Jordanred Bisiklet Forması, Bisiklet Taytı ve Bisiklet Giyimine Dair Her Şey

Suda yürüyebilirim

Piskiletci

Forum Bağımlısı
Kayıt
20 Ağustos 2008
Mesaj
2.855
Tepki
2.547
Bisiklet
Corratec
http://i.milliyet.com.tr/GazeteHaberIciResim/2010/05/20/fft16_mf655396.Jpeg

Uzun zamandır(yine) bu konuyu düşünüyorum. Hatta internette de videolar var adamlar suda resmen koşuyor. Ama işte sanal ortam montaj mı yoksa bir hilesi mi var anlayamıyorsun.

Ben bu konuyla ilgili Newton un etki-tepki yasasından yola çıkarak bir şeyler açıklamak istiyorum(Kendi düşüncelerim). Newton diyor ki: "Bir A parçacığı, B parçacığı üzerine bir kuvvet uyguladığında, B parçacığı A üzerine aynı anda eşit büyüklükte ve zıt yönlü bir kuvvet uygular." Kısacası etki edilen kuvvete karşı eşit ve zıt yönlü tepki oluşur. Bunu süspansiyonlarımıza bakarakta söyleyebiliriz. Çukurdan geçince veya çok yüksekten atlayınca yay daha hızlı teper. Topu duvara attığımızda geri dönmesinin nedeni de bu kanundur. Ama kesinlikle bu kuvvetlerin bileşkeleri sıfır değildir.

Bu kadar açıklama yeter şimdi gelelim konumuz olan suda yürüme kısmına zurnanın zırt dediği yer burası.

Ben bu yasayada dayanaraktan suda yürüyebileceğimizi düşünüyorum. Ama bunun için birkaç dikkat edilmesi gereken nokta var. Bunlar: ayağımıza giydiğimiz şeyin su geçirmemesi ve odak noktasının koşarken suyla temas eden yerde olmasıdır.

Kanun diyor ki bir cisme etki edilirse cisimde aynı büyüklükte bize tepki yapar. Yani biz yazdığım şartları sağlarsak ve suyun üstünde bacaklarımızla yeteri kadar suya kuvvet uygularsak batmadan gidebiliriz.

Çok yüksek bir yerden yüz üstü atladığımızda suyun beton etkisi yapmasının nedeni budur. Yukarıdan atlarken hız kazanıyoruz ve aynı zamanda yere doğru kuvvetimiz artıyor. Suyla temas haline geçince su bize, düşerken kazandığımız kuvveti aynen aktarıyor ve tıpkı betona düşmüş gibi oluyoruz. Fakat tekrar aynı şekilde suya karşı bir kuvvet oluşturmadığımızdan malesef batıyoruz.

Suda yürüme yüksekten atlamadan farklı bir olay. Yüksekten atlayınca bütün vücudumuzda kuvvet oluşuyor ve hızımız yüksek olduğu için tekrar aynı büyüklükteki kuvveti yakalayamıyoruz, yani bizim suya uyguladığımız kuvvetten ortaya çıkan zıt tepki kuvvetine karşı biz tekrar ona karşı bir kuvvet oluşturamıyoruz.

Ama yürüme kısmı öyle değil. Kuvvet sadece bacaklarımızda oluşuyor, tepki kuvvetini aldıktan sonra kasların yardımıyla bize gelen bu kuvvete karşı tekrar bir etki kuvveti oluşturabiliyoruz. Yürürken etki kuvveti sadece bacaklarda tepki kuvveti ise kaslardan zıt kuvvet gelinceye kadar bütün vücutta oluyor. Buda su yüzeyinde yerçekimi ivmesiyle zıt yönlü olduğundan bir bakıma yer çekimini azaltmış oluyor ve sanki ağırlığımızın bir kısmı yukarıda iple asılı duruyormuş gibi oluyor. Bu sayede su yüzeyinde çok hızlı adımlar atarak ilerleyebilmemizi sağlıyor. Dediğim şeyleri yapmak normal yolda koşmaya benzemez, bunları yapmak için kondisyon ve güç lazım.

Şunuda söylemek istiyorum, hızlı adımlar olmadığı sürece asla su yüzeyinde duramayız, suda yürümek neredeyse imkansız ama koşmak mümkündür.

Görüşlerinizi bekliyorum, hatalarım olabilir ama yanlış birşeyler düşündüğümü sanmıyorum.

http://i.milliyet.com.tr/GazeteHaberIciResim/2010/05/20/fft16_mf655396.Jpeg
 
Scudo
Bu dediğine benzer olayı motorcular yapıyordu. Araştırırsan bulabilirsin. Belirli bir hızı yakaldıktan sonra göletin üzerinden motosikletlerle geçiyorlardı. Bir de ayaklarına geniş tabanlı palet misali birşey giyersen daha kolay bir şekilde koşacağını düşünüyorum.
 
@Faruk ÇUBUKCU
Palet ağırlık yapar yada hareket esnasında havadaki sürtünmeden dolayı yavaş çalışmamızı sağlar.
 
  • Beğen
Tepkiler: sonEr´´
Su üstünde yürüyebilmenin hava sıcaklığı ile direk ilgisi vardır.
 
Aslında sırf suda değil bütün sıvıların üzerinde yürüyebilme imkanı var..yukarıda bahsettiğiniz etki tepki olayı suyun yüzey gerilimi imkan verdiği sürede basmıyor...eğer siz uygun ayakkabı ile ayaklarınız yüzey alanını genişletirseniz suda yürümeniz de çok bir o kadar kolay olacak..:) Su koşucusu denen bir böcek türü var.adı üzerinde suda koşabiliyor.bu böceğin batmamasını sebebi küçüklüğü değil tabab alanı ile ağırlığının oluşturduğu basıncın suyun yüzey geriliminden daha düşük olmasından kaynaklanıyor... Hızlı gitme olayına şöyle açıklayabiliriz..suyun yüzey gerilimini aştığımız anda batıyoruz peki biz sürekli olarak tamda yüzey gerilimini kırdığımız zaman başa bir noktaya hareket edersek suyun üzerinde koşamamızda mümkün oluyor. Hızlı ve seri bacaklaranız varsa suda koşabilirsiniz olmadı yüzey alanınızı genişletin..:D
 
vucut ağırlığınız suyun size uyguladıgı kaldırma kuvveti ve sizin suya basınç yaptıgınız miktarla direk alakası var eger gercekten kosmak istiyorsanız zayıflamaya bakın ayrıca nefes de önemli bir etken çünkü yaptıgı o küçücük ağırlık bile dengeyi bozabiliyor :)
 
@bislet

En iyi +4 derecede yürülür.Çünkü suyun en yoğun olduğu sıcaklıktır.
 
  • Beğen
Tepkiler: Piskiletci
@Mustafa Volkan Koca
Öyle birşey oldumu hareket kabiliyetimiz sürtünmeden dolayı azalıyor :) Ben yazımda ayağımıza abartı bir şeyler giymeden yürüyebileceğimizi kanıtlamaya çalıştım. Ama yüzeyi geniş ve hava dolu birşeyler bizi su üstünde tutabilir.
 
@bislet
Evet, sıfırın altında su donacağından daha rahat yürürüz :)
 
Şu ünlü kertenkelenin yaptığı gibi su üzerinde koşmak için ( her türlü koşulun en uygun durumda olduğunu düşünüldüğünde ) ortalama sn de 40 adım atmak gerekiyor.( muş )
 
@Soner Sarihan
Saniyede 40 adım değilde hızlı adım atmak önemli, deniycem bi gün bunu da Denizli de deniz yok şöyle rahat bi koşu yapılacak :D
 
Atv ile su üzerinden geçenler vardı.Geçen akıllı tv de izledim hatta. :)
 
@bislet

O zaman buzun üzerinde yürüyoruz :D
 
@Ali Menemen

Denizli de deniz , Bingöl de de göl ( en azından bin tane ) yok. :)
 
  • Beğen
Tepkiler: Piskiletci
neden olmasın diyebiliriz ama teknolojik çalışmlarlada olur insan ağırlığını düşürüp su yoğunluğundan az olursa olur bence :D araştımak şart tabi
 
Geri