorgulamıştı:Sonuç ortada.Bazı etaplarda paniğe kapıldı,garip ve anlamsız ataklar,sonunu getiremeyeceği kaçışlara girişti.SKY treninin umursamaz tavrı,zaten çok formsuz olan BMC takımını çok yıprattı.Herkes Contador ile Schleck'in yokluğunda kazanılabilecek bir zaferin peşinde gözükmüyor.Bence bu SKY takımı,ne Contador bırakırdı ne de Schleck.İlk dört etabın ardından anlaşılmıştı bu.

Kısacası şanslısınız ki,sizin desteklediğiniz sporcu hala yukarıda.Benim adamım ise artık rüyasında bile TDF görmüyor.

@Cem Unden
Wiggins, Orta Avrupali bisikletcilere benziyor. Yillarca Fransiz takimlarinda yarisip bu hale gelmis birisi. Antrenmanlari uzun vadeli, daha cok temel (basic) antrenmalara dayali. Diesel motor gibi. Nibali tipik italyan. Kisa ve cok sert, agir antrenmanlarla forma giren cinsinden. Benim bizzat gördügüm seyler. Bu yüzdenikisinin kiyaslanmasinda tamamen hak verdigim bir yaklasim tarzi.
@Cem Unden
Bu konuda maalesef anlasamayacagz. Bu inisi ben bizzat indim. Bir iki viraj disinda otoyol gibi hic fren yapmaya bile gerek duyulmayan, sahsi kanaatimca Pirenelerin en kolay inislerinden biri. Kilo farki olmadan fark atilabilecek, teknik yetenek istemeyen bir inis. Bir önceki inis icin ayni seyleri söyleyemeyecegim. Hatta Col d' Aubisque inisi bile daha zor. Tabii ki bütün bunlar benim sahsi görüslerim.

Yazdım yazdım sildim.Baktım ki,diyeceğimi zaten demişim.Şimdi sıkça tekrarlamak ayıp kaçar.Bu saatten sonra Nibali şahin gibi inse ne olur,torpido gibi uçsa ne olur.Artık öyle sadece çıkarak,inerek,TT yaparak GC zaferi hayal.Ekmek aslanın midesinde;elini sokup almak biraz...ister.

• Beğen
Tepkiler: ihtiyar
Sarper Günsal, TDF hakkında eğlenceli bir dille harika bir yazı yazmış. Okumak isteyenler buradan : (link)

şilekde doping yapmış,yarıştan çekildi.Zaten doping yapanlar kendini belli ediyor.Bu sene pislikler ayıklanıyor temiz olanlarsa yarışıyor.

Geri