@-Deniz- 0-45 aralığında ölçenler yeterli. Çalışma mantığı şöyle, tele 3 noktadan temas ediyor, mekanizmadaki yaydan dolayı orta noktanın tele ne kadar sehim verebildiğini (ing. deflection rate) ölçüyor. Ben şimdiye kadar hep 2.0 mm yuvarlak kesitli tel kullandım ve maksimum gerginliği 30 olacak şekilde yaptım. Bu "sehim miktarı"nın hangi telde ne kadar kiloluk bir gerilmede oluştuğuna dair yaklaşık bir çizelge hazırlamış ParkTool. Steel round 2.0 için 30'a karşılık bir sayı koymamışlar nedense. (Fazla mı geriyorum acaba?). 28 için var en fazla. Alet 28 gösteriyorsa o tel 178 kiloluk gerilime sahipmiş mesela.
Aslında elinde ideal gerilime sahip bir jant varsa gerilimölçere gerek yok. "Mıncıklama" yöntemiyle kabaca telleri ne kadar germek gerekir anlaşılıyor. Birbirine ardışık ve paralel olan telleri tek elle tutarak birbirine doğru çekince sehimleri hakkında güvenilir bir bilgi alınıyor. Kullanımı hazır jantın tellerini mıncıklayıp yeni topladığın jantın tellerinde aynı sertliği yakalayacaksın, zor bbişey değil. Kalibrasyon da çok mühim bir konu değil. Üşenmeyip telin sehim vermesine sebep olan yayı alete sadece jant öreceğin zaman takarsan yay kasılı kalmaya alışmaz, böylece gösterdiği değer zamanla değişmez, veya çoook yavaş değişir (azalır).