SPD pedal, dakika bir gol bir

Gurkan Ortamevzi

Aktif Üye
Kayıt
11 Temmuz 2013
Mesaj
114
Tepki
168
Şehir
KIEV
Bisiklet
Trek
Bugun ilk defa m530 spd pedala gectim. Disari cikmadan biraz evde tak cikar denemesi yaparken bir ayagimi koydum kanepeye sag ayakla tak cikar yapiyordum birden agirligim sag tarafa bindi sagda da masa vardi cikaramadim dustum ustune, kolumu kesti. Daha sürmeden ilk dakikada. Yarin ola hayrola:)
 
Scudo

BF Okuru

Üye
Kayıt
6 Eylül 2004
Mesaj
0
Tepki
2
Geçmiş olsun. Daha önce benzer bir durum yaşadım ancak sabit dururken pedal alıştırması yapmak faydalı ve iyi olmuyor. Mümkünse hareket halindeyken trafiğe kapalı ve uygun bir zeminde bu alıştırmaları yapın. Alıştıkça çok daha keyifli bir hal alacaktır.
 

Deniz Caz

Daimi Üye
Kayıt
29 Eylül 2012
Mesaj
394
Tepki
63
Yaş
25
Şehir
Malatya
Bisiklet
Salcano
Bende bugun spd ayakabı takımımı tamamladım :) ve ilk teste çıktım ayakkabıları taktım hemen dedim bi çıkarayım nekadar sert dememle çıkaramadım yerdeyim :D güzel deneyimdi 2 defa düştüm ama gerçektende bir spd pedalın bukadar farkı olduğunu bilmiyordum bisikletin size ait size bağlı olduğunu hissettiriyor süper bişey tavsiye ederim herkese :) sizede geçmiş olsun
 

Gökhan Taflan

Aktif Üye
Kayıt
4 Eylül 2013
Mesaj
175
Tepki
204
Şehir
Trabzon
Bisiklet
Merida
Yaklaşık iki ay oldu bende kullanıyorum. Sürdükçe alışıyor insan. Yoğun yerlerde kilitlememenizi tavsiye ederim. Kendinden platformlu vellgo tur pedalı benimkisi. Şimdiye kadar hiç düşmedim. Bir süre sonra zaten refleks olarak yavaşladığınızda ayak otomatik çıkartıyor pedalı. Ben şimdi kilitlemeden kullansam ya da başka bir ayakkabıyla kullansam garip geliyor bana.
 
  • Beğen
Tepkiler: Emre Keleşoğlu

NEVRES KME

Forum Bağımlısı
Kayıt
10 Eylül 2013
Mesaj
1.014
Tepki
1.510
Şehir
İstanbul ve Mersin
Bisiklet
Specialized
@Gurkan Ortamevzi

geçmiş olsun :(
işte bu yüzden benim için SPD rüya..
Ben düşme kısmında kendimi hazır hissetmiyorum ......
 

verisakeet

Daimi Üye
Kayıt
27 Nisan 2013
Mesaj
305
Tepki
407
Şehir
Istanbul
Bisiklet
Felt
Benim fikrim, SPD den korkulmamali. Hergun trafik icinde kullaniyorum. Muthis bir guven soz konusu. Pedala uygulanan guc artiyor, cekerken de guc uyguluyorsunuz falan filan evet bunlar tabii ki en onemli ve en guzel artilari. Ben de bariz bir sekilde spd sayesinde duz yolda normal pedalla ulasamayacagim hizlara ulasiyorum. Ancak yagmurlu havada, islak yollarda kesinlikle gerekli. Ayrica her turlu kosulda yanlis vites degisimi, pedalin ayaktan kaymasi vs her turlu kosulda cok guvenli.

Eminim her spd kullanicisi, "bugune kadar neden kullanmamisim" diyebilir. 1-2 ayda, gerektiginde pedaldan cikarmak otomatige donusecek, arac kullanirken farkinda olmadan gerektiginde debriyaja basmak ya da aynalara reflex ile bakmak, bunun gibi bir durumlara donusuyor. Kaza ya da dusus aninda zaten ayaklar kendiliginden kurtuluyor. En yogun trafikte dahi sokme ihtiyaci duymadim, aksine guven veriyor her zaman.
 

Sefa

Forum Bağımlısı
Kayıt
9 Haziran 2013
Mesaj
978
Tepki
677
Bisiklet
Focus
SPD'ye geçip, alışma süresince (evde ya da sabit bir yerde denerken ve bir süre sonra hareket halindeyken) düşmeyen ama aylar sonra SPD yüzünden el bileğini kıran bir ben mi varım? Herkes alışma sürecindeyken düşüp o elektriği üzerinden atarken ben neden ters işlere kalkışıyorum merak ediyorum. :D
 

Efe Yamac Yarbasi

Daimi Üye
Kayıt
18 Ekim 2013
Mesaj
366
Tepki
311
Şehir
İstanbul
Bisiklet
Cannondale
ayak kırığı kötüymüş ya :S

ben de ilk aldığım gün yokuş yukarı çıkarken araba tümseklerinden birinden geçince ön tekeri kaldırıp daha sonra kaydırıp yana devrilmiştim :D iki ayak pedalda, aynen sürermiş gibi yerde kalmıştım :D biraz alışma sürecinden sonra trafikte giderken de çok rahatlatıyor ama. bence en kötü senaryo trafiğin kilit olması, dar araba aralarından falan geçerken insan ayağını basmak istiyor yavaş hızlarda.
 

S26

Forum Bağımlısı
Kayıt
2 Şubat 2007
Mesaj
2.741
Tepki
1.453
Şehir
Eskişehir
Bisiklet
Amoeba
Geçmiş olsun. Ben de ilk dışarıda deneyenlerdenim. İlk taktığımda tık diye ses gelmişti. Tamam kilitlendi dedim çıktım yola. Sürerken sert bir tık daha geldi. Meğer bu ikincide kilitlenmiş. Ayar en sertteymiş. Çıkaramadım ayakkabıyı pedaldan. 3-4 km boyunca çıkartmaya çalıştım çıkmadı. En son çevre yolundan geçişe geldim ya bir şekilde duracağım ya yola devam edip arabaların altına... Kaldırım kenarını gözüme kestirdim ve kaldırıma sıfır yanaşıp durdum. Durunca kaldırıma pedal dayayarak parketme şeklinde durdum. Nasıl becerdim hala anlamıyorum. Sonra ayağım ayakkabıdan çıktı ayakkabı pedalda kaldı. Alyan anahtar vardı yanımda, gevşetip söktüm ayakkabıyı.

İkinci ve son düşüşüm ise arazide oldu. Dimdik bir toprak yokuş var. En düşük viteste çıkmaya çalışıyorum. Arka teker yere daha fazla tutunamadı kaymaya başladı. Bisiklet durdu yokuş yukarı. Ayakkabıyı da çıkaramadım. Tepetaklak yuvarlanarak tırmandığım yokuşu geri indim bisikletle beraber. Hasar yoktu ama düşüş şekli çok komikti. Keşke kamera falan olsa da denk gelip çekebilseydim ya da birisi çekseydi. :)

Sonra alıştım. Şimdi olmazsa olmazlarım arasında. Yalnız alışma evresi için hep trafiğe kapalı alanda, mümkünse çimenli gibi yumuşak bir alanda denemeniz önerilir hep. Bir de ilk başta sertliği yumuşak yaparsanız kurtulmak daha kolay olur.
 

BF Okuru

Üye
Kayıt
6 Eylül 2004
Mesaj
0
Tepki
2
spd pedala geçtikten sonra 3 kez sola hafifçe düştüm ,
hata benim idi sola kuvvet verilmeyecek idi ,
soldan süratle çıkarmak güç oluyor ,trafiğin olmadığı yerde epey talim yaptım sonunda alıştım ,
önce seleye oturuyorum ,sonra sol ayağı kilitliyorum ve harekete yavaşça geçiyorum
ve ikinciyide takıyorum durmadan önce yavaşlıyorum önce sağ ayak kilitten çıkıyor ve sonra sağ ayağı yere koyuyorum sonra
bisikleti sağa hafif yatırıp sol ayakta kilitten çıkıyor
bisiklete sağdan binerim ve bisikleti sağa yatırıp önce solu takar sonra harekete geçer ve sağ ayakkabıyıda kilite takarım artık bu hareketler bende demirbaş oldu
bu arada kilide würt sıktım on numara oldu yağ gibi çıkıyor ,,
evet 70 lerde kayışlı pedallar var idi
ama bu son gelinen kilitli ayakkabı teknolojisi gerçekten mükemmel rampada yüzde 30 kar
 

Ömer KARAN

Forum Bağımlısı
Kayıt
21 Aralık 2012
Mesaj
1.674
Tepki
1.688
Şehir
DENİZLİ
İsim
Ömer KARAN
Bisiklet
Bisan
Şu spd pedal olayı benide baya zorluyor ya. üniversite okuduğum şehire bisikletimi götüremediğim için kışın uzun süre bisiklet binemiyorum. Yaz başlarında baya zorlanıyorum. Bir kaç gün alışıncaya kadar neler neler atlatıyorum :) ama çok şanslıyım galiba spd pedal yüzünden hiç düşmedim daha.
Sadece bir kaç kere ayağım kaydı çıkarmakta zorlandım vs vs.
 

Ali Kerimoğlu

Daimi Üye
Kayıt
22 Haziran 2013
Mesaj
272
Tepki
45
Şehir
İstanbul
Bisiklet
Sedona
Yaklaşık iki aydır SPD kullanıyorum. İnsanın doğası gereği refleks çok çabuk oluşuyor. Kısa bir zaman sonra sıkışık trafikte dahi pedaldan çıkarmaya gerek görmüyorsunuz, nasılsa istediğim saniye çıkarabilirim düşüncesiyle.

Bisikleti seviyorum diyenin en kısa zamanda SPD' ye geçmesi gerek. Kontrolü, dengeyi ve hissiyatı artırıyor. Düz yolda hızınız bariz artarken rampada yorulup bitme noktasına gelen üst ı kasları ayağınızı basma yerine çekme hareketiyle rahatlatabiliyorsunuz. Böylelikle rampa çıkışları kolay bir hal alıyor.

Kısacası keşke biraz daha erken geçseydim diyorum. Yolda giderken ayakkabıyı kilitlemesesi bile çok hoş, yanımda ve arkamda süren arkadaşlar söylüyor :)
 

BF Okuru

Üye
Kayıt
6 Eylül 2004
Mesaj
0
Tepki
2
İlk zamanlar nerede çıkarmak gerek bilemiyor insan ilk sürüşüm de sorun çıkmadı son metrede sağda kini çıkarttım fakat sola düştüm bu olay da durduktan sonra meydana geldi yani giderken düşmedim, dün de yaklaşık 40 KM yol yaptım hiç sorun çıkmadı . Önemli olan kendinize güvenmediğiniz yerde ikisini birlikte çıkartmak .Ben Shimano M540 kullanıyorum...
 

BF Okuru

Üye
Kayıt
6 Eylül 2004
Mesaj
0
Tepki
2
@hsnsylk

Aynısı benim başıma geldi; çok komik bir düşüş oluyor. Allahtan benim düşüşte araba gelmiyordu arkadan...
 

BF Okuru

Üye
Kayıt
6 Eylül 2004
Mesaj
0
Tepki
2
Ben zaten bitirmiştim sürüşü arabanın yanına kadar gelmiştim durdum arabanın arkasında değil yanında dursam belki sorun olmayacaktı ama ilk defalarda böyle olabiliyor önemli olan pedalları giderken çıkartmak dururum da çıkartırım deyince illa ki düşü olur , durmak istediğimiz yerden önce çıkartmalıyız ya da çıkartıp ona göre bi yerde durmalıyız...
 

S26

Forum Bağımlısı
Kayıt
2 Şubat 2007
Mesaj
2.741
Tepki
1.453
Şehir
Eskişehir
Bisiklet
Amoeba
@hsnsylk

İyice alıştığınız daha doğrusu bütünleştiğiniz zaman o düşünce de geçersiz oluyor. Durma anında da rahat çıkıyor. Biraz dengede kalabilirseniz durduktan sonra da rahat çıkıyor.
 

BF Okuru

Üye
Kayıt
6 Eylül 2004
Mesaj
0
Tepki
2
alışınca tabi ki öyle olacağından eminim hatta pedallar gevşek gelmeye bile başlayacaktır...
 

Mehmet H.

Forum Bağımlısı
Kayıt
14 Haziran 2013
Mesaj
816
Tepki
363
Şehir
*
Bisiklet
Ghost
hiç düşmedim ancak kaç sefer tam durdum sonra aklıma geldi ayaklar ayrılmıyor ani reflekskle çıktırlar tabi nasıl oldu bende bilmiyorum çekince çıktılar ayarı gevşekte tutuyorum yeni alıştığım için
gevşekte bile kendiliğinden çıktığını görmedim daha sıkıştırmayı düşünmüyorum uzunca bir süre
önerim yeni takınca vidaları kontrol et her turdan sonra gevşiyormuş kal vidaları ben kaybettim tek vida araki bulasın yedekte göndermiyor yanında üretici firma tabi öyle kaldık
 

BF Okuru

Üye
Kayıt
6 Eylül 2004
Mesaj
0
Tepki
2
Alışana kadar tam durmadan çıkartın ben öyle yapıyorum , kal vidalarına gelince evet çıkabilir bende daha öyle bişey olmadı zaten 100 km bile kullanmadım daha, fakat kaller iyice eskimeden değiştirebilirsiniz kolay yıpranan eskiyen ürünler. Eskimesi ve yıpranması vidaların ve kallerin düşmesine sebep olabilir...