Scudo Sports

Sigarayı nasıl bırakabiliriz?

Sigarayı bıraktınız, tekrar başlamayı düşünüyormusunuz?

• Evet

• Hayır

• Toplam katılım
    148
@Mesut Girgiç

Değişik maddelerin bağımlılıklarını anlatan bir tablo incelemiştim. Morfin (ve türevi olan diasetil morfin nam-ı diğer eroin) 5 üzerinden 4 almışlardı. Nikotin ise 5 üzerinden 5 almıştı. Ancak yoksunluk semptomları denilen şeyler morfinde daha güçlüdür tabi ki, titremeler, terlemeler zaman zaman halisünasyonlar görülebilir. Sigara 5 üzerinden 2 almıştı sanırım bu konuda.

Ancak nikotin psikolojik değil fizyolojik bağımlılık yaratır. Psikolojik bağımlılık hertür şeye karşı olabilir, çikolata, bisiklet, televizyon vs. Ancak fizyolojik bağımlılık yapan şeyler bellidir.

Beynimizdeki sinir boşluklarında nörotransmiter denilen birşey vardır, bu sinirlerdeki mesaj iletimini sağlar, sigaraya başladığımızda bazı nörotransmiterlerin üretimi çoğalır, ki bunlar bize zevk veren bölgeleri etkileyen nörotransmiterlerdir. sigaraya alışınca bu nörotransmiterlerin salgılanması için sigaraya ihtiyaç duymaya başlarız. fizyolojik bağımlılık budur işte. Bu yüzden kırılması oldukça güçtür çünkü beyin normal işlevi için gerekli maddeleri almaya şartlanmıştır. Bu yüzden mecazi olarak değil gerçekten olayı "kafada bitirmek" gereklidir. Bu bile çoğu zaman yeterli olmaz ve çoğu insan sigarayı bırakamaz.

Ama moralinizi bozmayın eğer biraz ısrar ederseniz beyniniz yeni duruma alışır ve eskisi gibi nörotransmiter salgılamaya başlar, bu sayede fizyolojik bağımlılıktan kurtulmuş olursunuz. Annem ve babam senelerce sigara içtikten sonra bir anda bıraktılar.

Ben yeni bir bisiklet topluyorum, bu bisikleti topladığım haftanın sonunda sigarayı bırakacağım. Böyle bir karar aldım, sanırım bu tür bir hedef koymak yararlı olacaktır.

İyi şanslar

Scudo
(link)
bu linkte bir ebook kitabı bulunmaktadır sigarayı bırakmak isteyenler mutlaka okusunlar

• Beğen
Tepkiler: Nail USANMAZ
bu video yu ontario kardeşimiz video bölümüne koymuştu.Hoşuma gitti desem olmaz hiç beğenmedim desem o da olmaz en iyisi sizde izleyin

Arkadaşlar dün bu yazıları okuyunca hiç aklımın ucunda bile yokken, bir anlık bi kararla gece arkadaşımla iddiaya girerek sigaraları bıraktık. Ben daha önce 5 veya 6 kere bırakmayı denemiştim, başaramadım. Ama bu bidahaki sefere başaramıycağım anlamına gelmez. Şuan geçen seferki denemelerimde neden başarısız olduğumu, neden tekrar sigaraya başladığımı biliyorum ve o hataları göz önünde bulundurarak tekrar bırakıyorum. Umarım ben ve sigarayı bırakan, bırakmaya çalışan bütün arkadaşlar amacına ulaşabilirler. En önemlisi destek!! Lütfen desteğinizi esirgemeyin.

Sigarayı bırakan insanda;
- ilk üç gün çok büyük problemler yaşanmaz
- 3. günün sonunda vücutta nikotin ihtiyacı başlar ve biraz zorlanırsınız ( şok hali) Bunu atlatmak çok zor değildir.
- 1. hafta tamamlandığında bi şok hali daha olur ve bu haftada bir, bikaç hafta devam eder. En kötü tarafı da gittikçe atlatması zorlaşan şoklardır bunlar.
- Sonra yavaş yavaş azalarak ve seyrelerek şok halleri devam eder.
-3. aydan sonra sigarayı artık bırakmış olurmuşuz.. Bana daha nasip olmadı 3 ayı çıkarmak :)
- ondan sonrası insanın isteğine bağlı. eğer o 3 aylık en kötü dönemi atlattıktan sonra. ee demekki sigarayı bırakabiliyomuşum bari şimdilik içeyimde sonra bidaha bırakırım deyip tekrar başlamazsanız sigara artız hayatınızda olmaz.

Bu yazıyı benim ve çevremde sigarayı bırakan insanların tecrübelerinden yararlanarak yazdım arkadaşlar Allah hepimizin yardımcısı olsun

ben hala sigara içmiyorum. bugün 10 gün olmuş haberim bile yok :) forumda bahsedilen sigarayı bırakmanın kolay yolu adlı kitap gerçekten çok etkili. diğer bırakan arkadaşlar ne durumda olduklarını yazarsalar sevinirim. hala içmiyosunuzdur umarım.

evet o kitap kesinlikle okunması gereken bir kitap. Sigarayı bırakmak isteyen insanlara cesaret veriyor.

• Beğen
Tepkiler: Corpse Paint
Mrb. Arkadaşlar.

Yaklaşık olarak 12-13 gündür sigara içmiyorum.:)

Bu saatten sonra da içmeye hiç niyetim yok. Bana destek olan, yardımcı olan bütün dostlarıma çok teşekkür ediyorum. Sigaranın bırakılmasında, sizlerin payı gerçekten büyük.. Gaz verme, temenni, bilimsel yaklaşımlar, kitaplar, v.b, valla allah razı olsun ne diyeyim. Açıkça belirtmek istiyorum, ailem dışında, bana forumdaki kadar destek veren, tavsiyeler sunan pek olmadı. İş arkadaşlarım, arkadaşlarım v.s sadece klasik tavsiyelerle destek oldular.(Bırak tabi yaaaa cebine yarasın - İçme birader boşver - Olum içmesene şunu hastasın zaten...gibi) Forumun payı çok büyük gerçekten...

Bana biraz da soğuk algınlığı (grip-nezle) yardım etti....:rolleyes:
Sigarayı azalttım 2 hafta önce hastalık varken, tat alamadım sigaradan, yarısını içip söndürüyordum. Paket bitti, hasta olduğumu düşünüp bana daha çok zarar vereceğini bildiğim için sakız, kuruyemiş v.b yiyeceklere yöneldim sigara yerine. Birşeylerle uğraşıp, sigara düşünmek istemedim. Su içtim, kızarmış patates yedim, gazete okudum, camları sildim, sigarayı aklıma getirmemeye çalıştım. Bu şekilde, devam ediyorum.. Aklımda hala daha sigara geliyor tabi ki ama sakız var şuan, sigara içme isteğim de yok çok şükür...:D
Kendimi artık sigarayı bırakmış biri olarak görüyorum. Önümde 1-2 aylık bir zaman var bana göre ve bu zamanları da kazasız belasız atlatacağım inşallah.:)

"Sigarayı nasıl bırakabiliriz?" diye yardım isteyip, aynı konu içinde "sigarayı bıraktım" demek çok anlamlı oldu ne dersiniz ? :)

Bisikletin sağlığa ne kadar yararlı olduğu ve Bisiklet Forumun da bana neler kazandırdığını herkes buradan görsün:)

Herkese tekrar tekrar teşekkür ediyorum.

Hoşçakalın....

Tebrikler. Göreceksin kısa zaman sonra canın bisikletten inmek istemeyecek ,artık eskisi gibi çabuk yorulmadığınıda bir kaç ay içinde anlarsın.İçine derin bir nefes temiz hava çektiğinde artık onun tadını alabildiğini anladığın zaman da bir daha zaten başlamassın umarım.

Selam !

Öncelikle sigarayı bırakmak senin iradenle alakı bir şey;Fakat şöyle bir durum vardır ki,Ben sigarayı hiç bir şey kullanmadan bırakabildim bu nasıl oldu kısaca bahsedeyim ,Günde iki paket sigara içiyordum ve baş ağrılarından illet geldi bunun yanı sıra sigarayı bırakma yollarınıda araştırıyorum tabiki ,Öyle bir tesadüf oldu ki magazama torunu için bisiklet almaya gelen bir tüketicinin çok zor nefes aldıgını farkettim ve oturup dinlenmesi için bir sandalye verdim kendilerine, neyseki beyefendi oturup dinlendikten sonra agzından ilk çıkan kelimeler şöyle oldu (Allah bu sigarayı çıkartanı kahretsin) ve ben anladım ki beyefendi sigaradan dolayı bir rahatsızlık yaşıyor ,Bu rahatsızlığın adı KOAH denilen bir illet.bu hastalık astımın bir çeşidi olmak la birlikte nefes almayı çok zorlaştırıyor, işte bende böyle olmamak için bir anda karar aldım ve aynı gün sigarayı bıraktım şu an tam 1 sene oldu ve inanılmaz derece tiksiniyorum sigaradan .bu arada bahsettiğim beyefendi ciğerlerinin sadece %27 sini kullanabiliyormuş:( geri kalan kısmı bitmiş aklında bulunmasında fayda var !!!!!
umarım tekrar görüşmemizde sigarayı bırakmış olursun !!!!!!!!!!!!

Tamamen irade meselesi.Beyninize yerleştirirseniz ben içmeyeceğim diye,içmezsiniz.Seans means,sigarayı bırakma etkinlikleri,yok elektrikli sigara para tuzağı benim için.Olay kişinin kendisinde bitiyor.Ha illa tiksindirici bişey arıyorsanız, herhangi bir göğüs hastalıkları hastanesinin kapısından içeri girip duvarlara bakın.Mutlaka sigara içen ve içmeyen bir insanın ciğerlerinin durumunu anlatan bir tablo ile karşılaşacaksınız.Dediğim gibi, olay kişinin kendisinde bitiyor.Gerisi yalan dolan.Benim görüşüm bu :D

Ben bırakalı 2 hafta oldu.(gerçi 3 aydan önce bıraktım dememek gerekiyormuş).
İrade tabiki önemli ama iradenizi sağlam tutabilmek için bırakmadan önce yapmanız gerekenler var ve bu sürede de sigarayı normal için. Kendinizi takip edin ve izleyin hangi zamanda; neyi yaptıktan sonra; sürekli rutin bir şekilde sigara yakıyorsunuz bunları not edin. Mesela ben yemekten sonra; evden çıkınca; arabadan inince, otomatik ve alışkanlık olarak sigara yakıyordum, bunları gözlemledim. Sigarayı bırakınca bu anlara dikkat ettim. Bu anlarda iradenizin güçlü olması gerekiyor. Diğer bir taraftan bırakmadan önce; sigarasız bir hayatın nasıl olacağını en ince ayrıntısına kadar hayal edin ve kendinizi o hayatın içine koyun, hatta uygulayın ki bırakınca süprizle karşılaşmayın. Sigara kullansanız da kahveyi sigarasız için mesela bi kaç günlüğüne.. Kullanmaya alışık olduğunuz bi çakmağınız varsa onu rafa kaldırın mesela.. Bunların hepsini en ince detayına kadar bırakmadan önce yapın ki hazırlıklı olun. Ve bilin ki sigaraya biolojik olarak hiç bir ihtiyacınız yok sadece ve sadece beyninizde bitiyor.
Sanırım bırakmayı aklından geçiren her kişi sigaranın herhangi bir zararından rahatsız olmuştur. Beni rahatsız eden ise artık içmek zevk vermiyodu sadece alışkanlık ve bağımlılıktan içiyordum. Bir şeye bağımlı olmam, özgürlüğümün kısıtlanması sinirlerimi bozdu ve bırakmaya karar verdim.
Dediğim gibi ön hazırlığı iyi yapmak lazım. Yoksa bir çok başarısız girişimle karşılaşabilirsiniz.
Kimileri azaltarak bırakmayı deniyor bence bu yanlış. Çünkü sigarayı azaltınca günde bir veya iki; az olduğu için o sigara daha değerli hale geliyor. En güzeli direk kesmek.
Ben bu olayın beynimde bittiğini düşündüğüm için nikotin bandı; nikotin sakızı vb yardımcı maddelere başvurmadım.
Ama 2 tanıdığım yurt dışından aldıkları nikotin sakızı sayesinde bıraktı. Nikotin sakızını da normal sakız sayesinde bıraktılar :D Bırakmakta çok sıkıntı çeken arkadaşlar bunları da deneyebilir!! Ama bana kalırsa her şey beyinde bitiyor!!
SİGARASIZ BİR HAYATA ŞANS TANIYIN....! KENDİNİZ İÇİN..!

• Beğen
Tepkiler: Nail USANMAZ
Ben bırakalı 2 hafta oldu.(gerçi 3 aydan önce bıraktım dememek gerekiyormuş).
İrade tabiki önemli ama iradenizi sağlam tutabilmek için bırakmadan önce yapmanız gerekenler var ve bu sürede de sigarayı normal için. Kendinizi takip edin ve izleyin hangi zamanda; neyi yaptıktan sonra; sürekli rutin bir şekilde sigara yakıyorsunuz bunları not edin. Mesela ben yemekten sonra; evden çıkınca; arabadan inince, otomatik ve alışkanlık olarak sigara yakıyordum, bunları gözlemledim. Sigarayı bırakınca bu anlara dikkat ettim. Bu anlarda iradenizin güçlü olması gerekiyor. Diğer bir taraftan bırakmadan önce; sigarasız bir hayatın nasıl olacağını en ince ayrıntısına kadar hayal edin ve kendinizi o hayatın içine koyun, hatta uygulayın ki bırakınca süprizle karşılaşmayın. Sigara kullansanız da kahveyi sigarasız için mesela bi kaç günlüğüne.. Kullanmaya alışık olduğunuz bi çakmağınız varsa onu rafa kaldırın mesela.. Bunların hepsini en ince detayına kadar bırakmadan önce yapın ki hazırlıklı olun. Ve bilin ki sigaraya biolojik olarak hiç bir ihtiyacınız yok sadece ve sadece beyninizde bitiyor.
Sanırım bırakmayı aklından geçiren her kişi sigaranın herhangi bir zararından rahatsız olmuştur. Beni rahatsız eden ise artık içmek zevk vermiyodu sadece alışkanlık ve bağımlılıktan içiyordum. Bir şeye bağımlı olmam, özgürlüğümün kısıtlanması sinirlerimi bozdu ve bırakmaya karar verdim.
Dediğim gibi ön hazırlığı iyi yapmak lazım. Yoksa bir çok başarısız girişimle karşılaşabilirsiniz.
Kimileri azaltarak bırakmayı deniyor bence bu yanlış. Çünkü sigarayı azaltınca günde bir veya iki; az olduğu için o sigara daha değerli hale geliyor. En güzeli direkt kesmek.
Ben bu olayın beynimde bittiğini düşündüğüm için nikotin bandı; nikotin sakızı vb yardımcı maddelere başvurmadım.
Ama 2 tanıdığım yurt dışından aldıkları nikotin sakızı sayesinde bıraktı. Nikotin sakızını da normal sakız sayesinde bıraktılar :D Bırakmakta çok sıkıntı çeken arkadaşlar bunları da deneyebilir!! Ama bana kalırsa her şey beyinde bitiyor!!
SİGARASIZ BİR HAYATA ŞANS TANIYIN....! KENDİNİZ İÇİN..!

Bugün sigarasız 20. günüm ama bana daha uzun bir süredir içmiyorum gibi geliyor.Sabahları uyanınca ağzım kurumuyor artık rahatım bu yüzden.
Bırakamıyorum diye bir şey yokmuş bundan öncede 5-6 kez denemiştim bırakamıyorum diye denemekten vazgeçmişken bıraktım.

@matrixod

Benim de 16 gün olmuş bırakalı. Sakın içeyim deme matrixod. Seninle burada mesajlaşalım şu kadar gün oldu bırakalı diye. Diğer bırakan arkadaşlarımız da katılsın bize. :D

Bence gün saymayın..
Şafak sayar gibi hoş olmuyo :) Ölene kadar gün mü sayacaksınız, ooo 385 olmuş diip günün birinde yakacak mısınız? Hayır..
Unutun kaç olduğunu, bundan sonra sigarasız bir hayat var, siz sigara kullanmayan bireylersiniz..

• Beğen
Tepkiler: Corpse Paint
aynen gün saymamak lazım ama insan nekadar zamandır sigara içmediğini farkedince demekki oluyomuş diyebiliyor. beyler bende bu forum başlığını okuduktan sonra bıraktım sigarayı. tam 2 hafta oldu... ben bu foruma üye olduğum sürece haftalar aylar yıllar akıp gidicektir. bu başlığıı güncel tutalım arkadaşlar. en azından haftada bir durumumuzu yazalım birbirimize destek olalım ;)

Geri