Jordanred Bisiklet Forması, Bisiklet Taytı ve Bisiklet Giyimine Dair Her Şey

Taşınan oksijen miktarını arttırmak

Batuhan Ustaoğlu

Aktif Üye
Kayıt
2 Temmuz 2010
Mesaj
166
Tepki
70
Şehir
İstanbul
Arkadaşlar hatırladığım kadarıyla yazıcam bazı yanlışlarım olabilir.Varsa düzeltirseniz sevinirim.

Bildiğim kadarıyla kaslara kan gidiyor bu kandaki oksijende kaslarda yakılıyor ve enerji üretiliyor.
Sanırım adı Vo2.Kısaca benim sormak istediğim hangi egzersizlerle yada ne yaparak bunu arttırabiliriz ?
 
Scudo
Benim de bildiğim kadarıyla karbonhidratlar kandaki oksijen ile parçalanıyor ve enerji açığa çıkıyor. Önce karbonhidratlar. Çünkü yağlar daha zor parçalanıyor ve daha fazla oksijene ihtiyaç duyuluyor. Eğer vücudumuz ilk olarak yağları parçalasaydı şimdi aldığımızdan 3 kat daha hızlı nefes alıp vermemiz gerekirdi hemde dinlenirken. Artık koşarken bisiklet sürerken ne olur sen düşün. Vo2 max. düzenli ve doğru antremanlarla artırırılabiliyor.

Ekleme:

Vo2 max. vücudumuzun ne kadar oksijen kullanabileceğidir.

Yanlışım varsa düzeltin.

Daha iyi anlaşılabilmesi için kaynak vermekte fayda var:
(link)
 
  • Beğen
Tepkiler: ANT OZAMAN
öncelikle bunun için gerekli kalp, damar,akciğer,diğer solunun organlarınında fizyolojik olarak gelişmesi gerek,bunlar gelişirken zaten diğer fizyolojik durumlarda yavaş yavaş gelişecektir, büyük bir kalp ,geniş ve yayılmış bir damar ağı ,vital kapasitesi,insipirasyon ve ekspirasyon hacimleri bunların yedeklerinin de gelişmesi gerek,bilinen en önemli şey önce uzun ve aerobik esaslara uygun antrenman,bu gelişimden sonra daha ince olan nabız ve dinlenme aralığı ayarlanarak yapılacak çalışmalar.tabiki bu çalışmalarla hg ve eritrosit oranın yeterli seviyede olması.ve artan antrenmanlara uyum sağlaması bu antrenmanlara uygun beslenme...
 
Cevaplar için teşekkürler.
Mert benim dediğim aynı yere çıkıyor.Ben sadece ileriki aşamaları anlatmışım :)

Kısaca Antrenman ve beslenme önemli
 
Taşınan oksijen miktarını artırmak için yaşadığınız rakımdan yüksek bölgelerde zaman geçirerek kanınızdaki alyuvar sayınızı artırabilirsiniz bu da yaşadığınız bölgeye döndüğünüzde bir süre için performansınızı artırır.
 
Bunu sürekli hale getirirseniz tabiki bir süre değil uzun bir süre artış sağlar. Sporcuların kamp yerlerinin bu yüzden yüksek rakımlı yerlerde yapıldığını sanıyorum. Hatta bütün çoğu futbol kulüplerinin yüksek rakımdayken bir tanesi denize sıfır bir yerde yapıyordu bunun geyiği dönüyordu. :)
 
  • Beğen
Tepkiler: M.Burak KARADAĞ
Dağda kalınan sürenin uzaması oraya tamamen adapte olmayı sağlar ama geri döndüğünüzde tekrar şehire adapte olursunuz. 15 güne yakın bir periyodda vücud kendini eski haline çevirir.
 
@özgür karataş

Bu durum tavsiye edilmez ama. Kanın hematokrit değerini yükseltir, akışkanlığını azaltır. Pıhtı ve kalp krizi riskini artırır.
 
  • Beğen
Tepkiler: Tolga Gürgün
oksijen volümünü artırmanın yolu düzenli olarak aerobik antrenman yapmak,sigara içmemek,yükseklik antrenmanı yapmak(bu fayda kısa süreli oluyor yani bir süre sonra normale dönüyor ) Düzenli beslenmek.Birde yüzmede kullanılan vital kapasitenin artırılması antrenmanı da faydalı olabilir. solunum kasları ve kaburgalar arasındaki kaslar çalıştırılarak alınan ve verilen hava miktarı artırılabilir.
 
@Halil Emre Ozlu

5 senedir aktif olarak dağcılık yapıyorum fakat bu bilgiyle daha önce karşılaşmadım biraz daha açabilir misiniz? Sizin verdiğiniz bilgiye göre dağcılık hatta yüksek irtifa dağcılığı kalp krizi riskini artırıyor değil mi? bu konuda daha fazla bilginiz varsa bilmek isterim.
 
Özgür abi,böyle bir durum söz konusu.Hatta kimi bisikletçiler ve vücut gücü isteyen sporla uğraşanlar basınç odalarına giriyorlardı.Bir makelede okudum geçen.Ama hatırlamıyorum nerede okuduğumu.
Ek bilgi:
Dağcılıkla uğraşıyorsan abi verilen temel bir bilgi vardır.Bir seferde dinlenmeden 200-400 metreden fazla tırmanışlar yapmayın,en azından 300-400 metrede bir (en az)1.5-2 saat dinlenin derler.Sebebi ise alyuvar sayılarının yüksekliğe göre bir anda adepte olamasıdır ve buda bulantı ve kusmalara,baş dönmelerine yol açabilir :).
İlerleyen aşamalarda kalp krizi riskide oluşur.O yüzden 2000-3000 metrelere falan tırmananlar tırmanışlarını günlere yayarlar.Mesela bir günde en fazla 600-800 metre arası tırmanıp daha sonra 4-5 saat kadar(bazen daha fazla olabilir bulundukları koşullarda önemli sonuçta)dinlenip sonra tekrar tırmanırlar.
 
bir doktordan duyduğum ve dünyadaki çoğu milli takımın uyguladığı bir yöntemden bahsetmek istiyorum: Antremanımızı yükseklere cıkarmak yani rakımı fazla olan yerlerde antreman yapmak neden mi
yükseldikçe havadaki oksijen miktarı azalıyor siz yükseklerde antreman yapınca vucüt oksijen istiyor ama az olduğu için bulamıyor oksijeni ve hemen oksijen taşıyan hücreleri pigmentleri arttırmaya başlıyor ve taşıyıcıların artması sonucu vucüda daha fazla oksijen alınıryor. bu hücreleri 2 katına cıkarıp tekrar asağılara sahile döndüğünüzü bir düsünsenize..! vucut 50 gr oksijenle çalısırken 100gr ma cıkıyor. ve bu da ciddi bir performans artışına yol açar diye düsünüyorum.
 
öğrendiğini bizimle paylaşman çok güzel ,bu yöntem belki 50 yıldan fazladır kullanılıyor, hatırladığım kadarı ile doğu almanları uygulamaya başladı diye aklımda kalmış,kimin bulduğu önemli değil ama yıllarca kullanılmış bir metod.yeni birşey değil. dağcılıkta kalp krizinden daha önemli konular var,biliyorsundur,yükseklik hastalığı o yüzden sende yapıyorsundur ama bilmeyenler için tekrarlamış olayım örneiğin 5000m zirve yapıcak kişi 2000 e ilk kampını kurdu orada kaldıktan sonra ertesi gün 3000 e çıkıp geri gelerek kampı 2300-2500 ler kurar ve kalır sonra bu takip eder 4000 çıkıp inip 3000 geceyi geçirir gibi, tabi bahsedilen kalp krizi bir risk ama araştır bak sporcularda ve dağcılarda bu nedenden kalp krizi riski belki yıldırım çarpma riskinden azdır.
 
Geri