Jordanred Bisiklet Forması, Bisiklet Taytı ve Bisiklet Giyimine Dair Her Şey

San Francisco'dan Tahran'a bisikletle dünya turu

Giray Koç

Üye
Tepki
25
Öncelikle Thomas Stevens'ı forumda aradım ancak herhangi birşeye rastlamayınca yazmaya karar verdim eğer kendisiyle ilgili önceden konu açıldıysa kusura bakmayın.Thomas Stevens dünyanın çevresini bisikletle turlayan ilk kişiymiş, hemde bildiğimiz modern tip bir bisikletle değil, bisiklet olarak adlandırılan ilk alet olan "penny-farthing" ile.Hikayesi 1854'te İngiltere'de başlıyor, gezi kitapları okuyarak büyüyor. 18 yaşında ailesinden ayrılıp, Colorado'da bir madenci olmadan önce çeşitli işlerle uğraşacağı Amerika'ya gidiyor. 1884'te standart model bir penny-farthing satın alıyor.

22 Nisan 1884'te gidonundaki çantasında: çorap, bir gömlek, yağmurluk,mat,çadır ve .38lik Smith&Wesson'u ile San Francisco'dan yola çıkıyor. 103 gün süren yolculuğun, 20 günü hava şartları vs. den dolayı duraksama ile geçiyor. 3700 mil yolculuktan sonra 4 Ağustos 1884'te ilk kıtalararası geçişi tamamladığı Boston'a varıyor.1884 kışında New York'ta seyahat bilgilerini verdiği bir dergi Thomas Stevens'ı özel muhabir olarak yani bir nevi sponsorluk yaparak 9 Nisan 1885'te Liverpool'a gönderiyor.Yolculuğuna İngiltere, Fransa, Almanya, Avusturya, Macaristan (Macaristan'da ortak bir dil kullanmadığı geçici bir yol arkadaşı ediniyor) Slovenya, Sırbistan, Bulgaristan ve Türkiye üzerinden devam ediyor.

İstanbul'da Amerika'yı duymuş insanların arasında mola veriyor, daha iyi ekipmanlar ve daha iyi bir tabanca ile hazırlanarak, eşkiyalık faaliyetlerinin bitmesini bekliyor. Anadolu, Ermenistan, Irak üzerinden Şah'ın misafiri olacağı İran'a geçiyor.Hikayesi İran'da bitmiyor İran üzerinden devam edip Japonya'ya kadar gidiyor (Buradan Gürkan Genç'e selamlar) daha fazlası için seyahatini yazdığı "Around the world on a bicycle" kitabını okuyabilirsiniz 2 cilt halindeki kitabın ilk cildi İran'a kadar olan süreci 2.cildi İran'dan sonrasını anlatıyor. Kitap çok eski olduğundan telif hakkı bitmiş yani internette bulabilirsiniz.Ayrıca Türkçeye'de 2009'da "San Francisco'dan Tahran'a Bisikletle Dünya Turu" adıyla çevrilmiş hediyesi 23 TL (Buradan da telif hakkı bitmiş kitabı fahiş bir fiyatla satan yayımcılara bir sitem).Wikipedia'dan özetlenmiştir.

Scudo
okumak lazım bu kitabı adama da helal olsun walla

bencede oklumak lazım

Şu anda kitabı okuyorum, hemen şunu söyliyeyim kitabın kapağında poz verdiği bisikleti penny-farthing değil, modern bisikletlere tıpatıp benzeyen tek vites bir bisiklet. Penny Farthing türü bir bisiklet bu tür bir seyahat için çok kötü bir seçim olurdu. Kitaba şöyle genel olarak göz gezdirdim, bazı bölümlerini okudum ve okumaktayım, Türkiye kısmını herkesin okumasını tavsiye ederim, Türkiye'ye ziyaretini yaza denk gelen bir Ramazan ayında yapmış. Ayrıca bisikletinden çok fazla söz etmiyor. Malum dünya seyahati olduğundan gördüğü yerleri ve karşılaştığı insanları yazmış.

• Beğen
Tepkiler: nonsteril
Bisiklete sevdalanmış herkesin okuması gereken bir kitap, yeni başladım ama kapıldım kitabın içine. 500 sayfalık kitabın yaklaşık 200 sayfası anadolu'da geçiyor, o yılların gözünden Anadolu'ya güzel bir bakış atabilirsiniz. Ayrıca fiyatı da 3,50 TL :) (üçbuçuk TL) telif hakkı süresi dolduğundan sanırım. kitapyurdu.com'dan bakabilirsiniz ;) (link)

bu kitabı nerden temin edebilirim? satışı sona ermiş.

Kitabın ikinci eli burda var ancak satıcı yüksek fiyat çekmiş.
(link)

Kitabın yarısına geldim. Adam Amerika'nın batı kıyısından başladı, dere kenarları, bozuk yollar, vadiler, kayalık dağlar, çayırlar aşarak Amerika'nın doğu sahiline ulaştı. Altındaki bisiklet nasıl bir şeyse, bu kadar bozuk, toprak, kayalık sert arazileri binlerce kilometre geçmeye dayandı. 1884'ün Amerikası o kadar da geri bir çağda değil. Uğradığı vahşi batı kasabalarında bile bisikletten ve tamirinden anlayan ustalar bulunuyor (hepsinde değil tabii). Türkiye yolunda geçen bölümlere göz ucuyla bakıyorum, Balkanlarda Osmanlı'dan bağımsızığını yeni kazanmış Sırbistan'dan, halen Osmanlıdan izler taşıyan ancak karmakarışık Balkanlardan falan bahsediyor. İlginç, tarihi dokuları olan bir hikaye.
Konuyu burda görünce internette arayayım dedim, Project Gutenberg'de epub versiyonu varmış 2 cilt.

(link)

@ASinanB
ilk dört siteye baktım fakat hepsinde tükendi ibaresi var. fiyatlar farklılık gösteriyor.

Tükendi ibaresini görmediğim bir site.Tükenmiş ve yazılmamış da olabilir.Almak isteyenler iletişime geçsin bence.
(link)

• Beğen
Tepkiler: aeneskral
Bu kitaptan bulabileceğimiz bir yer var mı arkadaşlar *

Eğer ingilizceniz var ise e-kitap halini internetten okuyabilirsiniz.

Around the World on a Bicycle, Volume I - (link) -
San Francisco to Teheran

Around the World on a Bicycle, Volume II - (link) -
Teheran To Yokohama

• Beğen
Tepkiler: Doğancan Çetin
Geri