Süt guatrı da engelliyor

delqn.izkrenov

Aktif Üye
Kayıt
17 Nisan 2008
Mesaj
154
Tepki
167
Şehir
Tekirdağ
Bisiklet
Drag
Hacettepe Üniversitesi (HÜ) Beslenme ve Diyetetik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Tanju Besler, insanların hayatlarının her döneminde süt ve süt ürünlerine ihtiyaç duyduklarını belirterek, günde en az iki su bardağı süt tüketilmesi gerektiğini ifade etti. Besler, Mevlana Kültür Merkezi'nde, Milli Eğitim Bakanlığı Çıraklık ve Yaygın Eğitim Genel Müdürlüğü ve Tetra Pak işbirliği ile düzenlenen ''Sağlıklı Süte Çağrı Kampanyası Bilgilendirme Semineri''nde, sütün insan sağlığı açısından önemini anlattı.

Türkiye'de 2000 yılında sağlık harcamalarına 8 milyon 248 bin TL harcandığını ifade eden Besler, sağlıklı ve dengeli beslenmenin birçok hastalıktan koruduğunu vurguladı. Bir su bardağı sütle 6 yaşında bir çocuğun günlük kalsiyum ihtiyacının yaklaşık yüzde 52'sinin, protein ihtiyacının yüzde 35'inin, fosfor ihtiyacının yüzde 55'inin karşılandığını ifade eden Prof. Dr. Besler, sütün özellikle guatr hastalığının en önemli sebebi olan iyot eksikliğini de yüzde 30 oranında giderdiğini kaydetti.

Türkiye'de günlük süt tüketiminin azaldığını ancak gazlı içecek tüketiminin arttığını belirten Prof. Dr. Besler, ''Yıllık kişi başı süt tüketimi Türkiye'de 23 litredir. Bu oran dünya ortalamasının altında'' diye konuştu. Beynin gelişiminden, kanserle mücadeleye kadar pek çok alanda sütün önemli bir savunucu olduğunu dile getiren Besler, ''İnsanlar yaşamının her döneminde süt ve süt ürünlerine ihtiyaç duyarlar. Bu nedenle, günde en az iki su bardağı süt tüketilmelidir'' dedi.

-''AÇIK SÜTÜN AMBALAJLI SÜTE GÖRE UCUZ OLDUĞU GÖRÜŞÜ''-

HÜ Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Serhat Ünal ise sütün dışardan gelen zararlı bakterilerin yaşaması ve çoğalmasına uygun bir ortam olduğunu ifade ederek, sütün üretiminden tüketimine kadar tüm evrelerde korunması gerektiğini dile getirdi.

Yapılan araştırmalarda açık sütün hijyen ve besin değeri açısından uygun olmadığının belirlendiğini anlatan Ünal, şunları kaydetti:

''Ülkemizde açık süt tüketiminin çok yaygın olması, sağlıklı beslenme konusunda yaşanılan sıkıntılardan biridir. Açık süt tüketiminin ülkemizde bu kadar yaygın olmasının en önemli nedenlerinden biri, ambalajlı süte göre daha ucuz olduğu görüşüdür. Ancak besin değerinin yetersizliğinin ötesinde açık sütün yol açabileceği hastalıkların tedavisinin daha masraflı olacağı unutulmamalıdır. Sağlık için güvenlik, tüm faktörlerin üzerinde olmalıdır.''

Seminere, Konya Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Nejat Akboğa, Konya'daki halk eğitim merkezlerinde eğitim gören kursiyerler ve eğitmenler katıldı. 2001 yılında başlatılan ''Sağlıklı Süte Çağrı Kampanyası Bilgilendirme Semineri'' kapsamında 54 ilde 1 milyonu aşkın kişiye ulaşıldığı belirtildi. ''Sağlıklı Süte Çağrı Kampanyası Bilgilendirme Semineri''nin Adana, Kayseri ve Balıkesir'de devam edeceği kaydedildi.
 
  • Beğen
Tepkiler: Furkan DURU
Scudo

Mete Can Karahasan

Forum Bağımlısı
Kayıt
20 Ağustos 2011
Mesaj
1.067
Tepki
1.135
Şehir
Ankara
Süt konusunda bir kargaşa var benim görüşüme göre. Bizim hocalardan Göknur Hoca, dağlık alanlarda yağışlar topraktaki iyotu uzaklaştırır ve iç ovalarda iyot eksikliğine neden olur demişti. İyot eksikliği de hipotiroidi dediğimiz, metabolizmanın ve zekanın yavaşladığı, kalıcı sonuçları olan bir hastalık. O nedenle iyot eksikliği bölgelerinde, süt ürünleri iyot eksikliğine çare değil denir. Yalnız, atlanan bir durum var. O da, süt verme çağındaki canlılarda iyot ihtiyacı artıyor, insanda bu 290 mikrogram. Bu kadar iyot ihtiyacı, sırf annenin değil, çocuğun da ihtiyacını karşılamak için olacağından dolayı, süt diğer hayvansal besinlerden görece daha konsantre bir iyot kaynağı olması gerekiyor mantıken. Ancak yukarıda belirttiğim nedenden dolayı iç yörelerde yetiştirilen süt ürünü, görece hayvansal kaynaklar açısından zengin olsa da, topyekün orta sınıf bir iyot kaynağı olmasına neden olabilir.
Mesela Japonya'daki bir çalışmada 500 mikrograma kadar iyot içeren süt örnekleri varmış Japon pazarında; malumunuz, Japonya okyanus ülkesi. Buna rağmen, yine vurgulamak istiyorum ki, bu iç bölge deniz kenarı ayrımlarından ve tarımsal arazinin çoğunluğunun iç bölgelerde daha çok olmasından dolayı, sütün hayvansal besinlerdeki iyotu zenginleştirilmiş bir besin kaynağı olduğu gerçeği atlanıyor olabilir. Bizim de Türkiye'de süt tüketimimiz Avrupa'dan daha düşük.
İyot, 0-3 yaş aralığında demirin büyümedeki gösterdiği etki hariç, yaşamın her döneminde - doğumdan önce de, sonra da - en önemli besin elementidir.
 

HexfeT

Daimi Üye
Kayıt
22 Ağustos 2012
Mesaj
206
Tepki
475
Şehir
Ankara
Başlangıç
2012—13
Bisiklet
Bisan
Bisiklet türü
Yol bisikleti
Canla başla inek sütünün insan için hiçbir besin değeri olmadığını, zaten sindirilemediğini falan anlatan vegan saçıntılarını ne yapacağız? Adamlar ciddi ciddi boşuna süt içiyorsunuz diyor. Veganlıkla alakası olmayan pek çok kişiyi de sütün besin değeri olmadığına ikna etmeyi başarıyorlar.

Açık süt, kutu süt konusunda merak ettiğim şeyler var. Bana kutu süt üretime giren ham sütten geriye kalan posası gibi geliyor. Ben sütün ayrıştırılıp pek çok ürün üretildiğini, kalanın da kutu süt olduğunu düşünüyorum. Ham süt giriyor, hiç biri hakkıyla imal edilmeyen, bir dünya katkı ve hile ile üretilmiş ürünler olarak çıkıyor.

Kutu sütün üzerinde %3 yağ falan yazar. %3 dediği yağ zaten onu süt yapan, besin değeri olan kısım değil mi? Peki ham sütün yağ oranı kaç acaba? Peki farklı ürünler üretmek için sütün yağını ayırıp geriye %3 bırakmakla, süte %3 yağ oranı tutturana kadar su katmak aynı şey olmuyor mu?

Hele bir de light süt olayı var ki; ışığa tutsan neredeyse yarı şeffaf, artık süt olmakla alakası kalmamış bir şey...
 
Son düzenleme:

samet akkaya

Forum Bağımlısı
Kayıt
19 Nisan 2010
Mesaj
939
Tepki
3.484
Yaş
34
Şehir
Samsun/Terme
İsim
Samet Akkaya
Başlangıç
2007—08
Bisiklet
Diğer
Bisiklet türü
Diğer
Canla başla inek sütünün insan için hiçbir besin değeri olmadığını, zaten sindirilemediğini falan anlatan vegan saçıntılarını ne yapacağız? Adamlar ciddi ciddi boşuna süt içiyorsunuz diyor. Veganlıkla alakası olmayan pek çok kişiyi de sütün besin değeri olmadığına ikna etmeyi başarıyorlar.

Açık süt, kutu süt konusunda merak ettiğim şeyler var. Bana kutu süt üretime giren ham sütten geriye kalan posası gibi geliyor. Ben sütün ayrıştırılıp pek çok ürün üretildiğini, kalanın da kutu süt olduğunu düşünüyorum. Ham süt giriyor, hiç biri hakkıyla imal edilmeyen, bir dünya katkı ve hile ile üretilmiş ürünler olarak çıkıyor.

Kutu sütün üzerinde %3 yağ falan yazar. %3 dediği yağ zaten onu süt yapan, besin değeri olan kısım değil mi? Peki ham sütün yağ oranı kaç acaba? Peki farklı ürünler üretmek için sütün yağını ayırıp geriye %3 bırakmakla, süte %3 yağ oranı tutturana kadar su katmak aynı şey olmuyor mu?

Hele bir de light süt olayı var ki; ışığa tutsan neredeyse yarı şeffaf, artık süt olmakla alakası kalmamış bir şey...

İneğin yavrusunu büyüten bir şeyin faydasının olmadığını tabi savunulmaz. Evet süt faydalı. Fakat yavrusu için faydalı. Spor yapan bir insan için pekte sağlıklı değil gibi. Sindirim sistemini yavaşlatması vs vs . Zayıflama evresinde süt ürünlerini kestiğimde aşırı bir şekilde kilo verme sürecim başlamıştı. Hiç bir şekilde de bu durumun zararını görmedim. Tabi bu farklılıklar gösteren bir durumdur.
 
  • Beğen
Tepkiler: Can Çelik

Mete Can Karahasan

Forum Bağımlısı
Kayıt
20 Ağustos 2011
Mesaj
1.067
Tepki
1.135
Şehir
Ankara
İneğin yavrusunu büyüten bir şeyin faydasının olmadığını tabi savunulmaz. Evet süt faydalı. Fakat yavrusu için faydalı. Spor yapan bir insan için pekte sağlıklı değil gibi. Sindirim sistemini yavaşlatması vs vs . Zayıflama evresinde süt ürünlerini kestiğimde aşırı bir şekilde kilo verme sürecim başlamıştı. Hiç bir şekilde de bu durumun zararını görmedim. Tabi bu farklılıklar gösteren bir durumdur.
Sütün, insan yavrusuna faydası olmadığı doğrudur, ancak bunun nedeni yüksek protein içermesindendir. Yaş itibarı ile daha büyümüş bebeğin içeceği süt gibidir - anne sütü bebeğin yaşına göre değişim gösterir, ilk baştan az proteinli, çok şekerlidir. İnsan yavrusu sindiremez çünkü insanlar daha yavaş büyür. Buzağılar ise daha hızlı büyür, bu nedenle daha çok protein içeren süt üretirler. Büyüme hızı arttıkça kediler fareler diye giderek artar protein oranı.
Biz 2:1 kazein:süt proteini oranı olmasıyla, bağırsakta mikrokanama ile demir eksikliğine yol açmasıyla ilgilenmiyoruz; iyottan zengin olmasıyla ilgileniyoruz. Demir eksikliği dediğim gibi 0-3 yaş için çok elzem, iyot ise anne karnından erişkinliğe kadar metabolizmanın en önemli hızlandırıcısı. Bisikletçiler de buna dahil.
Yediğimiz içtiğimiz topraktan geldiğine göre, iyot kaynaklarını zenginleştiren hayvansal süt gibi bir besin kaynağının olması onu yadsınamaz kılıyor. Deniz tuzu ve deniz yosunu yemiyorsanız, balık yemiyorsanız, süt herkes için önemli.