''talat tunçalp kimdir''

BF Okuru

Forum Bağımlısı
Kayıt
6 Eylül 2004
Mesaj
164.844
Tepki
789
http://img339.imageshack.us/img339/192/talattuncalp10.jpg


Bisikletin Yaşayan Tarihi Talat TUNÇALP

Türkiye Bisiklet Federasyonu (TBF), 1923’ten bu yana Türk bisiklet tarihinde yaşanan önemli olaylarını ve ulusal ve uluslararası alanda derece elde etmiş sporcuları, yapılan önemli yarış ve turları, görev yapan federasyon başkanlarını anlatan bir kitap hazırlanması için başlattığı çalışma nedeniyle ilk ziyaret, bisikletin yaşayan tarihi Talat Tunçalp’a oldu. TBF Başkanı Emin Müftüoğlu, Gazeteci Nail Bülbül ve eski bisiklet sporcusu Sadık Keleş, İstanbul’da Şişli’deki evinde Talat Tuncalp’ı ziyaret etti. Bu ziyarette, Cumhurbaşkanlığı Turu’nun statüsünü yükseltip, dünyanın katılımını sağlayan başkan olarak Müftüoğlu ile Cumhurbaşkanlığı Bisiklet Turu’nun isim babası Tunçalp, bir araya gelmiş oldu.
Müftüoğlu, bisiklet sporunun tarihçesini ve önemli olaylarını içerecek, bisiklet sporuyla ilgili bilgileri gelecek nesillere aktaracak bir kitap hazırlamak için çalışma başlattıklarını belirterek, bu çerçevede ilk ziyareti, Türkiye’nin yaşayan en eski olimpiyat sporcusu Talat Tunçalp’a gerçekleştirdiklerini söyledi.
Yaşına rağmen her gün 15 dakika koşu bandında yürüyerek spordan vazgeçmediğini gösteren bisikletin yaşlı kurdu Tunçalp, spora 1920’lerde başladığını, 1923 yılında Muvakfak Menemencioğlu’nun başkanlık yaptığı bisiklet sporunun, 1932-1933 yılları arasında Hüsnü Nail Sedan’ın başkanlığında Bisiklet Federasyonu kurularak resmileştiğini anlattı.

Atatürk’ün elini öpme şerefine nail oldum...

Anılarını anlatırken gözleri parlayan Tunçalp, “ Ben, Hüsnü Nail Sedan’ın sporcusuydum. O da bisikletçiden yetişmemiş bir tüccar adamdı. Tatlı, babacan, fabrikatör bir büyüğümüzdü. O’nun başkanlığında 1933-34 yıllarından 1949 yılına kadar ben Türkiye Şampiyonu oldum. 16 defa yol şampiyonluğum, 15 defa sürat şampiyonluğum var. İkisinin toplamı 31 eder ve zannediyorum 31 defa Türkiye Şampiyonu olan pek sporcu bulunmaz. Hasbelkader Sevgili Atatürk’ünde 4-5 defa elini öpmüş insanım. O şerefe de nail oldum.”dedi.

Hitler’in önünde asker yürüyüşü...

1934 yılında, 1936 Berlin olimpiyatlarına katılabilmem için geçmişte adı İdman Cemiyetleri ittifakı olan Beden Terbiyesi Genel Müdürlüğü başkanı Orgeneral Ali Hikmet Ayerdem’in, Balkan ülkelerinden biriyle yarışma yapılması şeklinde olimpiyatlara baraj koyduğunu anlatan Talat Tunçalp, “O zamanlar olimpiyatlara katılacak olan Romanya ile yarıştık ve ben o yarışı kazandım. Yarışı kazanınca olimpiyatlara katılmamıza izin verdi genel müdürümüz. Uzun bir kamp devresi sonunda 1936 olimpiyatlarına katıldık. Berlin olimpiyatları’nda, Hitler’in önünden asker yürüyüşüyle Hitler selamıyla selamlayarak geçtik. 73 sene önceydi, Hitler’de kendi selamıyla sporcuları selamlamıştı. Olimpiyatlarda acemiydik ve 234 yarışçının içerisinde boğulup kaldık. Ben zaten yapı itibariyle pist yarışçısıyım. Ön gurupla prensipte bir planlama yaptık. 100 kilometrelik yarışta 31 kişi toplu olarak bitiş çizgisine yaklaştık. Çok umutluydum, 10 kişi kadar sporcu tam finişe yaklaştık. Ben içerinde kaldım, bir Alman’da dıştan gelmişti. Tam son kilometreye girdik, Alman’ın pedalı benim ön tekerleğime değdi. Üç telim koptu. Düşmedim, ancak iki yanım bisikletçi doluydu. Tekerleğim yalpalayarak bitiş çizgisine ilerledim, maalesef 30 kişinin sonuncusu oldum. Son metrelerde hepsini geçecektim, yüzde 1000 birinci olacaktım. Talihsiz kaza sonucu birinci ve ikinciliği Fransızlar aldı. Çok emek vermiştik, çok ağladım, üzüldüm.”diye konuştu.

Rusya’da bisiklet öne geçti...

1936 yılı Berlin Olimpiyatlarının hemen ardından Rusya’da katıldıkları yarışlarda Kiev’de ve Leningrat’da birinci olduğunu, Moskova’daki yarışlarda bitiş çizgisine son metreler kala tam atağa kalktığı sırada zincirin çıkması sonucu birinciliği kaybettiğini, buna rağmen milli futbol takımı, basketbol, voleybol, atletiz olmak üzere Türkiye’den branş olarak Rusya yarışlarında bir tek bisiklet sporunun başarı gösterdiğini belirten Tunçalp şunları söyledi:
“Ben hız yarışçısıydım, hiç öyle Çetin Yüce gibi yolda kaçıp ta farklı birinciliğim yoktur. 16 defa Türkiye şampiyonu oldum. Orhan Suda rakibimdi, kendisiyle finiş çalışması yapardık, bir türlü öğrenemez, o çabukluğu gösteremezdi. Rahmet olsun, o’nun da hep ikinciliği oluşurdu. Sonra bisiklet hareketini ile birlikte Türkiye Şampiyonluklarımızı 1949 yılına kadar götürdük. Ben ticaretle ilgileniyordum ama, bisiklet sporu nedeniyle ticaretten para kazanamadım. Federasyonun basit bir bütçesi vardı, biz kendi cebimizden 200-300 bin lira harcardık. Basının ise bisiklet sporuna çok büyük bir ilgisi vardı.”

cumhurbaşkanlığı Bisiklet Turu’nun isim babası oldu....

Bisiklet sporunu bıraktıktan sonra Hüsnü Nail Sedan’ın isteği üzerine 1950 yılında Bisiklet Federasyonu Başkanı olan ve bu görevini 1968 yılına kadar sürdüren Talan Tunçalp, başkanlık dönemi yıllarında Marmara Bisiklet Turu’nun faaliyet ve hareketlerini az bulunca, dönemin Cumhurbaşkanı Cemal Gürsel’in oluruyla Marmara Turu’nu 1968 yılında Türkiye Bisiklet Turu unvanını kazandırdıklarını söyledi.
Tunçalp, Cumhurbaşkanlığı Bisiklet Turu hikayesini şöyle anlattı:
“Kral Faruk’un himayesinde yapılan Mısır Bisiklet Turu’na dünya ülkelerinden katılım çok fazlaydı. Ne yaparız da Marmara Turu’na dünya ülkelerinin ilgisini çekeriz diye düşündük ve Marmara Bisiklet Turu’nu Enternasyonal olarak yapmaya karar verdik. Bunun için Cumhurbaşkanının ismini kullanarak büyük ilgi sağlanabilir düşüncesiyle zamanın genel müdürü Nuri Gücüyener’le birlikte dönemin Cumhurbaşkanı Orgeneral Cemal Gürsel’i ziyaret ettik. Kendisine sporumuzdaki bu özelliği anlatıp, turumuza Cumhurbaşkanlığı ismini vermelerini istedik. Bizim izahatımızdan tatmin olunca, memnuniyetle (kullanabilirsiniz) dedi. Cumhurbaşkanımızın izin vermesiyle Marmara Turu, Türkiye Bisiklet Turu unvanını kazandı ve o isim altında yapmaya devam ettik. Enternasyonal turumuzun Bursa etabı çok çetin geçti. Cumhuriyet Meydanını halk öyle doldurmuştu ki, kalabalığı zapt etmek zordu. Hakikaten, basketbolün, atletizmin önüne geçmiştik. Bisiklet sporu futboldan sonra ikinci spor olmuştu.”

Talat Tunçalp kimdir ?...

1915 yılında İstanbul’da doğdu. Bisiklet sporuna 1933 yılında İstanbul’da başladı. 17 yıl süren sporculuk yaşamında 16 kez yol şampiyonluğu, 15 kez sürat şampiyonluğu olmak üzere toplam 31 kez Türkiye Şampiyonluğu kazandı. Türkiye’nin en başarılı bisikletçisi olarak ismini duyuran Tunçalp, 1936 Berlin, 1948’de Londra Olimpiyat oyunlarında yarıştı.1950-1968 yılları arasında Türkiye Bisiklet Federasyon Başkanlığı yaptı. Bu görevi sırasında başarılı hizmetler veren Tunçalp, Marmara Turu’nu 1968 yılında Türkiye Bisiklet Turu unvanını kazandırdı.
 
Scudo