Scudo Sports

Son yıllarda bisikletlilerde gözlenen özgüven patlaması

mehmetsunu

Kaldato ile sohbeti kestim.
Tepki
13.225
Başlangıç
2010—11
Bisiklet
Cube
Bisiklet türü
Yol bisikleti
Şu bisiklet alemini nicedir gözlemlerim. Kendimi bildim bileli zihin süzgecimde bisiklet adına bir şeyler takılmış, belleğime bir şeyler eklemişimdir. Bu zihin evreninde çocukluk yıllarından kalma bir yığın imajda vardır. Bisikletçi tayfası daha rüşdünü ispat edip cemiyet veya cemahiriye işte her neyse olmadığı yıllarda, daha ismini amorf bir kitle olarak dahi duyurmamış olduğu eski tasasız günlerde, bisiklet sürücüsü dediğin şey olarak insanın aklına en fazla işinde gücünde, halim selim bir adam imgesi gelirdi. Bisiklet o zamanlar geçim dünyasının daha bir parçasıydı. Bu sadece bize özgü bir özellikte değildi. 90 lı yıllar öncesi siyah beyaz çin ülkesi görüntüsü hatırlıyorumki, çin için bisiklet harici bir araç icat edilmiş bile değildi. Çocukluğumun her biri devlet malı sınai tesislerinde işçiler sabah mesaiden önce emektar çift kadro şehir bisikletlerini bisikletliklere ön jantından asar, akşamda bu yeknesak görüntü mesainin sona ermesi ile birlikte bozulur, her biri ilkbaharda yuvalarından yeryüzüne çıkan işçi karıncalar gibi farklı yönlere dağılırdı. Ben buna en yakışan müziğin rush ın workingman i olduğunu düşünmüşümdür. İnanın rush klibize döneme yetişmiş olsaydı böyle bir günlük hayatı, işe senkronize giriş ve çıkışları müziğine konu edinirdi.
Neyse efendim konuyu dağıttık tekrar toparlayacak olursak bundan bir 30 yıl öncesi bisikletli dediğin ortalama şahıs böyle bir vasat ile anılıyordu. Bisiklet dünyasının teknoloji ile hemhal olduğu, karbon, elektronik bir sürü yeni materyal ve tekniğin bisikleti şekillendirdiği ve geçmişinden koparmaya zorladığı şu devirde bisikletli denilen kitlede de öyle böyle değil ciddi bir değişim gözleniyor. Ne bileyim böyle atarlı gibi tutarlı gibi bir şey. Bisikletliler de kamuoyu tarafından kendisinin kabulünü istiyor. Daha bugün bir habere denk geldim. Kanadalı bisikletçi bagaja makarna bağlamış trafikte farkındalık yaratmaya çalışıyor. Geçmiş, tasasızlığın esrimesinde geçirilen günlerde olmuş olsaydı adama deli derlerdi.
Mesela bisikletliler de süreğen bir mağduriyet durumu ve üste çıkma hali var. Bisikletliler aksiyon kameraların da etkisiyle müdahaleci olmayı bir hak görüyor daha bir müdahaleci oluyor, trafiğe nizamat vermeye kalkıyorlar. Tabi böyle bir tavrın beklenmeyen aksülamelleride olabiliyor. Geçenlerde trafiğe tek başına müdahil olan kameralı bir bisikletlinin üzerine vatandaşların yürümesi gibi. Heleki bisikletliler ortak bir etkinlik yapıyorsa yanlışlıkla araya giren sürücünün vay haline, hemende hulk dönüşümüne geçiliyor.
Kendi adıma konuşacak olursam araçta pamuk gibi olan ben, bisiklet üzerindeyken farklı düşüncelerin haleti ruhiyesine bürünüyorum. 100 beygirlik bir araçta bir insan taşırken 0,10 beygirlik bisiklette yine aynı işi görüyor. Arabasını en fazla 3-5 atın çektiği imparator sezar bu durumu görmüş olsa oha derdi. Sanki ekolojik vicdan bana o anda köpürme hakkını veriyor, diğerlerini bencil buluyorum.
Demem oki farklı saiklerlede olsa benim gibi çevreci bir itkinin etkisiyle veya başka başka etkilerle, bisikletlilerde son yıllarda bir özgüven patlaması yaşanıyor.

Scudo
Ozguven patlasin elbette sevgili @mehmetsunu, yoksa ezdirecegiz kendimizi.
Bunu istanbul trafiginde halk otobuslerinin, taksicilerin, siyah camli beyaz şahinlerin, hafriyat kamyonlarinin, cilgin motorcu kuryelerin ve daha nicelerinin arasinda bisikletiyle var olmaya calisan 0,10 beygir olarak yaziyorum.
Anadoluda kirsalda dagda bayirda falan kullansaydim boyle dusunmezdim. Ne kask takmayi, ne de araclarin arasinda cilginca manevralar yapmayi sevmiyorum. Fakat yaptigimiz iş, ozguven olmadi mi olmuyor mehmet..

Mehmet abi herkes kısa yoldan obi Van kenobi olmak istiyor. Ya da neo gibi kırmızı hapı yutayim , trinitiy ile harbe gideyim diyor. Orhan baba bile hamdım piştim elhamdülillah diyor. Ölen bir daha ölmez mehmet abi. Bu kış kominizm gelebilir abi.

Bisiklet sıradan bir taşıt muamlesi görseydi, bunu hiç konuşmayacaktık. Lakin bisiklet resmen trafiğin görünmez nesnesi, sürücüsü de bu pelerinin ardında varlığını hissettirmeye çalışıyor. Bunu başarabilmesi de kolay değil, böylece iş kızışıyor.

@mehmetsunu

Birkaç gündür bisiklet yoluna esnaf kendi plastik dubalı tanıtım levhasını koyuyordu.
Bende de güven artışı var.
Çok güzel tekme çaktım be devirdim.
Aslında yapmam gereken fotoğraf çekip egm sitesine girmek ..du bakalım bir sonraki adım o olabilir.:)

@mehmetsunu Abi özgüven bu memlekette en çok -affınıza sığınarak söz meclisten dışarı- hayvan evladı diye tabi ettiğimiz kesimde var. İnsana, hele zayıf gördükleri ve böcek gibi ezmek istedikleri bisikletlilere karşı, ayranları daha bir kabarıyor ve sizi ezebileceklerini anladıkları an zerre umursamadan bunu yapıyorlar. Sayıları da maalesef çok. Dışardan bakınca güya eğitimli olanları da var. Hukuk(!) da bunlara çalıştığı için yaptıklarının yanına kâr kalacaklarını da bilincindeler. Daha ne olsun ballı kaymak. Bunların yanında bisikletliler olarak en özgüvenlimiz bile pek naif kalıyor maalesef. Aslında kafamda güzel fikirler var ama halkı isyana teşvik kapsamına alıp sakata gelmemek adına burada paylaşasım yok :D

@Anonim ustune kaldato ozurfa lahmacun pide kunefe ve waffle salonunun enfes bol egolu pizzalarinida ekle dadindan yinmez :D

Ben normalde de havali bi tipim ama bu disardan gozlemlenmez , daha cok geceleri pilav doner satan esnaflara yada kokoreccilere çalan bi goruntum vardir. Ama nedense bislete bininnce sanki her an telefon klubesinden pelerini ve daracik donuyla ucmaya hazir bi super kahraman psikolojisine burunuyorum. Bunu hissedince hemen egomu tokatamak adina bi cay ocagina oturup siradan halkin arasina karisiyorum pehh :D

Geçenlerde sinyalsiz olarak benzinliğe giren bir adamla kafa kafaya geldik, kornaya basılı tutmasıyla ben istemsiz "ne var ulan" diye haykırdım. Bu kendi kendine oldu, artık tahammül kerizliktir düyorum ve atarımı yapıp herhangi bür geri dönüş alırsam çelik tel bisiklet kilidimi saldırmak üzere hazır tutuyorum.

Motorcular çıldırdılar ve artık kimse sataşamıyor, bizimde çıldırmamız lazım.

Hocam bu arada senin mesajlardan sürükleyici gerilim temalı kitap toparlanabilir.

Bugün bisiklete bineyim dedim uzun süre sonra. 40-45 le gidiyorum düz yolda. Yol hakkı bende bu arada. Neyse önümdeki araba hızlandı gitti bi baktım sağdan araba çıktı beni görmezden gelerek karşıya geçmeye çalışıyor. Ben zaten hızlıyım durmaya çalışsam 4-5 metre fren mesafem var ki durmam da zaten çok sinirlendim daha da hızlandım önünden geçtim. Durmak zorunda kaldı herif sonra kornaya abanıyor. Aban... aban diye bağırdım. Nasıl sinir oldum nasıl sinir oldum.

Bugün 1 ay 13 gün sonra yeniden bisiklete binmeye başladım. Bisikletsiz hayat daha stressiz kesinlikle onu farkettim. Trafik insanın psikolojisini bozar. Zaten milletin ruh hali malum her gün en az 20 kişi birbirini bıçaklıyor, öldürüyor. Yozlaşıyoruz acayip hızlı bir şekilde. Bunlar hep diziler, facebook, siyaset. Daha söyleyeceğim çok şey var ancak konuyu saptırıyorum kusura bakmayın. Çok dolmuşum kimseyle konuşmuyorum günlerdir, hiç arkadaşım yok benim.

Bu arada bi site buldum demin fikirler güzel, Medal of Honor silahlarını Battlefield silahlarıyla değiştirdik mi bu iş tamam.
(link)

Sürekli özene özene yazıyoruz, Avrupa'daki bisiklet yolları, diye. Şöyle youtube'da açıp bir izleyin bisiklet yoluna giren araçlara bisikletlilerin verdikleri tepkileri, kendilerini sıkıştıran araçlara davranışlarını, ışıkta bisiklet alanına girdi diye yaptıklarını. O adamların bisiklet yolları gökten gelmedi, onlar o yolları istedi ve aldı. Biz ancak şeridin kenarından kenarından gideriz, büyük ihtimalle çocuğumuzda aynı şekilde kenardan kenardan devam edecek. Kullandığı aletin bir araç olduğunun ve haklarının farkında olmayan kişi, karşısındakinin bunu anlamasını beklemesin boşa.

@_murdoch_

rubert murdok tam yerine denk gelmiş manzarayı fesleğen gibi oturtmuşsun. konuyu bu kadar güzel anlatacak bir foto olamazdı. espri anlayışından dolayı ayrıca tebrik ederim

auronun da gollük asistini unutmamak gerek.

demekki neymiş efendim bu özgüven patlaması yeni bir şey değilmiş. dedelerimiz patlamada çığır açmışlar. bizimde onların şanlı izinden gitmemiz gerekir. mesela bisiklete roket bağlayalım ucunada taramalı koyalım tarraya tarraya gitsin.

kardeş sen inci sözlüğe yazsana. burayı sözlüğe çevirmesen diyorum. nerde bi troll başlık altından sen çıkıyorsun.

Dayanamayıp sonuna kadar okudum. Eski kelimelerle bezenmiş fakat yazım yanlışlarıyla dolu bir yazı.

Aynı zamanda saçma.

@kemalone

Dostum olmayan bisikletçi dostum 8 yıl boyunca toplam 59 yorum yazmışsın o değerli yorumlarından birinde de beni hizaya çekiyorsun. üstelik yazıyı sonuna kadar okuma lütfunda bulunmuşsun. Bunca VİP biri olarak sana yazık oldu şimdi.

ya mehmet, bak millet zor dayanıyor, niye böyle yapıyorsun, neden neden? hem yazım yanlışı yapmak da nedir allasen? millet uzaya gitti be memedim? daha doğru yazabilirsin. kendini geliştirebilir, gelecek nesillere örnek teşkil edebilirsin. kuşlar kelebekler, ağaçlar...

• Beğen
Tepkiler: mehmetsunu
Geri