Sinemanın Ünlü Portrelerİ..

Derya AKYILDIZ

Forum Bağımlısı
Kayıt
17 Ocak 2006
Mesaj
1.532
Tepki
1.666
Şehir
Ataşehir
http://www.e-kolay.net/kadin/images/afflecka_10.jpg

Uzun boylu, yakışıklı oyuncu Ben Affleck Hollywood yıldızı olmadan önce çok sayıda bağımsız yapımla sanatında ustalaştı. Kevin Smith filmlerinin ve ‘Dazed and Confused’ gibi öncü nitelikli bağımsız yapımların vazgeçilmez oyuncusu olan Affleck en iyi dostu Matt Damon’la yazıp oynadıkları ‘Good Will Hunting’ filmiyle En İyi Özgün Senaryo dalında Oscar alarak Hollywood efsaneleri arasına girdi.

15 Ağustos 1972’de, Berkeley, California’da dünyaya gelen Affleck iki erkek kardeşten büyük olanıydı. Küçük kardeşi Casey de oyunculuğu seçti. Affleck çok küçükken ailesi Boston’a taşındı, oyunculuğa adım attığı yer de burası oldu. Sekiz yaşındayken, PBS'in sualtı biyolojisi konulu ‘The Voyage of the Mimi’ adlı yapımında rol alan Affleck kendini bütün liselerin fen sınıflarına sevdirdi. Affleck aynı yıl , kendisinden iki yaş büyük olan, sokağın aşağı ucunda oturan Matt Damon’la ahbap oldu. Daha sonra sıkı dost haline gelen bu ikili en sonunda iş arkadaşı da oldu.

http://www.e-kolay.net/kadin/images/afflecka_14.jpg http://www.e-kolay.net/kadin/images/afflecak_15.jpg

Affleck University of Vermont ve California'daki Occidental College’da yüksek öğrenim görme girişimlerinin ardından, Hollywood’un yolunu tuttu. TV için yapılan filmlerde rol almaya başladı. Damon’ında oynadığı 1992 yapımı ‘School Ties’da küçük bir rolü vardı. Ardından çalışmalarına Richard Linklater'ın ‘Dazed and Confused’ (1993) ve Kevin Smith'in ‘Mallrats’ (1995) adlı yapımlarıyla devam etti. Affleck ve Damon, bu dönemde Hollywood’da elle tutulur bir iş çıkmamasından bıkmışlardı, başrolde kendilerinin oynayacakları bir senaryo yazmaya karar verdiler. Affleck'in kardeşi Casey onları ‘To Die For’da birlikte çalıştığı yönetmen Gus Van Sant ile tanıştırdı. Van Sant’in ilgisi sayesinde, senaryo Miramax tarafından kabul edildi. 1997 yılında, Boston’un güneyinde yaşayan dertli bir matematik dahisinin hikayesi ‘Good Will Hunting’ başlığıyla ünlendi. Filmin piyasaya sürülmesinden önce, Affleck aynı yıl Smith'in, bir lezbiyene (Joey Lauren Adams) aşık olan çizgi roman çizerinin (Affleck) hikayesinin anlatıldığı ‘Chasing Amy’ adlı filminde rol aldı.

İyi eleştiriler alan filmin Affleck’in başrol oyunculuğu için uygun olduğunu da ortaya koydu. Ardından gelen ‘Good Will Hunting’in başarısı ve Affleck’le Damon’a verilen En İyi Özgün Senaryo Oscar’ı iki genç adamı bir şeyler yapmaya çalışan oyuncular olmaktan çıkarıp Hollywood’un altın çocukları haline getirdi. Affleck sektörün en fazla gelecek vaadeden genç oyuncularından biri olarak edindiği itibarın tadını çıkarmaya başladı. Gwenyth Paltrow’la birlikte olduğuna dair medyada yayınlanan haberler bu statüsünü daha da pekiştirdi.

http://www.e-kolay.net/kadin/images/afflecka_3.jpg http://www.e-kolay.net/kadin/images/affleckaa_9.jpg

Affleck ertesi yıl tam üç büyük yapımla izleyici karşısına çıktı: Oscar ödüllü dönem komedisi ‘Shakespeare in Love’da kendisiyle dalga geçtiği yardımcı rolü, gerilim türündeki 'Phantoms’ ve büyük bütçeli gişe devi ‘Armaggedon’... 1999 yılında da boş durmayan Affleck göz kamaştıran dört filmde rol aldı. ‘200 Cigarettes’te silik bir barmen, ‘Forces of Nature’da maceraperest bir seyis, ‘The Boiler Room’da hisse senedi piyasasının beyin avcısı ve Billy Bob Thornton'un üçüncü yönetmenlik denemesi ‘Daddy and Them’de yardımcı oyuncu olarak boy gösterdi.

Nihayet, Smith ve Damon ile ‘Dogma’ adlı yapım için yeniden bir araya gelen Affleck o yılın en fazla tartışma yaratan filmlerinden olan bu yapımda, Damon’la birlikte dünyaya düşmüş iki meleği canlandırdı. 2000 yılında ‘Reindeer Games’ adlı filmde, Charlize Theron’la birlikte kendine çeki düzen vermeye çalışan eski bir sabıkalıyı canlandırdı. ‘Armageddon’da rol arkadaşı olan Michael Bay’le 2001 yılında yeniden dev bütçeli, görkemli bir yapım için bir araya gelen Affleck ‘Pearl Harbour’la gündemin tepesine oturdu. ‘Pearl Harbour’ eleştirmenlerin ağızbirliği etmişçesine kötü yorumlarda bulunmalarına karşın, gişelerde bir numaraya yükselerek 75.2 milyon dolar hasılat elde etti.

Smith filmleri koleksiyonuna ‘Jay and Silent Bob Strike Back’le devam eden (2001) ve Damon’la birlikte, yenilikçi HBO dizisi ‘Project: Greenlight’ta rol alan Affleck ‘Changing Lanes’ ve ‘The Sum of All Fears’ (ikisi de 2002) filmleriyle Hollywood fabrikasına geri döndü. Harrison Ford’un canlandırdığı ünlü karakter Jack Ryan’ın acemi çaylak halinin sergilendiği ‘The Sum of All Fears’ radikal bir grubun büyük bir maç esnasında nükleer bir silahı patlatma planını konu alıyordu. Böyle bir fikir, o dönemde ABD kamuoyu için büyük bir endişe oluşturuyordu.

http://www.e-kolay.net/kadin/images/affleck_a7.jpg http://www.e-kolay.net/kadin/images/afflecka_8.jpg
2002 yazında Spider Man’in ulaştığı devasa başarının ardından Affleck ‘Daredevil’ rolüne soyundu. Radyoaktif atıkların sızmasına neden olan büyük bir kazanın ardından tam bir halk savunucusuna dönen avukat Daredevil’in inanılmaz bir biçimde gelişen duyuları sayesinde, New York şehrinin kötülerinin yakasına yapışan Affleck atletik fiziği ve ona kahraman havası veren çıkık çenesiyle bu iş için biçilmiş kaftandı. Affleck ‘I Killed My Lesbian Wife, Hung Her on a Meathook, and Now I Have a Three-Picture Deal at Disney’ (1993) gibi kışkırtıcı bir başlığı olan kısa bir filmin de yönetmenliğini yaptı.

Lütfen yazılarımızda büyük puntolar kullanmayalım.
Düzenleyen :Tuğrul
 
Scudo

Derya AKYILDIZ

Forum Bağımlısı
Kayıt
17 Ocak 2006
Mesaj
1.532
Tepki
1.666
Şehir
Ataşehir
İşte George Clooney!

Senaryosuna 1 dolar, oyunculuğuna asgari ücret aldığı, bedava yönettiği film, 6 dalda Oscar adayı...


http://www.e-kolay.net/sinema/images/georgeclooney_bire2.jpg

19 yaşında gazeteciliğe soyunan, ancak başarısızlığını fark edip sinemaya yönelen George Clooney, "Good Night and Good Luck" (İyi Geceler ve İyi Şanslar) adlı filminde araştırmacı gazeteciliğin Amerika’yı sarstığı günlere döndü. Senaryosuna 1 dolar, oyunculuğuna asgari ücret aldığı, bedava yönettiği film, 6 dalda Oscar adayı. Clooney ile film dışında Abdullah Gül’e olan benzerliğini de konuştuk.

Bu filmi yapmaya neden gerek duydunuz?
Çünkü özgürlüğümüzün kısıtlanmasından, korkumuzdan faydalananlar yine hortladı. Ulusal güvenlik yasası yürürlüğe girdiğinde, size hiç bilgi verilmeden, sıradan bir FBI ajanı bile özel hayatınızı istediği gibi araştırıp, isterse kredi kartınızı da kullanabilecek. Dev bir yanlış adım atılmak üzere. Bu ortamda bilgilendirme sorumluluğu çok önem kazanıyor. Bunu en sağlıklı kim yapabilir? Tabii ki medya. Ama dürüst, aklı başında, rüşvet yememiş, güçlü, ulusunu seven medya. Böyle birini günümüz basınına örnek göstermek için 50 yıl geriye gidip Edward R. Murrow’u hatırlatmak gerekti.

Medya ne yapmalı?
Orson Welles bize basının 4. güç olduğunu öğretmişti. Görevi ve sorumluluğu, diğer güçleri kontrol etmek. Bugün gerçek soruyu soracaklar nerede? Saddam Hüseyin’in Nijer’den uranyum alacağı yolundaki belgeleri kim imzaladı? Bu belgelerin sahte olduğunu biliyoruz. Ama basın sahtekarlığı ortaya çıkarmaya cesaret edemediği gibi yetkililere soru bile sormadı, soramıyor.

http://img411.imageshack.us/img411/8642/256wl.jpg

Gazeteci bütçe derdinde

Irak Savaşı’na karşı çıkıp Washington tarafından hain ilan edildiniz. Bu sizi etkiledi mi?
Ülkemin bu özelliğini seviyorum, hâlâ özgürce konuşmak mümkün. Evet, 30 yılda bir özgürlükler kısıtlanıyor. Yine de bunların nedeni facia sonrası yaşanan korkular. Sonra yavaşça taşları tekrar yerine koymayı beceriyoruz. Bu süreç diğer ülkelerde kolay olmuyor. Sözde kaldığı sürece, hain ilan edilmem hiç önemli değil.

Babanız bir anchorman’di. Bu filmi çekerken, geçmiş gözlemlerinizden yararlandınız mı?
TV haber merkezinde birçok önemli olaya tanık oldum: Örneğin Walter Cronkite’in cepheden gelip, ekranda açıkça Vietnam Savaşı’nın büyük hata olduğunu söylemesi, toplumu inandırması önemliydi. Edward R. Murrow yine ekranda Amerika Karşıtı Eylemler Komitesi Başkanı ve Wisconsin Senatörü Joseph McCarthy’yi canilikle suçladı. Bunu belgelerle kanıtladı. Bugün bunu kimse yapamıyor. O dönemin gazeteciliği ABD’nin gücünü artırmış, büyük yapmıştı.

Yönetmen olarak bu filme yaklaşımınız neydi?
Film belgesel duygusu taşımalı, arşiv bilgileriyle çelişmemeliydi. Arşiv filmlerine uyması için siyah beyaz çektim. 50 yıl önceki basının ne kadar güçlü olduğunu kanıtlamak istedim. Eğer gazetecilik bir din olsaydı, Murrow mutlaka aziz ilan edilirdi.

Bugünkü gazeteciliği nasıl görüyorsunuz?
Filmim kesinlikle bir suç duyurusu değil. Yine de bugünün gazeteciliğini sorgulayabilir. Televizyonculuk küreselleşmenin tutsağı haline geldi. TV genel yayın müdürlerine bakın. Artık kurumun sahiplerinin menfaatlerini yerine getirme zorunluluğunu taşıyorlar.

Film için para almadığınız doğru mu?
Bu bir eğlence filmi değil. Bir tür belgesel. İşinde kahraman olan birinin ülkesi için yaptıklarını anlatıyor. Senaryo için sembolik olarak 1 dolar aldım. Yönetmen ücretini stüdyoya bağışladım.

http://img411.imageshack.us/img411/9462/gc20135wf.jpg

Babam "Aferin evlat" dedi

Mc Carthy’yi başka biri canlandıramaz mıydı?
Hiç kimse McCarthy’yi kendisi gibi canlandıramazdı. CBS arşivini taradık. Siyah-beyaz filmleri elden geçirdik, tamir ettirdik. Ortaya harika bir sonuç çıktı. Başkasını hiç düşünmedik.

Senaryoyu hazırlarken babanıza danıştınız mı?
Babam hep yanımdaydı. Belki beni bilinçaltında yönlendiren de babamın bir TV gazetecisi olmasıydı.

Filmi izleyince ne dedi?
"Aferin evlat. Seninle gurur duyuyorum" dedi.

Peki, gazeteci olmak istediniz mi hiç?
19 yaşında, yaz tatilinde bir özel TV’de çalıştım. Saçma sorular sorup salak durumuna düştüm. Sonunda "iyi gazetecinin kötü gazeteci oğlu" olmaktansa sinemayı seçtim.

http://img411.imageshack.us/img411/7158/o110076ko.jpg

Evlilik trenini kaçırmadım

Bizim Dışişleri Bakanı Abdullah Gül ile benzerliğiniz hep konuşulur. Benzerlik dikkatinizi çekti mi?
Doğru mu bu? Merak ettim. Adını lütfen yazın, internetten fotoğrafına bakayım. Boşuna her insanın bir ikizi var dememişler, ilginç...

44 yaş bir kriz dönemi mi?
Şu anda kendimi geçmişten daha yaratıcı hissediyorum.

Peki ya evlilik?
Belli olmaz. Herhalde henüz son treni kaçırmadım.

Oceans ekibi dizi yapacak

Sizin için stil nedir?
Sadece iyi ve şık giyinmek değil. Sabırlı olmak. Karşındakine saygı göstermek, romantik takılmak, centilmence görünmek ve soğukkanlılığı hiç elden bırakmamak.

Esquire dergisinin hazırladığı "Amerika’nın en iyi giyinen 10 kişisi" listesine girmeniz tesadüf mü?
Kendimi şık hissetmiyorum. Sadece sade, temiz ve iyi giyinmeye dikkat ediyorum. Tabii 15 yıldan beri İtalya ile dirsek temasında olmam giyinme terbiyemi olgunlaştırdı.

Ocean’s Twelve’in devamını çekecek misiniz?
Bizim çocuklar (Brad Pitt, Andy Garcia, Julia Roberts, Catherine Zeta Jones) çok hevesli. Ama ilginç bir teklif daha aldık, bunun üzerinde çalışıyoruz. Belki TV dizisi yapacağız. İlk kez size açıklıyorum.

Oscar bekliyor musunuz?
Sanmıyorum. David belki hak ettiği gibi "En İyi Erkek Oyuncu" dalında alır. Hakkını yememek lazım, "Brokeback Mountain" iyi film.

http://img411.imageshack.us/img411/8844/gc4454po.jpg

Lütfen yazılarımızda büyük puntolar kullanmayalım.
Düzenleyen :Tuğrul
 

Derya AKYILDIZ

Forum Bağımlısı
Kayıt
17 Ocak 2006
Mesaj
1.532
Tepki
1.666
Şehir
Ataşehir
http://www.e-kolay.net/kadin/images/richad6_298.jpg

Doğum tarihi : 31 Ağustos 1949
Doğum yeri : Philadelphia, Pennsylvania
Burcu : Güneş takvimine göre başak, ay takvimine göre yay
Eğitimi : Massachusetts Üniversitesi (jimnastik bursundan terk)

Seksi oyuncu Richard Gere, lisede birçok enstrüman çalarak müzisyenliğe ve lise prodüksiyonları için müzik yazarlığı yaparak yazarlığa başladı. Ünlü olma hayalleriyle üniversite eğitimini bıraktı ve şans eseri 1973’de müzikal Grease’in Londra prodüksiyonunda başrol oynadı. Bu çalışma ona Young Vic Şirleti ile bir sezon çalışma fırsatı verdi bu süre içerisinde Taming of the Shrew isimli oyunda rol aldı. Tiyatro kariyerine devam ettiği sırada ilk sinema çalışmasını bir fahişe satıcısı rolüyle seyirci karşısına çıktığı Report to the Commissioner filmiyle gerçekleştirdi. En önemli sahne performansını sonrada seks sembolü olarak anılmasını sağlayan American Gigolo’da sergiledi.

http://www.e-kolay.net/kadin/images/richard7_298.jpg http://www.e-kolay.net/kadin/images/richard_298.jpg

Bu büyük başardan sonra kariyeriyle ilgili büyük bir risk alarak gay kampı tutuklusu rolünü canlandırdığı Broadway oyunu Bend’de rol aldı. Daha sonraki filmi yıldızlığını onaylama şansı bulduğu An Officer and a Gentleman oldu. Bu çalışmasından sonra uzun süre başarısız ve düşük kaliteli filmlerde rol aldı. Fakat, 1990’da Julia Roberts ile başrol üynadığı Pretty Woman filmiyle tekrar zirveye oturdu. Sinema hayatı dışında dindar bir budist olan Gere, ekolojik ve politik olaylarla çok ilgileniyor. Cindy Crawford ile yaptığı dillere destan evlilik 1995’de bitti.

http://www.e-kolay.net/kadin/images/richard5_298.jpg http://www.e-kolay.net/kadin/images/richard3_298.jpg

Lütfen yazılarımızda büyük puntolar kullanmayalım.
Düzenleyen :Tuğrul
 
Kayıt
14 Eylül 2004
Mesaj
10
Tepki
1
Şehir
İstanbul-Taşdelen
Güzel ve bilgilendirici araştırmalar... Tebrikler... Türk Sineması'nın da son dönemlerdeki yükselişi ve yeni yüzlerin iddialı filmlerde ortaya çıkması olayını da gündeme getirebiliriz sanırım...
 

Derya AKYILDIZ

Forum Bağımlısı
Kayıt
17 Ocak 2006
Mesaj
1.532
Tepki
1.666
Şehir
Ataşehir
http://img225.imageshack.us/img225/7684/tomhanksresim43gj.jpg

Gerçek Adı: Thomas J. Hanks
Doğum Yeri: Concord, California
Doğum Tarihi: 09.07.1956

Boy : 1.85 m


Onu Ünlü Yapan Ne? Bosom Buddies dizisindeki Kip/Bufy Wilson rolü

Birliktelikleri:
Eşi: Rita Wilson, aktrist, 1988 de evlendiler, Volunteers'ın setinde tanışmışlardı
Samantha Lewes, aktrist ve yapımcı, 1980'de evlendiler, 1985'de ayrı yaşamaya başlayıp 1987'de boşandılar


Ailesi: -

Ödüllerinden Bazıları:
1988: Los Angeles Film Eleştirmenleri Birliği: En İyi Erkek Oyuncu, Big and Punchline
1993: Altın Küre: Bir Sinema Filminde En İyi Erkek Oyuncu (Drama), Philadelphia
1993: Berlin Film Festivali: En İyi Erkek Oyuncu, Philadelphia
1993 - Oskar - En İyi Erkek Oyuncu: Philadelphia
1993: MTV Film Ödülleri: En İyi Erkek Oyuncu, Philadelphia
1994: Ulusal Eleştirmenler Masası: En İyi Erkek Oyuncu, Forrest Gump
1994: Altın Küre: Bir Sinema Filminde En İyi Erkek Oyuncu (drama), Forrest Gump
1994: Screen Actors Guild: Başroldeki Bir Erkek Oyuncudan Muhteşem Performans, Forrest Gump
1994: Amerikan Komedi Ödülü: Bir Filmdeki En Komik Aktör, Forrest Gump
1994 - Oskar - En İyi Erkek Oyuncu: Forrest Gump
1995: Screen Actors Guild: Bir Filmdeki Muhteşem Performans, Apollo 13
1996: Halkın Tercihi: Bir Sinema Filmindeki Favori Aktör, Apollo 13
1996: Halkın Tercihi: Bir Sinema Filmindeki (drama) Favori Aktör, Apollo 13
1998: Emmy: Olağanüstü Mini Dizi: From the Earth to the Moon, ödülü paylaştı
1998: Broadcast Film Critics Association: En İyi Sinema Filmi (tv için yapılan), From the Earth to the Moon
1998: Altın Uydu: En İyi Mini Dizi ya da Tv İçin Yapılan Film, From the Earth to the Moon, ödülü paylaştı
1998: Altın Küre: En İyi Mini Dizi ya da Tv İçin Yapılan Film, From the Earth to the Moon
1998: Amerikan Yapımcılar Derneği: Norman Felton Yılın Yapımcısı, From the Earth to the Moon
1998: Amerikan Yapımcılar Derneği: Altın Laurel Ödülü: Gelecek Vadeden Televizyon Yapımcısı, From the Earth to the Moon
1999: ShoWest: Yüzyılın Yıldızı
1999: Halkın Tercihi: Bir Sinema Filminde Favori Aktör
1999: A.B.D. Deniz Kuvvetleri: Toplumsal Hizmet Ödülü (Saving Private Ryan)
2000: Altın Küre: Bir Sinema Filminde En İyi Erkek Oyuncu (drama), Cast Away


Eğitim: -

*Abraham Lincoln'ün annesi Nancy Hanks'in doğrudan akrabası
*Zaman problemi yüzünden Kevin Spacey'nin Amerikan Güzeli'ndeki rolünü reddetmek zorunda kaldı
*Satuday Night Live programının devamlı ziyaretçilerinden
*Entertainment Weekly 20 milyon dolara değen tek aktör seçti
*Ard Arda İki Kez Oskar alan ikinci oyuncu oldu. İlki ise Spencer Tracy idi. ( Captains Courageous-1937, Boys Town-1938)
*Empire Dergisi'nin Tüm Zamanların En İyi 100 Yıldızı listesinde 17. oldu (Ekim 1997)
*1995'te US Magazine dergisi okuyucuları tarafından En İyi Aktör seçildi
*Jerry Maguire'da Tom Cruise'un oynadığı rolü reddetmişti (1996)


http://img50.imageshack.us/img50/544/resim26xw.jpg http://img50.imageshack.us/img50/3106/tom41kn.jpg


Filmleri:
The Risk Pool (2006)
The Da Vinci Code (2006)
A Cold Case (2005)
Polar Express, The (2004)
Terminal, The (2004)
Ladykillers, The (2004)
Catch Me If You Can (2002)
Road to Perdition (2002)
Cast Away (2000)
The Green Mile (1999)
Toy Story 2 (1999)
Saving Private Ryan (1998)
You've Got Mail (1998)
The Celluloid Closet (1996)
That Thing You Do! (1996)
Apollo 13 (1995)
Toy Story (1995)
Forrest Gump (1994)
Philadelphia (1993)
Sleepless in Seattle (1993)
A League of Their Own (1992)
Radio Flyer (1992)
The Bonfire of the Vanities (1990)
Joe Versus the Volcano (1990)
The 'burbs (1989)
Turner and Hooch (1989)
Punchline (1988)
Big (1988)
Dragnet (1987)
Every Time We Say Goodbye (1986)
Nothing in Common (1986)
The Money Pit (1986)
The Man With One Red Shoe (1985)
Volunteers (1985)
Splash (1984)
Bachelor Party (1984)
Rona Jaffe's Mazes and Monsters (1982)
He Knows You're Alone (1981)