terletme konusunu böylece açıkladıktan sonra diğer dikkat edilecek noktalar:
*yağmurluğu olan bir çanta olması kullanım alanını genişletir.yani yağmur altında, kar altında demez kullanabilirsin
*çantanın yanlarında gergi perlonları olması çantada az eşya varken çantayı sıkıştırarak çantanın fazladan yer kaplamasını, içindekilerin sallanmasını ve olası denge kayıplarını ortadan kaldırmaya yarar.hatta tripod bere falan bağlamaya da kullanabilirsin..
*arkadaşın bahsettiği bel kolonu olması kullanım kolaylığı sağlar büyük ölçüde..ve esas önemlisi yükün omuzlarda değil belde (leğen kemiğine binerek) taşınmasını sağlar.bel kolonlarının amacı budur..omuzlarda ki askı ise sadece dengeli durmasını sağlayacak kadar sıkılmalıdır. göğüs gergisi biraz kişisel tercih işi.ben 20-25 kiloluk çanta ile tırmanışa gittiğimde dahi gögüs gergisini bağlamıyorum..göğüs kafesi üzerinde baskı oluşturuyor..belki fizyolojik belki psikolojik ama içim daralıyor gögüs perlonu ile...
*çantanın iyi bir sırt sistemi olmasının yanında bölümlerinin de kullanılabilir olması önemli..örneğin ana bölüme alt fermuar ile ulaşım çantanın dibindeki bi eşyaya ulaşmak için tüm çantayı boşaltmanı önler..bunun yanısıra örneğin çantadan su torbası borusu için yada discman kulaklığının çıkışı için küçük delikler olması da kolaylık sağlar.
*çantanın alt yanlarında küçük cepler olması matara yada çikolata falan gibi yiyecekleri taşımak ve "dur, çantayı indir, aç, aradığını bul,çantayı kapat, sırtına al" gibi lüzumsuzlukları ortadan kaldırır.
*çanta kumaşının rip-stop yapıda olması (dokumasının piti kare olması ile görsel olarak anlayabilirsin ama her piti kare rip-stop olmuyor) olası düşüşlerde çantada yırtılmaları engeller..sadece delinir
