Scudo Sports

Tour de france 2012

Çoğunluğun arzu ettiği gibi bir etap olacaktı. Fakat İspanyolların ( özellikle Valverde'nin) etap kazanma arzusu, Nibali'nin planlarını bozdu. Bence öndeki gruptan ayrılıp geriye kalması, ileriki yarışlar için kendisine pek çok dost kazandırmıştır. Valverde' nin etabı kazanması da, tavrının doğruluğunun bir kanıtıdır. Aksi taktirde bu grubun kaçması mümkün olamazdı zaten.
Dolayısıyla Liquigas' la Sky' ın klasik mücadelesinden doğal olarak sarı mayonun sahibi takım karlı çıktı. Yani Sky takımının en az (göreceli olarak) iş yaptığı bir etap oldu. Bu kargaşada Voeckler kırmızı benekli mayoyu garantiye almış oldu.
Nibali' nin 2.lik şansı bir kaza ve hastalık olayına bağlı artık.
Bu kısa özetten sonra kısaca bir iki detaya değineyim.
1. Vinokourov gerçekten son yarışı olması dolayısıyla sadece kendisinin bir etap kazanma çabasında olduğunu kanıtlayarak Kessiakov'a bu zor durumunda dahi yardım etmedi.
2. Önde kaçan gurup kendilerine hiç faydası olmayıp, üstelik makaranın düzenini bozan Voeckler ve Kessiakov' la uğraşırken, başlarına bir de Nibali çıktı. Hatta Sandy Casar da, Voeckler ve Kessiakov makaraya karışmazlarsa, ben de karışmam deyip bir ara röle yapmaktan vazgeçti. Voeckler' in kendi ifadesine göre zaten pelotondaki on yarışçıdan dokuzu kendisini sevmezmiş. Sebebi de, sürekli diğerlerini kullanıp kendi kazanmaya çalışması imiş. Bugün de örneğini gösterdi zaten.
3.Nibali' beraber gitmesini istemeyenler aralarında konuşup Valverde aracılığıyla Nibali' den rica ettiler geriye pelotona dönmesi için. Ne yapsın, çaresiz geriye döndü. Böyle davranmayanların çok az dostu olur pelotonda. Gün gelir, kimse yardım etmez.
Tarihte pek çok örnekleri vardır bunun. En sevilenlerden birisi Miguel İndurain' dır. Pek çok etabı hediye etmiştir,beraber kaçtığı insanlara.

Scudo
"3.Nibali' beraber gitmesini istemeyenler aralarında konuşup Valverde aracılığıyla Nibali' den rica ettiler geriye pelotona dönmesi için. Ne yapsın, çaresiz geriye döndü. Böyle davranmayanların çok az dostu olur pelotonda. Gün gelir, kimse yardım etmez.
Tarihte pek çok örnekleri vardır bunun. En sevilenlerden birisi Miguel İndurain' dır. Pek çok etabı hediye etmiştir,beraber kaçtığı insanlara."

İhtiyar;Böyle bir durum neden oluşur?Bir grup aralarındakini neden dışlar ve dışladıkları da bu gruba tamam diyerek geri pelaton a geri döner?Nibali nin daha iyi bir derece ile etabı bitirerek 2.liğe çıkması için yapması gereken kaçmak değil miydi?

Nibali , öndeki grubun arasına karışsaydı ; ana grup , öndeki gruba karşı atak çeker , böylece ön grup var olmazdı . Ayrıca Nibali o grupta yer alsaydı daha çok tükenirdi . Doğru bir kararla ön grubu bırakıp , arkadakilerin arasına karıştı . Aslında kendini düşünüp hareket etti , öndekileri değil .

Vinokourov konusuna gelirsek , Kessiakoff'a yardım edip etmemesi çok da önemli değildi . Bu adamın hayatına baktığınız da o her zaman lider ruhlu bir tiptir , ayrıca ışık görmediği adama da yardım etmez . Astana'ya Nibali'yi transfer eden de odur . Bir rivayete göre Andy Schleck'te seneye Astana'da . Gelecek sene takımında olmayacak Brajkovic , Kreuziger , Kessiakoff gibi adamlara da yardım etmesi beklenemez . Vino'nun bu sporu da bırakacağına falan inanmayın . En az 2 sene daha yarışır bu adam . Pes edecek bir tip değildir o .

Eurosport Türkiye sunucularının bugün Radio Shack hakkında , Vino hakkında yaptıkları yorumlarda birer cehalet simgesiydi . Kafa ütülemekten başka yaptıkları birşeyde yok :)

Chris Anker Sorensen ise parmağından ameliyat olacak ; göğsüne gazete koyarken , rüzgarın gazeteyi uçurması ve janta sıkışması sonrasında ; kağıt parçasını almak isterken parmağı sıkışmış . Yol boyunca parmağı kanadı hatırlayacaksınız .

Yarışı izlemedim/izleyemedim ama herkes yine Froome Wiggins ikilisine odaklanmış.Froome SKY ın değil de BMC nin elemanı sanki.Bu arada "Froome, tur bitiminde genel alışkanlığıyla Wiggins'i evine kadar götürür mü " tarzındaki esprimi geri alıyorum;bu da bir İngiliz taktiği değilse seneye bu ikili asla aynı takımda yer almaz.Froome,SKY kapsülünün sondan bir önceki elemenı.Yani SKY Wiggins'i taşıdığı gibi aslında Froome'u da taşıdı.Boasson hagen gibi bir adam-ki bana göre esas çocuklardan biridir-SKY da domestic olmuş;İvan Basso,gölgesiyle ezeceği Nibali'ye,bir etap alsın diye canını dişine takmış çalışıyor;İşte Froome liderliğinde kurulabilecek bir takım hayal edildiğinde,hangi takımda, kim Froome'un SKY daki rolünü süstlenecek?,sorusuna da yanıt bulmak gerek.

Açık yazayım:kimi insan vardır doğuştan takımın bir parçası olmaya hazırdır.Kendisinden ne istenirse yapar.Kimi insan vardır,takım oyuncusu değildir ancak lider olabilecek bir karizmaya da sahip değildir.Daima lider'miş gibi görünse de,sorumluluk alma zamanı geldiğinde şöyle düşünür:"Bana ne kardeşim,ben mi liderim.O yapsın"
Sıralamanın sonundaki insan az görülür.Her mahallede birer ikişer rastlanabilecek diğerlerinin aksine,zor bulunur.İşini iyi yapmanın yanı sıra,işinin dışındaki sosyal alanları da iyi yönetir.Etrafındaki ekibi,"Akım" derken "B.kum" diyerek zor durumda bırakmaz.Kriz yönetme,ani ve farklı sorunlarla karşılaştığında derhal çözüm üretme becerilerine adeta doğuştan sahiptir.

Daha önce de bir Froome gösterisi izlemiş ve durumu en azından ben eleştirmiştim.Şimdi görüntüleri izledim de,o hareketler de neyin nesi? Yiyorsa git,al etabı; bir de zamana karşı çıkar,giy sarıyı.Yemiyorsa "Lider" gibi davranma.Alır seni lider yaparlar rezil olursun.Tıpkı yıllarını muhalefette geçiren bir partinin iktidar olma korkusu gibi.

Ekleyeyim bir not: Bu son adamlardan artık yok.Ne Contador,ne Schleck,ne Evans ne de Wiggins böyle bir karizmaya sahip.Eskidendi onlar.Hiç değilse delikanlıydılar.Doping yaptınız mı? Sorusuna,rahat bırakın beni,herkes doping yapar" ya da "Ne yani,o yokuşları sadece su içerek mi çıktığımızı sanıyorsunuz?,diyecek kadar da yürekliydiler.

Bugün Wiggins ve Froome neden GC'de ilk iki sıradalar ve bunu nasıl gerçekten hakettiler bunu gördük. Performanslarına şapka çıkartmak lazım. Beğen ya da beğenme 3. haftanın sonuna doğru en iyi iki adam onlar.

@Derya Keçeci

%100 katılıyorum. Froome bugün yaptıklarıyla çiğlik gösterdi. Sarı mayoyu garantileyen birine hem de takım arkadaşına saygısızlık etti. Froome'un sorunu Wiggins ile değil daha bunu anlayamamış. Sorunu daha yeni tazelediği kontratıyla bağlı kalacağı sözünü verdiği Sky takımı ve yönetimiyle. Hakkaten kız arkadaşının gazına mı geliyor nedir :)

• Beğen
Tepkiler: Okan Örs
@ZAFER KAPLAN
Cevabini Cem Ünden vermis. O kacanlarin arasinda Wigginse karsi ittifak kurabilecegi kimse yoktu. Herkesin plani etap kazanmakken arad Nibali olursa pelotonun (Sky. Lotto Belisol, BMC... ) bu gurubun kacmasina müsaadeye etmeyecegi asikar degilmi. Nitekim Nibali guruptan ayrilincaya kadar farki 20 saniyeye düsürdüler, Nibali geri dönünce 10 dakika icinde 2 dakikanin üzerine cikti fark.

• Beğen
Tepkiler: Zafer KAPLAN
Sky frooma 2 etap 1. Liği ve Sari mayo borclu. Takim emri nedlr anlamiyorum ben , adamin gucu var gitmesine izin vermiyorlar. Sacmalik. Ha Wiggins almis ha froome sky a giren cikan neki? Neden Wiggins i kayiriyorlar? Voeckler gibi bir bisikletciye de puanli mayo yu kazandirdilar ya helal olsun. Voeckler kim daglarin krali kim:) seyir acisindan sifirin cok cok altinda kaldi bu tur. Alakasiz adamlar alakasiz mayolar kazandi... Sprint etap bitisleri bile heyecan vermedi.

Contador Astana takımında yarışırken Giro daydı sanırım yanlışsam düzeltin bir etapta önde gitmemesi için direktif almasına rağmen sallamıyor ve gidip etabı alıyor bencede gücü olan gitmeli ancak takım oyunu takım stratejisi başka birşeydir söylenen ne ise ona uyulmalıdır kulağa çok hoş gelmese de

Bu arada unutmadan; Chris Anker Sörensen, bisiklet üzerindeyken tekerleğinden bir şey çıkarmaya çalışınca elini yaraladı ve etabın sonuna kadar kanayan eliyle devam etti.

http://img443.imageshack.us/img443/6195/620379957.jpg

http://img406.imageshack.us/img406/4750/620422134.jpg

@Oksal Özdöl
Bisiklet sporunda, bazi müsabakalarin takim isi oldugunu unutuyorsunuz. Froome' un bu tur galibiyetindeki payi cok büyük, hatta kendisinin de kazanabilecek gücte oldugu da su götürmez bir gercek olarak karsimiza cikiyor. Belki ileride baska bir takima kaptan olup büyük turlari da kazanabilir.
Ama su anda takimda kaptan Wiggins. Ayni sey icin BMC icin de gecerli. Cadel Evans, Teejay van Garderen' e desteklese idi belki daha iyi bir sonuc alacakti takim olarak. Ama su anda takimin kaptanlari bunlar. Astana' da da Vinokourov Kessiakoff celiskisine bir kac defa degindim. Ama sonuclar böyle olmasaydi, ve her kas kendi gücüne göre yarissaydi, o zaman ne diyecektik. "Kaptanin sözünü dinlemedi, takimi yatirdi"?
Takim konusunda size eskilerden bir hikaye anlatayim:
1995 yilinda, Kolombiyadaki Dünya sampiyonasinda Ispanya'yi temsil edenler 5 defa Fransa turunu arka arkaya ilk defa kazanan Miguel Indurain ve Abraham Olano idi. Indurain o kadar formda idi ki, arkasina girip takip etmesi bile zordu. Iste o yol yarisinda Abraham Olano atak yapti. Kim takip etmek istediyse, Miguel Indurain önüne gecip pedal cevirmeyi birakti ve kimsenin Olano' yu takip etmesine müsaade etmedi. Hatta yarisin bitmesine bir kac kilometre kala Olano' nun lastigi patladi ve son kilometreleri patlak lastikle bitirdi. Bütün otoriteler Indurain' dan dünya sampiyonlugu beklerken, Indurain takim arkadasinin sampiyon olabilmesi icin hem kendi sampiyonlugundan vazgecti, hem de takim arkadasini korudu. Bu olay, Dünya bisiklet tarihinde takim anlayisinin en güzel örneklerinden ve en onur verici olaylarindan birisidir.

Alakasiz adamlarin mayolar kazanmasina gelince, sizce kimler hangi mayolari kazanmaliydi?

• Beğen
Tepkiler: Okan Örs
Bugün yorumcuların söylediğine göre Wiggins roportajında dün yaşananlar hakkında Froome a gitmesini söyledim konsantrasyonum kaçtı, öndeki ile farkı da tahmin edemedik ondan geri kaldık demiş ne kadarı doğru bilinmez.......

(link)
(link)

Bunu da paylaşmaz isem olmaz bugün ki etabın finişindeki sprint gerçekten izlenmeye değer idi .200 km hemde o hız ortalamasıyla yol yaptıktan sonra bu derecede bir atak cidden canlı izlemeye değdi.Finişin son dakikaları videoda var izleyemeyenler muhakkak izlesin derim.

@ferhat köse

eline sağlık abi süper paylaşım tam da suluk kafesi almak için sirkeciye gitmem gerekiyordu fırsat yoktu başka ben de son 30 km yi feda etmiştim bunun için ama sayende izledim :)

• Beğen
Tepkiler: Ferhat Köse
@ferhat köse

Çok güldüm:)

O kırmızı benekli mayo vockler'e yakışmadığı gibi eşeğe de yakışmamış:) Yeşil mayo henüz sahibinin üzerine konfeksiyon usulü orurmamış.Droptan olmalı.Sarı mayo süper.Teşekkürler Ferhat,unutmayacağım bir kare.

• Beğen
Tepkiler: Ferhat Köse
@Derya Keçeci
Rica ederim abi.Asıl bunu düşünüp rotanın yanında gerçekleştiren çiftçi mi diyelim kim yaptıysa ona teşekkür edelim.Canlı yayında gördüğümde çok gülmüştüm akşama Facebooka sigma sport tarafından paylaşılınca foruma yerleştirmek bana kaldı. bu turda en güzel seyirci şovlarından bir tanesi....

Not:18 nci etabın ortalama hızını bulamadım bilen varsa yazarsa sevinirim.Çok hızlıydılar bugün merak ediyorum kaç çıktı sonuç.

• Beğen
Tepkiler: Derya Keçeci
Bu kadar uzun mesafeli etapta nasıl oluyorda bu kadar birbirine yakın finish gerçekleşiyor hayret! Çok zevkliydi. Böyle bir ezici patlama görmemiştim.

@ReşitÇağırgan

bu koca 3 haftanın özeti.. gerçekten : )
gülünç ama gerçek adam bu kadar kolay kazanmamalıydı sarı mayoyu

Geri