Tinnitus rahatsızlığı olan bisikletçiler

BF Okuru

Forum Bağımlısı
Kayıt
6 Eylül 2004
Mesaj
164.844
Tepki
789
Arkadaşlar hepinize merhabalar. Bu ortamda da mutlaka kulak çınlaması yaşayan vardır diye düşünerek, bu konuyu paylaşmak istedim. Bu konuyu açarak, belki de Tinnitus olanların moralini bozdum bilmiyorum ama Türkiye'de gündeme bile gelmeyen bu rahatsızlığı burada gündeme getirmek istedim. Tinnitus dediğimiz rahatsızlık, günümüzde her 10 insandan 5'inin mutlaka yaşadığı rahatsızlıktır. Öncelikle Tinnitus nedir kısaca söyleyeyim; Tinnitus, 7/24 hiç bitmeyen kulak çınlamasıdır. Evet arkadaşlar yanlış okumadınız, kulaklarınız 7/24 çınlıyorsa, Tinnitus'a yakalandınız demektir. Tabii bu konu farklılık gösterebiliyor. Örneğin, kimisi çok yüksek sesli bir ortam yüzünden, kimisi askerdeki silah atışlarındaki ses yüzünden, kimisi diskoda çalıştığı ve orada yüksek sese maruz kalması yüzünden, kimisi ağrılardan vs. şeklinde yakalanabiliyor. Yani doğuştan gelen bir rahatsızlık değil diyebilirim. Genelde ilerleyen yaşlarda karşınıza çıkabiliyor ki, ben de aynısını yaşadım.

2012/2013 yılları arasında sol kulağımda hafif bir çınlama başladı. İlk başlarda geçicidir herhalde dedim ama hiç geçmedi. Hep devam etti ve bu çınlama 2014'ün sonlarında daha doğrusu 2015 gibi sağ kulağıma da sıçradı. Yani epey uzunca zamandır bu çınlamalarla birlikte yaşayan birisiyim. Şimdi diyeceksiniz ki, eee doktora gitmedin mi? Eh, bu çınlamadan kurtulmayı kim istemez ki? Tedavisi yok maalesef. Tıp, buna henüz çare bulamadı. Yani belli çözümler var ama mutlak bir çözüm yok. Lazer tedavisi var ama o da kesin çözüm değil. Azaltıyor sadece yani net bir şekilde geçirmiyor. Türkiye'de epey kritik bir rahatsızlığın mağdurlarıyız. Mutlak sessizliğe hasretiz. Gerçi mutlak sessizlik uzayda olur ama dünyadaki en sessiz bir ortama hasret kaldık resmen. Az önce de belirttiğim gibi ne medyada ne de başka bir yerde kimse doğru düzgün bu rahatsızlığı gündeme getirmiyor. Ben bugüne kadar internette bununla ilgili epey makale, konu, döküman vb. bilgiler okudum ve sanıyorum mutlak bir çözümü yok.

Açıkçası şu internette ve sağda soldaki Tinnitus muhabbetlerini ne zaman görsem, kulaklarımdaki çınlamayı daha fazla hissediyorum. Tıpkı 'sigarayı bırakalım' muhabbetlerinin yaktırdığı yeni bir sigara gibi. Bu konuda tek yapılması gereken şey, dünyaya o rahatsızlıkla gelmişiz gibi düşünüp ve bunu ciddi ciddi benimseyip, yaşantımıza devam etmemizdir. Unutmayalım ki, bizden çok daha kötü durumda ve şartlarda hayata tutunmaya çalışanlar var, yani halimize şükredelim.

Tinnitus öyle tuhaf bir şey ki, belki de psikolojik baskısı en farklı olan bir rahatsızlıktır herhalde. Yani bir an düşünmeyip başka bir şeye adapte olduğunuzda çınlamayı o an unutuyorsunuz. Uzunca bir süre aklınıza bile gelmiyor. Ben bazen geceleri kafamı yastığa koyduğumda bile hissetmediğim anlar çok oluyor ama ne zaman bunu düşünsem veya hafızam yorgun olsa, düşünme esnasında aklıma geliyor ve çınlamayı duymaya başlıyorum.

Keşke kafamı yastığa koyduğum anda uyuyabilsem. Bazı arkadaşlar bu uyku konusunda çok şanslılar. Yatağa uzandığı anda tak diye uyuyorlar ama ben hemen uyuyamayan biriyim yani bir süre vakit geçiyor, sonra uyuyorum işte o süreçte ister istemez bir şeyler düşünüyorum ve düşünceye kapıldığım için, ortam da o an sessiz olduğu için, işte o çınlamalar başlıyor (aslında zaten devam eden çınlama) ve sanırsın kafamda Ferrari, Lamborghini, Chrysler falan geziyor.

Bu konuda fikirlerimizi, bilgilerimizi, tedavi için belli başlı konuları paylaşabiliriz. Her daim dikkate almaya çalışıp uygulamayı da deneyeceğim. Şimdiden herkese bilgileri ve yardımları için çok teşekkür ederim. Hepinize geçmiş olsun diyorum. Allah hepimize bol şifalar versin inş. arkadaşlar. Gerçekten bunu yaşayamanlar bilmezler. Gezegenimizdeki "mutlak sessizlik" kavramına hasret kalmış durumdayız. Bu arada bu çınlamayı dışarıdan hiç kimse duyamaz. Yani objektif değil, subjektif bir konudur. Yalnızca yaşayanın kendisi bu çınlamayı duyar ve kimse sizi anlayamaz. Yani düşünün TIP bile buna tam bir çare bulamamışken, insanlar bizi nasıl anlasınlar, o çınlamayı...

Bu konuyu her ne kadar Tinnitus rahatsızlığı olanlar için paylaşmış olsam da, herkes yararlanabilir. Benim kulağımda çınlama yok, kafam rahat demeyin arkadaşlar. Her an her saniye başınıza böyle bir rahatsızlık gelebilir ve alışana kadar geceleriniz zehir olabilir. Benim sizlere (Tinnitus olanlar da dahil) tavsiyelerim şunlardır;

-Asla yüksek sesle müzik dinlemeyin. Müzik dinliyorsanız da tizz değil, bass ayarlı dinleyin çünkü tizzler aşırı derecede kulağa zarar veriyor. Benim önerim kısık sesle hoparlör kullanmanızdır. Kulaklığın her türlüsü zararlı aslında.
-Asla kulak içi kulaklık kullanmayın. Kulaklıkla müzik dinliyorsanız, kafa kulaklığıyla müzik dinlemeyi tercih edin.
-Diskoda, aşırı gürültülü alanlarda (uçak hava limanı vs.) ya da içinde benzeri şekilde çok yüksek sesli ortamlardan kaçının. Buralarda çalışan biriyseniz mutlaka kulak tıkacı kullanın.
-Ara sıra yağmur, gökgürültüsü vb. sesler dinleyin. Örnek için (link). Kulaklarınız rahatlayacaktır duş alırken aldığınız ses de dahildir.

Tabii bir de besinler yiyecekler konusu var. Stres konusu da var. Böyle çeşitli konuları burada ele alabiliriz. Ben, Tinnitus rahatsızlığı olan biri olarak, her türlü öneriye açığım. Tekrar tekrar söylüyorum. Tıp, buna henüz mutlak bir çare bulmuş değil. Belli başlı yöntemler var ama o da kesin çözüm değil.
 
Scudo

BicycleLover

Forum Demirbaşı
Kayıt
17 Temmuz 2015
Mesaj
429
Tepki
363
Şehir
Bursa
İsim
lazım değil
Bisiklet
Salcano
Okurken kulaklarımdaki fabrikalar yeniden çalışmaya başladı. Yada sürekli çalışıyordu, yazıyı okuyunca tekrar farkına vardım...


Benim küçüklükten beridir var diyebilirim. Alışıyor insan bir süre sonra. Napalım. Yapacak bir şey yok.
 
D

Domestik

Misafir
Hocam bu sorunu gündeme getirdiğin için öncelikle teşekkür ederim. Yazdığın her cümlenin altına da imzamı atarım. Tinnitus, malesef henüz ne tanısı konabilmiş ne de tedavisi bulunabilmiş tuhaf bir rahatsızlık. Zamanında bu hastalığı en tepe noktada yaşarken birkaç makale yazabilecek kadar araştırma yapmıştım konu üstüne. Kulağımda 9000 Hz frekansta çınlama belireli on yılı geçti. Bu süre zarfında çok sıkıntılar çektim, özellikle ilk zamanlarda. İnsanın kulağının içinde çok şiddetli bir tonda adeta bir alarm çalıyormuşçasına sürekli bir sesin var olması alışılması çok güç bir durum.

Tinnitus rahatsızlığını cidden çekmeyen insan bilemez. Beraberinde getirdiği uyku problemi, odaklanmada güçlük, hatta çok kafaya taktığınız zamanlar insanı yaşamdan bezmiş hale getirmesi gibi pek çok şey sıralanabilir. Şu anda kendimce uyguladığım en önemli terapi sürekli bir şeylerle meşgul olmak. Bisiklet her konuda olduğu gibi bu rahatsızlıkta da çok faydalı bir etkinlik bu bakımdan. Yoksa sürekli kendinizi dinlerseniz bir noktadan sonra insanı çileden çıkarıyor bu çınlama. Yapabileceğimiz tek şey bu hastalıkla yaşamayı öğrenmek. Ne zamanında Amerika'dan siparişini verdiğim övgüyle bahsedilen Tintus Formula adlı takviye, ne de kulakta kan akışını hızlandırmaya yönelik betaserc, vasoserc gibi ilaçlar hiçbir işe yaramadığı gibi bunların zaman zaman çınlamayı daha da şiddetlendirdiği oldu.

Bu tarz ilaçlardan ve takviyelerden çok şeyler beklememek gerek. Tinnitus hastalığının yaşam kalitenize olan olumsuz etkilerini en aza indirgemek için sürekli uğraşılar bulmak, dikkatini sevdiğiniz aktivitelere yöneltmeniz yegane tavsiyem olacaktır.

Allah yardımcımız olsun.
 

cezmi özdemir

Aktif Üye
Kayıt
28 Mart 2014
Mesaj
154
Tepki
113
Şehir
istanbul üskudar
Bisiklet
Merida
Ne yazikki hafif turunden bendede var arastirdiklarima gor yolda giderken lastigin yere surtunme sesi cok yuksek frekansta ses olusturarak bu rahatsizliga yol aciyior bende bunun icin doktara gittim benimki gecici tipiymis arada yokluyo bi ozellikle uyurken bu rahatsizlik daha cok motosiklet ve bisiklet suruculerinde goruluyormus sanirim lastik ve yol gurultusune dogrudan magruz kaldigimiz icin hepimize gecmis olsunf
 

macerakolik

Forum Bağımlısı
Kayıt
8 Ekim 2006
Mesaj
3.858
Tepki
2.697
Şehir
Esenyurt-İstanbul
İsim
Soner
Başlangıç
1985—86
Bisiklet
Trek
Bisiklet türü
Yol bisikleti
İyi bir paylaşım iyi bir konu. Sizede çok geçmiş olsun. Umarım bir tedavisi mutlaka vardır ve sizde bı hastalıktan kırtulursunuz. Sonuna kadar merakla okudum ama toplumumuz tembel daha kısa olursa daha verimli olacaktır
 

BF Okuru

Forum Bağımlısı
Kayıt
6 Eylül 2004
Mesaj
164.844
Tepki
789
@BicycleLover haklısınız, öyle devam ediyoruz. Yani bu konulara baktığımız andan itibaren çınlamayı hemen hissediyoruz. Halbuki o ana kadar unutmuşuk... Bu konu hem iyi hem kötü. İyi yanı gündeme gelmesi, fikirler bilgiler edinilmesi, insanların da bilinçlenmesidir. Kötü yanı ise o çınlamanın hemen bizi yakalamasıdır...

@Ahmet.KOÇ rica ederim ve ben de teşekkür ederim. Geçmiş olsun Ahmet bey. Forumda kesin vardır demiştim ve nitekim dediğim çıktı çünkü gerçekten 10 insandan 5'i mutlaka bunu yaşamakta ve ne tıp bilimcilerinin, ne doktorların yani kısaca kimsenin bu rahatsızlığı gündeme getirmemesi çok can sıkıcı ve üzücü bir durumdur. Kulaklarımız sürekli çınlıyor. Onunla yaşamaya alıştık, bazı insanlar kolay alışamıyorlar ve çıldırma noktasına geliyorlar. Sizin 10 sene geçmiş, benim 4-5 sene, bazılarının 30 seneyi bile geçirdiği oluyor. İşimiz zor. Allah yardımcımız olsun. Kulağı çınlamayanlar aynen sizin de dediğiniz ve benim de belirttiğim gibi, bizi asla anlayamazlar. Bizi, sadece biz anlarız. Doktorlar bile anlamıyor zaten. Tıp bile çözüm bulamazken kim anlayabilir ki... Kitap okurken maalesef çınlama mutlaka aklınıza gelir zaten kitabı da sessiz bir ortamda okuduğumuz için genelde o çınlama yüzünden kitabı doğru düzgün analiz edemeyiz. Ben bu yüzden sırf kitapları rahat okuyayım diye kafelere gidiyorum. Başka türlü zor oluyor çünkü. Onun dışında, bisiklet en önemlisi. Yani bisiklet tepesindeyken çınlama zaten duyulmadığı gibi, aklımıza bile gelmiyor. Bu yüzden bisikletin bize katkısı çok fazla diye düşünüyorum. Bu tür şeylerin hiçbir katkısı olmadığını paylaştığınız için teşekkürler. Hiç merakım olmamıştı yani tıp bile çözüm bulamamışken bunlar ne işe yarayacaklar ki. Bilgilenmiş olduk sayenizde, artık tamamen uzak dururuz. Ayrıca bu konuda çevremizdekilerin desteği de çok önemli diye düşünüyorum ve amin diyorum.

@cezmi özdemir Lastiğin yere sürtünme sesi nasıl buna sebep veriyormuş şaşırdım. Yani hangi konuda bu? Araçla falan giderken mi yoksa bisikletle giderken mi? Ben böyle bir şeye pek ihtimal vermiyorum çünkü tam tersi bisiklet psikolojik olarak iyi geliyor.

@soneryen rica ederim sizlerin de aklında bulunmuş olur. Tinnitus'a herkes hazırlıklı olmalı ve çok dikkatli olmalı. Bana yıllar öncesinde çıkar şu kulaklıkları, şunlarla müzik dinleme diyorlardı, bir şey olmaz boşver gitsin diyordum ve sonucu ortada. Gerçi bunun sebebi sadece o değil ama kulaklıkların ciddi derecede zararı var bu zaten herkesçe bilinir herhalde...

@Eseslibisikletçi üzülmemek elde değil ama yapacak bir şey yok. Bu çınlama yüzünden ağlayanlar, delirenler, kulağını sağır ettirenler, intihar edenler var. Moralimizi iyi tutalım. Eğer kesin bir çözüm yoksa, biz de buna uyum sağlamaya mecburuz hocam. Allah hepimizin yardımcısı olsun.
 
Kayıt
14 Kasım 2015
Mesaj
30
Tepki
9
Yaş
28
Şehir
Eskisehir
İsim
Ahmet
Bisiklet
Kron
Her gece ağlamıştım ilk zamanlar internette intihar etmek isteyenler felan görmüştüm insan gerçekten psikolojik olarak çöküyor kitap okuyamıyorum bu yuzden. Ben bir ara çok müzik dinlemiştim acaba ondan olabilirmiki 3-4 aylık müzik hevesi için ömür boyu çile çekmek. Ah şu teknoloji keşke sağlığa zararı olmasa zaten tinnitus başladığından beri kulaklıkla müzik dinlemiyorum
 
  • Beğen
Tepkiler: macerakolik

cezmi özdemir

Aktif Üye
Kayıt
28 Mart 2014
Mesaj
154
Tepki
113
Şehir
istanbul üskudar
Bisiklet
Merida
@BF Okuru yolda giderken surekli olusan lastik ugultusu gibi ama cok yuksek frekansta oldugu icin kulaga zarar verior cunku bisiklette arabadaki gibi ses izalasyou yok
 
  • Beğen
Tepkiler: münferit vagon

BF Okuru

Forum Bağımlısı
Kayıt
6 Eylül 2004
Mesaj
164.844
Tepki
789
@Eseslibisikletçi müzik dinleme konusunda tek sıkıntımız gece vakitleri. Ben genellikle geceleri de çalışan biri olduğum için ister istemez müzik dinleyebiliyorum ama hoparlör gecenin bir yarısı olmuyor. Yani binada çok ses yapabilir, az bir şey bile açık olsa insanları rahatsız edebilir. Çok kısık bir seste kafa kulaklığıyla dinlemeye çalışıyorum. Bu arada kafanıza takmayın o kadar, yoksa çok bunaltır sizi...

@cezmi özdemir ben bunu hiç düşünmemiştim ama fark da etmemiştim. Zaten bilmiyordum ve şaşırdım şimdi. Bu durumda ne yapmak gerekir bilemedim. Bisiklet kullanırken kulak tıkacı mı kullanalım acaba şaşırdım şimdi. Eğer durum böyleyse, yüzlerce bisikletçinin kulağı o sesten zarar görüyor demektir...
 

EsQaRe

Aktif Üye
Kayıt
13 Nisan 2015
Mesaj
101
Tepki
110
Yaş
48
Şehir
Ankara
İsim
Ahmet DEMİRER
Bisiklet
Cube
Bende sizdenim arkadaşlar kulak çınlamasına yapabileceğimiz bir şey yok ama duyu kaybına yol açmaması için hayatımızda daha fazla dikkat etmeliyiz
 

Ahmet Ayaz

Forum Bağımlısı
Kayıt
19 Nisan 2013
Mesaj
1.096
Tepki
2.201
Yaş
50
Şehir
K.Çekmece İstanbul
Bisiklet
Salcano
başlığı görene dek sorun yoktu. :)
yaklaşık 20 senedir beraber takiliyoruz. benim kulaklarim çocukluktan beri sorunlu. çok detayina girmeyecegim. diğer bir sorun da düşük frekanslı sesleri duyamamak. artik tedavisi var mi diye bakmıyorum bile. alıştık gidiyoruz.
 

macerakolik

Forum Bağımlısı
Kayıt
8 Ekim 2006
Mesaj
3.858
Tepki
2.697
Şehir
Esenyurt-İstanbul
İsim
Soner
Başlangıç
1985—86
Bisiklet
Trek
Bisiklet türü
Yol bisikleti
Arkadaşlar çok geçmiş olsun. İnanin ilk defa duydum ama anladığım kadarıyla bir çok arkadaşta benzeri varmış. Çok üzüldüm. Umarım düzelir. Çıkamayan candan ümit kesilmez tedavi yok demeyin kafaya takmayın arkadaşlar. O intihar etmeyi düşünenleri kulağını sağırlık haline getirenleri duyunca içim titredi.
 

Eroseros

Forum Bağımlısı
Kayıt
25 Aralık 2015
Mesaj
614
Tepki
1.306
Yaş
51
Şehir
İzmir
İsim
Eray Yumuşaker
Bisiklet
Sedona
Dün Okan Bayülgen'in programında İlhan Şeşen vardı. Onda da bu rahatsızlık varmış ve çözümü olmadığını söyledi.
 
  • Beğen
Tepkiler: macerakolik

macerakolik

Forum Bağımlısı
Kayıt
8 Ekim 2006
Mesaj
3.858
Tepki
2.697
Şehir
Esenyurt-İstanbul
İsim
Soner
Başlangıç
1985—86
Bisiklet
Trek
Bisiklet türü
Yol bisikleti
Hiç aralıksız hep çınlıyor mu?
 

EsQaRe

Aktif Üye
Kayıt
13 Nisan 2015
Mesaj
101
Tepki
110
Yaş
48
Şehir
Ankara
İsim
Ahmet DEMİRER
Bisiklet
Cube
Evet cinlamayi duymamak için sürekli sesli ortamlarda bulunmayı tercih ediyorum onun için hatta kitap okurken müzik dinlemek zorunda kalıyorum
 

BF Okuru

Forum Bağımlısı
Kayıt
6 Eylül 2004
Mesaj
164.844
Tepki
789
@Ahmet Ayaz 20 senedir... Yani ciddi bir rakam bu ve iyi sürdürmüşsünüz. Söyledikleriniz de doğru. Hayatın bir parçasıymış gibi takılmaktan başka çaresi yok.

@soneryen evet sürekli çınlıyor ama psikolojisi çok farklı. Yani alıştıktan sonra artık umursamıyorsunuz ama aklınıza gelince ister istemez o çınlamayı yaşıyorsunuz hele hele gece tam uyurken denk gelirse, ilk zamanlar geceleri zehir ediyor ama sonra ona da alışıyorsunuz. Teşekkürler ayrıca. Yani intihar edenler olması, delirenler, çıldıranlar, kulağını sağır ettirmeyi düşünenler var onların yaşadıklarını düşünün işte şimdi. Bir sitede okumuştum adamın birisi doktora gitmiş ve doktora demiş ki, "Doktor bey bana deyin ki, kulağındaki çınlamanın geçmesi için kulağını kesip atmamız lazım, hemen ben kesip atayım o kulağımı, yeter ki şu çınlama dursun artık". Aynen böyle bir yazı okudum o insanın yaşadıklarını düşünün işte ama yaşamayan pek anlamaz maalesef...

@Eroseros evet maalesef yok. Şu an için geçici ufak tefek çözümleri var ama o da tam geçirmiyor zaten, sadece azaltıyor...
 

therkut

Aktif Üye
Kayıt
3 Ağustos 2015
Mesaj
143
Tepki
138
Yaş
38
Şehir
Muğla/Köyceğiz
İsim
Erkut
Bende de çok hafif bir çınlama olur yıllardır ama önemsemedim hiç. Disleksi rahatsızlığım olduğu için okuma sorunu uzun süredir yaşıyorum fakat tinnitusun da belki katkısı vardır. Abartısız yüzden fazla kitap rafımda okunmayı bekliyor ama bir kitabı birkaç kez okumak zorunda kaldığım için ayda bir kitap ancak bitirebiliyorum. 2008de kontrol ettirmiştim en son sağlıklı kulaklarım vardı ama en yakın zamanda bir kontrole daha gitmek lazım. Başlık farkındalık oluşturdu bende, bu yüzden teşekkür ederim.
 

cezmi özdemir

Aktif Üye
Kayıt
28 Mart 2014
Mesaj
154
Tepki
113
Şehir
istanbul üskudar
Bisiklet
Merida
@BF Okuru aslinda kulak tikaci en iy cozumlerden biri ama yogun tafikte onermem ben uzun antremanlarda birkac kere kullandi bayabir huzur veriyor surerkenozellikle o ugultu kesilince oh be diyorsunuz kulak tikaci cok yuksek freknslari perdeliyor ve ugultu duymuyosunuz ama yaninizda konusan arkadasinizi veya bir araba kornasini duyabiliyorsunuz
 

Saim Deveci

Aktif Üye
Kayıt
2 Ağustos 2009
Mesaj
180
Tepki
113
Şehir
Tekirdağ
Bisiklet
Giant
Merhaba arkadaşlar,

Yaklaşık on senedir bu dertten ben de muzdaribim. Sağ kulağımda sürekli bir çınlama var. Bendeki çınlamanın sebebini kulak içi kulaklıkla çok fazla müzik dinlemeye bağlıyorum. Başka faktörler de bir araya gelerek sebep olmuş olabilir elbette.

Çınlamanın düzeyi yorgun olduğum zamanlarda artıyor. Bazen yorgun olmadığım zamanlarda da artıyor fakat neden olduğuna anlam veremiyorum. Tansiyon ya da nabız ile de alakalı olabileceğini düşünüyorum. İlk zamanlar çok rahatsızlık ve tedirginlik yaratıyordu bende. Tedavisi olmadığını öğrendiğimden beri gürültülü ortamlarda bulunmamaya gayret ediyorum. Kulaklıkla müzik dinlemiyorum. Çınlama ile birlikte yaşamaya alıştım. İnşallah bir tedavisi bulunur da bu dertten muzdarip olan bizler çınlamadan tamamen kurtulma fırsatına kavuşuruz..
 

MuratHan

Forum Bağımlısı
Kayıt
19 Temmuz 2008
Mesaj
1.687
Tepki
2.287
Şehir
Alanya
Bisiklet
Scott
Yıllardır sol kulağımda bir azalıp bir artan sürekli bir zzzzz sesi var. Şu an bile duymaktayım yalnız artık rahatsız etmiyor. Son bir kaç yıldır asıl rahatsız eden bir durum var o da, 40-50 km lik tur sonrası, ya da salonda çalışmanın sonlarına doğru yine sol kulağımda bir anda çat diye bir sesle başlayan tıkanıklık oluşuyor. Bu tıkanıklık neticesinde sol kulağımla sesleri daha az duyuyorum. Üç beş dakika dinlendikten sonra tekrar açılıyor. Tansiyon sorunum yok ama başka bir problem var gibi. Kulak içi kiri olabilir mi diye düşünmüyor da değilim, yalnız kulak içini temizletmenin sonuçlarının iyi olmadığını duymuştum.