tel zımba kullanan poşet çaylardaki tehlike

galipulusoy

Aktif Üye
Kayıt
26 Mayıs 2005
Mesaj
156
Tepki
133
Şehir
kilis
arkadaşlar merhaba,

biz çalışanlar gün içerisinde çay ihtiyacımızı poşet çaylardan karşılıyoruz. ancak başka bir konu için internette araştırma yaparken, poşet çaylarda kullanılan tel zımbanın sıcak su ile beraber çözünmeye başladığı ve çaya metal iyonları bıraktığını okudum. çayını limonla içen ve poşet çayı bardakta 2 dk dan fazla bırakanlarda bu çözünme daha da artıyormuş. (demlenme için poşet çaylarda 3-5 dk bekleyin yazıyor halbuki??????) bu metal iyonları da vücutta birikerek beyin karaciğer falan filan işte zararlara sebep oluyormuş.

bilen vardır bilmeyen vardır. ben bilmiyordum çayımı iyice demlensin diye poşet çayları çıkarmadan içiyordum.

benim diyeceğim başka bişey var, yine poşet çayla ilgili. poşet çay bardakta belli bir süre bekleyince rengi bulanıklaşıyor çok garip bir hal alıyor. çay demlendiği esnada cam bardakta gayet berrak açık iken belli bir süre bekleyince (4-5 saat veya ertes güne kadar) renk açık kahverengi ve baya bulanık oluyor. şu an masamda cam bardağımda dünden kalan çayım var ve rengini bu bardağa bakarak yazıyorum.

normal demleme çay günlerce beklese rengindeki berraklık bozulmuyor. poşet çayda bekleme sonucu bu renk değişimi neye işaret.
hiç poşet çay içmesek mi acaba?
poşet çayda bir tehlike varsa bu nekadardır? günde 2 bardaktan fazla içmemeli mi? gibi sorular aklıma takıldı şimdi???

ben bu bulanıklığı araştırayım derken, bununla iligili internette bişey bulamadım, bunun yerine tel zımbanın zararını öğrendim.
sağlıklı bol pedallı günler dilerim.

saygılarımla.
 
Scudo

euners

Aktif Üye
Kayıt
13 Temmuz 2006
Mesaj
122
Tepki
122
Şehir
Kahramanmaraş/Afşin
bende merak ettim gerçekten. Geçen sene böyle bir durumla karşılaşmıştım. Kaçak çay almıştık. Bir gün öncesinden kalan çay bardakta, sanki içersinde çikolata çözünmüş gibi bir renk almıştı. Bir daha da almadık o çaydan. Sadece poşet çayda değil yani. İçerisine renk vermesi için koydukları bir madde muhtemelen böyle bir etkiye neden oluyordur.
 

galipulusoy

Aktif Üye
Kayıt
26 Mayıs 2005
Mesaj
156
Tepki
133
Şehir
kilis
@euners

aynen tarif doğru, içinde çikolata ya da bisküvi çözünmüş gibi bir hal alıyor.

teşekkür ederim.
 

Harun.

Yaşam boyu bisikletçi
Kayıt
8 Temmuz 2010
Mesaj
1.777
Tepki
908
Yaş
29
Şehir
Wonderland
Başlangıç
2003—04
Bisiklet
Salcano
Bisiklet türü
Şehir - Tur
En iyisi çaydanlıkta demleyip içmek. :)
 

cem deviren

Daimi Üye
Kayıt
24 Kasım 2010
Mesaj
274
Tepki
200
Şehir
yalov(A)ntalya
demlik poşet çaylar var illa çay içmek istiyorsanız onlardan kullanabilirsiniz bence, en azından sallama çaydaki telden yok. illaki onun da zararı vardır, renklendirici madde kullandıkları kesin ama elden bir şey gelmiyor. Zaten bu devirde neredeyse her yediğimiz yiyecekte zararlı madde var. kalabalık şehir hayatında kimse bahçesinde domates, biber ekip biçemediğine göre hazır yiyecekleri tüketmekten başka bir şey yapamıyoruz :(
 
  • Beğen
Tepkiler: galipulusoy

BF Okuru

Forum Bağımlısı
Kayıt
6 Eylül 2004
Mesaj
164.844
Tepki
789
en temizi alıp demlemek, yada bir tutam bitki çayını bardak içine atıp üstüne sıcak su koymak.