Scudo Sports

Salcano Nova 26 V ve Bakımı

forgoreth

Üye
Tepki
0
Merhabalar,

Çok fazla erteleme ve seneler sonrasında yeniden bisiklet sahibi oldum ve foruma katıldım. Aslında bu başlıkta soracağım soruları birkaç parçaya ayırıp vites ve süspansiyon alt forumlarına açacağım birkaç başlık halinde de sorabilirdim ama böyle daha derli toplu olur diye düşündüm. Umarım forum kurallarına da ters bir şey yapmıyorumdur diyeyim... Aslında arada bir şeyler kaçırmadıysam Salcano Nova 26 ile ilgili her başlığı okudum sanırım ancak sorularımı bulamadığım için ve eski başlıkları hortlatmamak adına "bakım" adı altında yeni bir başlık açmak istedim.

Çift amortisörlü bisikletlere karşı hiçbir ilgim olmasa da bir arkadaşımın yok pahasına satılığa çıkardığı Salcano Nova 26'yı kaçırmak istemedim; zira uzun zamandır bisiklet sahibi olamamamın nedeni de bu işe çok istesem de ayırabileceğim büyük bir bütçemin olmamasıydı.

Çift amortisörlü ve ağır bir bisikletim olmasına rağmen alabileceğim maksimum konforu almak istiyorum. Bunun için de gerekli bakımları yapmak istedim ve internette bu bisikletin kullanma kılavuzunu aradım ancak bulduğum tek döküman çok yüzeyseldi. Süspansiyon sistemlerinin detayı, vs. yoktu. Bu yüzden buradan yardım alayım dedim ve uzun bir girizgahtan sonra sıra sorularıma geldi :)

1) Bisikletle ilk yola çıkışımda fark ettim ki maşa süspansiyonu hiçbir işe yaramıyor. Hiçbir esneme hissedemediğim gibi, sürüş esnasında bisikletin ön tekerini ~25 cm.'lik bir kaldırımdan yola indirdiğim anda tekme yemiş gibi oldum. Acaba bu süspansiyon sistemlerinin bir ayarı ya da kilidi var mı? İnternette yazan bilgiye göre süspansiyon ile ilgili olarak bisiklette "Zoom 26" amortisörlü maşa" olduğunu gördüm ancak hangi model olduğu yazmadığı için Zoom'un sitesinden kullanma/bakım kılavuzunu indiremedim. Acaba bu bisikletlerde hangi maşa kullanıldığının detayını bilen var mıdır? Buna göre değişim ya da bakım yapmak istiyorum. Buna ek olarak kadrodaki süspansiyon sistemi ile ilgili yapabileceğim bir şey varsa tavsiyelere açığım.

2) Arka frende ufak bir sürtünme var ama sürekli değil. Jant çevresinin belki %5'i bile olmayan bir bölgesinde bu sürtünme var ama ne kadar küçük de olsa rahatsız ediyor. Sanırım bu akort bozukluğundan kaynaklanıyor. (Bisikleti bana satan arkadaşım teslim öncesi son kez bisikletçiye gittiğinde genel bir bakım yapan bisikletçi "Zaten havalar ısınıyor, teller genleşir ve sıkıntı kalkar" demiş) Ben acaba bu sesten kurtulmak için fren pabuçlarını çok az daha açsam tehlikeli bir iş mi yapmış olurum yoksa yazı beklemeden akort yaptırmalı mıyım?

3) Vites... Beni en çok üzen kısım bisikletin vitesleri oldu. Birincisi ve en önemlisi vites geçişleri anormal sert geldi bana. Vites geçişlerinde pedal çevirmeyi bıraksam ve vites geçişinden sonra çok yumuşak şekilde çevirmeye başlasam bile "TAK!" sesini duyuyorum illa ki ve bacaklarımda bir tepme hissediyorum. Daha önceki bisiklet tecrübemi hatırlıyorum. 90'larda babamın aldığı ve liseye başlayıp bisiklet bana küçük gelene kadar kullandığım Bianchi Shark'ım vardı bir tane ve vites geçişlerinde ses bile duyduğumu hatırlamıyorum. Ön vites geçişlerinde ön aktarıcının zinciri usulca taşımasını hayran hayran izlerdim. :) Bu vites geçiş gürültüsü, bu bisiklet (Shimano TZ30 ön değiştirici ve arkada Shimano RD-TX35) için normal midir yoksa bakımsızlıktan mı olur bu kadar gürültü? Ayrıca ön vites 2'den 3'e çok zor geçmesinin yanı sıra 3'te kalamıyor; tekrar 2'ye düşüyor. Arka viteste ise 7'den 6'ya ve 6'dan 5'e geçebilmek için özel taktikler keşfetmek zorunda kaldım resmen. Bunlar ayarlarla çözülebilir mi yoksa ciddi bir probleme mi işaret ediyor bunlar?

Soruların yanı sıra kişisel not: Ne kadar verimsiz bir sistem olsa da bisiklete yeniden aşık oldum ve çalınma endişesiyle nerede oturursa otursun bisikletini masasının yanında tutanları şimdi anladım. Öyle ki bugün bir kafenin bahçesine girdiğimde çok yağmur yağmasına rağmen bisikletimi gözden uzak, üstü açık, dar bir kaldırımda bırakmamı isteyen kafeden "Size iyi günler" diyip oturmadan geri döndüm. :)

Biraz uzun oldu, sabredip okuyan herkese şimdiden çok teşekkürler.

Scudo
Yok mu en azından bir soruma bile cevap verebilecek birileri?

abi 2. sorunun cevabı jant akordu olabilir. bence bi bisikletçide genel bakimdan geçmesi gerek bisikletin.

Geri