SID Race ve Reba Race

Aytaç Biber

Forum Bağımlısı
Tepki
2.201
SID Race ve Reba Race.Bu iki amörtisör arasında fiyat olarak neredeyse hiç fark yok gibi.Ancak SID de kilitleme yok ama ağarlık avantajı var.Reba ise daha ağar olmasına rağmen kitlemeli.

Ben konuya hakim arkadaşlardan bu 2 amörtisör hakkındaki yorumlarını öğrenmek istiyorum.Şimdiden teşekürler.

Scudo

Hasan Çağri

Forum Bağımlısı
Tepki
4.699
Bisiklet
Specialized
Bu iki amortisörünçalışma hassasiyetleri birbirinin aynı diyebiliriz...Çünkü Reba Sid lerin teknolojik alt apısı kullanılarak Sid kadar iyi ama daha rigit ve daha dayanıklı bir amortisör üretme amacıyla ortaya çıkmış...Zaten borularının 32mm olmasının sebebide bu...Bana gör bu iki amortisör arasında hafiflik düşünülürse sid race sağlamlık düşünülürse Reba seçilmeli...Eğer tabi yarışlara katılıyorsan (ki resimden katıldığın gözüküyor) Reba yı seçebilirsin...

HaliliOzturk

Forum Bağımlısı
Tepki
6
Çağrı da söylenmesi gerekenleri söylemiş ancak bir Reba kullanıcısı olarak ben de bir kaç ekleme yapmak istiyorum.
SID ve REBA tamamiyle aynı teknolojik alt yapı kullanılarak üretilmiş iki amortisör. Her ikisi de çift yönlü hava ile çalışan, yağlı rebound kontrol mekanizmasına sahip maşalar.
Aralarındaki en büyük 2 fark;
1-) SID'in 28 mm, Reba'nın ise 32 mm çapında iç borulara sahip olması
2-) SID'in 80 mm yaylanma mesafesine sahip olması, Reba'nın ise 85-100 ve 115'lik (115 U-Turn ile) seçeneklere sahip olması.
Peki bunlar neler getiriyor, neler götürüyor?
En belirgin fark olarak SID'in 300 gr'lara varan ağırlık avantajını söyleyebiliriz. Daha kısa çalışma mesafesi, daha ince borular ile bu avantajı sağlıyor. Ancak Reba da farkını esnemezliği (rijitlik anlamında) ve sağlamlığı ile belli ediyor.
Bu iki amortisör arasında seçim yaparken, kanımca ön planda tutulması gereken 2 konu var. Bunun ilki kullanıcının kilosu. Öyle ki 80-85 kg'ın üzerindeki kullanıcılar için SID biraz cılız bir maşa kalabilir. Virajlarda, ayağa kalkıp attığınız deparlarda maşanın esnediğini hissedebilirsiniz. Reba ise bu konuda size çok daha güven verecektir.
Diğeri ise kullanıım tarzı... SID tam anlamıyla bir XC (Cross Contry) maşasıdır ve bu alanda kullanılmalıdır. Daha sert koşullarda gereken performansı veremeyebilir. Ancak Reba bir XC / All Mountain maşasıdır. Yani gerektiğinde çok daha zor koşullarda da hizmet edebilir. Zaten ilk üretilen Reba'ların da sadece disk uyumlu olduğunu düşünürsek, Rock Shox'ın Reba'yı üretirken aklından neler geçtiği hakkında bir fikir edinebiliriz :).
2006 ve 2007 modelleri ile Reba biraz daha Fox'un arazi sınıfı maşalarını rakip olarak aldığını düşünüyorum. Çünkü Fox, amortisörlerini 32 mm.lik, 36 mm.lik ve 40 mm.lik diye sınıflandırıyor. Tabi ki boruların çapları arttıkça da kullanım koşulları daha sert araziye göre kayıyor. Hatta Manitou arazi sınıfı maşalarında 30 mm.nin az üzerinde iç boru çapları kullanıyor.
Reba da benim gözümde 2006'dan itibaren sahip olduğu World Cup serisi ile daha sağlam, daha esnemez arazi maşaları sınıfında Rock Shox'un güçlü bir silahı.

Ercan Bayram

Forum Bağımlısı
Tepki
1.516
Anlaşılan böyle bir olayda Ağır abi olaraktan
SID benim için knock out oldu...

Reba benim için biçilmiş kaftan ;)

zaten arkadaşımın bisikletine bindiğimde SID in altımda nasıl esnediğini görünce şoke oldum
bariz hissedilebiliyor...

maşa da işte bu...
http://img180.imageshack.us/img180/8718/06zj1.jpg

havası da maximumdu ve çalışma şeklini esnekliğini
kıyaslamak biraz saçma ama Psylo race ile kıyaslayınca
çalışması beklenenden daha az gibi geldi
maksadım taş atmak değil ama ben öyle hissettim
(havası çok yüksekti...)
(Maximum hava ve biraz altı basıncı benim kilomu kurtarıyor... :))

Hasan Çağri

Forum Bağımlısı
Tepki
4.699
Bisiklet
Specialized
Arkadaşlar birde şöyel bir durum var sid serisi genelde 80-85 kg ve üstü için tavsiye edilmeyen kullanışsız bir maşa...