Jordanred Bisiklet Forması, Bisiklet Taytı ve Bisiklet Giyimine Dair Her Şey

Sırt ağrısı

FiRaRi

Üye
Kayıt
8 Nisan 2006
Mesaj
16
Tepki
18
Şehir
istanbul
Vücuda destek olan sırtı önemsememek hiç doğru değil. Sırt ağrıları milyonlarca insanın ortak sorunu. Özellikle gelişmiş ülkelerde sırt sorunları önemli bir probleme dönüştü. Bunun için sırt sağlığına özen göstermeliyiz.



Yapılan bir araştırmaya göre sırt ağrılarından yakınanların yüzde 35’i için sırt ağrıları kronik bir soruna dönüşüyor. İnsanların sırtları neden ağrır? Tıp uzmanları başlıca nedenleri şöyle sıralıyorlar: Kötü duruş, incinme, stres, hamilelik, yaşlılık ve aşırı kullanma.

Duruşa dikkat

Eğer düzgün durmayı ilke edinirseniz sırt ağrılarınızın azaldığını göreceksiniz. Bir süre sonra da hiçbir şikayetiniz kalmayacak. Otururken öne doğru eğilmemeye dikkat edin. Omuzlarınız öne doğru gelmesin. Sürekli olarak omuzlarınızı geri itin ve midenizi içinize çekin. Böylece vücudun ağırlığını eşit olarak çeşitli bölgelere dağıtmış olursunuz. Sakın bacak bacak üstüne atarak oturmayın. Bu alışkanlık kan dolaşımını zorlaştırır. Eğileceğiniz zaman sırtınızı öne eğmeyin. Dizlerinizi kırarak diz çökün. Böylece sırtınıza fazla yük binmesini önlersiniz. Alışverişten dönerken, yükü bir elinizde taşımayın. İki ayrı çanta ya da torbaya eşit miktarda malzeme koyun ve öyle taşıyın. Sırtınız ve omuzlarınız arasında denge kurulmasını sağlamakla, sırt ağrısı çekmekten kurtulursunuz.

Ağrılara neden olan hastalıklar

Schuermann hastalığı:

Boyun ve bele göre sırttaki omurlar daha az hareketlidir. Bu nedenle büyüme çağında kan dolaşım problemlerine ait omur düzeyindeki gelişim hastalıkları en çok sırtta görülür. Büyüme çağında kas, eklem uyumsuzluğu yaşayan çocukların sırtlarında ortaya çıkan kifoz adı verilen yuvarlılık, kamburlaşma sırt ağrısına neden olabiliyor. Hastalığın habercisi olabileceği gibi bu dönemde öne doğru eğilmelerden de kaynaklanabilir. Skolyoz, çocukluk ve genç erişkinlik dönemlerinde omurganın üç boyutta eğrilmesi sırt ağrısıyla kendini belli edebilir. Bu sırt ağrıları hareketle artan dinlenmeyle geçen özelliktedir.

Enflamatuar (İltihaplı) romatizmal hastalıklar:

Enflamatuar, gece ağrıları diye adlandırılan bu sırt ağrıları hastalığın en çok bilinen belirtisidir. Gecenin ikinci yarısında uykudan uyandırabilecek şiddette görülür. Ağrıların yanı sıra eklem şişmeleri, sabah sertliği şikayetleri ortaya çıkar. Romatizmal hastalıklarda erken tanıyla, hastalık nedeniyle ortaya çıkabilecek tahribat en aza indirilmeye çalışılır.

Osteoporoz adı verilen kemik erimesi hastalığı:

Özellikle geceleri sırtta şiddetli ağrılara neden olabiliyor. Yaşlı kadınlarda sırt ağrıları, osteoporoz nedeniyle ortaya çıkan osteoporotik yıkım adı verilen, omurların şekillerini kaybedip çökmesinden kaynaklanabilir.

Kanser:

Orta yaş üstünde (40 yaş üzerinde) omurgaya yayılmış kanser nedeniyle gece sırt ağrıları ortaya çıkabilir. Ağrıların bu yönde araştırılması gerekiyor. Hastalığın elenmesinde en kolay tanı yöntemi iki yönlü sırt grafisi çekmek.

Oransızlık problemleri:

Kilo ve boy endeksine göre göğüsleri büyük olan kadınlar sırt ağrısı çekebiliyorlar.

Kalp hastalıkları:

Kürek kemiğine vuran sırt ağrıları, kalp hastalıklarından şüphelenmesine neden olabiliyor. Safra yolları hastalıklarında sırt ağrısı ilk belirti olarak ortaya çıkabiliyor.

Zona:

Sinir uçlarında iltihaplanması sonucu ortaya çıkan hastalık hiçbir belirti vermeden sırt ağrısıyla kendini gösterebiliyor.

Psikosomatik neden:

Sırt ağrıları sadece yaşam koşulları ve strese bağlanmamalı. Her türlü hastalık irdelenmeli.

Ağrıları geçirmek için

Eğer sırtınız ağrıyorsa, yaptığınız iş ne olursa olsun o işi bırakın. Eğer sırtınızda sıcaklık da varsa, soğuk kompres uygulayın. Eğer sırtınız ağrırken aynı zamanda geriliyorsa, sıcak su torbasını sırtınızda gezdirin. Bu arada ağrı kesici bir ilaç da alabilirsiniz. Eğer iki üç gün içinde sırt ağrılarınız geçmezse bir doktora görünmelisiniz.

Uzun süre yatak istirahati yapmak, sırta destek veren kasları zayıflatabilir. Bu nedenle sadece yatarak ağrı geçirmeyi denemek yanlıştır. Bu arada yoga hareketlerinin sırt için son derece yararlı olduğunu belirtelim.

Sağlıklı bir sırt için

1 - Stres ve gerginlik, sırt kaslarının gerilmelerine neden olur. Bu nedenle haftada bir kez sırtınıza masaj yaptırın ya da yoga yapmayı öğrenin. Sırt kaslarının rahatlaması için bu önlemleri almak zorundasınız.

2 - Sırtın sağlıklı olabilmesi için doğru egzersizleri seçmek çok önemlidir. Yüzme ve yürüyüş sırt için ideal egzersizler olarak nitelendirilir, ama siz gene de bir doktora danışın.

3 - Oturduğunuz sandalye ya da koltuk, mutlaka çok rahat olmalı. Ve sırtınıza destek vermeli. Evde iş yerinde ve arabada bu hususa dikkat etmelisiniz. Yumuşak kanape ve koltukların arkalarına yastık koyarak destek almak gerekir.

4 - Yaşamımızın yaklaşık üçte birini uyuyarak geçirdiğimize göre yatağımıza da dikkat etmemiz gerekiyor. Yatağınız kalçalarınızın ve omuzlarınızın rahat edebileceği bir şekilde olmalı.

Sırt Kaslarınız İçin Yapabileceğiniz Basit Egzersizler

1. Boynunuzu Esnetin

Dik olarak oturun ve başınızı kendi etrafında döndürmeden omuzlarınıza doğru hafifçe eğin. Telefonla konuşurken ahizeyi bir sağ omuzunuza bir de sol omuzunuza koyarak bu egzersizi yapabilirsiniz.

2. Omuzlarınız İçin

Dik oturuş pozisyonunuzu bozmadan gece yatış pozisyonlarınızdan kaynaklanan sırt ağrılarınızı gidermek için omuzlarınızı önce öne sonra arkaya doğru düzenli rotasyon ile hareket ettirin.

3. Göğüs Kasları İçin

Dik oturur pozisyonunuzu bozmadan kollarınızı gergin olarak önde göğsünüze paralel şekilde birleştirin. Kollarınızın gergin olmasına özen gösterin ve elleriniz birbirine birleşik iken, başınızın üstüne doğru kol iç kasları ve gögüs kaslarınızın gerilmesini sağlayın.

4. Sırt Kaslarına Devam

Dik oturur pozisyonunuzu koruyarak Önce sağ/sol kolunuzu yana doğru açın. Elinizi bileğinizden yukarı doğru avucunuz dışa bakacak şekilde gerin ( Bu sizin alt kol iç kaslarınızı açacaktır). Pozisyonu bozmadan kolunuzu sırtınıza doğru gerin ve el bileğinizi kendi etrafında çevirin. Kolunuzu başınıza paralel kaldırın ve aynı hareketi tekrarlayın. Kütürdeyen kas seslerinizi duyacaksınız. Aynı işlemi diğer kolunuza da uygulayın.

5. Sıra Bacaklarda

Sırtınızı dik tutmaya çalışarak bacağınızı göğsünüze doğru çekin. Arka bacak kaslarınızın gerginliğini hissedene bu hareketi yapın. Pozisyonu bozmadan ayak bileğinizi kendi etrafında döndürün ve gergin durumdayken yavaşça sandalyenin yanına 2. şekildeki gibi bırakın. Diğer bacağınıza da aynı işlemi tekrarlayın.

6. Yan Bacak Kaslarınız İçin Dik oturur pozisyonda önce sağ/sol bacağınızı dik olarak gövdenize paralel olarak uzatın. Bacağınızı gergin hale getirip ayak bileğinizden ayağınızı kendi etrafında çevirin.
 
Scudo
önemli değil arkadaşım eğer yardımcı olabildiysem sevinirim
 
Başlıktada belirttiğim gibi sırtım arada bir acayip ağrı yapıyor bazı günler yatağımdan bile kalkamıyorum.Bisikletlede haraket yapıyorum.Ağrıyan yer sağ kürek kemiğimin iç tarafı sanki bişey ayrılıyor yeniden birleşiyor:D kas yırtılması olabilir diye düşünüyorum ama... yarımlarınız için şimdiden teşekkürler
 
bence direkt olarak bir doktora git, bence seni muayne etmeden burada yapılacak olan yorumlar, tahminden öteye gidemez diye düşünüyorum.
geçmiş olsun, umarım ciddi bir rahatsızlık değildir.
 
@motobecane_mirage3

Evet doğru söylüyorsun bencede bi doktora görünmem lazım
 
Eğer yattığın yatağınla ilgili bir sorunun yoksa mevcut ağrılar sırt kasları yada belki omurgayla alakalı olabilir. Yatağının durumu dışında diğer ihtimalleri doktorun daha iyi değerlendirecektir. Doktoruna gidene değin spora başlamadan önce ve sonra ısınma ve esneme hareketlerine daha özen göstermelisin. Geçmiş olsun. :)
 
Teşekkürler kaslarla ilgili bişey varmış.Yataktada problem yok :D
 
arkadaşlar bisiklet üzerinde 3saat veya 5 saat kalmak haftada 2 veya 3 gün kol ve dirseklerde ağrı yaparmı yoksa kol kasları ve sırt kaslarını mı calıştırır bunları bilmek istiyıorum yorumlarınıza şimdiden teşekürler
 
Uzun bir rampadan inerseniz (alışkın değilseniz) kollarınız ağrımaya başlayabilir. Eğer bu uzun rampa virajlı ve bozuk zeminliyse çok sık fren yapacağınızdan ötürü elleriniz ağrımaya başlayabilir ve indikten sonra parmaklarınızı bir süre iyi kullanamayabilirsiniz..

Haftada kısa sürelerde normal koşullarda binmek o kadar ağrı yapmayacaktır. Eğer sırtınızda ağır bir çanta varsa gidona uzanarak sürerseniz sırt ağrısı söz konusu olabilir..
 
  • Beğen
Tepkiler: necod
uzun bisiklete binmek belli bir saatten sonra omuz ve sırtta ağrıya yol açabilir. bunun da nedeni omuzların ve sırtın sürekli bir statik kasılma içinde olmasıdır. Yokuş çıkarken bu ağrı özellikle bel bölgesinde hissedilir. Çözümü bir salona yazılıp yada evde basit hareketlerle sırt,bel,omuz kaslarını kuvvetlendirmekten geçer...( evde sırt ve bel kaslarını çalıştırmak biraz zor olabilir...)
 
  • Beğen
Tepkiler: necod
Sürüş esnasındaki gerginliğinize bağlı olarak kollar yorulur. Baymineral'in de dediği gibi uzun inişlere alışık değilseniz ağrı yapabilir. Onun dışında devamlı binerek geliştirilebilen bir olay. Özellikle bilek pozisyonunuzu belirli aralıklarla değiştirmek (bir barend ile belki) faydalı olacaktır. Bisiklet üzerindeyken vücudunuzla bütünleşmemiş, sarkık veya rahatsız bir çanta taşımak sırtınızı gereksiz biçimde yorar. Ağır bir sırt çantasıyla uzun yol almak da belinizde problem çıkarabilir. Bisiklet özellikle dış pazunuzu, göğüs kaslarını ve kaburgaların yan dışında kalan kas grubunu fark edilir biçimde çalıştırır.
 
  • Beğen
Tepkiler: necod
Oksal in dediği gibi ağrılar normaldir, bu tür ağrıları zaman zaman bütün bisikletçiler çekerler. Bu zayıf noktaları kuvvetlendirirseniz sorunlar geçer.
 
Sele ile gidonun konumu ağrı yapabilir yani sele fazla yüksekte veya geride ise vücut ağırlığı öne yani gidona daha fazla binecektir bu durum omuz ve bilekleri uzun mesafelerde zorlayacaktır. Vücut bu duruma omuz ve bilekleri güçlendirerek cevap verecektir ama özellikle el bileklerinde bozulma ve kalıcı hasarlara meydan vermemek için ideal kadro ergonomisini bulmak çok daha iyi olacaktır bence.
 
valla hepiniz haklısınız hiçbirinize hayır diyecek lafım yok önce onu söyleyeyim

eklemek istediklerim de var

ayrıntılı ölçüm ile kendinize uygunmu kullandığınız kadro baktınız mı hiç?

beni tanıyanlar bilir 2 bisikletimin de kadrosunu değiştirdim
2sinin de kalitesinden yana şikayetim kesinlikle yoktu

ta ki bu siteyi görüp kendi hesabımı yapınca yanlış oturduğumu anladım...
ilk önce yarış bisikleti kadromu sonra da Mtb kadromu yeniledim...

birde siz hesaplayın
(link)

benim mtb deki ölçülerim burada ve hepsi de tutuyor şuan ;)

Measurements
------------------------------
-------------
Inseam: 85
Trunk: 63
Forearm: 34
Arm: 65
Thigh: 67
Lower Leg: 59
Sternal Notch: 152
Total Body Height: 185


The Offroad Fit
-------------------------------------------
Hardtail Standover Height: 30.8 - 31.5 inches
Full Suspension Standover Height: 31.8 - 32.5 inches
Virtual Top Tube: 23.0 - 23.4 inches (yaklaşık 59-60cm) (yere paralel sanal ölçü)
Stem Length: 11.7 - 12.3 cm
BB-Saddle Position: 72.8 - 74.8 cm
Saddle-Handlebar: 55.5 - 56.1 cm

size nereyi nasıl ölçeceğinizi anlatıyor siz sadece takip edin ;)
 
Arkadaşlar sırtımda kürek kemiğinin aşağı doğru bitti yerde çok kötü bir ağrı var, arada bir oluyor.Nasıl açabilirim bu sırtımı ben ?
 
hmm, evdekiler masaj yapmaktan sıkıldı :D çok sap olun...
 
Muhtemelen bisikletinin vücuduna uygun olmamasından kaynaklanan bir ağrı.Gidon ile sele arası galiba biraz uzun sana göre.
 
  • Beğen
Tepkiler: Serbay Akar
Geri