Suyun önemi - Su içmezseniz ne olur?

Admin

Yönetim Kurulu
Kayıt
5 Eylül 2004
Mesaj
1.737
Tepki
2.898
Siz ne yaparsınız? Bisiklet, koşu, dağcılık, windsurf? Belki de haftasonları macera tutkusuyla kendinizi doğaya atıyorsunuz. Ya da ailenizle birlikte trekking yapmak en büyük zevkiniz. Yaptığınız spor veya etkinlik ne olursa olsun sizi performansın doruğunda tutacak Camelbak'ın size uygun bir hidrasyon (sıvı alımı) sistemi vardır. En iyi performans için suya gereksinimiz var.

İnsan vucudu makinaya benzer. Fakat malesef dünyaya kullanım kitapçığı ile gelmeyiz. Ama eğer olsaydı en iyi verimin bol su alımıyla olacağını yazardı. Kaslarımız çalışabilmeleri için oksijene ve bazı elementlere gereksinim duyarlar. Kan dolaşım sistemi bunları kaslara sağlayan bir çeşit yakıt dağıtım ağıdır. Eğer suyunuz azalmışsa “yakıt” basıncınız düşer ve verimli çalışamazsınız. Suyun aynı zamanda soğutucu etkisi vardır. Egzersiz yaptığınızda kaslar normalden 8-10 kat daha fazla ısı üretir. Fazla ısı üretimi de vucudun soğutma sistemini devreye sokar. Sistem yaşamsal önemi olan organlardan ısıyı alıp deriye ileterek ve terleme yoluyla da serinlemeye çalışır. Bu başarılamazsa sonuç arabanızın motorunun su kaynatmasına benzer.

Susadığınızı anladığınız an geç kaldınız demektir. Vücudunuz dehidrasyon (susuz kalma) etkileri ortaya çıkana kadar susadığını haber vermez. Serious Cycling ve High Tech Cycling kitaplarının yazarı Dr. Edmund Burke dehidrasyonun performansa etkilerini şöyle açıklar:"Nemli ve/veya sıcak ortamlarda yapılan yorucu fiziksel aktivite sırasında, dehidrasyonun etkilerini 1 saatten az bir zaman diliminde hissedebilirsiniz. Gücünüzde ve enerjinizde azalma başlayacak. 2 saat sonra başağrısı, mide bulantısı ve kramplar gibi daha ciddi belirtiler ortaya çıkacaktır. Aslında "duvara çarpma" denilen tükenmede susuzluk baş rol oynar.İleri aşamada da sıcak çarpması ve bayılma dahi olabilir.

Peki ne kadar içmeli? Ilık havalarda bile 2-3 saatlik egzersiz sonucunda 3-4 litre su kaybedersiniz. (Tabloya bakınız!) Egzersiz seviyesi, hava ısısı ve su kaybı. Doğru sıvı alımı için az miktarlarda sık sık içmeli. Eğer aldığınız sıvı serin olursa daha iyi. Böylece su içmek size daha zevkli gelir. Vücudunuz saatte 1 litre kadar suyu absorbe edebilir ki bu da kaybedilen sudan azdır. O zaman 2 litrelik bir sistem size 2-3 saatlik bir efor için yeterli olacak demektir.

Sıvı alımının püfleri, bütün tıp ve spor uzmanları; yaptığınız spor ne olursa olsun sıvı alımının antrenmanınızın veya doğa etkinliğinin bir parçası olması gerektiğini söylerler: - Egzersizden önce ve sonra içiniz. - Arazi, hava, giyim ve harcanan eforun seviyesine göre sıvı alım miktarlarınızı ayarlamayı bilin. - Susamadan önce düzenli aralıklarla için. - Planlanan etkinlik için yeterli sıvı taşıdığınıza emin olun. - Serin sıvılar vücut tarafından daha çabuk absorbe edilir.

Bol sıvı alımının faydaları, daha fazla enerji, güç ve dayanıklılık Daha serin bir vücut Daha uzun ve yüksek performans Sonraki aktivite için vücudun daha çabuk toparlanması. Dehidrasyon ne zaman ortaya çıkar? Sandığınızdan da çabuk! Sıcak bir günde sıkı bir bisiklet antrenmanı sırasında saatte 2 litre sıvı kaybedebilirsiniz. Su içmezseniz (veya az içerseniz) genel hatlarıyla neler olacağı şu şekildedir: Sıvı Kaybı Belirtilerin Ortaya Çıkış Zamanı Belirtiler Ve Etkiler.

Not: Rakamlar 67 Kg.lık bir sporcu için temel alınmıştır.
 
Scudo

mutu88

Daimi Üye
Kayıt
29 Ağustos 2006
Mesaj
362
Tepki
181
Şehir
ISTANBUL
Forumun ilk yazılarından herhalde ama güncellemekte yarar var. Aslında eski konuları güncellemek lazım. Paylaşım için teşekkürler bu arada üstte ne yazdığımı bende anlamadım.
 
  • Beğen
Tepkiler: gizer

simplonmurat

Forum Bağımlısı
Kayıt
7 Ocak 2007
Mesaj
737
Tepki
336
Şehir
Evka-6 / İZMİR
İsim
Murat ALTINCAN
Bisiklet
Simplon
Paylaşım için teşekkürler.Su olmadan hiçbirşey olmayacağını sanırım hepimiz biliyoruz.Ayrıca bu dönem yağış azlığı ile birlikte susuzluğunda geleceği kesinleşmeye başladı.Lütfen sularımızı idareli kullanalım.Bu gelecek için önemli...
 
  • Beğen
Tepkiler: Hasan Hakan Koç

S26

Forum Bağımlısı
Kayıt
2 Şubat 2007
Mesaj
2.742
Tepki
1.462
Şehir
Eskişehir
Bisiklet
Amoeba
teşekkürler... önemli bir konu bu su meselesi
 

Ozge Deniz

Forum Bağımlısı
Kayıt
11 Kasım 2006
Mesaj
983
Tepki
328
Şehir
Izmir
yorgunlugun susuzlugun üstüne bi bardak doya doya su içmek gibisi varmı zaten:lick3: .Allah yoklugunu göstermesin...:60: önemli konu teşekkürler...
 

rahmankarataş

Forum Bağımlısı
Kayıt
12 Eylül 2006
Mesaj
1.024
Tepki
707
Şehir
greek and tr
herkese selam
konu icin teşekkürler
benim su olayı hemen hemen yok gibi
bir şey yani kısacası uzun veya kısa turlarda
benimle olan arkadaşlar devamlı su icerler
ben ise icmiyorum desem yeri vardır
saglık acısından zararı oldugunuda biliyorum ama
nedense susamıyorum
daha öncelerden cola iciyordum
yaklaşık olarak 7 aydan beri cola da
icmiyorum .bazen meyve suyu
herkes normalde günde 8 su bardagı
su icerken ben haftata okadar iciyorum
ancakve şu ana kadarda hicbir saglık
sorunu yaşamadım

selamlar...
 

gizer

Forum Demirbaşı
Kayıt
28 Kasım 2006
Mesaj
411
Tepki
161
Yaş
49
Şehir
İstanbul
İsim
Özgür KUŞCUOĞLU
Bisiklet
Kron
3 yıl önce su neyse, şimdi de o. 3 yıl sonra da o alcak. Konuyu güncelleme için teşekkürler. Bir suluk= 0,5 saat. İçinde bulunduğumuz ekosistemdeki canlıların su gereksinimi çok daha ayrı ve derin bir konu. Su saygı ister. Farklı bir deyişle; "Su deyince akan sular durur".
 

basri

Forum Demirbaşı
Kayıt
29 Eylül 2006
Mesaj
572
Tepki
1.334
Yaş
58
Şehir
Antalya
İsim
Tuncay Özışık
Başlangıç
1973—74
Bisiklet
Colnago
Bisiklet türü
Yol bisikleti
Siz bir sürü sorun yaşıyorsunuzdur da haberiniz yoktur :) Şaka bir yana su çok önemli bir "temel gıda" dır. Lütfen ilaç niyetine gibi düşünün ve susamadan su için, bir süre sonra su içmeye alışacaksınız ve vücudunuzdaki değişiklikleri farkedeceksiniz.

Off susadım vallahi, gidip içeyim :)

Saygılarımla
 

Banu B.

Forum Bağımlısı
Kayıt
3 Şubat 2007
Mesaj
654
Tepki
306
Şehir
İstanbul
Bir şey belirmek istedim.ben şu an lt lt su içiyorum ama henüz su tadına veya susamaya alışabilmiş değilim. herhalde bıraksam bu itinayı yine içmem gibi. o yüzden rahman da da böyle kesin olacak diye bir şey oluşmasın diye belirtiyorum. Ayrıca sizin dediğiniz gibi de olabilir. su dünyası süper de gelebilir.
 

Fatih Özgenlik

Forum Bağımlısı
Kayıt
5 Ekim 2006
Mesaj
822
Tepki
393
Şehir
Bursa
valla su içmeyi o kadar seviyorum ki, antrenman yapmasam bile litrelerce su içerim bir günde :) su içemeyen arkadaşların durumuna gerçekten çok şaşırdım. birkaç kez kendi sorumsuzluğumdan dolayı yolda bir süre su içemeden pedallamak zorunda kaldım ve bisiklet sürmek ölüm gibi geldi... ("gürsel abinin su kaynatmış motora su koymak" benzetmesi aklıma gelmişti sonradan ve çok gülmüştüm :) )kesinlikle çok önemli bir konu. konu ve bilgiler için teşekkür ediyorum.
 

Serkan TELYAKAR

Forum Bağımlısı
Kayıt
9 Ağustos 2006
Mesaj
857
Tepki
1.492
Şehir
İstanbul-Altunizade
Abi konu süper! Benim de bu konu hakkında öğrenmek istediğim bir şey var.Bahsedilen yoğunlukta su kullanıldığı zaman bende dalak şişmesi denilen şey(başka birşey deniliyorsa buna, ben bilmiyorum,özür) oluyor.Bundan da daha az seviyede su tükettiğim zaman ise susama hissi ile beraber kramplar başlıyor.Bu genelde performans ağırlıklı uzun mesafe dönüşlerinde oluyor.Bu aşırı zorlamamdan mı kaynaklanıyor yoksa su oranını tam tutturamadığım için mi?

örneğin (sonbahar başlarında);
Mesafe :90-100km
Ortalama hız : 30-35 km/h
Tüketilen su : 20-25 derece ısıda 3lt civarı
Süre: 2.5-3sa arası
 

rahmankarataş

Forum Bağımlısı
Kayıt
12 Eylül 2006
Mesaj
1.024
Tepki
707
Şehir
greek and tr
slm
ilginizden dolayı teşekkürler
zahmet edip bukadar ayrındı yazmanız
ve başınızdan gecen olay hakkında bilgilendirdiginiz
icin teşekküer ederim
zaten yollarda cahit turhan hocamaın devamlı baskısı var
su icmemden yana.
şuanda bir saglık sorunum yok ama ilerde olmayacagınada
hic kimse garandi veremez
artık bu konu üzerinde kendimi zorlamam lazım
selamlar....
slm
tadına alışsam :D
 

Hakan Kayisligil

Aktif Üye
Kayıt
8 Ekim 2004
Mesaj
180
Tepki
183
Şehir
Istanbul Kadıköy Ataşehir
Selam arkadaşlar İnternette dolaşırken ratladığım, yararlı olabilecek bir yazı var aşağıda. Açıkcası kaybedilen su kadar suyun vucuda eklenmesi ile sorun tam olarak çözülmüyor ve hatta tehlikeli. Mineral ve tuzlarada çok önemli vurguda bulunuyor.

Alıntı şöyle;
"Su kaybı ile birlikte elektrolit kaybıda olmaktadır. Özellikle sodyum klorür ,potasyum,magnezyum kalsiyum ve demir kaybı söz konusudur. İyi anteremanlı sporcu başarı grafiğinin düşmemesi için sıvı bilançosunu her zaman korumalıdır. Yani kaybolan su ve mineral eksikliklerini sürekli dengelemek: Bu olay gelecek anterenman stresinden evvel tamamlanması gerekli olan bir rejenerasyon olayıdır. Terleme ile tuz ve mineral kaybının yan etkileri maratoncu, bisikletçi veya triatloncu gibi uzun süreli efor isteyen ağır spor dallarında ortaya çıkar. Bunun için uzun süre eforlarda 15 dakikada bir 100-200 ml. 100ml'sinde 20 gr glikoz oligosankarik karışımı (Potasyum magnezyum, kalsiyum ve yyemek tuzu) gibi elektrolit ve vitaminler (B1,B2,B6,niasin ve vitaminC) içeren bir sıvı içilmelidir.

En rahatı piyasada satılan konsantre besin maddelerinden yararlanılmalıdır. Susuzluğu maden suyu ve limonata ile gidermek mineral madde kaybına ve yorgunluk ve kas kramplarına neden olur. Kaybedilen tuz,tuzlu bir çorba ile yerine konabilir. Ayrıca potasyum bakımından zengin besin kayısı,incir,muz yemek suretiyle potasyum kaybı, kalsiyum bakımından zengin besinle(Süt,tuzlu ayran)kalsiyum kaybı, vitamin C bakımından zengin besinlede vitaminC ihtiyacı karşılanabilir. Alınan sıvı besilerin ısısı 25 derece olmalıdır ve kesinlikle soğuk almamalıdır: Çünkü soğuk su midede saatlerce kalarak geç emilmekte ve su gereksinmeside geç karşılanmaktadır. Bu uyarıya uyulduğunda bir saate 200-300 g karbonhidrat içeren 1-1.5 LT sıvı alınmış olur."

Sağlıklı zinde pedallamalar
Hakan KAYIŞLIGİL
 
  • Beğen
Tepkiler: rahmankarataş

Selim Çam

Forum Bağımlısı
Kayıt
1 Kasım 2006
Mesaj
1.849
Tepki
457
Şehir
İstanbul
Günde 5 Litre civarı su tüketiyorum.. Günde 2 kere duşa giriyorum sabah ve akşam olmak üzere.. Suyla aram iyidir:)
 

bora_jb

Forum Demirbaşı
Kayıt
6 Ocak 2007
Mesaj
465
Tepki
106
Şehir
izmir
bencede cok onemlı bır konu gecenlerde tv de ızlemıstım bır doktor a soru sorulmustu gunde 20 25 lt su ıcersek n olur dıye su anda adını tam hatırlayamadıım bır maddeden dolayı zehırlenıyormusuz :) bende annemle ıddaya gırmıstım konu ılk acıldıında bır damacana suyu bıtırırım dıye sonra bu konu konusuldu ve ben dırek vazgectım

sonucta bır madde ne kadar yararlı olursa olsun fazlası zarar ama su suz olmaz:)
 

rahmankarataş

Forum Bağımlısı
Kayıt
12 Eylül 2006
Mesaj
1.024
Tepki
707
Şehir
greek and tr
selam
arkadaşlar su icmedigimi belirtmişdim
benim birde arkadaşım var güner kahraman
kendisinde yol bisikleti muvcud
günerle 30km bir güzergahda ortalama
35 km hızla gitmemizin sonucunda
bende terden eser yok gibi bu su icmedigimden kaynaklanıyor
ama günerde benim gibi suyla bek arası yok gibi
ama 30 km sonrası saunadan cıkmış gibi
oluyor bu konu hakkında cevap yazarsanız sevinirim
selamlar...
 

Banu B.

Forum Bağımlısı
Kayıt
3 Şubat 2007
Mesaj
654
Tepki
306
Şehir
İstanbul
Rahman bey, şimdi çok biliyor gibi, bu tarz konulara atlıyorum ama bari bildiklerimi paylaşayım diyorum. elbbete bir uzaman gdip görünmeni öneriyorum. Benim de çevremde, hiö terleyemeyen bir arkadaşım vardı. misal şu ki, ikimiz de saunaya giriyoruz. 15 dakika için ben sucuk gibi olurken, kendileri bir damala ter dökmüyordu. şaşılacak şey. Ancak drların bu güne kadar dedikleri gibi, aşırı terleme değil ama klasik oranlarda terlemek sağlıktır. toksinlerin atılması açısında önemli olduğu için de , özellikle performanslar sırasında terlemeniz şart.
o yüzden sizin hem bu su içme, hem dolaşımla ilgili konularınız için acil düzenlemeye ihtiyaç var, sağlıklı günler...
 

Selim Çam

Forum Bağımlısı
Kayıt
1 Kasım 2006
Mesaj
1.849
Tepki
457
Şehir
İstanbul
Tabii ki spor yaparken yağ yakmak önemli. Su kaybetmek ya da kas kaybetmek büyük sağlık sorunlarına neden olabiliyor.