Scudo Sports

Sen Hangisini Yapardın

Durum
Başlık tartışmaya kapatılmıştır.
@-Skynet-
:D
Doktorun vicdanı olmaz ki..Bunu söylemeye çalışıyorum..Ne demek bu?
Doktor,aşırı milliyetçi,hatta ırkçı..Askerlerle çatışmaya giren ve 5 askeri şehit eden bir pkklı,ağır yaralı olarak bu ırkçı/milliyetçi doktorun önüne konuyor..Doktor da bunu biliyor..Doktor ne yapacak?''Bırakın gebersin'' mi diyecek?Böyle bir şey yapamaz işte..
Doktorun seçim şansı yok..Ben teröristleri tedavi etmem,ben şu kişilere bakmam diyen birisi,doktorluk yapamaz zaten..Yaptırmazlar da..
19.mesajdaki ''tramvay problemi'' gibi bir şey değil bu..Bu tramvay meselesi gibi şeyler de,bir seçim şansın var..1 kişinin ölmesi mi,yoksa 5 kişinin ölmesi mi gibi..Buna karar vereceksin işte..Doktor konusunda karar veremezsin,seçim yapamazsın,vicdanını filan dinleyemezsin..Sadece işini yapacaksın..

Scudo
Acile alınan hasta ben olsam tercihim ne olurdu acaba??

mhlc

Triban

Aslına bakarsanız Tramvay deneyinin bir farkı yok. İnsanlar genelde bu soruya, o hamleden sonra hukuki sonuçları ne olur, başıma ne gelir diye toplumsal düzenin getirdiği realist yaklaşımla cevap veriyor. Soru aslında açık ve net, elinde ölümün eşiğinde 5 kişi var, bunlar acil müdehale edilmezse ölecekler. Bunları kurtarabilecek tek kişi sensin ve çok az zamanın var. Ya organ nakli bekleyen kişileri seçecek ve 5 kişinin yaşamasına sağlıyacaksın ya da diğer 1 kişiyi seçip onun yaşamasını sağlayacaksın. Bunun sonucunda kimse seni yargılamayacak, vicdanın hariç. Ortadaki hastaların hiçbirini tanımıyorsun, hiçbiri için hukuki sonuçla yargılanmayacaksın.Problem 5 kişinin yaşamasını seçen vicdan, bir kişiyi, kendi rızası olmadan ölüme terkedebilir mi yoksa bir yaşamın kutsallığına inanan vicdan diğer 5 kişinin ölümüne göz yumabilir mi?

Organ nakli bekleyenler zaten bekliyorlar ama acile gelen bireyin bekleme gibi bir durumu yok. Acile gelen hastaya en iyi şekilde müdahale edilir. Sonrasında organ nakli bekleyen hastalar uygun nakli beklerler. Burada 5 kişinin yaşaması için 1 kişiyi ölüme terk etmek bilerek öldürmekten farksız.

@-Skynet-
Doktoru boşver..Tramvaya gelelim..Rayları değiştirme meselesi..Rayları değiştirirsek 1 kişi ölecek,değiştirmezsek 5 kişi diyelim..Kimin ne olduğunu da bilmiyoruz..Ne yapacağız?Yukarıdaki videoda görüleceği gibi genelde insanlar 5 kişiyi kurtarmak isterler..Ben mesela tam tersini yaparım..1 kişi için 5 kişinin ölmesine göz yumarım..Niye?Nerede çokluk,orada tokluk meselesi :D
Barış Özcan'ın videosunda bir de baba ve oğlunun meselesi var..O da bana çok saçma geldi..Baba,bir tren dolusu insanı kurtarmak adına kendi oğlunu bilerek öldürdü..Böyle saçmalık ol(a)maz..Bunlar hep algı oyunları,dış güçler:D
İnsanlığı/insanları düşünün,onlara yardımcı olun filan..Ne insanlığı,insanlık öldü öldü:D
O babanın yerinde olsam,zerre tereddüt etmez,bir tren dolusu insanın ölümüne neden olurdum..Banane,ölsünler hepsi..

@Triban
Ne desem bilemedim doğrusu... :D

@-Skynet- Filmin adı I am mother sanırım.Ve zaten filmdeki kız gereken cevabı vermişti :)

• Beğen
Tepkiler: -Skynet-
@Recephan Yılmaz
Bu nasıl bir kibir?

Hiç kimsenin yaşam hakkını elinden alacak kadar hadsiz olamaz insan. Ya da sen öl o yaşasın diye ahkam kesemez kim olursa olsun. Kaldı ki doktorluk mesleği, insanların hayatlarını kurtarmayı, sağlıklı yaşamalarını hedefleyen ve uygulayan bir meslektir. Hem meslek ahlakı, daha da önemlisi insan ahlakına ters düşmemek açısından, durumu daha acil olan o tek kişiyi kurtarmaya çalışmak önceliği olmalıdır.

@bisikletgundemi
Soru etik kavramlar değil, vicdan kavramı üzerine sorulmuş bir soru veya ben bizzat bu kavrama yönelterek soruyorum.Tek kişinin yaşamasını isteyen vicdan 5 kişinin ölmesine nasıl göz yumabilir veya 5 kişi yaşayacak diye bir kişiyi nasıl ölüme atabilir. Soru vicdana sorulmuş ve insanı ikilemde bırakabiliyor. Şahsen vicdani olarak bu soruyu kendime sorduğumda ikilemde kaldım, yine o bir kişiyi seçmenin doğru olduğunu düşündüm. Ama yine kararsızdım. o yüzden konu açıp sizlerin cevaplarını merak ettim. Ha soru rasyonelciliğe sorulsaydı, 5 kişi 1 kişiden fazladır. O zaman 5 kişi yaşasındı. Soru mantığa sorulsaydı, o 1 kişinin ölmesine göz yummanın ileride başına iş aşacağını düşündüreceğinden cevabı basit olurdu. Buda çevre şartlarının, sosyal yapının ve baskının bir sonucu olurdu. İnsanlar genelde bu soruya mantığa sorarak cevap veriyorlar, buda toplum baskısının bir sonucudur. Şöyleki o kişinin ölmesine göz yumarsam hukuk beni cezalandırır korkusundan geliyor. Ha etiklikten bahsedecekseniz, merak etmeyin günümüzde etik davranışların sayısı içler acısıdır.Bunu en iyi torpil açıklar zaten.

Aynı soruyu sayfadaki tren sorusu modeliyle ele al ve cevabını ver. Bana bu cevabının hangi etkiden geldiğini söyle. Sonuçta aynı düşünceye farklı yoldan gelmiş olacaksın.

Son düzenleme:
Vicdan da böyle bir şey değil. İnsanlık tarihinden süzülerek bugüne ulaşmış kadim bilgilere ve ortak iyiye hizmet eden evrensel değerlere dayanmayan bir hassaya vicdan denmez. Safsatalarla akıl yürütüyorsunuz. Daha fazla saçmalamayın.

Konuyu kilitleyebilirsiniz. Teşekkürler.

Son düzenleme:
Başlık sahibinin isteği üzerine konu kilitlenmiştir, iyi forumlar dilerim.

Durum
Başlık tartışmaya kapatılmıştır.
Geri